Connect with us
Publicitate

Administratie

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani, a semnat contractul de finanțare europeană a Drumului Vămii

Publicat

Publicitate

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a semnat în cadrul ședinței de plen de luni, 30 septembrie, contractul de finanțare din fonduri europene a lucrărilor de modernizare a Drumului Vămii.

„În finalul ședinței de astăzi, stimați colegi, vreau să vă dau o veste foarte bună. Am început mandatul cu Drumul Strategic și îl încheiem cu Drumul Vămii. Am fost primii din regiunea Moldovei care am finalizat lucrările la Drumul Strategic și astăzi suntem primii care semnăm contractul de finanțare din Programul Regional Nord-Est 2021-2027 pentru realizarea Drumului Vămii și care am demarat licitația de execuție a lucrărilor. Vorbim despre un proiect foarte important cu o valoare de 68 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro reprezintă finanțarea europeană, iar 8 milioane de euro este cofinanțarea pe care va trebui să o asigure Consiliul Județean”, a declarat Doina Federovici în finalul ședinței Consiliului Județean.

Drumul Vămii leagă localitățile Hănești, Vlăsinești, Săveni, Drăgușeni, Coțușca, Rădăuți-Prut și are o lungime de 49 de kilometri. În valoarea de 68 de milioane de euro a proiectului sunt incluse atât lucrările de construcție, cât și serviciile de supervizare și dirigintare, TVA-ul, taxele  și rezerva de implementare.

„Ceea ce a fost dificil am făcut noi și trebuie să fim mândri de acest lucru. Dragi colegi, vreau să vă mulțumesc pentru susținerea pe care ne-ați acordat-o prin votul pe care l-ați dat pentru aprobarea acestui proiect. Vreau să mulțumesc echipei de conducere și celei tehnice de la ADR Nord-Est, domnilor primari, vicepreședintelui Dorin Birta, care are în responsabilitate Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, administratorului public Cristian Nistor, care se ocupă de proiectele cu fonduri europene, directorului de Cabinet, Marius Ilincaru, echipei de proiect din cadrul Consiliului Județean, Direcției de Promovare-Dezvoltare, Direcției Investiții și Achiziții Publice, Direcției Buget-Finanțe și tuturor colegilor din Consiliul Județean care au contribuit la acest proiect. Ceea ce a fost greu am rezolvat, am atras finanțarea, am realizat SF-ul și Proiectul Tehnic, am început procedura de achiziție publică a lucrărilor de modernizare. Noii administrații județene îi rămâne doar să ducă la bun sfârșit investiția”, a mai spus Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

În cadrul licitației pentru realizarea lucrărilor s-au depus 17 oferte pentru cele trei loturi ale Drumului Vămii. Pentru loturile 1 și 3 s-au depus câte șase oferte, iar pentru lotul 2 s-au depus cinci oferte.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sistemul de brățări electronice devine operațional în Botoșani: Cine va avea fiecare mișcare monitorizată de către oamenii legii

Publicat

Publicitate

Începând cu data de 1 octombrie va fi operațional,și la nivelul județului Botoșani, Sistemul informatic de monitorizare electronică a persoanelor care fac obiectul aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport cu anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate și, în același timp, este o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea tuturor tipurilor de violență, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță.

Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție, ordinului european de protecție, controlului judiciar, controlului judiciar pe cauțiune, executării măsurii arestului la domiciliu și supravegherii la distanță, este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei.

Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte.

Publicitate

Alerta generată se transmite, în mod automat, dispeceratului de urgenţă operat de către poliţie, constituit în cadrul SNUAU, împreună cu datele de localizare ale dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată sau de persoana protejată care deține dispozitivul.

Organele de ordine publică sesizate au obligaţia de a verifica, de îndată şi potrivit ordinii de priorităţi, respectarea măsurii de supraveghere, intervenția fiind realizat după principiul „cel mai apropiat organ intervine”.

În situaţia generării unei alerte, persoana supravegheată este obligată ca, de îndată, să se prezinte la cel mai apropiat organ de ordine publică aflat în serviciu, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.

Publicitate

Spre exemplu, în situaţia generării unei alerte de părăsire a imobilului, persoana supravegheată este obligată, de îndată, să rămână sau să revină în imobil, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.

În scopul verificării respectării măsurii arestului la domiciliu, organele de ordine publică şi organul de supraveghere au dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.

Menționăm faptul că, distrugerea dispozitivelor electronice de supraveghere folosite pentru monitorizarea electronică, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, conform art. 253, alin 21, din Codul Penal.

În plus, se consideră evadare încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.

De asemenea, organul judiciar care a dispus măsura controlului judiciar poate impune inculpatului ca să respecte una sau mai multe obligaţii, printre care și aceea de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere.

 

 

 

Citeste mai mult

Economie

Taxa pe lux: Ultima zi pentru declararea şi plata impozitului pentru casele și mașinile scumpe

Publicat

Publicitate

Potrivit reglementărilor, românii care dețin locuințe cu o valoare mai mare de 500.000 de euro sunt obligați să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește acest prag. Ultima zi pentru declararea şi plata impozitului pentru casele și mașinile scumpe expiră luni, 30 septembrie 2024. Este vorba despre termenul pentru declararea şi plata impozitului pentru casele scumpe, cu o valoare de peste 500.000 de euro. Declararea presupune completarea formularului 216 și trimiterea acestuia la ANAF, iar acest lucru trebuia făcut până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini, scrie alba24.ro.

Această obligație fiscală a apărut ca urmare a legii adoptate anul trecut, prin care românii care dețin mașini și proprietăți imobiliare de lux sunt obligați să achite o „taxă de lux”.

Proprietarii trebuie să plătească 0,3% din diferenţa dintre valoarea de piaţă a imobilului şi plafonul neimpozabil, scrie RADOR.

Potrivit reglementărilor, românii care dețin locuințe cu o valoare mai mare de 500.000 de euro sunt obligați să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește acest prag.

Același impozit se aplică și pentru cei care dețin autoturisme cu o valoare de peste 75.000 de euro.

Ca exemplu practic, dacă persoana deține o mașină care valorează 100.000 euro, atunci va plăti impozit doar 75 euro (adică 0,3% din 25.000 euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil).

Publicitate

În privinţa impozitului pentru maşinile scumpe de peste 75.000 euro, sumele pot fi achitate până pe 31 decembrie.

Citeste mai mult

Eveniment

Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județul Botoșani, în anul școlar 2024-2025

Publicat

Publicitate

Vineri, 27 septembrie, în Aula Liceului cu Program Sportiv Botoșani, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a avut loc consfătuirea anuală a profesorilor de religie din Județul Botoșani. 

La eveniment au mai participat Inspectorul general din Ministerul Educației, conf. univ. dr. Vasile Timiș, Inspectorul Școlar General al județului Botoșani, Bogdan Suruciuc, părintele Andrei Nicușor Carcea, Inspector pentru Învăţământ în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, părintele Inspector pentru disciplina Religie Liviu Botezatu și profesorii de religie din județul Botoșani.

Evenimentul a fost deschis de Inspectorul Școlar General al județului Botoșani, Bogdan Suruciuc, care a făcut o scurtă retrospectivă a anului școlar precedent, a subliniat importanța educației religioase în dezvoltarea frumoasă a elevilor și a reafirmat sprijinul pe care Inspectoratul Școlar Județean Botoșani îl are în gestionarea și rezolvarea provocărilor din noul an școlar.

În intervenția sa, pe calea undelor, conf. univ. dr. Vasile Timiș a menționat: „Educaţia religioasă constituie un aspect important al spectrului misiunii Bisericii în lume. Activitatea învăţătorească a Bisericii a fost rânduită de Însuşi Mântuitorul Hristos, pentru ca oamenii să cunoască voia Lui şi să o împlinească. Prin demersul educaţional din cadrul orelor de religie, Biserica vine în ajutorul societăţii în ansamblul ei, promovând dragostea, prietenia, pacea, înţelegerea, întrajutorarea şi cooperarea între semeni, toate acestea constituind principiile de bază ale credinţei creştine”.              

Părintele inspector pentru disciplina Religie, pr. prof. Liviu Botezatu a prezentat rezumatul activităților desfășurate în anul școlar anterior, elemente de bună practică ce pot fi aplicate de profesorii de religie, obiectivele propuse colegilor profesori la discilplina religie și aspectele de noutate ce vor fi aplicate în noul an școlar 2024-2025.

La finalul întâlnirii, părintele Andrei Nicușor Carcea, Inspector pentru Învăţământul preuniversitar în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, ne-a transmis gânduri de rugăciune, încurajare și binecuvântare ale Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, către toți profesorii de religie pentru activitatea didactică în noul an școlar, subliniind rolul major al profesorului de religie în formarea tinerei generații.

Publicitate

Organizată de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, consfătuirea profesorilor de religie are loc anual, fiind un moment de dezbatere a noutăților metodologice, de trecere în revistă a activității din anul școlar anterior și de propuneri pentru noul an școlar. Dumnezeu să binecuvinteze toți elevii și profesorii de religie în noul an școlar cu multe realizări și succese depline.

Sursa: Doxologia

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Popas duhovnicesc la Briceni. Starețul Mănăstirii „Sihăstria Voronei” a fost prezent în mijlocul românilor de pe malul celălalt al Prutului

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, a fost bucurie mare în Parohia„ Pogorârea Sfântului Duh”  din orașul Briceni. În mijlocul credincioșilor a fost prezent arhimandritul Ghedeon Huțanașu, starețul Mănăstirii Sihăstria Voronei, acesta fiind primit cu multă bucurie și evlavie. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de părintele paroh Claudiu Lucian Țugui și de părintele Dumitru Costan, parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din satul Chiscovata, comuna Vorona, parohie înfrățită cu comunitatea ortodoxă din orașul Briceni. Alături de preoții din Botoșani, au călătorit și numeroși credincioși, printre aceștia preoteasa din Chiscovata, medicul Oana-Carmen Costan.

După popasul duhovnicesc, părintele Claudiu Lucian Țugui a avut parte de o surpriză prilejuită de aniversarea zilei de naștere. Credincioșii din Parohia Briceni i-au dăruit un tort și un buchet de flori, iar copiii de la Centrul de Creație Briceni i-au făcut un dar muzical, „complice” fiind inimoasa profesoară Svetlana Mînzatu.

 

„Ziua de 28 septembrie, a fost și va rămâne în sufletele noastre o zi de mare sărbătoare, pentru credincioșii din parohia ortodoxă cu hramul Pogorârea Sfântului Duh  din orașul Briceni. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, am săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu frații noștri de peste Prut, de la parohia ortodoxă  Adormirea Maicii Domnului din satul Chiscovata, comuna Vorona, județul Botoșani, parohie care este înfrățită cu parohia noastră Pogorârea Sfântului Duh din orașul Briceni. Grupul de credincioși a fost însoțit de către PC. Pr. Dumitru Costan parohul Bisericii  Adormirea Maicii Domnului din satul Chiscovata însoțit de doamna preoteasă Oana Carmen Costan împreună cu Preacuviosul Părinte Stareț Ghedeon de la Mănăstirea Sihăstria Voronei (Sfântul Onufrie de la Vorona).
Țin să mulțumesc părinților slujitori, credincioșilor de pe ambele maluri ale Prutului, copiilor împreună cu doamna pedagog Svetlana Mînzatu de la Centrul de Creație Briceni, dar și tuturor creștinilor celor care susțin și sprijină cu dragoste misiunea parohiei noastre  Pogorârea Sfântului Duh din orașul Briceni”, a transmis părintele Claudiu Lucian Țugui.

Despărțiți de Prut, uniți în credință

Îi desparte Prutul, dar sunt frați, chiar dacă o lege nedreaptă le spune că nu. Îi unește credința în Dumnezeu. Rugăciunea nu are hotar și pe aripile acesteia dorul parcurge distanța dintre credincioșii de pe cele două maluri. Parohia ,, Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Briceni și Parohia ,,Adormirea Maicii Domnului” din satul Chiscovata, comuna Vorona, sunt înfrățite din anul 2020. În partea română, este paroh părintele Dumitru Costan cu preoteasă medic, un promotor al culturii românești, care a reușit repede să intre în inimile enoriașilor, astfel că nu este proiect pe care aceștia să nu-l susțină. De partea moldoveană este părintele Claudiu Țugui, ucenic al părintelui Dumitru, cu preoteasa Andreea, economist. Părintele Claudiu-Lucian Țugui a crescut în pridvorul bisericii, în municipiul Botoșani. Copil fiind, deseori la Sfintele Liturghii îmbrăca veșmântul de ipodiacon și rostea în genunchi rugăciuni fierbinți către Bunul Dumnezeu care i-a transmis chemarea tainică de a fi slujitor la Altar. A primit misiunea de a fi păstor de suflete la Briceni. Chiar dacă este foarte tânăr, prin curajul său și prin exemplul de trăire a reușit să atragă în jurul său mulți oameni de bine.

Publicitate

De patru ani, enoriașii de pe cele două maluri ale Prutului au legat noi prietenii, au învățat să se susțină reciproc…Credincioși parohiei din Botoșani, împreună cu părintele Dumitru Costan, au au fost alături necondiționat de parohia românească „Pogorârea Sfântului Duh”, din orașul Briceni, atât duhovnicește cât și financiar în proiectele desfășurate de către parohie, dar și la lucrările care s-au realizat și care vor urma să se concretizeze pentru comunitatea de credincioși din orașul moldovean.

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending