Connect with us

Cultura

Doliu în muzica populară. Grupul folcloric „Fraţii Petreuş” nu mai este. Ştefan Petreuş a murit la vîrsta de 82 de ani

Publicat

Publicitate

Ştefan Petreuş a încetat din viaţă, sâmbătă, la vîrsta de 82 de ani. Alături de fratele său, Ioan Petreuş, a format celebrul grup Fraţii Petreuş din Maramureş. Fratele lui, Ion, a murit în 22 iunie 2002.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, a menţionat într-o postare pe pagina de Facebook că folclorul maramureşan este sinonim cu Fraţii Petreuş.

„Cetera lui Ştefan Petreuş a tăcut pentru totdeauna. Fraţii Petreuş sunt din nou împreună, în ceruri, iar nouă ne-a rămas muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean. Frumuseţea cântecului maramureşean a devenit sinonim cu numele lor.

Cântecele lor au răsunat în întreaga lume şi sunt parte acum din tezaurul folclorului românesc. Le suntem recunoscători pentru tot ce au făcut pentru folclor şi pentru că au dus muzica noastră în lumea întreagă. Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Ştefan Petreuş, alături de fratele său Ion, şi să aibă grijă de sufletele lor. Condoleanţe familiei, prietenilor şi tuturor celor care i-au îndrăgit!”, a scris în postarea sa Ionel Bogdan.

De asemenea, biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului a transmis public un mesaj de condoleanţe familiei Petreuş.

„Cu înaltă şi unică preţuire faţă de Nemuritorii Fraţi Petreuş, conducerea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului transmite un mesaj de condoleanţe, mângâiere şi alinare sufletească familiei, precum şi tuturor artiştilor mari ai Maramureşului şi României, fraţii Petreuş fiind şi rămânând un simbol şi un stâlp neclintit şi unic al folclorului românesc. Fraţii Petreuş însemnează ‘internaţionalizarea folclorului maramureşean autentic’; datorită lor, Maramureşul a crescut în prestigiu şi a fost cunoscut în lume”, aminteşte mesajul episcopiei.

Publicitate

La data de 3 martie 2020, Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, i-a conferit artistului Ştefan Petreuş, în Sala festivă Justinian Arhiepiscopul din incinta Centrului Eparhial, în prezenţa Permanenţei şi ostenitorilor Centrului, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Voievodală Maramureşeană”, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani de viaţă în chiar ziua decernării, „în semn de înaltă apreciere şi multă preţuire pentru păstrarea şi transmiterea la cel mai înalt nivel cultural şi artistic a folclorului naţional autentic şi a cântecului maramureşean de mare valoare; pentru activitatea artistică de o viaţă dedicată slujirii valorilor tradiţionale ale neamului românesc şi credinţei ortodoxe strămoşeşti”.

„În anul 2020, Ştefan Petreuş mărturisea faptul că a ajuns la aceste mari succese datorită ajutorului primit de la Bunul Dumnezeu, el fiind un bun creştin, cu religia învăţată la şcoala din sat, precum şi cu preotul satului, care, alături de învăţătoarea pe care a avut-o, notistă şi violonistă, a prins drag de vioară şi l-au încurajat să cânte. Preotul satului avea vioară în casă şi cânta la ea.

El l-a îndemnat primul să prindă curajul de a cânta, încă de mic, din şcoala primară, văzând în el un mare talent. Dumnezeu să îl odihnească cu drepţii în Împărăţia Sa cea veşnică!”, menţionează comunicatul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

Ştefan Petreuş a fost o prezenţă constantă la multe manifestări artistice până aproape de finalul vieţii şi era considerat un om modest, având un comportament scenic plăcut.

Ion Petruș a murit în urma unui accident în curtea casei

Ion Petreuș a murit la 22 iunie 2002, în urma unui accident petrecut în curtea casei. Artistul s-a lovit la cap și a încetat din viață la secția Neurochirugie a Spitalului Județean Maramureș.

El a urmat studiile Școlii generale din Glod, Maramureș și a Școlii Populare de Artă din Baia Mare.

Încă de mic copil, a învățat să cânte la fluier, apoi din vioară și din „zongoră”, cum e numită în partea locului chitara obișnuită.

În adolescență a început să cânte, împreună cu fratele său Ștefan, la căminul cultural, câștigând și câteva concursuri de amatori.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

A fost lansat în consultare publică Proiectul privind structura anului școlar 2025-2026. Când ar începe școala la toamnă

Publicat

Publicitate

A fost lansat în consultare publică Proiectul de Ordin al ministrului educației și cercetării privind structura anului școlar 2025-2026.

📚În forma actuală, proiectul prevede:
✅ 36 de săptămâni de cursuri
✅ data începerii cursurilor: 8 septembrie 2025
✅ data încheierii cursurilor: 19 iunie 2026

 Desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026, la decizia unităților de învățământ

 Săptămâna de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, în perioada 9 februarie – 1 martie 2026

Proiectul supus consultării publice este disponibil în linkul din comentarii.

Citeste mai mult

Eveniment

Crin Antonescu a anunțat numele Alianței care îl susține la alegerile prezidențiale: România, Înainte”

Publicat

Publicitate

Candidatul comun al coaliției la prezidențiale, Crin Antonescu, a anunțat miercuri că partidele care îl susțin – PNL, PSD și UDMR – s-au unit în Alianța ”România, Înainte”.

”România este un avion în picaj, în timp ce piloții și echipajul au fost luați ostatici de o parte dintre pasageri, nemulțumiți de destinația aleasă. De ce mergem spre Vest? Noi vrem să ne întoarcem. Și nu oricum, noi vrem ca domnul Georgescu să piloteze, nu contează că nu are licență de pilot, e patriot, nu are cum să prăbușească avionul.

Cuprinși de panică, restul de pasageri asistă la răzmeriță, sperând să vină americanii să-i salveze.

Unii din ei chiar își dau ghes: nu ai făcut curs de planorism la primărie? Deci, poți să conduci și ditamai țara, sunt aceleași principii. Se caută soluții, se cârpesc oferte.

Mai sunt câteva minute și ne zdrobim de pământ. Asta este situația României pe 12 februarie 2025. Și asta vreau să opresc”, a transmis Crin Antonescu, într-o postare pe Facebook, însoțită de un material video.

”Am venit să salvăm țara de la catastrofă. Nu că ne facem de rușine, cum a spus președintele Iohannis.

Publicitate

Rușinea nu doare, cum doare prăbușirea economică sau alte sute de mii de oameni care pleacă din țară de frica întoarcerii la vremurile lui Ceaușescu.

De ce eu? Pentru că sunt singurul om politic care a arătat că nu ține cu dinții de scaun, fie el de parlamentar, ministru, de președinte de partid sau de președinte de țară.

Am arătat că sunt îndeajuns de puternic încât să renunț la putere”, a adăugat Crin Antonescu, citat de Agerpres.

El a mai precizat că PNL, PSD și UDMR, care îl susțin, au format Alianța ”România, Înainte”.

”De azi, cele trei partide care mă susțin – PNL, PSD și UDMR – s-au unit în Alianța ‘România, Înainte’. Nu mai e loc de întors, timp de pierdut.

Sunt singurul care știe să îndrepte aeronava și să restabilească traiectoria spre Vest. Cu înțelepciune și curaj, trecem și peste asta. România, Înainte!”, a afirmat Antonescu.

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie din Havârna parcă a intrat în pământ! Dacă o vedeți, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 51 de ani, din satul Balinți, comuna Havârna, care, la data de 10 februarie a.c. a fost externată dintr-o unitate medicală, din Dorohoi, iar până în acest moment nu a ajuns la domiciliu.

Pomîrleanu Liliana are următoarele semnalmente:
1, 65 m înălțime, aproximativ 75 de kg, păr șaten închis, ochi căprui.

La momentul externării purta pantaloni de culoare neagră și o geacă de culoare verde.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

Ministrul Educației a discutat cu reprezentanții elevilor aspecte legate de sistemul de învățământ preuniversitar

Publicat

Publicitate

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a avut miercuri o întrevedere cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, pentru a discuta aspecte esențiale legate de sistemul de învățământ preuniversitar din România, printre subiectele abordate o atenție deosebită fiind acordată proiectelor de planuri-cadru pentru învățământul liceal.

Potrivit unui comunicat transmis presei, discuțiile au condus la o serie de concluzii comune, menite să sprijine ‘modernizarea’ educației și adaptarea acesteia la nevoile reale ale elevilor:

* susținerea descentralizării, astfel încât școala și elevii să aibă un cuvânt mai important de spus în curriculum, inclusiv printr-un ghid care să susțină decizii informate, valorizând astfel și planul individualizat de învățare;
* susținerea transversală a disciplinelor legate de cultura națională, în condițiile regândirii modelelor și programele, pentru a facilita asimilarea adecvată a acestora indiferent de filieră;
* reducerea încărcării curriculare pentru a permite o educație mai eficientă și personalizată, după principii psihopedagogice bazate pe dovezi;
* includerea unor materii relevante pentru viață, precum educația pentru sănătate, educație pentru media, educația civică și gândirea critică, nu doar ca unități de învățare în discipline din trunchiul comun, ci și ca discipline oferite prin curriculum la decizia elevului din oferta școlii.

‘Această întrevedere marchează un pas important spre un sistem educațional mai eficient și modern, care pune accent pe nevoile reale ale elevilor și pe dezvoltarea competențelor necesare pentru viitor’, se arată în comunicat. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending