Connect with us

Eveniment

Directorul ANM: Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice. Temperaturi între 38-40 de grade dar și averse torențiale

Publicat

Publicitate

Meteorologii vor actualiza vineri avertizările Cod Portocaliu și Cod Galben de caniculă și disconfort termic accentuat, relatează alba24.ro. Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, avertizarea de Cod Portocaliu va fi extinsă duminică pentru zona de sud a țării. 

„Astăzi și mâine (n.r. vineri și sâmbătă) rămânem pe avertizarea de Cod Portocaliu pentru partea de Vest, Nord-Vest, Sud-Vest a țării, respectiv Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și vestul Maramureșului.

Ne așteptăm ca valul de căldură să se intensifice. Vorbim de temperaturi între 38-40 de grade și minime care nu vor coborâ sub 20-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Pentru ziua de duminică extindem avertizarea meteorologică de Cod Portocaliu pentru zona de sud a țării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a țării maximele vor fi cuprinse între 38-40 de grade, nopțile tropicale, minimele nu vor coborâ sub 20-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi în continuare accentuat, cu pragul de temperatură – umezeală peste 80 de unități.

Vorbim și de avertizarea meteorologică de Cod Galben, astăzi și mâine (n.r. vineri și sâmbătă), care rămâne valabilă de asemenea în cea mai mare parte a țării, pentru că și în aceste zone valorile de temperaturi vor fi cuprinse între 35 și 37 de grade.

Pentru ziua de duminică și luni vorbim tot de o avertizarea meteorologică de Cod Galben, pentru că în regiunile sudice și sud-estice temperaturile rămân între 35 și 37 de grade.

Publicitate

Semnalul pentru intervalul 25 iulie – 22 august, prin actualizarea estimărilor pentru intervalul de o lună, la nivelul celor patru săptămâni, rămânem pe un fond de vreme caldă și cu semnal pentru un deficit de precipitații, fapt care va accentua și posibil, cu siguranță se va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din țară, așa cum este prezentă și în acest moment.

Pentru ziua de duminică, în jumătatea de nord a țării, după orele amiezii, vor fi și manifestări specifice instabilității atmosferice, vijelii și averse torențiale”, a precizat directorul general al ANM, dr. Elena Mateescu, vineri dimineața, într-o intervenție în cadrul videoconferinței cu prefecții pe tema măsurilor de intervenție pentru combaterea efectelor caniculei.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Peste 60 de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Publicat

Publicitate

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 20 de acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate peste 600 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 260.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 38 de permise de conducere și 25 de certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult

Eveniment

Alexandra – Carla, prima femeie din Botoșani admisă la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești

Publicat

Publicitate
Alexandra-Carla, Gabriel, Robert- Gil, Ruben-Corneliu, Alin, Alexandru, Claudiu-Dumitrel, Pavel-Daniel, Ionel-Bogdan, Sebastian și Andrei-Cătălin sunt 11 tineri din județul Botoșani care urmează cursurile Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, seria februarie – decembrie 2025.
De astăzi, aceștia au început stagiu de pregătire la ISU Botoșani.
Printre ei se află și Alexandra – Carla, prima femeie din Botoșani admisă la această școală de subofițeri.
Cu multă ambiție și determinare, viitorii salvatori s-au pregătit temeinic pentru a fi admiși la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă Boldești. Până pe 15 iunie, alături de pompierii din cadrul Detașamentelor Botoșani și Dorohoi, își vor perfecționa abilitățile și vor învăța direct de la profesioniști cum să intervină eficient în situații de urgență.
Această etapă este una esențială în formarea lor, iar sprijinul și îndrumarea tutorilor profesionali cu experiență îi vor ajuta să descopere tainele meseriei de pompier și să devină adevărați salvatori.

Citeste mai mult

Eveniment

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața în județul Buzău

Publicat

Publicitate

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,1, s-a produs luni dimineața, la ora 7:25, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 km în apropierea următoarelor orașe: 53 km vest de Focșani, 59 km nord-vest de Buzău, 61 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 70 km est de Brașov și 85 km nord-est de Ploiești.

În luna martie, în România s-au produs 35 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,9.

Anul trecut, cel mai important cutremur a avut magnitudinea de 5,4 și s-a produs în județul Buzău în data de 16 septembrie.

AGERPRES

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Turiștii vor veni de acasă cu zahăr, lapte și săpun? UE interzice mini-produsele din hoteluri. Directivă controversată

Publicat

Publicitate

O directivă europeană care stârnește controverse a fost adoptată recent și produce efecte și critici din partea industriei ospitalității. Documentul aprobat de Parlamentul European reglementează utilizarea ambalajele și deșeurile de ambalaje (Packaging and Packaging Waste Regulation – PPWR)  cu scopul de a reduce semnificativ deșeurile generate de ambalajele de unică folosință, mai ales cele din plastic, scrie alba24.ro.

Printre domeniile afectate de directiva europeană se numără industria ospitalității, iar noile reguli prevăd eliminarea unor facilități considerate standard de către turiști: pliculețele de zahăr, laptele portionat pentru cafea, mini-sticluțele de șampon și gel de duș oferite gratuit în camerele de hotel.

Comisia Europeană estimează că fiecare cetățean UE generează anual aproximativ 180 kg de deșeuri de ambalaje. O bună parte dintre acestea provin din ambalaje de unică folosință, greu sau imposibil de reciclat eficient.

Ce anume va fi interzis în hoteluri și restaurante

Conform formei aprobate de Parlamentul European :

  • Porțiile individuale de condimente (inclusiv sare, piper, zahăr, lapte pentru cafea)
  • Ambalajele de unică folosință pentru produse de îngrijire personală (mini-șampoane, geluri de duș, loțiuni etc.)
  • Ambalajele de unică folosință pentru alimente și băuturi consumate la fața locului

Când vor intra în vigoare noile prevederi

Aceste prevederi vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2030, dar anumite state membre pot implementa etape intermediare începând chiar din 2026.

Motivația din spatele deciziei: un mediu mai curat

Prin eliminarea porțiilor individuale și a produselor miniaturale, se dorește promovarea unor soluții sustenabile:

Publicitate
  • Dozatoare reutilizabile de săpun/șampon
  • Zahăr și lapte oferite vrac, în recipiente refolosibile
  • Cafea, ceai și condimente servite din recipiente comune

Nemulțumiri din partea hotelierilor și turiștilor

Reacțiile nu au întârziat să apară. Mulți hotelieri și reprezentanți din industria HoReCa avertizează că eliminarea produselor de unică folosință ar putea afecta negativ igiena și confortul turiștilor.

De asemenea, există temeri privind:

  • Risipă alimentara: zahărul sau laptele servite vrac pot fi irosite dacă nu sunt consumate integral
  • Costuri suplimentare: pentru instalarea de dozatoare, curățarea acestora, și eventuale pierderi cauzate de clienți neglijenți
  • Imaginea serviciilor: lipsa „micilor cadouri” ar putea fi percepută ca o scădere a calității

Ce se schimbă pentru turiști

În esență directiva nu prevede e o interzicere a cafelei, zahărului sau produselor de igienă, ci modul în care aceste produse vor fi oferite. Turiștii nu vor fi obligați să vină cu propriile rezerve așa cum preconizează criticii deciziei, dar vor observa schimbări:

  • Dozatoare în locul flacoanelor individuale
  • Lipsa pliculețelor cu zahăr sau sare
  • Posibil mai puține produse gratuite lăsate în camerele închiriate

Ce obligații au statele UE până în 2030

Pentru ca regulamentul să fie aplicabil, fiecare stat membru va trebui să îl transpună în legislația națională și să asigure implementarea graduală.

Surse: Parlamentul European ; Comisia Europeană

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending