Connect with us
Publicitate

Actualitate

Dobânda de referință, REDUSĂ de BNR pentru prima oară în ultimul an și jumătate. Facilitatea de creditare, CRESCUTĂ

Publicat

Publicitate

BNR a diminuat dobânda de referință pentru prima dată în ultimele 18 luni. Începând cu 8 iulie 2024, dobânda de politică monetară a fost scăzută de la 7% pe an la 6,75% pe an, a anunțat banca centrală, relatează alba24.ro.

Totodată, BNR a hotărât scăderea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 8,00% pe an. A scăzut şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6,00% pe an.

Au fost menținute nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Dobânda de politică monetară era nemodificată din luna ianuarie a anului trecut. Atunci, BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an, potrivit Agerpres.

BNR: Rata inflației

Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei şi-a accelerat scăderea în primele două luni ale trimestrului II 2024. A coborât la 5,12% în luna mai, sub nivelul prognozat, de la 6,61% în martie. Scăderea a fost înregistrată în principal ca urmare a ieftinirii substanţiale a energiei, îndeosebi a gazelor naturale,

sub influenţa modificărilor legislative aplicate începând cu luna aprilie, precum şi pe fondul continuării descreşterii dinamicii preţurilor alimentelor.

Publicitate

Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat a continuat să scadă gradual, în linie cu previziunile. A ajuns la 6,3% în luna mai, de la 7,1% în martie 2024.

Decelerarea a avut ca determinanţi şi în acest interval efecte de bază dezinflaţioniste şi corecţii ale cotaţiilor mărfurilor agroalimentare.

Influenţe suplimentare au decurs din scăderea dinamicii preţurilor importurilor şi din reintrarea pe un trend uşor descendent a aşteptărilor inflaţioniste pe termen scurt.

Publicitate

În sens opus au acţionat moderat noile majorări de costuri unitare cu forţa de muncă consemnate în primele luni ale anului curent, transferate, cel puţin parţial, asupra preţurilor unor bunuri şi servicii, inclusiv pe fondul unei cereri de consum robuste şi în creştere puternică în aprilie.

Rata anuală a inflaţiei calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC – indicator al inflaţiei pentru statele membre UE) a scăzut:

la 5,8% în luna mai 2024, de la 6,7% în martie 2024.

Totodată, rata medie anuală a inflaţiei IPC şi rata medie anuală a inflaţiei calculată pe baza IAPC s-au redus:

în luna mai la 7,6%, de la 8,5%, respectiv 8,3%, în martie 2024.

BNR: Avansul PIB s-a redus

Activitatea economică a crescut cu 0,4% în trimestrul I 2024, mai puţin decât s-a anticipat, după comprimarea cu 0,6% în trimestrul IV 2023. Astfel, excedentul de cerere agregată a continuat probabil să se restrângă în acest interval, contrar aşteptărilor.

Totodată, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avansul PIB s-a redus semnificativ în trimestrul I 2024, la 0,1%, de la 3% în precedentele trei luni.

Descreşterea a fost determinată de această dată în principal de formarea brută de capital fix. Dinamica anuală acesteia a înregistrat o scădere deosebit de amplă, de la nivelul de două cifre foarte ridicat atins în trimestrul IV 2023. Consumul gospodăriilor populaţiei a continuat să-şi accelereze creşterea în termeni anuali.

Evoluţia exportului net şi-a mărit influenţa contracţionistă în trimestrul I 2024, pe fondul majorării uşoare a ecartului dintre variaţia pozitivă a volumului importurilor de bunuri şi servicii şi cea a volumului exporturilor, care a rămas în teritoriul negativ.

Deficitul balanţei comerciale şi-a menţinut totuşi constantă dinamică anuală. Cel de cont curent şi-a redus-o considerabil faţă de trimestrul precedent, dată fiind şi accelerarea puternică a creşterii excedentului balanţei veniturilor secundare în acest interval, în principal pe seama intrărilor de fonduri europene de natura contului curent.

BNR: Creșterea economiei

Cele mai recente date şi analize indică o creştere semnificativă a economiei în termeni trimestriali în trimestrul II şi vizibil mai solidă decât cea anticipată anterior, implicând o creştere notabilă a avansului PIB în raport cu perioada similară a anului trecut, susţine BNR.

Astfel, în luna aprilie 2024, dinamica anuală a vânzărilor cu amănuntul şi cea a vânzărilor auto moto au consemnat salturi ample în raport cu mediile trimestrului I 2024. Producţia industrială s-a revigorat puternic. Ritmul volumului lucrărilor de construcţii a urcat din nou la un nivel de două cifre, după scăderea la o valoare negativă considerabilă pe ansamblul primelor trei luni ale anului.

Variaţia anuală a importurilor de bunuri şi servicii şi-a mărit însă semnificativ ecartul pozitiv faţă de cea a exporturilor, în condiţiile unei majorări relativ mai pronunţate a acesteia în aprilie.

Drept urmare, deficitul comercial şi-a accelerat puternic creşterea în termeni anuali. Deficitul de cont curent s-a dublat în raport cu perioada similară a anului precedent, inclusiv pe fondul deteriorării balanţei veniturilor primare şi a celei a veniturilor secundare.

BNR: Piața muncii

Pe piaţa muncii, efectivul salariaţilor din economie şi-a reluat creşterea lunară în aprilie, într-un ritm alert. Rata şomajului BIM s-a mărit doar uşor în aprilie-mai, până la 5,4%, rămânând sub nivelul mediu de 5,6% înregistrat în ultimele două trimestre ale anului precedent.

Dinamica anuală de două cifre a salariului brut nominal a continuat să se mărească pe ansamblul primelor trei luni ale anului şi s-a menţinut constantă în aprilie. Cea a costului unitar cu forţa de muncă din industrie a rămas la un nivel deosebit de înalt în trimestrul I 2024. În aprilie s-a redus abrupt, dar în principal pe seama unui efect de calendar.

Intenţiile de angajare pe orizontul foarte scurt de timp şi-au accentuat trendul ascendent pe ansamblul trimestrului II, chiar şi în condiţiile unei scăderi considerabile în iunie. Deficitul de forţă de muncă raportat de companii a consemnat o nouă creştere trimestrială, după cum arată cele mai recente sondaje de specialitate.

BNR: Cursul valutar

Principalele cotaţii ale pieţei monetare interbancare şi-au prelungit evoluţia liniară în luna mai şi au înregistrat ulterior mici scăderi. Randamentele pe termen lung ale titlurilor de stat au cunoscut o ajustare descendentă moderată la mijlocul trimestrului II. Sar au urcat şi au rămas apoi la nivelurile mai ridicate din luna aprilie, inclusiv în contextul fluctuaţiei aşteptărilor investitorilor privind perspectiva ratei dobânzii Fed, precum şi al evenimentelor politice din Europa.

În această conjunctură, cursul de schimb leu/euro s-a menţinut în mai iunie pe palierul mai înalt pe care a revenit în a doua parte a lunii aprilie.

Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat s-a mărit la 5,8% în aprilie, după scăderea la 4,7% în martie, iar în luna mai a rămas relativ constantă, la 5,7%, în condiţiile în care componenta în lei a continuat să-şi accelereze creşterea în acest interval, iar ritmul celei în valută a reintrat pe o traiectorie uşor ascendentă, dar fluctuantă. Pe acest fond, ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat a scăzut la 68,8% în mai, de la 68,9% în martie 2024.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Statul se împrumută de la populație. Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție de titluri de stat Tezaur, cu dobânzi de 7%

Publicat

Publicitate

Statul se împrumută de la populație: Ministerul Finanțelor lansează, luni, o nouă ediție de titluri de stat Tezaur. Acestea vor putea fi cumpărate până la finalul acestei luni, scrie alba24.ro.

Este un instrument prin care statul, practic, se împrumută de la populație pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a refinanța datoria publică, iar în schimb acordă dobânzi avantajoase, sigure și care nu se impozitează.

Aceste dobânzi sunt de 5,85% pentru maturitatea la un an, 6,6% pe an pentru titluri cu scadența la 3 ani și 7% anual pentru cea la 5 ani.

De la începutul acestui an, Tezaur a derulat 10 emisiuni la care au participat peste 240.000 de persoane, care au investit astfel mai bine de 12 miliarde de lei.

Titlurile pot fi procurate online de persoanele fizice care sunt înregistrate în spațiul privat virtual, la sediul Trezoreriei Statului sau la oficiile poștale.

Pe site-ul ministerului mfinanțe.ro este publicat un ghid practic pentru cei care vor să economisească prin intermediul programului Tezaur, transmite Rador.

Publicitate

Timp de încă o săptămână, până pe 11 octombrie, se mai derulează și emisiunea de titluri de stat Fidelis, care oferă dobânzi tot de până la 7% pentru titlurile în lei și de până la 5% pentru cele în euro.

Statul se împrumută de la populație: Cum?

Statul are mai multe modalități de a se împrumuta de la populație, oferind diferite tipuri de instrumente financiare care permit cetățenilor să investească și să primească dobânzi în schimb.

Publicitate

Obligațiuni de stat: Acestea sunt titluri de valoare emise de stat, prin care acesta se împrumută de la cetățeni pentru o perioadă definită, în schimbul unei dobânzi.

Populația poate achiziționa aceste obligațiuni, iar la finalul perioadei, statul rambursează suma investită, plus dobânda acumulată.

Certificate de trezorerie: Sunt emise pe termen scurt (de obicei, sub un an) și oferă o dobândă mai mică decât obligațiunile, dar sunt preferate de cei care doresc să investească pe termen scurt.

Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime: „Îmi doresc ca, odată cu preluarea mandatului, să sprijin toți elevii în mod egal, să ne asigurăm că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța”

Publicat

Publicitate

Valeriu Iftime, președintele ales al Consiliului Județean Botoșani, a folosit prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale a Educației pentru a dat asigurări, încă o dată, că va sprijini toți elevii în mod egal, se va asigura că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța și a se dezvolta frumos, pentru că tinerii noștri merită educație de calitate.

„Avem copii extrem de talentați, care vor să își valorifice potențialul, care au dorință de muncă, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse.

Astăzi, de Ziua Mondială a Educației, am participat la un eveniment care ne-a amintit încă o dată că nu se poate construi nimic fără educație. Am avut ocazia să vorbim așa cum se cuvine despre sistemul de învățământ, despre recunoștința infinită pe care trebuie să o arătăm dascălilor din județ și despre condițiile în care am vrea să învețe toți elevii din Botoșani.

Îmi doresc ca, odată cu preluarea mandatului, să sprijin toți elevii în mod egal, să ne asigurăm că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța și a se dezvolta frumos. Pentru că tinerii noștri merită educație de calitate!”, a declarat Valeriu Iftime.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: A doua mobilitate din proiectul „Different but equal” la Școala Gimnazială Nr. 2 Tudor Vladimirescu-Albești

Publicat

Publicitate

În perioada 23 – 27 septembrie, patru elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 2 Tudor Vladimirescu- Albești, însoțiți de cadrele didactice, prof. Chitic Mihaela, prof. Herghiligiu Simona și prof. Solcan Iuliana, au participat la a doua mobilitate din proiectul Erasmus+, aceasta având loc în Macedonia de Nord, la școala OOU Petar Pop Arsov.

Cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului a reunit cele patru școli partenere, cadre didactice din echipa de implementare din fiecare școală, dar și câte patru elevi din fiecare unitate școlară parteneră. Pe parcursul celor cinci zile, profesorii și elevii au participat la activități precum:

  • Jocuri interactice de „spargere a gheții” (activitate cu elevii);
  • Workshop – prezentarea fiecărei școli; prezentarea fiecărui membru al echipei;
  • Workshopuri cu jocuri tradiționale ale fiecărei țări partenere;
  • Workshopuri – hobby-urile elevilor din generația Z;
  • Vizite culturale: Canionul Matka, Centru orașului Skopje; vechiul bazar; Casa Memorială a Maicii Teresa; muntele Vodno; Crucea Mileniului; Muzeul Luptei pentru Independență; Fortress Kale;
  • Workshop: prezentarea istoriei și culturii fiecărei țări partenere;
  • Plantarea „copacului prieteniei”, simbol al proiectului Erasmus „Different but equal”, însemnând vitalitate și trăinicie.

Proiectul Erasmus +, „Different but equal”, cu durata de 16 luni, are ca scop dezvoltarea competențelor în domeniul incluziunii, atât ale profesorilor, cât și ale elevilor, promovarea egalității de șanse, implementarea educației nonformale, promovarea cooperării și a schimbului de bune practici cu partenerii din țările europene (Școala Gimnazială nr. 2 Tudor Vladimirescu – Albești – România – unitatea școlară coordonatoare; Turcia – Canakkale Provincial National Education Directorate; Bulgaria – OU “Sv. sv. Kiril i Metodiy“ și Macedonia de Nord – OOU Petar Pop Arsov).

Citeste mai mult

Eveniment

Diana Șoșoacă, exclusă din cursa prezidențială! Ce se întâmplă cu ceilalți candidați

Publicat

Publicitate

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale, menținând însă candidaturile lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoană a fost amânat, iar candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă definitiv, scrie Adevărul.

Judecătorii Curții Constituționale au dat o decizie surprinzătoare sâmbătă după-amiază, în cadrul ședinței privind contestațiile pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Ei au avut de analizat contestații cu privire la candidaturile la alegerile prezidențiale 2024 ale  următorilor politicieni: Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iovanovici-Şoşoacă

CCR a anulat decizia Biroului Electoral Central și a exclus-o pe Diana Iovanovici-Șoșoacă, reprezentanta SOS România, din cursa pentru Palatul Cotroceni. Aceasta nu mai are nicio cale de atac, fiind scoasă definitiv din competiție, relatează G4Media.

În aceeași ședință, judecătorii au respins contestațiile referitoare la candidaturile premierului Nicolae Ciucă și ale lui Kelemen Hunor, menținându-le pe acestea valabile.

De asemenea, candidatura lui Miron Cozma a fost definitiv respinsă, în timp ce votul pentru Mircea Geoană a fost amânat pentru 21 octombrie.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending