Connect with us
Publicitate

Eveniment

DOCUMENTAR: 25 de ani de la moartea părintelui Ilie Cleopa, un tezaur al spiritualităţii şi Ortodoxiei româneşti

Publicat

Publicitate

Cleopa Ilie (din botez Constantin) s-a născut la 10 aprilie 1912, în Suliţa, judeţul Botoşani, într-o familie de ţărani, fiind al cincilea copil din cei zece copii ai familiei Alexandru şi Ana Ilie.

După tradiţie, strămoşii tatălui său erau oieri, originari din Săliştea Sibiului, care, datorită persecuţiilor religioase din secolul al XVIII-lea, au fost nevoiţi să părăsească Ardealul şi să se strămute în Moldova, stabilindu-se în judeţul Botoşani.

În familia părintelui Cleopa, dintre cei zece fraţi ai săi cinci au intrat în mănăstire, la fel şi mama sa.

Publicitate

În 1946, părintele Cleopa a adus-o pe mama sa din satul natal la Schitul Sihăstria, unde era stareţ, pentru a fi închinoviată în obştea mănăstirii Agapia Veche. Mama părintelui a fost tunsă în monahism în anul 1947, sub numele de Agafia. De aici a plecat la Domnul după mai bine de douăzeci de ani, în toamna anului 1968.

Părintele Cleopa a făcut Şcoala primară de şapte clase în satul natal. A intrat frate în Schitul Sihăstria din 1929 şi a fost călugărit la 2 august 1937, primind numele de Cleopa.

La dorinţa protosinghelului Ioanichie Moroi, monahul Cleopa a fost numit egumen interimar al Schitului Sihăstria, în 1942, deşi a fost nevoie să fie adus de la stână pentru că avea ascultare să se îngrijească, alături de alţi doi fraţi, de turma de oi a mănăstirii. În această ascultare a slujit aproape 13 ani, timp în care şi-a făcut singur un program de studiu intens, împrumutând cărţi din biblioteca Mănăstirii Neamţ, unde ascultare de bibliotecar o avea pe atunci monahul Ioan Iacob, cel care va deveni Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.

Publicitate

 

Despre perioada cât s-a îngrijit de oile mănăstirii, părintele Cleopa spunea: “În anii în care am fost cioban la oile schitului, am avut mari bucurii duhovniceşti. Stâna, oile, trăirea în linişte şi singurătate pe munte în mijlocul naturii mi-au fost şcoală de călugărie şi teologie”. (sursa: “Viaţa şi nevoinţele Arhimandritului Cleopa Ilie”)

Publicitate

A fost hirotonit ierodiacon (1944) şi ieromonah (1945) şi numit oficial egumen al Sihăstriei în ianuarie 1945.

În anul 1947, Schitul Sihăstria, numărând peste 60 de vieţuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire, iar protosinghelul Cleopa Ilie a devenit arhimandrit, cu aprobarea patriarhului Nicodim.

În 1949, arhimandritul Cleopa a fost numit stareţ al Mănăstirii Slatina (1949-1953) şi a plecat acolo împreună cu 30 de călugări din obştea Mănăstirii Sihăstria, în urma deciziei patriarhului Justinian (1948-1977).

Publicitate

 

De trei ori a fost nevoit să se retragă în Munţii Rarăului din cauza opresiunilor comuniste (1948; 1953-1954 şi 1959-1964).

În toamna anului 1964 revine în Mănăstirea Sihăstria, ca duhovnic al întregii obşti, şi povăţuieşte fără întrerupere atât călugări, cât şi mireni, timp de 34 de ani, până la 2 decembrie 1998, când şi-a dat duhul în mâinile lui Hristos.

Părintele Cleopa şi-a împărţit timpul între rugăciune şi misiune, între linişte şi ascultare, între singurătate şi călăuzirea călugărilor şi mirenilor pe calea mântuirii, între nevoinţă pustnicească şi misiune duhovnicească prin predică, scriere de cărţi sfinte, spovedanie, sfătuire şi milostenie, notează arhimandritul Ioanichie Bălan în “Cuvânt înainte” din Volumul I al colecţiei “Ne vorbeşte Părintele Cleopa”.

“Părintele Cleopa este şi rămâne un tezaur al spiritualităţii şi Ortodoxiei româneşti. Cu aceeaşi sensibilitate sufletească şi profunzime teologică, pe fond biblic şi patristic, vorbeşte şi filosofilor şi marilor teologi, purtându-i în cele mai profunde taine ale energiilor necreate, precum şi credincioşilor de rând, veniţi ca adevăraţi pelerini din toate colţurile ţării, pe care-i hrăneşte cu cuvântul lui Dumnezeu şi-i adapă din izvorul învăţăturii despre viaţa şi fericirea veşnică”, spunea arhimandritul Ioanichie Bălan.

 

Duhovnicul atât de căutat Cleopa Ilie a fost însă nu numai un trăitor în Hristos, ci şi un mare apărător al adevărului evanghelic şi ortodox.

Între lucrările publicate în timpul vieţii se află “Despre credinţa ortodoxă”, Bucureşti, 1981 (reeditată sub titlul “Călăuza în credinţa ortodoxă”, 1991); “Predici la praznice împărăteşti şi sfinţi de peste an”, Ed. Episcopiei Romanului, 1986; “Predici la Duminicile de peste an”, Ed. Episcopiei Romanului. 1990; “Valoarea sufletului”, Galaţi, 1991; “Urcuş spre înviere” (predici duhovniceşti), Mănăstirea Neamţ. 1992; “Despre vise şi vedenii”, Bucureşti, 1993.

Pe lângă aceste cărţi scrise şi publicate de părintele Cleopa, s-au înregistrat ocazional de credincioşi pe casete o bună parte din sfaturile şi învăţăturile sale duhovniceşti. O parte dintre ele a fost recuperată, fiind publicate parţial în mici volume, pe teme, într-o serie specială intitulată “Ne vorbeşte Părintele Cleopa”.

Din faptele şi cuvintele sale de învăţătură:

“De multe ori spunea sfinţia sa ucenicilor: ‘Conştiinţa este glasul lui Dumnezeu în inima noastră. Prin toate ne mustră conştiinţa când greşim. Ea este glasul lui Dumnezeu care ne cheamă la El: Omule, ai greşit. Eu te iert, dar să nu mai faci. Vino la Mine, căci la Mine este izvorul iertării, al iubirii şi al milostivirii! Pune început bun de azi înainte, să nu mai păcatuieşti’.

Dintre toate faptele sale bune, pe lângă rugăciune, post şi linişte, Părintele Cleopa iubea cel mai mult milostenia şi cuvântul duhovnicesc. Nimeni din mănăstire nu era mai blând, mai milostiv şi mai rugător ca Părintele Cleopa şi nimeni nu mângâia pe călugări, pe credincioşi şi pe săraci, ca sfinţia sa, căci avea darul cuvântului şi sfaturile lui se lipeau de inima lor, fiind umbrit de harul Duhului Sfânt.

 

Spunea adeseori Părintele Cleopa: ‘Dacă vrem să mergem drept înaintea lui Dumnezeu, ne trebuie două ziduri până la moarte: unul de-a dreapta şi altul de-a stânga. Care sunt acelea? Zidul din dreapta este frica de Dumnezeu, iar zidul din stânga este frica de moarte’.

De asemenea, părintele sfătuia pe fraţi amintindu-le cuvintele marelui duhovnic Vichentie Malău: ‘Răbdare, răbdare, răbdare… şi când ţi se va părea că s-a sfârşit, o iei de la capăt: răbdare, răbdare, răbdare… Dar nu până la prăşit, ci până la sfârşit’.

Mai zicea Părintele Cleopa că trebuie să avem convingerea ca în fiecare clipă greşim şi nu este nici un moment în care nu mâniem pe Dumnezeu; de aceea nu este clipă când nu avem nevoie de ajutorul Lui.

Altădată spunea fraţilor: ‘Izvorul a toată răutatea şi a tot păcatul şi rădăcina tuturor răutăţilor este iubirea de sine, care este iubire neraţională faţă de trup şi este cea mai grea şi mai subţire dintre toate patimile care robesc firea omenească. De aceea Mântuitorul, când a spus să urmăm Lui, a pus această condiţie: Cine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine… Lepădarea de sine este cea mai mare virtute care-1 duce pe om la sfinţenie şi la Rai’ “. (“Patericul Românesc”, Arhimandrit Ioanichie Bălan, 2005) (surse: Dicţionarul Teologilor Români, 1996; “Viaţa şi nevoinţele Arhimandritului Cleopa Ilie”, Arhim. Ioanichie Bălan, Ed. Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, 1999; “Patericul Românesc”, Arhimandrit Ioanichie Bălan, Ed. Mănăstirii Sihăstria, 2005) AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Aurora boreală ar putea fi observată şi în noaptea aceasta. Unde ar putea să apară

Publicat

Publicitate

Aurora boreală a fost vizibilă din România, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o intensitate care nu a mai fost documentată de sute de ani, precizează dr. Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

Fenomenul a putut fi urmărit cu ochiul liber, înspre nord, mai ales din afara oraşelor, în zone care nu sunt afectate de poluarea luminoasă.

“Trebuie privit înspre nord şi trebuie aşteptat, pentru că fenomenele acestea sunt imprevizibile. Chiar dacă se anunţă că vor fi vizibile de undeva, uneori nu se văd. Acum s-a văzut din România aurora boreală, aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informaţie din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toţii cei care am observat-o. Dar pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde – la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr”, a precizat pentru AGERPRES Adrian Şonka.

Publicitate

Aurora boreală s-a văzut în reprize, aceasta fiind observată la începutul nopţii, iar după o pauză de o oră, redevenind vizibilă sâmbătă dimineaţa, la o oră după miezul nopţii.

“Imediat cum s-a făcut seară, s-a văzut ceva mai puternic, aşa, sub formă de perdele luminoase sau pete roşiatice, înspre nord. A durat cam o oră. A fost o pauză, iar pe la ora 01.10 a început din nou să se vadă ceva foarte intens, a durat cam o oră, până la ora 01.50. Apoi au dispărut perdelele luminoase şi a rămas un fundal roşiatic şi, aşa, verzuliu”, a explicat Adrian Şonka.

Astronomul a subliniat că aurora se produce în jurul polului magnetic, dar că în anumite situaţii poate fi observată şi la latitudini mai joase.

Publicitate

“Atunci când vezi aurora în România, ea se produce tot acolo unde se produce în mod normal, în jurul polilor magnetici, dar se ridică mai sus în atmosferă, este mai intensă şi poţi vedea la depărtări mari. E ca atunci când vezi munţii din Bucureşti. Asta nu înseamnă că munţii sunt în Bucureşti. Munţii sunt unde sunt, dar cerul e clar şi poţi vedea la depărtare. Deci, aurora nu s-a petrecut în România, ci s-a văzut din România”, a precizat el.

Fenomenul a fost vizibil în contextul în care în această perioadă s-au produs trei erupţii solare, aspect care a perturbat câmpul magnetic al Pământului.

“Aurorele boreale sunt produse de materialul care vine de la Soare. Soarele pierde nuclee atomice, gaze, electroni, care se duc peste tot în sistemul solar. Mereu se produc aurore, dar ele sunt de intensitate scăzută. Dar când are loc o erupţie, pleacă mai mult material de pe Soare şi, dacă ajunge la Pământ, aurorele sunt mai intense”, a detaliat Şonka.

Publicitate

Aurora ar putea fi observată şi în noaptea aceasta, dar nu există o certitudine în privinţa asta. Cei care doresc să urmărească fenomenul, trebuie să o facă din afara oraşelor mari şi să privească spre nord. În noaptea de duminică spre luni, fenomenul nu va mai fi vizibil.

“Nu se vede din prima. Eu am stat o oră şi nu am văzut nimic, apoi a apărut din nou, iar apoi a dispărut. Trebuie să te pregăteşti să stai câteva ore pe un câmp, să nu te uiţi în telefoane, ca să te acomodezi cu întunericul, să nu aprinzi farurile de la maşină, să fie cald, să fii în siguranţă”, a transmis astronomul. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat, de 31 de ani, din Botoşani, urmărit internaţional pentru săvârşirea de infracţiuni rutiere, escortat din Austria

Publicat

Publicitate

Poliţia Română a adus în ţară nouă persoane, în zilele de 9 şi 10 mai, pe numele acestora fiind emise mandate de executare a pedepsei privative de libertate sau mandate de arestare preventivă.

Astfel, la data de 9 mai, un bărbat, de 35 de ani, domiciliat în Mureş, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, a fost escortat din Germania, fiind condamnat de Judecătoria Luduş la 6 ani şi 4 luni de închisoare, a informat IGPR.

La aceeaşi dată, a fost adus un bărbat, de 42 de ani, din Maramureş, urmărit internaţional. Acesta a fost adus din Germania, având emis de către Judecătoria Târgu Lăpuş, pe numele lui, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani şi 4 luni.

Publicitate

La data de 10 mai, un alt bărbat, de 29 de ani, din Arad, a fost escortat din Germania, fiind urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane. Tribunalul Dolj a emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă.

La aceeaşi dată, a fost adus un bărbat, de 30 de ani, din Braşov, urmărit internaţional pentru săvârşirea de infracţiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis de către Judecătoria Braşov, pe numele lui, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani şi 3 luni.

Totodată, la data de 10 mai a.c., o escortă a Poliţiei Române a adus un bărbat, de 61 de ani, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de tăierea arborilor. Acesta a fost adus din Marea Britanie, având emis de către Judecătoria Moineşti, pe numele lui un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani şi 8 luni.

Publicitate

Un alt bărbat, de 30 de ani, din Suceava, a fost escortat din Marea Britanie, fiind urmărit internaţional pentru săvârşirea de infracţiunii rutiere. Judecătoria Rădăuţi a emis pe numele acestuia un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la 4 ani de închisoare.

La data de 10 mai a.c., un tânăr, de 23 de ani, domiciliat în Tulcea, urmărit internaţional pentru săvârşirea infracţiunii de participare la un grup infracţional organizat, a fost escortat din Franţa, fiind condamnat de Tribunalul Brăila la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Totodată, un bărbat, de 31 de ani, din Botoşani, urmărit internaţional pentru săvârşirea de infracţiuni rutiere, a fost escortat din Austria, fiind condamnat de Judecătoria Dărăbani la 2 ani şi 2 luni de închisoare. La aceeaşi dată, a fost adus un bărbat, de 51 de ani, din Mehedinţi, urmărit internaţional pentru săvârşirea de infracţiuni rutiere. Acesta a fost adus din Italia, având emis de către Judecătoria Orşova, pe numele lui, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 1 ani şi 2 luni.

Publicitate

Cei în cauză au fost încarceraţi, în vederea executării mandatelor. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Câștigătorii concursului „Cu viaţa mea apăr viaţa”, dedicat elevilor de gimnaziu și liceu

Publicat

Publicitate

„Cu viața mea apăr viața” concurs dedicat elevilor de gimnaziu și liceu

Peste 50 de elevi au participat, astăzi, la concursul cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa”, organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

Probele s-au desfășurat pe terenul de sport al Liceului cu Program Sportiv Botoșani și au reunit la start 13 echipaje de la școli și licee din Botoșani, Dorohoi, Dumbrăvița, Leorda și Flămânzi.

Publicitate

Concursul a avut ca scop cunoaşterea şi aprecierea factorilor de risc ce pot genera situaţii de urgenţă sau dezastre, a modului de acţiune în cazul iminenţei producerii unei situaţii de urgenţă, precum și formarea spiritului de solidaritate şi implicarea în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în astfel de cazuri.

Concurenții au avut de susținut trei probe: una teoretică şi două practice. La proba teoretică, elevii au completat un chestionar cu întrebări din domeniul protecţiei civile. Probele practice au constat în transportarea unei persoane accidentate pe targă pe o distanță de 50 m și deplasarea cu masca pe figură într-un raion cu obstacole, contracronometru.

La final, clasamentul se prezintă astfel:

Publicitate

Categoria gimnaziu băieți/ mixt:

Locul I – Școala Gimnazială “Spiru Haret ” Dorohoi

Locul II – Liceul cu Program Sportiv Botoșani

Publicitate

Locul III – Școala Gimnazială “Mihail Kogălniceanu ” Ibănești

Categoria gimnaziu fete:

Locul I – Școala Gimnazială nr.1 Leorda

Publicitate

Locul II – Liceul cu Program Sportiv Botoșani

La categoria liceu băieți/mixt:

Locul I – Colegiul Național “A.T. Laurian” Botoșani

Locul II – Liceul cu Program Sportiv Botoșani

Locul III – Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” Botoșani

Categoria fete liceu

Locul I – Liceul cu Program Sportiv Botoșani.

Competiția s-a încheiat cu o festivitate de premiere, la care au participat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici, dar și inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel Dan Decebal Muraru.

Câștigătorii au primit diplome, medalii și cupe.

Adresăm felicitări tuturor elevilor care au participat și instituțiilor de învățământ din care aceștia au făcut parte: Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani, Liceul cu Program Sportiv Botoșani, Liceul Teoretic „Grigore Antipa” Botoșani, Școala Gimnazială „Ion Bojoi” Flămânzi, Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Dumbrăvița, Școala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi și Școala Gimnazială nr. 1 Leorda.

Competiția a fost organizată cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Botoșani, a Filialei Județene a Societății Naționale de Cruce Roșie Botoșani, voluntarilor din cadrul programului național “Salvator din Pasiune ” și Liceului cu Program Sportiv Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Start cu stângul în viață. Un tânăr de 20 de ani din Dângeni a fost prins conducând beat și fără permis

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.9 Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din comuna Dângeni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 9 mai a.c. ar fi condus un autoturism pe drumul public, din comuna Dângeni, fără a deține permis de conducere și cu o valoare de 0, 67 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending