Connect with us

Eveniment

Din cauza receptivității scăzute a populației, CARTEA DE IDENTITATE electronică va fi eliberată GRATUIT

Publicat

Publicitate

Cartea de identitate electronică va putea fi obținută gratuit. Prevederea se regăsește într-un proiect pus în consultare publică de către Ministerul Afacerilor Interne, relatează alba24.ro.

Acesta prevede că:

Persoanele cu vârsta mai mare de 14 ani sunt scutite de la plata contravalorii cărții electronice de identitate solicitate:

  • pentru prima cerere, într-un interval de timp de 5 ani (OUG nr. 97/2005)
  • ori de câte ori este necesar

Condiţia de vârstă se consideră a fi îndeplinită cu 180 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.

Pentru cărţile electronice de identitate emise cu un termen de valabilitate de 5 ani, intervalul de timp se consideră a fi îndeplinit cu 180 de zile înainte de împlinirea acestuia.

Pentru cărţile electronice de identitate emise în condiţiile art. 16 alin. (22) din OUG 97/2005, scutirea de la plata contravalorii este asigurată pentru o singură carte electronică de identitate emisă într-un interval de timp de 5 ani, titularul având opţiunea de a alege.

Publicitate

Prin excepție, sunt scutiți de la plata contravalorii cărții electronice de identitate și titularii cărţilor electronice de identitate eliberate în cadrul proiectului pilot derulat la nivelul judeţului Cluj, pentru prima solicitare după finalizarea proiectului pilot.

Situația actuală

Articolul 411 din OUG nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede:

  • ,,(1) Contravaloarea cărţii electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile prin bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne pentru D.G.E.P., în condiţiile şi limitele stabilite prin hotărâre a Guvernului.
  • (2) Prin hotărârea prevăzută la alin.(1) se stabileşte şi mecanismul de asigurare a contravalorii cărţii electronice de identitate.

Intervenția Guvernului printr-o reglementare a condițiilor, limitelor și a mecanismului de asigurare a contravalorii cărții electronice de identitate este necesară în contextul în care din ce în ce mai multe servicii publice sunt expuse online.

Nevoia unor mecanisme de identificare și autentificare sigure și fiabile și de asigurare a confidențialității datelor cu caracter personal a devenit un factor hotărâtor pentru cetățeni în accesarea acestor servicii, se arată în nota de fundamentare.

De ce este propusă facilitatea

Receptivitatea scăzută în fața beneficiilor mijloacelor de identificare electronică este cauzată de cele mai multe ori de costul acestora, ce revine în sarcina cetățeanului.

Suportarea costului de către cetățean conduce la pierderea interesului față de utilizarea unui mijloc de identificare electronică și împiedică progresul în domeniul serviciilor publice și a nivelului lor de adoptare.

De asemenea, cărțile de identitate în formatul actual nu îndeplinesc standardele minime de securitate impuse de regulamentele europene.

În consecință, cărțile de identitate eliberate de statele membre propriilor cetățeni, folosite ca documente de călătorie, trebuie să includă un suport de stocare de înaltă securitate pe care să fie stocate imaginea facial a titularului și două amprente digitale.

Stocarea datelor biometrice pe cărțile de identitate este considerată o metodă adecvată pentru a asocia o identificare și o autentificare fiabilă, cu un risc redus de fraudă, în scopul consolidării securității documentelor.

Cărțile de identitate care nu îndeplinesc cerințele impuse de Regulamentul (UE) 2019/1157 încetează să fie valabile la data de 3 august 2031.

Schimbări prin proiectul MAI

Proiectul de act normativ introduce un mecanism de asigurare a contravalorii cărții electronice de identitate

  • într-o primă etapă din fondurile alocate în PNRR
  • după epuizarea acestora, din alte fondurilor externe nerambursabile sau de la bugetul de stat, în condițiile stabilite de Guvern.

Scopul proiectului de act normativ este stimularea adoptării voluntare a cărții de identitate electronice cu semnătură digitală calificată.

Grupul social vizat de prezentul act normativ este reprezentat de persoanele care au împlinit vârsta necesară solicitării unui act de identitate, respective 14 ani, și optează pentru obținerea unei cărți electronice de identitate.

Se propune oferirea gratuită a unei cărți electronice de identitate persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani.

Contravaloarea este asigurată o singură dată din fonduri externe nerambursabile și o singură dată într-un interval de 5 ani, din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Constantin Cocoreanu, primarul comunei Tudora

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” în la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi primarul comunei Tudora, Constantin Cocoreanu.
Constantin Cocoreanu a vorbit în perioada sărbătorilor de iarnă despre tradițiile de la Tudora și despre această mare sărbătoare care deja a început în „vatra” tradițiilor din zona Moldovei, dar și despre investițiile care au schimbat aproape complet această comună din sudul județului Botoșani.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO Incendiu într-o gospodărie din localitatea Mitoc. Proprietarul tăia, cu un flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ajuns pe deșeuri

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie din localitatea Mitoc. Proprietarul tăia, cu un flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ajuns pe deșeuri de mase plastice. Îngrijorat de faptul că flăcările s-ar putea extinde la casă, lemne și o lizieră, proprietarul a sunat după ajutor, la 112.

La caz s-a deplasat un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Coțușca, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mitoc.

Până la sosirea pompierilor, polițiștii de frontieră, care se aflau în misiune în proximitate, au intervenit rapid pentru a ține sub control situația. Aceștia au acționat cu promptitudine, folosind mijloace improvizate pentru a limita extinderea flăcărilor către zonele învecinate, prevenind astfel riscul ca incendiul să ajungă la casă, stivele de lemne sau liziera aflată în apropiere. Intervenția lor a fost esențială pentru reducerea pagubelor până la sosirea echipamentelor specializate.
A ars o cantitatea însemnată de deșeuri de mase plastice. Au fost protejate de foc o casă, aproximativ un metru cub de lemne și liziera din apropiere.

Informare preventivă

❗Utilizarea aparatelor de sudură sau de tăiere a metalelor fără luarea măsurilor necesare pentru prevenirea incendiilor poate fi foarte periculoasă. Scânteile mecanice provenite de la astfel de aparate pot aprinde materialele combustibile din apropiere, iar flăcările se pot extinde în timp scurt.

✅ Pentru evitarea unor astfel de evenimente, pompierii reamintesc cetățenilor că efectuarea lucrărilor de sudare, tăiere, lipire sau a altor asemenea operaţiuni, care prezintă pericol de incendiu, se poate executa în siguranță numai după ce s-au luat măsuri pentru îndepărtarea sau protejarea materialelor combustibile.

Publicitate

De asemenea, în locurile în care se desfășoară astfel de activități trebuie să fie asigurate mijloace de limitare şi de stingere a incendiilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Programul de guvernare convenit de PSD, PNL și UDMR: Mai puține ministere, menținerea cotei unice și impozitarea marilor averi

Publicat

Publicitate

Programul de guvernare convenit de PSD, PNL și UDMR. Liderii principalelor partide pro-europene din România s-au întâlnit marţi pentru a se pune de acord asupra principiilor viitorului program de guvernare. Printre principalele măsuri se numără menţinerea cotei unice, reducerea aparatului administrativ și impozitarea progresivă a marilor averi, scrie alba24.ro.

PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale au convenit ca programul de guvernare să fie unul al reformelor şi investiţiilor, un program de reducere a cheltuielilor statului şi al modernizării României.

Reprezentanţii USR au refuzat să-şi asume acest program, precizând că trebuie să discute în cadrul partidului măsurile pe care acesta le prevede.

Printre măsurile prevăzute în noul program se numără menţinerea cotei unice, care asigură predictibilitate fiscală, reducerea aparatului administrativ prin desfiinţarea a două ministere, comasarea serviciilor, reducerea cu 50% a numărului secretarilor de stat și impozitarea progresivă a marilor averi.

De asemenea, pentru 2025 se preconizează un deficit de 7% din PIB.

Programul de guvernare convenit de PSD, PNL și UDMR

Reforma administraţiei centrale

  • Reducerea numărului de ministere la maximum 16 şi numărul agenţiilor cu cel puţin 25%;
  • Comasarea serviciilor deconcentrate ale ministerelor (niciun minister să nu deţină mai mult de două servicii deconcentrate la nivel teritorial);
  • Reducerea numărului de secretari de stat cu cel puţin 50%. Regulă de maximum 2 secretari de stat /minister/ maximum 3 la ministerele mari;
  • Audit de eficienţă pentru fiecare autoritate centrală, instituţii regionale şi companii de stat, în primele 6 luni ale anului viitor;
  • Desfiinţarea instituţiilor regionale începând cu 1 martie. Această măsură are scopul de a reduce birocraţia excesivă, de a elimina structurile paralele şi de a creşte transparenţa în gestionarea resurselor publice.
  • Lansarea unui program strategic de sprijin pentru eliminarea inegalităţilor teritoriale şi accelerarea dezvoltării zonelor defavorizate din cadrul regiunilor de dezvoltare. Programul vizează investiţii ţintite în infrastructură, educaţie, sănătate şi economie locală, pentru a crea oportunităţi concrete în comunităţile vulnerabile. De asemenea, se urmărește asigurarea unui acces egal la servicii publice de calitate, atragerea de investiţii şi crearea de noi locuri de muncă.

Debirocratizare, simplificare, dereglementare

  • Comasarea autorităţilor de reglementare din acelaşi domeniu de activitate în baza unei analize, în termen de 6 luni;
  • Anularea sau simplificarea unor reglementări nefuncţionale sau supra-birocratice;
  • Digitalizarea şi interconectarea bazelor de date de la nivelul administraţiilor publice centrale şi locale;
  • De la 1 iulie, instituţiile statului nu vor mai avea dreptul să solicite cetăţenilor documente sau hârtii care sunt deja emise de alte instituţii publice. Această măsură va elimina redundanţele birocratice, va simplifica accesul la servicii şi va demonstra respect faţă de timpul şi efortul cetăţenilor.

Descentralizarea şi creşterea eficienţei administraţiei publice locale

  • Transfer de active, competenţe şi responsabilităţi de la nivelul ierarhic superior către cele inferioare;
  • Identificarea activelor instituţiilor centrale lăsate în paragină sau prost administrate şi transferarea lor în proprietatea publică sau privată a primăriilor;
  • Transfer de competenţe în teritoriu între instituţiile statului. Vor fi identificate, pe baza discuţiilor cu asociaţiile primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene, competenţele ce pot fi transferate la nivel local, conform principiului subsidiarităţii.
  • Finanţarea proiectelor de la bugetul de stat pe bază de eficienţă şi co-finanţare din partea autorităţilor locale.

Reforme privind reducerea cheltuielilor şi a risipei banilor publici

  • Reaşezarea bugetului conform noilor priorităţi de dezvoltare. Analiza eficienţei cheltuielilor în marile sisteme publice.
  • Raţionalizarea cheltuielilor nejustificate. Extinderea achiziţiilor centralizate. Mecanism de control pentru creşterile care depăşesc 20% faţă de costurile medii ale instituţiilor publice.
  • Prioritizarea proiectelor de investiţii pentru care se alocă efectiv fonduri la nivel guvernamental şi local. Eficientizarea sistemului de achiziţii publice.
  • Un nou statut al funcţionarului public, care să cuprindă criterii de performanţă, salarizare în funcţie de criterii meritocratice.

Reforme privind consolidarea fiscal-bugetară

  • Consolidare fiscal-bugetară în 7 ani pentru o Românie puternică în UE, conform angajamentelor privind setul de reforme şi investiţii asumate prin Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu al României şi PNRR. Concomitent cu reducerea deficitului bugetar ESA la 7% din PIB în 2025 şi menţinerea datoriei în PIB mai mică de 60%.
  • Menţinerea cotei unice pentru predictibilitate fiscală;
  • Reducerea taxelor şi impozitelor pe muncă. Reducerea poverii fiscale pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici şi al familiilor cu copii.
  • Zero contribuţie la asigurarea de sănătate CASS pentru studenţii care ocupă un loc de muncă în timpul studiilor de licenţă şi masterat (vârsta mai mică de 26 de ani).
  • Scutirea de CASS şi opţiune la plata CAŞ pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare contributiv şi se angajează pe un loc de muncă, pentru încurajarea îmbătrânirii active.
  • Impozitarea progresivă a marilor averi.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Festivalul „Tradiții și obiceiuri din Moldova de Nord”, la Casa de Cultură din Săveni

Publicat

Publicitate

Orașul Săveni vă invită să celebrați moștenirea noastră culturală, păstrată cu grijă de-a lungul veacurilor.

În data de 19 decembrie 2024, la Casa de Cultură din Săveni, veți avea ocazia să participați la festivalul “Tradiții și obiceiuri din Moldova de Nord”, o sărbătoare a datinilor și obiceiurilor ce definesc identitatea noastră culturală și spirituală. Evenimentul este dedicat redescoperirii patrimoniului imaterial al acestei regiuni de poveste.

Programul festivalului:
Scene teatrale care readuc la viață datinile și obiceiurile de iarnă, înfățișând fragmente din viața satului moldovenesc;
Colinde tradiționale, interpretate cu suflet de grupuri vocale locale, care vestesc Nașterea Domnului;
Dansuri populare, precum jocurile cu căiuți și capra, măiestru înfăptuite de tineri dornici să ducă mai departe aceste nestemate culturale;
Urături și Sorcova, transmise cu bucurie și speranță, pentru un an nou plin de belșug și sănătate.
Organizatori: Liceul Teoretic “Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Primăria orașului Săveni, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Școala Gimnazială Nr. 1 Săveni. Partenerii din sfera neguvernamentală – Asociația Arlechin, Centrul Județean de Voluntariat Botoșani și Centrul Local “Cutezătorii Botoșani”, membri ai Organizației Naționale “Cercetașii României”.

Coordonarea acestui eveniment este asigurată de cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni: Prof. Cristina CHIORESCU – director, Prof. Mihaela DRASLEUCĂ – director adjunct, Prof. Felicia NĂPÎRCĂ – director educativ și Prof. Carmen GORESCU.

Info line: www.saveni7days.ro / www.voluntariatbotosani.ro

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending