Connect with us
Publicitate

Actualitate

Din acest an, Spitalul Județean de Urgențe „Mavromati” Botoșani va putea pregăti rezidenți

Publicat

Spitalul Județean de Urgențe „Mavromati” Botoșani va putea pregăti rezidenți începând din acest an, după o schimbare a strategiei în ceea ce privește politica de sănătate publică a autorităților de la Botoșani.

Anunțul a fost făcut de Consiliul Județean Botoșani care a explicat că unul dintre pilonii importanți ai noii strategii este atragerea de cât mai mulți medici tineri pentru acoperirea posturilor deficitare din Spitalul Județean „Mavromati” și dezvoltarea unor noi servicii medicale pentru botoșăneni.

Practic, s-au scos zeci de posturi la concurs, s-au încheiat contracte cu medici noi și acum, pe început de an, ministrul Sănătății, social-democratul Alexandru Rafila, a semnat avizul ca Spitalul Județean „Mavromati” să poată derula programe de rezidențiat.

“Este rezultatul muncii unei întregi echipe, care a reușit să pună în practică cheia de boltă a proiectului de management al doamnei Doina Caba, cea care a demarat proiectul de readucere a rezidenților la Spitalul Județean „Mavromati”. Felicitări, doamnă manager Doina Caba!”, a explicat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Spitalul Județean „Mavromati” a anunțat și în ce specializări va putea derula programe de rezidențiat:

– Anatomie patologică

– Anestezie și terapie intensivă

– Boli infecțioase

– Cardiologie

– Chirurgie generală

– Chirurgie pediatrică

– Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă

– Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

– Epidemiologie

– Medicină de laborator

– Medicină de urgență

– Medicină fizică și de reabilitare

– Medicină internă

– Medicină legală

– Neonatologie

– Neurologie

– Obstetrică – ginecologie

– Oncologie medicală

– Ortopedie și traumatologie

– Otorinolaringologie

– Pediatrie

– Psihiatrie

– Radiologie și imagistică medicală

– Urologie

În paralel continuăm proiectul de recrutare a specialiștilor, pentru că avem nevoie de tineri capabili, de medici în diferite specializări! De asemenea, pregătim proiecte noi de dezvoltare a sistemului sanitar, proiecte care dorim să devină realitate în cel mai scurt timp posibil, pentru că obiectivul principal este să recuperăm ceea ce nu s-a făcut în ultimii ani, pentru că și pacienții botoșăneni trebuie să beneficieze de cele mai înalte standarde de tratare a afecțiunilor de care suferă”, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Schimbarea strategiei autorităților de la Botoșani vine după ce ani la rând au făcut eforturi pentru a atrage medici pe specializările Spitalului Județean de Urgențe „Mavromati”, însă cele mai multe dintre ele au fost declinate de medicii pregătiți de sistemul de învățământ românesc.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 7 decembrie 2023

Publicat

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 7 decembrie 2023, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 7 decembrie 2023:

Loto 6 din 49:  2   24   1   47   17  41

Loto 5 din 40:  22   34   3    15   14   36

Noroc:   5  6  3  1  6   1  0

Noroc Plus:   5   8   7   8   2   9

Super Noroc:   0  5  7  2  0   1

Joker:    12   29   10   16  37  17

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Gulioaia, în Dângeni. Un autoturism cu cinci oameni s-a răsturnat în afara părții carosabile

Publicat

Un grav accident rutier a avut loc în această seară la Botoșani. Un autoturism cu cinci oameni s-a răsturnat în afara părții carosabile la Gulioaia, în comuna Dângeni. 

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă și un echipaj de prim ajutor SMURD, dar și două ambulanțe din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță, au intervenit în urma cu puțin timp la un accident rutier care a avut loc pe raza localității Gulioaia, comuna Dângeni.

Ajunse la fața locului, forțele de intervenție au constatat că este vorba de un autoturism răsturnat în afara părții carosabile, iar cei cinci ocupanți erau ieșiți din interior.

În urma evaluării medicale, patru dintre aceștia au fost transportați la spital pentru investigații și ingrijiri medicale de specialitate.

“Cercetările sunt preluare de polițiști”a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un MICROBUZ s-a răsturnat la Suceava. O persoană a ajuns la spital

Publicat

O persoană a fost rănită, după ce un microbuz s-a răsturnat joi pe raza localităţii Marginea, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, citat de agerpres.ro

“În urma evenimentului, o persoană de sex masculin în vârstă de 22 de ani a fost transportată la spital pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate”, a precizat ISU.

La faţa locului au intervenit pompierii militari ai Detaşamentului Rădăuţi cu o autospecială pentru descarcerare şi o ambulanţă SMURD B2.

Citeste mai mult

Eveniment

Dispar VENITUL Minim Garantat şi Alocaţia de Susţinere a Familiei. De la 1 ianuare, înlocuite cu Venitul Minim de Incluziune

Publicat

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI), potrivit unei postări pe Facebook a Ministerului, relatează agerpres.ro.

Conform sursei citate, beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie. Este un program focalizat pe cei vulnerabili care înlocuieşte Venitul Minim Garantat şi Alocaţia pentru Susţinerea Familiei.

Ministerul precizează că în acest fel se reduce birocraţia, dar cresc şi beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate. “Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie înscrişi la şcoală şi vor beneficia automat şi de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc şi responsabilităţile. Cei apţi de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt şi încurajaţi să îşi găsească un serviciu”, subliniază sursa citată.

Venitul Minim de Incluziune se acordă şi pentru vârstnicii instituţionalizaţi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Aceştia vor deveni astfel automat şi asiguraţi în sistemul de sănătate.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu, împreună cu delegaţia Bănci Mondiale, a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi Inspecţie Socială Ialomiţa şi a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a efectuat o vizită în teren în comunităţile vulnerabile din judeţul Ialomiţa.

“Am întâlnit, în judeţul Ialomiţa, oameni cu poveşti de viaţă impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. La Scânteia am cunoscut-o pe Ştefania. Are 6 ani, iar mama ei este bolnavă şi mai lucrează cu ziua prin sat. Pentru familia copilei până şi o banală periuţă de dinţi este o cheltuială enormă. Chiar şi aşa, fetiţa are un zâmbet molipsitor şi este de un bun simţ care arată că, în ciuda deprivării materiale severe, nu a lipsit educaţia din familie”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu

Ministerul precizează că Ştefania va merge, în curând, la clasa pregătitoare.

“La nici 10 kilometri distanţă, în comuna Valea Ciorii, Nicolae îşi creşte singur cele 4 fetiţe, după ce mama acestora a decis, în 2019 să plece definitiv de lângă copile. Bărbatul le este şi mamă şi tată, iar curăţenia şi buna creştere pe care le-am găsit în casa modestă a acestora sunt o adevărată lecţie pentru mulţi dintre noi”, a mai arătat ministrul Bucura-Oprescu.

Pentru a se integra în program, familiile cu copii beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie să îi aibă pe cei mici înscrişi la şcoală. Ca o măsură suplimentară de sprijin, elevii din aceste familii vor beneficia automat şi de bursă socială.

Venitul Minim de Incluziune se acordă şi pentru vârstnicii instituţionalizaţi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Astfel aceştia vor deveni automat şi asiguraţi în sistemul asigurărilor de sănătate. Cei care sunt apţi de lucru vor intra automat în programele ANOFM pentru integrare pe piaţa muncii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending