Într-un orășel de la capătul României, cu o populație de numai 22.000 de locuitori, se află unul dintre cele mai performante cluburi de informaticieni geniali din țară. Sunt generații de elevi care reușesc să impresioneze la nivel național în domeniul inteligenței artificiale, scrie ADEVĂRUL.
Atunci când vorbim de performanță școlară în domeniul tehnologiei, mai ales la informatică, ne gândim la marile centre educaționale universitare, zone urbane de anvergură precum Clujul, Iașiul sau Bucureștiul. Puțini s-ar aștepta ca într-un orășel cu 22.000 de locuitori de la capătul țării să funcționeze o adevărată „gașcă nebună” a informaticii românești. Și cu toate acestea, niște puști geniali din Dorohoi, un municipiu mic și tihnit din județul Botoșani, reușesc să spargă orice tipare și prejudecăți. Fac furori pe la competițiile naționale de informatică și mai ales de inteligență artificială, concurând fără probleme și fără emoții cu granzii domeniului. Tehnica informatică începe să nu mai aibă secrete pentru ei, iar dotările puse la dispoziție sunt de nivel european.
„Cuibul de informaticieni” de la „Regina Maria”
Cuibul de informaticieni geniali de la Dorohoi s-a născut acum mai bine de un deceniu la Liceul „Maria Maria”, o școală de elită din nordul Moldovei, unde învață atât copii din orășelul botoșănean, dar și din satele din împrejurimi. Aici se află, în primul rând, o resursă umană fantastică, cu celebra genă a minților luminate, specifică județului Botoșani. Dacă la materialul genetic adăugăm multă muncă, dar și investiții de câteva sute de mii de euro, atunci obținem „fenomenul Dorohoi”, cu multe rezultate educaționale deosebite, olimpici pe bandă rulantă și o lume a performanței.
„La liceul „Regina Maria” avem profesori deosebiți, recunoscuți la nivel național, elevi cu potențial extraordinar dar beneficiem și de dotări educaționale performante, obținute cu investiții substanțiale”, mărturisește Gabriela Bolohan, director Liceului „Regina Maria”. Unul dintre întemeietorii școlii de performanță în domeniul informaticii, la Dorohoi, este profesorul Petru Oprița. Acesta spune că la Dorohoi s-au obținut performanțe deosebite în domeniul informaticii, generații întregi care s-au făcut remarcate la nivel național, la mai toate competițiile de profil.
„A început acum vrei 10 ani, cu o generație extraordinară, nu pot să nu le reamintesc numele: Borșan, Răileanu, Ceaicovschi. Mergeau și luau numai locurile I, II și III la toate olimpiadele și concursurile. Apoi au continuat în fiecare an, copiii s-au tras unul după altul. Este foarte multă muncă din partea lor, în primul rând. Noi doar îi îndrumăm. Există la Dorohoi un mini-cuib de olimpici. Cuiburile mari sunt la București, Ploiești, Târgu Jiu, Craiova, Cluj, Iași, dar pentru dimensiunea Dorohoiului este foarte bine. La ultima olimpiadă județeană de informatică, trei locuri din patru le-au luat dorohoienii, la TIC (Tehnologia informației și a Comunicațiilor) tot trei locuri din patru au fost câștigate de dorohoieni. La Inteligență Artificială, toate au fost adjudecate de elevii din Dorohoi”, mărturisește profesorul de informatică, Petru Oprița. Alături de Petru Oprița, de grupurile de informatică se ocupă o întreagă echipă de profesori din care fac parte și Mihai Bolohan, Viorel Andrioae și Bogdan Amarie.
Publicitate
Trei ani de studiu într-unul singur
Sunt elevi la „Regina Maria” care ajung la un nivel deosebit în zona informaticii. Programa școlară devine insuficientă pentru dorința de cunoaștere a acestor copii. Profesorii mărturisesc că sunt puști care reușesc să învețe într-un singur an materia pentru trei ani de studiu.
„Muncesc mult! De exemplu, la clasa a IX-a există un grup de patru elevi care deja au depășit și materia de clasa a XI a. Ei lucrează, deja, cu totul altceva la oră. Fiind patru, se trag unul după altul”, adaugă profesorul Oprița. Provincialismul și depărtarea de marile centre universitare, nu reprezintă un impediment pentru acești copii extraordinari. Din contră, se transformă într-un atuu. Se dedică total învățăturii și le imprimă o determinare aparte. „Au poate mai multă ambiție, mai multă determinare. Poate văd în asta o șansă de a evolua, de ajunge mai departe”, adaugă profesorul dorohoian, relatează ADEVĂRUL.
Rețeta performanței: opt-zece ore pe zi de studiu
Ștefan Gășpărel este elev în clasa a IX-a la Liceul Regina Maria din Dorohoi și are deja prima medalie la o olimpiada națională. A reușit să obțină medalia de bronz la Olimpiada Națională de Inteligență Artificială. Acesta spune că vrea să urmeze o carieră în domeniul informaticii.
„Totul a început la finalul clasei a VIII a când am descoperit C++ și algoritmica. Mai apoi m-am dezvoltat mult în acest domeniu. Am luat medalia de bronz la Olimpiada Națională de Inteligență Artificială. Cu multă determinare consider că totul poate să fie ușor. Eu doresc să mă axez pe informatică și Inteligență Artificială pe viitor”, precizează Ștefan. În noua generație de olimpici se află și Tudor Damian. Și acesta a obținut, anul acesta, o medalie de bronz la Olimpiada Națională de Informatică. Drumul lui a început tot cu limbajul de programare C++, a continuat cu Python și Inteligența Artificială. Tudor spune că performanța presupune sacrificii și multă muncă.
Laborator de informatică la Liceul „Regina Maria” Dorohoi FOTO Cosmin Zamfirache
„Pasiunea pentru informatică a început odată cu clasa a VIII-a în care abia descoperisem C++. Am descoperit, utlerior, python și olimpiada de inteligență artificială. M-am pregătit trei săptămâni și am obținut medalia. Performanța presupune extrem de multă muncă, nopți nedormite, multe ore petrecute în fața calculatorului, ochi roșii și multe site-uri de informatică accesate”, ne spune Tudor. Olimpicii mărturisesc că nu a contat faptul că vin dintr-un oraș mic. Acesta lucru i-a ambiționat.
„Mulți oameni foarte buni la informatică provin din Dorohoi. Probabil tocmai faptul că suntem un oraș mic a generat o voință și o ambiție de a ne dezvolta în cât mai multe domenii, iar informatica este un domeniu de actualitate”, spune Tudor. „Este adevărat că cei din orașele mai mari au mai multe posibilități, dar determinarea și munca sunt cele care câștigă, la final”, adaugă Ștefan.
Talent și tehnologie
Profesorii care se ocupă de aceste minți sclipitoare spun că performanța înseamnă muncă, talent, dar sunt necesare și dotările. „Munca este cuvântul de ordine. Am avut norocul să avem în jurul nostru un grup de copii talentați care au muncit. Conducerea liceului a reușit să atragă copii de valoare”, spune și profesorul Bogdan Amariei. Liceul „Regina Maria” se bucură de dotări deosebite, inclusiv în domeniul informaticii, cu laboratoare dotate cu tehnică modernă. Datorită performanțelor constante în domeniul informaticii, la Dorohoi a fost organizată, în 2022, Balcaniada de Informatică, una dintre cele mai prestigioase competiții de acest fel. Au participat elevi din 11 țări.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Tragedie la Mitoc! Râul Prut a mai luat o viață. Bărbatul de 65 de ani a fost găsit de echipele de intervenție la circa doi kilometri de locul unde se presupunea că a intrat în apă
Pompierii au fost solicitați, în această seară, să intervină pentru căutarea unui bărbat, în vârstă de 65 de ani, care era la pescuit pe malul râului Prut, în localitatea Horea, comuna Mitoc, și nu s-a mai întors acasă. Alerta a fost dată de familie, după ce bărbatul nu a mai putut fi contactat.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Coțușca, cu o barcă și o ambulanță SMURD, dar și un echipaj aparținând SAJ. După aproximativ o jumătate de oră de căutări, bărbatul a fost găsit de echipele de intervenție, la circa doi kilometri de locul unde se presupunea că a intrat în apă.
Echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda eforturilor depuse, acestea nu au dat rezultat, fiind nevoiți să declare decesul bărbatului.
‼️Informare preventivă
ISU Botoșani recomandă cetăţenilor să respecte măsurile de siguranță atunci când merg la scăldat, astfel:
▪️frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
▪️evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
▪️evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
▪️nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
▪️nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
▪️nu intrați în apa rece după expunerea la soare;
▪️nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
▪️echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.
Publicitate
Dacă observați o persoană care se află în pericol de înec și puteți să o ajutați, interveniți, fără a vă pune viața în pericol. În cel mai scurt timp, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!
Guvernul a decis vineri să extindă cu încă trei luni aplicarea OUG nr. 67/2023, care prevede limitarea temporară a adaosului comercial pentru alimentele de bază, noul termen fiind 30 septembrie 2025, scrie alba24.ro.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), măsura are ca scop combaterea creșterii excesive a prețurilor și protejarea puterii de cumpărare a populației.
De asemenea, în ședința de guvern, a fost prelungit, până la 31 decembrie 2025, și termenul de aplicare a OUG nr. 84/2023, care instituie un mecanism de consultare și reacție coordonată în contextul exporturilor de produse agricole din Ucraina. Această prelungire contribuie la menținerea echilibrului pieței interne și la sprijinirea fermierilor și procesatorilor români afectați de importurile masive, menționează MADR.
„Este responsabilitatea noastră să protejăm fermierii și consumatorii români. Decizia de prelungire a plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază a fost luată pentru a proteja în continuare puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii. De asemenea, continuăm să protejăm fermierii români de importurile de produse din Ucraina și menținem obligativitatea licențierii pentru astfel de importuri. Fac un apel către toți procesatorii români să își asigure materia primă de la fermierii noștri, pentru a ajuta producția românească”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu.
Actul normativ vizează operatorii economici din întregul lanț agroalimentar – producători, procesatori, comercianți și are un impact direct asupra sprijinirii categoriilor sociale vulnerabile, în acord cu principiile Pilonului european al drepturilor sociale.
Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, o măsură luată în august 2023 pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor și care viza 14 grupe de produse alimentare, a fost continuată și în 2024, însă lista a fost extinsă. Executivul a decis, la sfârșitul anului trecut, prelungirea măsurii până la 30 iunie 2025.
Publicitate
Lista alimentelor cuprinde:
pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități;
lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT;
brânză telemea de vacă vrac;
iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
Premierul Ilie Bolojan a declarat vineri că, în perioada următoare, vor fi anunțate noi măsuri fiscale care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2026. Printre acestea se numără introducerea unui sistem de impozitare a terenurilor și locuințelor bazat pe valoarea de piață. Totodată, impozitul pe dividende va fi majorat de la începutul anului 2026, scrie alba24.ro.
„Un alt pachet de măsuri se referă la cele care vor intra în vigoare de anul viitor, dar pe care foarte probabil, chiar dacă intră în vigoare de anul viitor, le vom anunța tot în această perioadă, în așa fel încât să dăm o perspectivă piețelor că România știe care îi sunt problemele și că luăm măsurile necesare pentru a putea să stabilizăm macroeconomic lucrurile și să nu degenerăm din punct de vedere a unei crize economice. Asta înseamnă că mai avem jaloane de îndeplinit care intră în vigoare de la început anului viitor”, a precizat vineri Bolojan, într-o conferință de presă.
Cresc impozitele pe locuințe și terenuri. Un nou mod de calcul
„Impozitele persoanelor fizice pe proprietate case-terenuri vor fi reașezate, foarte probabil mărite, în așa fel încât calculul acestora să se facă după valoarea proprietății de piață.
Aceste venituri suplimentare vor reveni autorităților locale în așa fel încât să-și poată gestiona mai bine activitatea și sume de echilibrare care astăzi pleacă de la bugetul de stat către autoritățile locale să fie economisite.
Această măsură va fi dublată de pachetul de reformă pentru administrația publică locală pe care îl vom negocia cu autoritățile locale în perioada următoare”, a declarat Ilie Bolojan.
Publicitate
Impozitul pe dividende, majorat din 2026
„Tot de anul viitor urmează să fie foarte probabil majorat impozitul pe capital, de exemplu, impozitul pe dividente, dar toate aceste măsuri vom încerca să le anunțăm din timp și să evităm pe cât posibil, cu excepția acestei perioade, din păcate, adoptarea unor măsuri fiscale într-o perioadă foarte scurtă, pentru că nu este bun nici pentru economie.
Oamenii trebuie să se știe la ce se aștepte, (22:06) nu este nici predictibil și nici aplicarea lor nu este foarte ușoară. (22:13) Vă mulțumesc pentru răbdarea pe care m-ați ascultat. (22:16) Vă stau la dispoziție pentru întrebări”.
Un proiect inovator în domeniul educației, derulat la nivel transfrontalier, a fost lansat recent la Botoșani. Evenimentul de deschidere a avut loc la Centrul de Conferințe Multimedia din Centrul Istoric al municipiului, marcând debutul inițiativei SKATE – Skills, Knowledge, Attitude, Training, Experience on Cross Border Level (Abilități – Cunoștințe – Atitudini – Formare – Experiență la nivel transfrontalier).
Proiectul este implementat în cadrul Programului INTERREG NEXT România–Republica Moldova 2021–2027 și își propune să consolideze cooperarea educațională între cele două țări.
Parteneriat între România și Republica Moldova
Din partea României, în proiect este implicată Școala Gimnazială nr. 13 Botoșani, care colaborează cu Gimnaziul „Grigore Vieru” din orașul Edineț, Republica Moldova. În cadrul acestui parteneriat, unitatea de învățământ botoșăneană va beneficia de o sală modernă, dotată cu mobilier nou, echipamente tehnologice și resurse educaționale, destinată desfășurării atelierelor de lucru.
Formare pentru profesori și resurse pentru elevi și părinți
Proiectul prevede organizarea unor programe de instruire pentru 40 de cadre didactice, dintre care 20 vor fi din Botoșani. De asemenea, va fi lansată o platformă de Resurse Educaționale Deschise, care va oferi acces gratuit la cursuri online pentru profesori, elevi și părinți, contribuind astfel la dezvoltarea competențelor digitale și pedagogice.
Publicitate
Inițiativa SKATE reprezintă un pas important în modernizarea procesului educațional și în întărirea legăturilor între comunitățile școlare din România și Republica Moldova.