Connect with us

Eveniment

Dosar penal pentru un bărbat din Curtești, care s-a urcat beat la volan

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani au oprit, joi, pentru control, pe drumul public, din comuna Curtești, un autoturism condus de un bărbat, de 44 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii situații de fapt.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Curs GRATUIT de calificare pentru ocupația de AGENT DE SECURITATE în județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Camera de Comerț și Industrie Suceava în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Botoșani, anunță organizarea unui curs gratuit de calificare pentru ocupația de AGENT DE SECURITATE, în cadrul proiectului „Evo Train – Evoluție și formare pentru competențe vizionare”.

Proiectul sprijină dezvoltarea competențelor pentru minimum 607 angajați din regiunea Nord-Est, prin organizarea de cursuri relevante și actuale pentru piața muncii.

 

Persoanele interesate să obțină o calificare în domeniul securității private au acum oportunitatea de a participa gratuit la cursul de AGENT DE SECURITATE.

Conform legislației române în vigoare, angajarea în acest sector este posibilă chiar și fără o calificare prealabilă, cu condiția obținerii acesteia în termen de maximum 3 luni de la data angajării. Prin urmare, cei care își doresc să înceapă o carieră în domeniu pot accesa rapid un loc de muncă, iar în paralel, pot obține calificarea necesară prin participarea la acest curs oferit fără costuri.

 

Publicitate

Participanții la curs trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii, respectiv să aibă domiciliul sau reședința legală în regiunea Nord-Est, să fie angajați cu contract individual de muncă în cadrul unei întreprinderi publice sau private, să aibă 18 și 65 ani (neîmpliniți), și minim studii medii.

 

Dosarul de înscriere trebuie să conțină un aviz medical, adeverință medicina muncii/medic de familie, cu specificația “apt medical pentru ocupația agent de securitate”, cazier judiciar din care să reiasă faptul că persoana nu are antecedente penale și copii după cartea de identitate, certificatul de naștere și certificatul de căsătorie (după caz), și diploma de studii (de exemplu: absolvent de învățământ obligatoriu de 10 clase, școală profesională cu durata de 1,6 luni sau 2 ani, calificare nivel 2, învățământ complementar/ucenici, liceu, bacalaureat, școală postliceală sau studii superioare de licență/master).

Durata cursului va fi de 360 de ore, din care 120 de ore pentru pregătirea teoretică și 240 de ore pentru pregătirea practică.

Printre competențele însușite pe durata cursului se numără: utilizarea dispozitivelor digitale pentru desfășurarea activității, aplicarea tehnicilor de comunicare interpersonală și a normelor de protecție a mediului, dezvoltarea relațiilor profesionale și activitatea în echipă, aplicarea prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă şi reglementările în domeniul situațiilor de urgență, asigurarea funcționării sistemelor de securitate, utilizarea mijloacelor și a echipamentelor de securitate, identificarea pericolelor și raportarea incidentelor majore și efectuarea controalelor periodice de securitate și a controlului accesului.

 

Locurile sunt limitate!

Profită de această oportunitate și investește în viitorul tău, alături de ”EVO-TRAIN – Evoluție și formare pentru competențe vizionare”!

 

Persoanele interesate, care îndeplinesc condițiile de eligibilitate și doresc să se înscrie la curs, pot suna la numărul de telefon 0749.145.569 sau pot solicita informații suplimentare la adresa de e-mail: office@ccisuceava.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Autoritățile din Botoșani, în alertă maximă din cauza fenomenelor meteo periculoase

Publicat

Publicitate

La nivelul județului Botoșani, toate instituțiile cu rol în managementul situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase sunt în alertă, pregătite să intervină pentru salvarea vieții și protejarea bunurilor materiale ale cetățenilor.

În contextul avertizărilor hidro-meteorologice intrate în vigoare în această dimineață, pentru siguranța cetățenilor, monitorizarea eficientă a evoluției situației operative și asigurarea unei intervenții prompte în cazul înregistrării unor evenimente nedorite, prefectul județului, Dan Nechifor, a convocat, astăzi, o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.

Au fost prezentate măsurile luate de structurile cu rol în gestionarea unor astfel de situații de urgență, încă de vineri.

Totodată, s-au mai dispus următoarele măsuri:

– instituirea serviciului de permanenţă la sediul tuturor primăriilor;

– monitorizarea cursurilor de apă de pe raza unităților administrativ – teritoriale, a zonelor cunoscute ca fiind predispuse la inundații;

Publicitate

– identificarea/evacuarea populației aflate în zonele de risc la inundații, dacă situația o impune;

– pregătirea și verificarea spațiilor necesare cazării temporare a populației evacuate;

– asigurarea operativității tehnicii de intervenție la inundații de la nivelul tuturor primăriilor;

– creșterea capacității operaționale la nivelul ISU Botoșani. Pentru consolidarea capacității de intervenție, în sprijinul ISU Botoșani au fost mobilizate resurse suplimentare de la ISU Cluj.

Cursurile râurilor Prut, Siret, Jijia și a afluenților acestora sunt monitorizate de pompierii din cadrul Detașamentelor de Pompieri Dorohoi și Botoșani.

De asemenea, pentru preîntâmpinarea situațiilor deosebite, vor continua recunoașterile în teren în zonele cunoscute cu risc de inundații, se va informa populația asupra măsurilor și a modului de comportare în cazul producerii situațiilor de urgență, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență de la nivelul primăriilor.

Cursurile râurilor Prut, Siret, Jijia și a afluenților acestora sunt monitorizate de pompierii din cadrul Detașamentelor de Pompieri Dorohoi și Botoșani.

Totodată, la toate subunitățile de pompieri se va asigura operativitatea tehnicii de intervenție la inundații (motopompe remorcabile și transportabile, bărci, camioane etc.).

Toate aceste măsuri sunt esențiale pentru a asigura rapiditatea și eficiența intervențiilor, în cazul manifestării unor situații deosebite.

Evoluția situației operative va fi atent monitorizată pentru asigurarea implementării măsurilor necesare gestionării eficiente a situațiilor de urgență care pot pune în pericol viețile și bunurile cetățenilor.

Reamintim faptul că județul Botoșani se va afla, în următoarele ore sub incidența a patru coduri de ploi abundente, vânt puternic și inundații, astfel:

– până pe 29 mai, la ora 03:00, cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ. În intervalul menționat, vor fi ploi însemnate cantitativ și se vor acumula 50-70 l/mp, iar izolat peste 80 l/mp;

– până pe 28 mai, la ora 03:00, cod galben de vânt. Sunt prognozate intensificări cu viteze de 50…60 de km/h;

– până pe 29 mai, la ora 24:00, cod portocaliu de inudanții pe râurile Prut, Siret, Jijia și afluenții acestora;

– până pe 30 mai, la ora 12:00, cod galben de inudanții pe râurile Prut, Siret și afluenții acestora;

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Concursul de Artă Culinară „Dulciurile copilăriei”

Publicat

Publicitate

Muzeul „Ștefan Luchian” Ștefănești organizează sâmbătă, 31 mai 2025, de la ora 10.00, Concursul de Artă Culinară „Dulciurile copilăriei”, eveniment dedicat celor care doresc să readucă în prim-plan gustul și aroma deserturilor care le-au încântat copilăria.

Concursul se adresează atât copiilor, cât și adulților pasionați de gătit, într-un demers care îmbină creativitatea culinară cu bucuria amintirilor. Participanții sunt invitați să pregătească un desert inspirat din amintirile copilăriei lor, care poate fi o rețetă tradițională reinterpretată sau complet originală, ce va fi însoțită de o scurtă descriere a poveștii din spatele acesteia. Rețetele câștigătoare vor fi publicate într-o broșură digitală specială.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod Portocaliu și Galben de inundații pe râurile Prut, Siret, Jijia și afluenții acestuia

Publicat

Publicitate

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Prut, Siret, Jijia și afluenții acostora și au instruit Cod portocaliu, până pe 29 mai, la ora 24:00 și Cod galben, până pe 30 mai, la ora 12:00 pe râurile Prut, Siret și afluenții acestora.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE”.

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Informare preventivă:

Publicitate

Reguli de comportare și acțiune la inundații:

 

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:

– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);

– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;

– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

 

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:

– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;

– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

 

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:

– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;

– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;

– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;

– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;

– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

 

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:

– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;

– nu atingeți firele electrice;

– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;

– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;

– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;

– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;

– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

* curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;

* drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;

* regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;

* crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;

* deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;

* curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

* achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;

* executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;

* întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;

* achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro ( https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending