Connect with us

Educație

Doar 60 de lei în plus la salariile profesorilor. Din ianuarie se anunță proteste

Publicat

Publicitate

Luni, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a criticat Ordonanța de urgență ce prevede o creștere de doar 60 de lei pentru angajații din educație, informează alba24.ro. Acesta spune că suma una prea mică raportat la scumpirile din piață și nivelul de salarizare din învățământ.

„Astăzi i-am prezentat nemulţumirile noastre domnului secretar general al Guvernului, Marian Neacşu, i-am explicat că inclusiv partea guvernamentală ştia că primim 8%, numai că i-am explicat că nu înseamnă 8%, ci de fapt e 4%.

S-a băgat acea şopârlă în Ordonanţa privind măsurile fiscal-bugetare că se dă o pătrime din diferenţa dintre salariile din 2022 şi 2021, nu din diferenţa dintre salariile din 2022 şi 2018, pentru că aşa era corect. Trebuia acordată corect o pătrime, care însemna o mărire de 8%. Iar de fapt ceea ce a dat Guvernul acum înseamnă o mărire de vreo 60 şi ceva de lei la salariul net, atât, ceea ce este extrem de puţin.

Iar coroborat cu facturile care încep să vină şi sunt între 800 şi 1.000 de lei la întreţinere şi tot ce înseamnă gaze şi încălzire şi aşa mai departe, dezastrul e în floare. I-am explicat domnului secretar general că puterea de cumpărare se va prăbuşi rău de tot, pentru că inflaţia cumulată 2020 – 2021 probabil va ajunge în final spre 11%, se estimează în 2022 o inflaţie de 6,5%, aşa e croit bugetul, deci se va ajunge undeva la peste 17% inflaţie.

Dacă dai o mărire de 4%, dar nici nu e 4%, e 3,8%, din 17% inflaţie înseamnă o scădere a puterii de cumpărare cu cel puţin 14%, care înseamnă enorm. În orice ţară normală Guvernele indexează salariile măcar cât să acopere inflaţia, ori la noi treaba asta e departe.

Creşterea inflaţiei este cauzată în primul rând de incompetenţa Guvernului, pentru că au luat nişte măsuri nesăbuite în perioadă de pandemie, au liberalizat preţurile şi normal că inflaţia a scăpat de sub control, şi culegem roadele, iar cei care au provocat această creştere a inflaţiei acum vor să o repare pe spinarea celor mulţi, care sunt în învăţământ”, a menţionat Simion Hăncescu.

Publicitate

Referendum în unitățile de învățământ

Cele 3 federaţii sindicale ale angajaţilor din educaţie derulează în toate unităţile de învăţământ un referendum prin care salariaţii sunt chemaţi să decidă dacă în ianuarie vor face grevă de avertisment sau grevă generală, în cazul în care Guvernul nu va acorda angajaţilor din sistem majorările salariale prevăzute în lege.

„Oamenii au toate motivele să fie nemulţumiţi şi este foarte posibil ca protestele să continue şi anul viitor. În aceste zile are loc un referendum în toate unităţile de învăţământ, prin care membrii de sindicat şi nu numai sunt chemaţi să opteze pentru formele de protest – grevă de avertisment sau grevă generală.

Dacă oamenii sunt nemulţumiţi, în opinia mea forma supremă de luptă sindicală este greva generală, care poate să-i mai trezească pe guvernanţi din letargie. Se pare că aceste proteste (mitingurile din aceste zile, n.r.) sunt pentru ei lucruri neesenţiale şi nu sunt sensibili la faptul că au fost 100 de oameni şi vor fi şi mâine şi poimâine – probabil se doreşte o acţiune de amploare, cu lacătul pe şcoli în 2022.

Am dat termen până joi să primim feed-back statistic – nu neapărat semnăturile – să ştim care e poziţia. Nu noi (liderii de sindicat, n.r.) putem decide greva generală. Dacă oamenii consideră că ‘Gata, până aici!’ şi vor să protesteze, noi vom anunţa mai departe şi ce va ieşi vom vedea. Toate cele trei federaţii (fac această analiză în rândul membrilor de sindicat cu privire la modul de continuare a protestelor, n.r.) facem front comun”, a afirmat Simion Hăncescu.

Mitingul din fața Guvernului

Reprezentanţii sindicatelor din educaţie au participat, luni, la un miting în faţa Guvernului, solicitând respectarea majorărilor salariale prevăzute în legislaţie.

Preşedintele FSLI a explicat că cele 3 federaţii sindicale din învăţământ au solicitat o întâlnire cu prim-ministrul şi cu ministrul de Finanţe, înainte de adoptarea bugetului pe anul viitor.

„Dacă îngheaţă acele salarii de 5.000 – 6.000 de lei net, şi avem destui în sistem (în întreg sistemul bugetar, n.r.), nu e problemă. Problema este la noi (în sistemul de învăţământ, n.r.), când îi îngheaţă salariul unui profesor debutant care are salariul net sub 2.000 de lei şi cu indemnizaţii ajunge undeva spre 2.300 de lei şi mai ia 60 de lei în plus, aici e marea problemă.

Şi avem în sistem şi oameni care câştigă 1.700 de lei, personal nedidactic, care efectiv sunt muritori de foame. Am cerut o întâlnire cu premierul şi cu ministrul de Finanţe, să avem o discuţie cât de repede, ca să vedem dacă există un orizont de aşteptare pentru acest an. Din câte am dedus, vor să treacă bugetul în forma asta”, a precizat Simion Hăncescu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vine Sfântul Nicolae. Originea sărbătorii și cum a ajuns acesta moșul darnic cu copiii. Istorie, tradiții și obiceiuri

Publicat

Publicitate

Vine Sfântul Nicolae și atunci trebuie să vorbim și despre originea sărbătorii de Sfântul Nicolae. Această sărbătoare are origini creștine și este strâns legată de viața și faptele Sfântului Nicolae, episcop de Mira (astăzi Demre, Turcia), care a trăit în secolul al IV-lea, relatează alba24.ro. Este venerat ca sfânt atât în tradiția ortodoxă, cât și în cea catolică, fiind cunoscut pentru generozitatea, bunătatea și grija sa față de cei nevoiași.

Originea istorică și religioasă: Viața Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280 d.Hr., într-o familie bogată din Patara, Lichia, o regiune din Asia Mică. După moartea părinților săi, și-a dedicat viața ajutorării celor săraci, folosindu-și averea pentru acte de caritate.

A devenit episcop de Mira și a rămas cunoscut pentru miracolele sale și grija deosebită față de copii, săraci și marinari.

Una dintre cele mai faimoase povești despre el este cea în care a salvat trei fete sărace, lăsându-le pe ascuns pungi cu aur pentru a le permite să se căsătorească. Legenda spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani, care a căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete.

Această poveste a inspirat tradiția de a oferi cadouri pe ascuns, asociată cu Moș Nicolae.

Cultul Sfântului Nicolae

După moartea sa, pe 6 decembrie (data comemorării), Sfântul Nicolae a fost canonizat, iar moaștele sale au devenit obiect de pelerinaj. În 1087, acestea au fost mutate din Mira în Bari, Italia, unde se află și astăzi.

Publicitate

Popularitatea Sfântului Nicolae a crescut rapid, fiind venerat ca protector al copiilor, al marinarilor, al săracilor și al celor aflați în dificultate.

Tradiții și obiceiuri. Sfântul Nicolae în Europa

În multe țări europene, cum ar fi Germania, Olanda sau Belgia, Sfântul Nicolae (Sinterklaas în olandeză) este sărbătorit în seara de 5 decembrie sau dimineața de 6 decembrie, când copiii găsesc cadouri sau dulciuri în ghetele sau cizmele pe care le-au lăsat la ușă.

Tradiția pune accent pe recompensa copiilor cuminți și pe ideea de generozitate. Cei care nu au fost ascultători ar putea primi o nuielușă, simbol al mustrării.

Potrivit historia.ro, în Germania, copiii pregătesc în ajun o scrisoare cu dorințele lor și lasă câțiva morcovi pentru caii acestuia. În unele regiuni, copiii se costumează în Moș Nicolae și merg cu colindul pe la vecini, primind dulciuri în schimb.

În Franța, copiii lasă în seara de 5 decembrie un pahar de vin pentru Moș Nicolae și câțiva morcovi și zahăr pentru măgărușul său. Pe 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce și fructe, iar în semn de mulțumire, trimit scrisori rudelor cu urări de sărbători.

În Olanda, Moș Nicolae ajunge pe mare, venind din Spania. Copiii cuminți primesc daruri și dulciuri, însă cei neascultători se tem de Zwarte Piet (Petru cel Negru), ajutorul Moșului, care îi însoțește pentru a-l ajuta cu darurile.

Moș Nicolae în România

În România, tradiția Moșului Nicolae este similară: copiii își lustruiesc ghetuțele și le lasă în seara de 5 decembrie pentru a primi cadouri sau dulciuri.

Cei neascultători pot găsi în schimb o nuielușă. Sărbătoarea este asociată și cu darurile discrete, care reflectă spiritul de generozitate al Sfântului Nicolae.

Semnificație religioasă

În calendarul ortodox, Sfântul Nicolae este prăznuit ca un mare făcător de minuni. Multe biserici din România îi poartă numele, iar sărbătoarea sa este un moment de rugăciune și mulțumire.

Tradițiile legate de Sfântul Nicolae au influențat ulterior crearea figurii lui Moș Crăciun, mai ales în țările vestice, unde elementele religioase s-au combinat cu cele laice.

Astfel, sărbătoarea de Moș Nicolae este o combinație între faptele reale ale Sfântului Nicolae, tradițiile religioase creștine și obiceiurile populare, toate unite de tema generozității și a grijii față de ceilalți.

FOTO: Imagine realizată cu ajutorul AI ChatGPT. Rol ilustrativ

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 5 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 5 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 5 decembrie 2024:

Loto 6/49: 16, 15, 6, 14, 4, 23

Loto 5/40: 16, 3, 30, 36, 7, 4

Joker: 29, 36, 11, 34, 21 + 9

Noroc: 5 5 9 3 8 0 0

Publicitate

Noroc Plus: 9 9 9 5 8 5

Super Noroc: 5 1 3 9 5 9

Citeste mai mult

Eveniment

Un câine căzut într-o fântână a fost salvat de pompieri la Baranca

Publicat

Publicitate

Un câine căzut într-o fântână din localitatea Baranca, a fost salvat de pompieri, în această seară. Nimeni nu ştie cum a ajuns în locul respectiv, însă acesta a avut norocul de a fi auzit de un localnic, care a încercat să îl ajute.

Când şi-a dat seama că nu îl poate scoate fără a coborî în fântână, acesta a sunat la numărul unic de urgenţă 112.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de intervenție și accesorii specifice.

Folosindu-se de kit-ul de salvarea din spaţii înguste, unul dintre pompieri a coborât în fântâna adâncă de aproximativ 18 metri și a adus câinele la suprafață, în siguranță.

Acesta era periat și ud, dar fără alte răni, fiind lăsat în grija stăpânului, au transmis pompierii ISU Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Foc la Negreni. O lumânare era să dea foc la mai multe case

Publicat

Publicitate

O lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată lângă materiale combustibile a provocat un incendiu într-o gospodărie din localitatea Negreni. Anexa unde locuia o femeie a luat foc. 

S-a întâmplat în această după-amiază. Când s-a produs evenimentul, proprietara nu era acasă.  Vecinii au observat ca iese fum și au sunat la 112 după ajutor.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Stației de Intervenție Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă,  dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgenţă Știubieni.

Aceștia au constatat faptul că ardeau cu flacără și degajări mari de fum bunurile dintr-o încăpere a anexei, existând pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga construcție,  dar și la casele din apropiere. Incendiul a fost stins în scurt timp.

Pompierii au salvat din anexa cuprinsă de flăcări doi cățeluși.

ISU Botoșani a precizat că astfel de evenimente pot fi evitate dacă respectați următoarele măsuri:

Publicitate

▪️asigurați-vă că lumânările se află în poziţie verticală şi sunt fixate într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

▪️ nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea;

▪️amplasați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură;

▪️ nu puneți lumânările aprinse în apropierea materialelor care se pot aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele;

▪️ stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;

▪️nu adormiţi cu lumânările aprinse.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending