Connect with us

Eveniment

Doi ucraineni au trecut ilegal granița de stat a României, solicitând protecție de partea statului român. Situația refugiaților

Publicat

Publicitate

La nivelul județului Botoșani, până în acest moment, nu au fost semnalate situații deosebite în ceea ce privesc persoanele care ajung în țara noastră prin Punctele de Trecere a Frontierei de la Rădăuți Prut și Stânca.

Până în acest moment, două persoane, de cetățenie ucrainiană, care au trecut ilegal granița de stat a României, în zona Oroftiana, sunt cercetate la Poliția de Frontieră. Ambele persoane au solicitat o formă de protecție de partea statului roman.  A fost înștiințat Centrul de Imigrări de la Rădăuți, unde vor ajunge cele două persoane.

Prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, în intervalul, 26.02. orele 08.00 la 27.02. orele 08.00

total auto 383,

total persoane 1355,

1 auto cu 3 persoane raman in Bacau

Publicitate

5 auto cu 14 persoane  raman in Botosani,

15 auto cu 53 persoane raman in Suceava, 5 auto cu 20 persoane raman în București,  2 auto cu 4 persoane raman în Iași, restul in tranzit.

 

Prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, în intervalul, 24.02. orele 08.00 la 27.02. orele 08.00

total auto 791, total persoane 2660,

9 auto cu 19 persoane raman in Botosani,

31 auto cu 113 persoane  raman in Suceava,

11 auto cu 37 persoane raman in Iași, 6 auto cu 25 persoane București,  1 auto cu 3 persoane raman în Bacău, restul in tranzit.

 

 

PTF Radauti Prut , in data de 26.02.2022 ora 08 – 27.02.2022, ora 08,
379 auto cu 1427 persoane ,
129 auto cu 523 persoane rămân în România,
12 auto cu 51 persoane in Botoșani, restul pleacă în tranzit.

PTF Radauti Prut , in data de 24.02.2022 ora 08.00 -27.02.2022, ora 08,
665 auto cu 2339 persoane ,
dintre care 236 auto cu 875 persoane rămân în România,
36 auto cu 92 persoane ramân in Botoșani,  restul pleacă în tranzit.
În așteptare 29 auto.

 

De seara trecută, Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut este operațional cu program permanent.

Începând din 26 februarie 2022, Poliția de Frontieră Română, de comun acord cu autoritățile de frontieră din Republica Moldova, a decis ca Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut de la granița comună să fie deschis cu program permanent de 24 de ore.

Această măsură va contribui la fluidizarea traficului la granița cu Republica Moldova si va permite efectuarea formalităților de frontieră pentru autoturisme si pasageri cu operativitate.

De asemenea, PTF Radauti-Prut poate prelua si fluidiza o parte a traficului de persoane si autoturisme din punctul de trecere a frontierei Siret-Porubne.

Până ieri, 26.02.2022, acest punct de trecere era deschis doar în intervalul orar 08-20.

 

În ultimele ore, ISU Botoșani, Primăria Mihăileni și Direcția Județeană de Tineret și Sport au acordat sprijin pentru 72 de persoane dintre care 17 copii care au solicitat un loc de cazare. Aceștia sunt cazați în două locații din Mihăileni și Agafton.15 dintre ei sunt studenți din Maroc și vor pleca spre țara de origine în cursul zilei de astăzi. Precizăm că, până la acest moment, aceștia nu au solicitat în mod oficial o formă de protecție a statul român declarând că sunt în tranzit.

La Centrul de zi pentru persoane vârstnice din comuna Mihăileni, ISU Botoșani a suplimentat cu 30  numărul de paturi. La tabără Codrii de Aramă de la Agafton, mai sunt disponibile 59 de locuri.

La cele două puncte de trecere a frontierei de la Rădăuți Prut și Stânca, unde au fost instalate corturi, foarte multe persoane fizice și juridice au adus alimente și apă.

În vederea organizăriii eficiente și unitare a întregii misiuni umanitare, reprezentanții societății civile care doresc sa sprijine această acțiune umanitară sunt rugați să trimită intențiile de sprijin la adresa de e-mail : umanitar.dsu@mai.gov.ro, astfel încât acestea sa fie colectate si centralizate la nivelul fiecarui județ.

Aceste intenții pot fi transmise și prin completarea unui chestionar simplu disponibil la adresa:

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeyirIDJ2dD…/viewform

Va informam totodata că intențiile de ajutor si orice altă sesizare legate de această situație pot fi comunicate la numărul de telefon operaționalizat în Centrul județean de Coordonare și Conducere a intervenției, disponibil 24/24, asigurat de reprezentantii ISU, IPJ, DSP, IJJ si STPF.

Numarul de telefon: 0756.131.398

”Am primit foarte multe solicitări de ajutor din partea unor oameni de bine din Botoșani și din țară. Vreau să le mulțumesc personal, avem o evidență, o centralizare, iar dacă situația o va impune, gradual, vom apela la ajutorul lor,” a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Consiliul Economic și Social: Măsurile fiscal-bugetare propuse conduc la prăbușirea puterii de cumpărare a tuturor cetățenilor

Publicat

Publicitate

Măsurile fiscal-bugetare propuse recent conduc la scăderea puterii de cumpărare a tuturor cetățenilor și afectează stabilitatea sau predictibilitatea în societate, generând un impact social și economic negativ asupra întregii societăți, care va resimți efecte similare perioadei anilor 2010, arată Consiliul Economic și Social, care a avizat nevaforabil, vineri, pachetul fiscal pregătit de Guvern, relatează agerpres.ro.

‘Măsurile impuse, respectiv creșterea TVA la alimente, servicii și medicamente, creșterea accizelor la carburant și a taxei de rovignetă, vor duce la creșterea prețurilor la alimentele de bază și medicamente, iar împreună cu liberalizarea prețurilor la energia electrică și gaze, diminuarea veniturilor pentru o parte dintre salariați prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2025, toate acestea conduc la o scădere drastică a nivelului de trai într-un timp foarte scurt, fără o pregătire prealabilă a populației, mai ales a persoanelor și familiilor vulnerabile. Considerăm că măsurile de austeritate trebuiau abordate etapizat, pe o perioadă mai mare de timp’, precizează CES în avizul publicat vineri.

Consiliul Economic și Social menționează, de asemenea, că, având în vedere complexitatea proiectului de act normativ, este necesară o analiză detaliată și riguroasă, ceea ce este imposibil de realizat în termenul insuficient pus la dispoziție în vederea avizării acestuia.

Potrivit documentului citat, ansamblul măsurilor propuse este dezechilibrat din punct de vedere social, lipsit de un mecanism de compensare pentru categoriile vulnerabile și construit pe o logică fiscală regresivă.

‘Proiectul nu respectă principiile echității și progresivității în materie de politici publice, transferând presiunea fiscală către populația cu venituri mici și medii. Măsurile propuse sunt susceptibile să adâncească inegalitățile sociale, să afecteze accesul la bunuri esențiale și să reducă capacitatea de subzistență a gospodăriilor vulnerabile. De asemenea, ele pot avea un efect de destabilizare socială și de alimentare a tensiunilor sociale și politice într-un context marcat deja de polarizare și neîncredere instituțională’, se mai arată în avizul CES.

Măsura creșterii cotei de TVA de la 9% la 11% pentru mai multe categorii de produse esențiale va avea efect inflaționist asupra cheltuielilor gospodăriilor și va afecta accesul la bunuri esențiale mai ales în cazul categoriilor sociale vulnerabile, susține CES. De asemenea, măsura contravine recomandărilor europene privind protejarea categoriilor vulnerabile în perioade de ajustări fiscale, arată sursa citată.

Publicitate

Referitor la introducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele care realizează venituri din pensii peste 3.000 de lei, CES subliniază că, deși este introdus un plafon de protecție, măsura afectează pensionarii cu venituri medii, care nu beneficiază de alte forme de sprijin și au cheltuieli medicale recurente. Impactul este semnificativ în special pentru pensionarii din orașele mari, unde costul vieții este mai ridicat, iar în lipsa unor măsuri de compensare, această contribuție echivalează cu o reducere netă a pensiei, arată Consiliul Economic și Social.

Pe de altă parte, documentul atrage atenția că eliminarea din rândul persoanelor asigurate la sănătate fără plata contribuției a celor incluși în programele naționale de HIV/SIDA și de tuberculoză aduce un risc epidemiologic mult prea ridicat raportat la economiile bugetare.

În ceea ce privește creșterea TVA pentru produse culturale, măsura afectează accesul la cultură, educație și informare, în special pentru tineri și pentru persoanele din comunități cu resurse limitate, într-un context în care nivelul de educație civică și alfabetizare funcțională este deja problematic.

Cu privire la prevederea conform căreia ordonatorii de credite acorda lunar, pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare sunt de până la 6.000 lei net, o indemnizație de hrană de 347 lei lunar, CES consideră că reducerea pragului afectează personalul cu experiență, care depășește pragul de 6.000 lei net fără a avea venituri considerate ‘excesive’. ‘Această măsură poate genera demotivare și un risc crescut de migrație către sectorul privat sau extern’, avertizează CES.

‘Proiectul de lege, în forma actuală, nu este fundamentat pe o analiză solidă a impactului social agregat, nu conține măsuri de protecție compensatorie și nu respectă principiile constituționale privind echitatea fiscală și solidaritatea socială. Se impune demararea unei reforme fiscale echilibrate, care să conțină măsuri de protecție reală a cetățenilor vulnerabili. Fără astfel de corecturi, riscăm nu doar o degradare a condițiilor de trai, ci și o explozie de neîncredere instituțională și radicalizare socială, cu consecințe directe asupra democrației și stabilității în societate’, precizează Consiliul Economic și Social.

Citeste mai mult

Eveniment

CFR adaptează circulația trenurilor la valul de caniculă extremă din țară. Consultați mersul trenurilor dacă plecați în vacanță

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA informează că, în contextul prognozelor meteorologice care indică temperaturi extreme la nivel național în perioada următoare, vor fi aplicate măsuri speciale pentru desfășurarea în condiții de siguranță a traficului feroviar, potrivit unui comunicat, relatează agerpres.ro.

Astfel, în zonele unde temperatura la nivelul șinei atinge sau depășește 50 de grade Celsius, se va dispune reducerea vitezei de circulație a trenurilor, în conformitate cu prevederile instrucțiunilor feroviare în vigoare.

Conform surse citate, pe întreaga rețea feroviară, personalul de specialitate din cadrul CFR SA desfășoară permanent activități suplimentare de verificare și monitorizare a stării infrastructurii. Temperaturile înregistrate la nivelul șinelor sunt supravegheate în timp real, astfel încât echipele de întreținere să poată interveni prompt acolo unde situația o impune, prevenind eventuale incidente sau disfuncționalități.

Compania menționează că reducerea temporară a vitezei de circulație a trenurilor în condiții de caniculă este o măsură esențială, menită să asigure desfășurarea traficului feroviar în cele mai bune condiții de siguranță, chiar și în situații meteorologice extreme.

De asemenea, compania recomandăm publicului călător să consulte în prealabil mersul trenurilor, având în vedere temperaturile extreme prognozate la nivel național și posibilele perturbări cauzate de caniculă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 6 iulie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 6 iulie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 6 iulie 2025:

Loto 6/49: 8, 32, 33, 19, 20, 1

Loto 5/40: 40, 7, 35, 9, 37, 21

Joker: 45, 42, 14, 26, 4 + 4

Noroc: 0 8 4 9 2 0 2

Publicitate

Noroc Plus: 8 7 4 4 8 8

Super Noroc: 2 8 2 2 6 9

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Luni, restricții de tonaj în 15 județe din Oltenia și Muntenia din cauza caniculei

Publicat

Publicitate

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță instituirea de restricții de tonaj (≥7,5 tone) pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale în 15 județe din Oltenia și Muntenia, luni, 7 iulie 2025, în intervalul orar 12.00–20.00.

Măsura este motivată de temperaturile extreme prognozate, cu valori de 38–41 de grade Celsius, pentru care ANM a emis cod roșu. Județele vizate sunt Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău și Brăila.

Restricțiile vizează vehiculele cu masă totală maximă autorizată de minimum 7,5 tone, cu scopul de a proteja structura drumurilor expuse la degradare în condiții de caniculă extremă.

Exceptate de la restricții sunt:

  • transporturile de persoane;
  • transporturile de animale vii și produse perisabile de origine animală și vegetală;
  • vehicule de intervenție în caz de forță majoră;
  • transporturi funerare și poștale;
  • echipamente de prim ajutor și carburanți;
  • mărfuri sub temperatură controlată;
  • tractarea vehiculelor avariate;
  • distribuirea de apă și hrană în zone calamitate;
  • vehicule specializate pentru salubrizare;
  • apă îmbuteliată;
  • produse agricole;
  • transporturi militare implicate în exerciții multinaționale;
  • produse alimentare diverse (patiserie, panificație, zahăr, ciocolată, paste făinoase, băuturi etc.).

De asemenea, sunt exceptate utilajele CNAIR și cele închiriate pentru lucrări în derulare.

CNAIR precizează că restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite în funcție de evoluția condițiilor meteo și recomandă șoferilor să consulte sursele oficiale de informare înainte de plecarea la drum.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending