Connect with us
Publicitate

Actualitate

Din iulie, sticlele din plastic vor putea fi vândute doar dacă au capace care rămân atașate și după deschidere

Publicat

Publicitate

Începând cu iulie 2024, sticlele de plastic vor putea fi comercializate doar dacă au capace care rămân atașate după deschidere. În România, astfel de PET-uri sunt deja folosite, dar măsura a stârnit critici din partea unor consumatori. Totuși, aceasta este o directivă europeană transpusă în legislația națională, relatează alba24.ro.

Este vorba despre Directiva europeană 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului. Aplicarea acesteia în România a fost dispusă prin OG 6/2021.

Actul normativ includea interzicerea comercializării produselor de unică folosință din plastic, precum tacâmuri, pahare și farfurii din acest material.

Sticle din plastic cu capace atașate. Ce prevede legislația

La articolul 6 al ordonanței, se precizează și termenul de la care sticlele din plastic pot fi vândute doar dacă au capace ce rămân atașate după deschidere. Măsura dispusă de UE are în vedere o mai bună reciclare a PET-urilor, inclusiv a capacelor din plastic ale acestora.

”Din iulie 2024 produsele din plastic de unică folosință ale căror dopuri și capace sunt din plastic pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.

Aceste produse sunt recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, și anume:

Publicitate
  • recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora
  • și ambalajele de băuturi compozite inclusiv dopurile și capacele acestora.

Nu intră în această categorie recipientele din sticlă sau metal cu dopuri și capace din plastic sau recipientele pentru băuturi destinate și utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale”, prevede articolul menționat.

Sticle din plastic cu capace atașate. Măsură controversată

În România, măsura a fost deja aplicată de companii care vând băuturi răcoritoare în ambalaje PET. Noul sistem de închidere al sticlelor din plastic a fost anunțat de Coca-cola, din 2023, de exemplu. Iar în alte, țări, sistemul este în vigoare de câțiva ani.

Părerile clienților au fost împărțite. Unii spun că dopurile sticlelor sunt mai greu de desfăcut și încurcă la utilizare, alții consideră că orice măsură pentru reducerea poluării mediului este binevenită.

Publicitate

Prin faptul că dopurile rămân atașate la sticlele din plastic după utilizare, se facilitează procesul de colectare și reciclare a ambalajelor PET și a capacelor acestora.

Poluarea cu plastic la scară planetară se agravează tot mai mult, spun specialiștii de mediu, potrivit Agerpres. Producţia anuală a crescut de peste două ori în ultimii 20 de ani, ajungând la 460 de milioane de tone. S-ar putea tripla până în 2060 dacă nu se ia nicio măsură. În acelaşi timp, doar 9% din materialele plastice sunt reciclate.

Foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică, testate pentru alcool și droguri

Publicat

Publicitate

Modificări la Codul Rutier 2024: Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică vor putea fi testate pentru alcool și substanțe psihoactive. Mulți dintre utilizatorii de biciclete și trotinete electrice considerau că pot bea o bere – două și apoi pot merge cu aceste vehicule, scrie alba24.ro.

Acest lucru nu (mai) este posibil. Aceștia pot fi controlați chiar dacă nu sunt implicați în evenimente rutiere.

Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive.

Refuzul constituie contravenție și este sancționat, potrivit unei ordonanțe de Guvern.

Modificări la Codul Rutier 2024

De asemenea, se introduc criterii cu privire la stabilirea obligației legale a polițistului rutier de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, după caz, cum ar fi:

  • situația în care observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  • săvârșirea în mod repetat, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz;
  • stabilirea unor aspecte ce țin de testarea conducătorilor vehiculelor în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, respectiv a celui privind recoltarea mostrelor biologice.

În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test.

Publicitate

În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.

Fotografie cu caracter ilustrativ

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Directorul Seminarului Teologic Botoșani, pr. prof. dr. Daniel Dascălu, va conferenția în județul Arad

Publicat

Publicitate

Marți, 20 august 2024, începând cu ora 17:00, Episcopia Daciei Felix din Serbia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului și Consiliul Județean Arad, va organiza conferința-dialog cu titlul: „Între curaj și responsabilitate: tinerii în Biserică”, relatează timpulcredinței.ro.

Va conferenția pr. dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, slujitor al Sfântului Altar și cadru didactic cu multă experiență în activitățile desfășurate cu tinerii.

Evenimentul, care se adresează deopotrivă tinerilor și părinților, se înscrie între manifestările prilejuite de a II-a ediție a „Taberei Bucuriei”, organizată de Episcopia Daciei Felix și se va desfășura în localitatea Căsoaia, județul Arad, în cadrul Centrului pentru tabere de tineret.

Intrarea este liberă. Conferința va fi transmisă live, pe canalul de Facebook al Trinitas TV.

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA Botoșani: 147 de amenzi, 11 permise reținute, în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 54 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 147 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 96.815 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 11 permise de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Doi suceveni au rămas fără lemnele pe care le transportau după ce au tranzitat zona Dorohoi

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 298, din comuna Cordăreni, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 31 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

De asemenena, materialul lemnos pe care îl transporta a fost supus confiscării.

În aceeași zi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul județean DJ 298, din comuna George Enescu, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 32 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 3  metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancționat contravențional, iar materialul lemnos pe care îl transporta a fost supus confiscării.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending