Tichetele de vacanță pentru bugetari se vor acorda din nou de anul viitor. Acestea urmează să fie emise doar pe suport electronic, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență lansat în dezbatere publică joi de Ministerul Turismului.
Potrivit documentului, voucherele se vor acorda până în 2026, iar valoarea lor va rămâne aceeași, 1.450 lei pentru fiecare salariat. Acestea se pot folosi doar pe teritoriul României, iar celor nefolosite emise anul trecut li se va prelungi termenul până în decembrie 2022.
Ministerul Turismului a anunţat că acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar în 2022 a fost principala temă de discuţie în cadrul primei întâlniri de lucru pe care Constantin Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, a convocat-o la sediul instituţiei cu reprezentanţi ai mediului asociativ de profil.
„Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare. Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022”, a declarat Daniel Cadariu.
Potrivit proiectului OUG, acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizaţiilor de vacanţă sau a primelor de vacanţă, după caz, sub forma voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei „s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar, să-şi petreacă concediile în ţară”.
„Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată. De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi”, se arată în expunerea de motive.
Având în vedere menţinerea efectelor negative ale pandemiei precum şi faptul că numărul cazurilor de infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022.
„Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea în continuare a dispozitiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se mai arată în expunerea de motive.
În perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanţă vor fi emise doar pe suport electronic.
Decizia acordării voucherelor de vacanță vine după ce în acest an bugetarii nu au mai primit tichete cadou pentru petrecerea vacanțelor în România, iar în acest context turismul a avut de suferit pentru că mulți au ales calea vacanțelor de peste hotare.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Șoferul din Botoșani i-a trimis unui alt agent de poliție un mesaj, în care îi oferea 1.000 de euro ca să-l ajute să scape de urmărirea penală, scrie Adevărul.
Ofițerii de poliție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au finalizat cercetările în cadrul unui dosar penal și au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui bărbat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului și pentrudare de mită.
Totul s-a întâmplat pe 13 aprilie2022, în jurul orelor 02:10, când șoferul a fost oprit în trafic de un echipaj de poliție de frontieră din cadrul S.P.F. Dorohoi, împrejurare în care, bărbatul de la volan a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0.65mg/l alcool pur în aerul expirat.
Astfel, șoferul a fost condus la o unitate spitalicească, în vederea recoltării de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, fiind emis ulterior buletinul de analiză toxicologică din care a rezultat că inculpatul în cauză a avut 1,58 g 0/00, respectiv 1,47 g 0/00 alcool pur în sânge.
Cinci luni mai târziu, bărbatul a încercat să scape de dosarul penal cu o mită de 1.000 de euro. Planul nu a funcționat.
”La data de 14.09.2022, în urma unei discuții pe o aplicație mobilă, inculpatul în cauză i-a oferit agentului de poliție din cadrul I.P.J. Botoșani – Secția de Poliție Rurală nr. 6 Pomîrla, cu titlu de mită suma de 1.000 de euro, pentru ca acesta să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să nu efectueze cercetări în dosarul penal în care avea calitatea de inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului”, potrivit DGA.
Agentul de poliție a refuzat suma de bani oferită cu titlu de mită și s-a prezentat la sediul D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani, fiind sesizate de îndată organele de urmărire penală.
Pe 13 septembrie 2023, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani a emis rechizitoriul şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a bărbatului pentru conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi pentru dare de mită.
Comunitatea din Știubieni este în doliu, după ce Mihai Isidor Dămii, „Bădița” cum îi spunea lumea, a trecut în veșnicie, luând cu sine un noian de fapte de bune în cei 98 de ani în care a slujit lui Hristos și semenilor. De numele său se leagă realizări incredibile care i-au asigurat un loc în memoria celor care au rămas să îi cinstească jerfa, dar cu siguranță unul și în Împărăția Sa.
Joi, aşezământul monahal de la Mănăstirea Ştiubieni, aflat pe un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, s-a aflat cernit, apăsător, chiar dacă soarele a dogorit. Zeci de persoane l-au condus pe ultimul drum pe Isidor Dămii, după ce de dimineață a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii viață de către un sobor de preoți și diaconi în frunte cu P.S.Varlaam Ploieşteanul, un moment de mare încărcătură duhovnicească, de o frumusețe de care se învrednicesc doar oamenii care s-au sfințit în această viață. „Domnul Iisus Hristos, Dumnezeul nostru, Care a dat sfinţilor Săi ucenici şi apostoli dumnezeieştile porunci ca să lege şi să dezlege păcatele celor căzuţi, şi de la dânşii asemenea şi noi am primit putere să facem aceasta, să te ierte pe tine, fiule duhovnicesc, Mihai Isidor, de tot ce ai greşit în viaţă ca om, cu voie sau fără voie; acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”, a rostit duhovnicul său, Melchisedec Sandu, în plânsul tăcut al familiei și tuturor celor care l-au iubit pe „Bădița”.
Mihai Isidor Dămii a fost înmormântat în curtea mănăstirii, la doi pași de ctitoria sa, închinată Sfântului Nectarie la care avea o evlavie profundă.
Patriarhul României a trimis o scrisoare de condoleanțe
Preafericitul Daniel, patriarhul României, a trimis o scrisoare de condoleanțe, în care care a enumerat câteva dintre faptele de credință cu care Isidor Dămii a plecat la Domnul :
„Am aflat cu multă durere de trecerea din această viaţă a unchiului Preasfinţiei Voastre, domnul Mihai Dămii, fiu vrednic al Bisericii Ortodoxe Române.
Domnul Mihai Dămii s-a născut la data 24 septembrie 1925, în satul Ştiubieni din judeţul Botoşani. A fost căsătorit cu Ana, având împreună trei fete, prezente astăzi la înmormântarea tatălui lor.
încă din tinereţea sa, domnul Mihai Dămii a fost perceput în comunitate ca fiind un om de încredere, harnic şi respectat. Când episcopul Adrian Botoşăneanul, fiu al satului, a început construirea unei biserici de mari dimensiuni în satul Ştiubieni, între anii 1973-1978, în plin comunism, el şi-a ales câţiva oameni de încredere. Aceştia au fost epitropul Mihai Dămii, colegul de clasă şi prietenul din copilărie al episcopului şi vrednicul şi curajosul preot Emilian Moruz.
Tot în plin comunism, domnul Mihai Dămii, folosind camioanele CAP-ului, a organizat pelerinaje cu creştinii din Ştiubieni la mănăstirile din Bucovina şi Neamţ, la hramurile Sfintei Cuvioase Parascheva de la laşi şi Sfântului Mucenic loan cel nou de la Suceava, precum şi la sfinţirile de biserici din judeţul Botoşani.
Cu prilejul sfinţirii bisericii din Negreni, filie a parohiei Ştiubieni, a avut onoarea de a-1 întâmpina, iar mai apoi de a-1 avea ca oaspete pe marele Mitropolit Iustin Moisescu al Moldovei.
De asemenea, cu prilejul unei vizite pastorale la şantierul bisericii noi din Ştiubieni, a fost vizitat de Mitropolitul Teoctist al Moldovei, însoţit de Episcopul Adrian Hritcu”, a transmis patriarhul României.
O viață în slujba lui Dumnezeu
De numele soților Mihai Isidor și Ana Dămii se leagă ctitorirea Mănăstirii Știubieni, unde a contribuit cu terenul și cu tot ce a fost nevoie ca PS Varlaam Ploieșteanul, celălalt ctitor, să ridice mândrețe de lăcaș.
Tot Mihai Dămii a fost cel care s-a „zbătut”pe vremea comunismului, atunci când bisericile erau dărâmate și mănăstirile închise, să fie ridicată Catedrala din Știubieni, folosindu-se de calitatea sa de epitrop. Lucrările au cuprins perioada 1973-1978 și s-au derulat prin osteneala pr. Emilian Moruz şi cu sprijinul P. S. Adrian Hriţcu, fiu al satului, atunci arhiereu vicar al Mitropoliei Moldovei şi Sucevei și cu contribuția lui MIhai Isidor Dămii. Biserica din perioada 1973-1978 s-a construit în jurul bisericii vechi, care a fost apoi demolată şi scoasă din biserica nouă, care s-a sfinţit la 30 iulie 1978.
A folosit camioanele CAP-ului, a organizat pelerinaje cu creştinii din Ştiubieni la mănăstirile din Bucovina şi Neamţ, la hramurile Sfintei Cuvioase Parascheva de la laşi şi Sfântului Mucenic loan cel nou de la Suceava, precum şi la sfinţirile de biserici din judeţul Botoşani
Și nu s-a oprit aici. Și-a îngrijit de suflet, participând activ la toate slujbele din sat, sprijinind cu tot ce a fost posibil biserica din sat, până când s-a oferit ocazia să se ridice în zonă o mănăstire, la inițiativa Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul. A donat suprafața de teren și a ajutat cu bani și tot ce a fost nevoie pentru a vedea lăcașul monahal gata de închinare.
Aproape toată averea sa a cheltuit-o ajutând oamenii din sat și biserica, fiind neobosit când era vorba să poposească pe meleagurile din Știubieni vreun ierarh. În casa sa s-a așezat să se odihnească chiar și Preafericitul Daniel, în perioada când era mitropolit al Moldovei, dar și arhiepiscopul românilor din EUropa, vrednicul de pomenire IPS Adrian Hriţcu, născut chiar la Știubieni.
Mihai Isidor Dămii a trecut la cele veșnice la venerabila vârstă de 98 de ani și va rămâne în amintirea comunității fiind un om extrem de onest, cel mai gospodar și cel mai evlavios. S-a jertfit pentru credința sa profundă în Hristos și a lăsat în urma sa un loc lăcaș de rugăciune unde oamenii care intră pentru prima dată ajung să-și închine viața lui Dumnezeu.
Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere în zona de competență.
În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate 176 de persoane și au fost controlate 163 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 47 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei. Totodată, polițiștii au reținut două certificate de înmatriculare și un permis de conducere.
Miercuri, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 56 de ani, din comuna Mileanca, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat.
Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în noaptea de 19 spre 20 septembrie a.c. ar fi sustras o bovină, de pe un teren din extravilanul localității Mileanca, pe care, ulterior, ar fi sacrificat-o în curtea locuinței sale.
Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani.