Connect with us

Actualitate

Distribuția pastilelor de iod către populație se va face începând de săptămâna viitoare

Publicat

Publicitate

Săptămâna aceasta va avea loc o campanie de informare, iar de săptămâna viitoare va începe distribuția pastilelor de iod, a spus, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Întrebat în cadrul conferinței de presă de la Ploiești de ce a luat decizia de a împărți pastile de iod populației, Rafila a spus că totul este legat de conflictul din Ucraina.

„E o problem legată de contextual actual. Vedeți că în vecinătatea granițelor României se desfășoară un conflict armat. Există și o memorie colectivă legată de incidentul care a avut loc în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei și este normal ca autoritățile de sănătate publică să reacționeze rapid și să găsească o soluție pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară, fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, dar trebuie să asigurăm populației unul dintre elementele care fac sau reduc impactul unui posibil incident. Unul dintre ele este această prevenție, care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de accident, doar la recomandarea autorităților de sănătate publică”, a spus ministrul Sănătății.

Rafila a precizat că tabletele de iod se administrează, în principiu, persoanelor de până la 40 de ani.

„Pastilele trebuie să fie în posesia populației. Săptămâna aceasta facem campanie de informare, începând de săptămâna viitoare, distribuția la toți cei care sunt eligibili, în principiu populația până la vârsta de 40 de ani”, a mai spus Rafila.

27 de milioane de comprimate de iodură de potasiu au ajuns, săptămâna trecută, la direcțiile de sănătate publică, iar ultima cantitate este în curs de livrare.

Publicitate

Reamintim că la DSP Botoșani au fost trimise de către Ministerul Sănătății peste 600 de mii de pastile cu iod încă de săptămâna trecută.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Mediafax

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Aleea Gheorghe Hasnaș, din municipiul Botoșani, va fi reabilitată și modernizată. Termenul de finalizare este de 6 luni

Publicat

Publicitate

Unitatea administrativ – teritorială continuă programul de reabilitare și modernizare a rețelei de infrastructură rutieră a orașului.

Următorul șantier care se va deschide vizează reabilitarea și modernizarea Aleii Gheorghe Hasnaș.
A fost semnat contractul de execuție, în valoare totală de 1,9 milioane de lei, pentru lucrări de:
– amenajare a unui sistem de colectare ape pluviale, inclusiv montarea unui separator de hidrocarburi;
– amenajare trotuare și accese;
– turnare strat de asfalt pe cele două tronsoane ale drumului;
– realizare lucrări de semnalizare rutieră.
„Kilometru cu kilometru, reușim să modernizăm întreaga rețea de infrastructură a municipiului Botoșani”, precizează primarul Cosmin Andrei.
Termenul de finalizare este de 6 luni de la ordinul de începere a lucrărilor.

Citeste mai mult

Economie

ADR: Platformele Ghișeul.ro, SEAP, PCUE și SIAE vor redeveni funcționale miercuri, la ora 18:00

Publicat

Publicitate

Termenul pentru repunerea în funcțiune a Ghișeul.ro, Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Punctul de Contact Unic Electronic (PCUE) și Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în Transporturi (SIAE) a fost prelungit până miercuri, la ora 18:00, informează Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

‘Procesul de remediere a defecțiunilor apărute, ca urmare a problemelor din rețeaua publică electrică din dimineața zilei de 11 februarie, necesită un timp mai mare decât cel estimat inițial. Experții Autorității pentru Digitalizarea României sunt implicați în soluționarea problemelor, pentru reluarea funcționalităților fiind azi, începând cu ora 18.00. Subliniem faptul că sistemele (datele/fișierele) nu sunt afectate, dar prezentarea lor în Internet depinde de procesul de restaurare’, notează sursa citată.

ADR transmisese, marți, că funcționalitatea platformelor online administrate de către instituție va fi restabilită în cel mai scurt timp.

‘În contextul întreruperilor în furnizarea energiei electrice din cursul dimineții de astăzi, care au dus la afectarea serviciilor platformelor ADR SEAP, PCUE, SIAE și Ghișeul.ro (…) specialiștii Autorității pentru Digitalizarea României monitorizează permanent funcționalitatea tuturor aplicațiilor și se implică activ în soluționarea problemelor. Funcționalitatea va fi restabilită în cel mai scurt timp. Acest incident reprezintă o nouă dovadă că decizia de accelerare a procesului de migrare a sistemelor informatice în infrastructuri sigure și scalabile de tip cloud este una corectă și necesară. Autoritatea pentru Digitalizarea României prioritizează acest proces, 2025 fiind anul migrării în cloud’, a precizat Autoritatea.

Platforma Ghișeul.ro, SEAP, PCUE și SIAE, aflate în gestionarea ADR, au devenit indisponibile de marți dimineață, din cauza unor fluctuații de tensiune la rețeaua de energie electrică. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ce mâncăm în zilele cu „HARȚI” din calendar? Zilele de dezlegare sau suspendare a totală a postului

Publicat

Publicitate

Zilele cu „harți” sunt rânduite fie pentru a marca bucuria unor sărbători precedente, fie pentru a-i întări pe credincioşii care se pregătesc să țină un post prelungit.

Termenul „harţi” este folosit în calendarul ortodox pentru a însemna zilele de dezlegare sau suspendare a totală a postului.

Aceste zile se găsesc pe durata întregului an bisericesc:

  • Între Nașterea Domnului și Botezul Domnului;
  • În săptămâna de după Învierea Domnului (Săptămâna Luminată);
  • În săptămâna de după Pogorârea Duhului Sfânt;
  • În prima săptămână a Triodului (după Duminica vameșului și a fariseului).

Din punct de vedere etimologic, cuvântul „harți” este o prescurtare din limba neogreacă a termenului „άρτγιβούρτγι”, forma armeană a lui „araciavorat”, care înseamnă postul premiţiilor sau postul premergător Păresimilor. Acesta se termină la armeni în sâmbăta Sfântului Serghie (Sarchis), cu două săptămâni înainte de Postul Paştilor (de aceea, la armeni se mai numeşte şi postul Sfântului Serghie).

Zilele cu „harți” sunt rânduite fie pentru a marca bucuria unor sărbători precedente, fie pentru a-i întări pe credincioşii care se pregătesc să țină un post prelungit. Așadar, în zilele respective vom putea consuma orice fel de alimente (carne, lapte, brânză, ouă, pește etc.).

Sursa: Doxologia

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tragedie la Călărași: Un bărbat de 42 de ani și-a pierdut viața într-un incendiu care i-a cuprins locuința

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost solicitați să intervină, în această dimineață, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Călărași. Vecinii au observat flăcările și au sunat după ajutor.

La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere și ambulanța SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Călărași. Aceștia au constatat faptul că ardeau două din cele patru camere, precum și o parte din acoperișul casei. Întrucât existau informații că proprietarul, în vârstă de 42 de ani, ar putea fi în interior, pompierii au început căutările, concomitant cu acțiunea de stingere.

Din nefericire, acesta a fost găsit decedat, într-una dintre camerele care nu au fost cuprinse de flăcări.

Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pentru evitarea unor astfel de tragedii, ISU Botoșani vă recomandă:

– nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;

Publicitate

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu lăsați ușa sobei deschisă;

– nu supraîncălziți soba;

-montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;

– nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;

– stingeți focul pe timpul nopții;

– nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending