Discuția secretă / DS este un festival de literatură nouă ajuns în 2024 la a 13-a ediție. Se desfășoară la Arad din 2014. Din 2022, Discuția secretă devine singurul festival de literatură itinerant din România, cu ediții integrale sau evenimente punctuale organizate și în alte orașe decît Aradul: Cluj-Napoca, București și Timișoara.
În Arad, locul tradițional de desfășurare este Cafeneaua literară Joy’s. În Cluj, unde au avut loc până acum trei ediții DS, serile de lectură au loc la Planetarium Café.
Inițiatorul și curatorul principal al Discuției secrete este scriitorul Cătălin Lazurca. Din echipa festivalului au făcut sau încă mai fac parte scriitorii Bogdan Coșa, Lavinia Braniște, Andrei Dósa, Márton Evelin, Emilia Faur și Ivett Szabó (curatori și moderatori) și artiștii vizuali Sorin Neamțu și Ciprian Hord.
Organizatorul instituțional este un ONG independent, Grupul pentru Management și Mediere Culturală / GMMC.
Discuția secretă este numele unei conversații neîntrerupte purtate pe Messenger, încă din 2012, de un grup de scriitori, poate cei mai reprezentativi pentru generația 2000: Dan Sociu, Rareș Moldovan, Adrian Schiop, Ruxandra Novac, Lavinia Braniște, Ionuț Chiva, Mihai Duțescu, Bogdan Coșa, Gabi Eftimie, Vlad Moldovan, Andrei Dósa, Dmitri Miticov, Cristina Ispas, Silviu Gherman ș.a. Festivalul a încercat să păstreze spiritul liber și exigența axiologică manifestate în interiorul acestui grup.
„Proiectul Discuția secretă a derivat din vechiul Club Literar, un fel de cenaclu pe internet foarte activ și pe val prin anii 2000. Aventura conștiinței colective a DS a început în 2012 (moment în care Club Literar simțea că moare, dar ar fi preferat să se transforme) printr-un act de hijacking virtual (…), un desant grunge care urmărea în același timp, oarecum contradictoriu, să aducă un pic de anarhie și să atace impostura, injectând și dezordine, și spirit critic. (…) Dar, în fond, această volatilitate ridicată, această efemeritate asumată sunt exact genul de acțiuni adaptate lumii post-hârtie a Facebookului și a celorlalte platforme interactive. (…) Discuția secretă a supraviețuit într-o formă duală, de tip Dr Jekyll și Mr Hyde. Fața ei secretă este chiar secretă și conține discuțiile membrilor și membrelor DS. Fața ei publică stă în Festivalul Discuția secretă” (Mihai Iovănel, Scena9).
Publicitate
Conceptul și formatul festivalului. Focusul evenimentului este pe autor și textul său. Astfel, festivalul constă în principal în sesiuni de lectură nocturnă, vreme de 2-4 zile, circa trei-patru ore pe seară, după căderea întunericului. Textul citit este proiectat pe un ecran pentru o mai bună receptare din partea publicului, indiferent de limba textului original.
Sesiunile de lectură sînt precedate de scurte dialoguri între autorul invitat și unul dintre curatorii festivalului. Serile DS se încheie de obicei cu un moment muzical.
Încă de la început, Discuția secretă a fost un festival al literaturilor din România, adică literaturile scrise de autori născuți în România care scriu în română, de autori născuţi aici dar care scriu în alte limbi (maghiară, germană, sârbă), dar și de poeţi sau prozatori din alte țări care scriu în română.
Festivalul a editat pînă acum trei antologii de literatură contemporană: Dacă nu o viață liniștită, atunci măcar o viață lentă (2017, Editura Universității de Vest), Stelele de abia pîlpîind, ca și cum cerul ar da erori (2022, self-published) și Lumea asta-i 66% Atunci și 33% Acum / Ez a világ 66% Akkor és 33% Most (bilingvă, română-maghiară, 2023, OMG Publishing). Pregătește pentru acest an o nouă antologie de poezie, O amintire a restului sau a apei. (Toate titlurile reprezintă versuri preluate din David Berman, poet și muzician american, unul dintre invitații legendari ai festivalului).
Ediția a 14-a, Botoșani, Zilele Eminescu 2025. Pentru prima dată, Discuția secretă ajunge în Moldova, evenimentul fiind inclus în programul prestigioaselor Zile Eminescu organizate de Memorialul Ipotești. Serile de lectură vor avea loc, în mod obișnuit pentru DS, într-un local, Wenge, începând cu ora 20.00, în 16 și 17 ianuarie.
Autorii invitați la această ediție specială, în ordine alfabetică: Vlad Alui Gheorghe, Șerban Axinte, Ștefan Baghiu, Iustin Butnariuc, Rita Chirian, Vlad Constantinescu, Andrew Davidson-Novosivschei, Kata Győrfi, Claudiu Komartin, V. Leac, Márton Evelin, Cosmina Moroșan, Oana Paler, Sorina Rîndașu, Dan Sociu, Szántai János
Moderatoare sunt Emilia Faur și Márton Evelin, curator – Cătălin Lazurca.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Ce să faci și ce să nu faci dacă ai gripă sau viroză: este sezonul îmbolnăvirilor, arată datele DSP. Viroza sau gripa sunt infecții virale care necesită atenție și îngrijire adecvată pentru a reduce simptomele și a accelera recuperarea, informează alba24.ro.
Cu o combinație de odihnă, hidratare, îngrijire simptomatică și prevenție, te vei simți mai bine în câteva zile. Cu alte cuvinte, mergeți la medic, nu luați medicamente după ureche și izolați-vă pentru a nu-i îmbolnăvi și pe ceilalți.Dacă simptomele se agravează, este important să consulți un medic.
Iată câteva sfaturi utile din partea medicilor:
Odihnă suficientă
Odihnește-te cât mai mult posibil. Corpul are nevoie de energie pentru a combate infecția.
Evită activitățile fizice intense și, dacă este posibil, stai acasă pentru a preveni răspândirea virusului.
Hidratare adecvată
Publicitate
Consumă multe lichide: apă, ceaiuri calde (cu lămâie și miere), supe (mai ales supă de pui, care ajută la calmarea inflamației gâtului).
Evită alcoolul și cafeaua în exces, deoarece pot deshidrata organismul.
Controlul temperaturii
Dacă ai febră, poți utiliza antitermice precum paracetamolul sau ibuprofenul, conform indicațiilor medicului.
Aplică comprese reci pe frunte sau fă un duș călduț pentru a reduce temperatura.
Ameliorarea simptomelor
Pentru durerea în gât: Gargară cu apă sărată sau consumul de ceaiuri calde pot calma disconfortul.
Pentru congestia nazală: Utilizează un spray nazal cu soluție salină sau un umidificator pentru a hidrata aerul.
Pentru tuse: Poți folosi siropuri naturale pe bază de miere sau alte produse recomandate de medic.
Evitarea răspândirii virusului
Spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun.
Folosește șervețele atunci când tușești sau strănuți și aruncă-le imediat după utilizare.
Evită contactul apropiat cu alte persoane, mai ales cu cele vulnerabile (copii, vârstnici sau persoane cu imunitate scăzută).
Dieta echilibrată
Consumă alimente bogate în vitamine și minerale, precum fructele și legumele proaspete.
Alimentele bogate în vitamina C (portocale, lămâi, kiwi) și zinc (nuci, semințe, carne slabă) pot sprijini sistemul imunitar.
Când să consulți un medic
Dacă simptomele persistă mai mult de 7 zile sau se agravează.
Dacă ai dificultăți de respirație, febră foarte mare care nu scade sau dureri severe în piept.
Dacă apar complicații, precum otita sau bronșita, mai ales în cazul copiilor sau al vârstnicilor
Ce să faci și ce să nu faci dacă ai gripă sau viroză: Evitarea automedicației excesive
Evită utilizarea antibioticelor, deoarece acestea nu sunt eficiente împotriva infecțiilor virale.
Ia medicamente doar conform recomandărilor medicului sau farmacistului
Prevenție pe termen lung
Vaccinarea antigripală anuală este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei.
Menținerea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și un somn odihnitor, ajută la întărirea sistemului imunitar.
Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au oprit pentru control, pe raza municipiului Botoșani, un autoturism, condus de un bărbat de 44 de ani, din același municipiu.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta avea permisul de conducere retras. Totodată, în urma efectuării controlului autoturismului, au fost descoperite 320 de țigarete, nemarcate corespunzător cu timbru de acciză România.
A fost dispusă măsura confiscării țigaretelor și a aplicarea unei sancțiuni contravenționale de 20.000 de lei.
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără permis de conducere.
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, un autoturism înmatriculat de autoritățile din Olanda, condus de o femeie de 46 de ani, din același municipiu.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autoturismul este radiat din circulație începând cu data de 29 noiembrie 2024.
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui autovehicul neînmatriculat.
Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din același municipiu, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată.
În urma probatoriului administrat, a reieșit faptul că acesta, în dimineața zilei de 12 ianuarie 2025, în parcul situat pe strada Sucevei, din municipiul Botoșani, a lovit un tânăr, de 26 de ani, din comuna Hilișeu-Crișan, și apoi ar fi sustras telefonul mobil al victimei și suma de 300 de lei.
Tânărul, a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând a fi prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.