Connect with us
Publicitate

Eveniment

Din 2023, pensiile sub 3.000 de lei ar putea fi scutite de impozit. Aproape un milion de pensionari ar putea primi bani în plus

Publicat

Publicitate

Aproximativ un milion de pensionari ar putea câștiga până la 100 de lei în plus. Pensiile sub 3.000 de lei ar putea fi scutite de impozit, iar acest lucru se va întâmpla de anul viitor, spun surse politice.

Aceasta este doar una dintre schimbările majore în privința pensiilor de la 1 ianuarie 2023.

Una dintre variantele discutate la nivelul Executivului și al Coaliției de guvernare este această creștere a plafonului până la care pensionarii să fie scutiți de plata impozitului de 10%, potrivit Antena 3.

Publicitate

În prezent, sunt scutiți de această măsură pensionarii cu pensia mai mică de 2.000 de lei.

Guvernul ia în calcul, potrivit unor surse, ca începând de anul viitor, să crească acest plafon, de la pensiile de 2.000 de lei la cele de 3.000 de lei.

Astfel este vorba despre aproximativ de un milion de pensionari care ar urma să beneficieze de această măsură, dacă ea va fi decisă până la urmă la nivelul coaliției de guvernare, iar majorarea pentru pensionari ar fi de până la 100 de lei.

Publicitate

În plus, se mai vorbește și de majorarea pensiilor de anul viitor, cu rata inflației, însă această măsură nu este sigură și nici nu se știe exact despre ce pensii este vorba.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, în vizita de lucru din județul Alba, că o eventuală neimpozitare a pensiilor mai mici de 3000 de lei, față de 2000 de lei în prezent, este analizată și nu poate preciza dacă PNL va susține sau nu o astfel de măsură.

„În cele opt luni de când ne aflăm la guvernare am luat deciziile pe baza unor analize cât se poate de reale, am comunicat de fiecare dată cu onestitate și sinceritate măsurile pe care putem să le luăm. Subiectul a fost discutat și rămâne în discuție. În acest moment nu pot să afirm dacă în susține sau nu, pentru că și PNL a avut această abordare în momentul în care conducerea ministerului era asigurată de un membru al PNL. Trebuie să finalizăm rectificarea bugetară, trebuie să vedem care sunt resursele, care sunt evoluțiile și trebuie să fim cât se poate de atenți cum cheltuim banii de la bugetul de stat”, spune Nicolae Ciucă, întrebat dacă PNL susține ridicarea pragului la 3.000 de lei pentru neimpozitarea pensiilor.

Publicitate

El a spus că Executivul a luat o serie de măsuri pentru protejarea persoanelor vulnerabile.

„Avem în derulare o serie întreagă de măsuri pe cele trei pachete de sprijin, avem în continuare de compensat prețul la energie și putem să vedem cu toții că prețul la energie nu s-a stabilizat, e în continuă creștere, de asemenea la gaz. Ca atare, în momentul în care vom avea o analiză cât se poate de corectă și care să poată să fie predictibilă și să aibă un impact cel puțin pentru un an bugetar o vom comunica”, a mai spus premierul.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a transmis miercuri, 27 iulie, că pensiile se vor majora, la începutul anului viitor.

Autorităţile analizează dacă poate fi crescută peste pragul de 2.000 de lei valoarea neimpozabilă pentru pensiile din sistemul public, a anunţat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor.

„Cu siguranţă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma modului în care economia funcţionează în acest an. Cu siguranţă, o creştere va fi astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin în al doilea semestru să fie compensată”, a spus ministrul Câciu.

Precizări oficiale privind impozitarea pensiilor

„Sistemul public de pensii, la acest moment, nu este impozitat. Până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflației. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a transmis ministrul de Finanţe în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, analiza se realizează împreună cu Ministerul Muncii, care are toate datele, atât cu privire la sistemul public, cât şi referitoare la riscul de sărăcie, astfel încât să poată fi sprijinite persoanele vulnerabile.

„Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că Ministerul Muncii are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi are şi datele privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, sunt elemente de coş de consum care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie sprijiniţi mai ales în această perioadă”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Adrian Câciu a precizat că această analiză va fi prezentată coaliţiei de guvernare în următoarele săptămâni, având în vedere că acum prioritară este rectificarea bugetară.

„Nu aş vrea să naştem praguri orientative fără să avem analiza şi decizia luată. Până în toamnă toate lucrurile vor fi lămurite”, a mai spus ministrul.

Românii care au nevoie de vechime în muncă pentru pensie îşi mai pot cumpăra această vechime până în vara anului 2023, apoi legislația nu mai permite acest lucru.

Astfel, cei care nu au vechimea necesară în acest moment mai pot cumpăra vechime doar până în luna august a anului viitor inclusiv, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent.

În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

sursa: Antena 3, Agerpres, sursa foto: arhivă

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Orașele Săveni și Ștefănești rămân în continuare fără apă. Mai multe comune au aceeași soartă. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că sistarea temporară a furnizării apei potabile, inițial programată până la data de astăzi, 05 noiembrie 2024, va fi prelungită până la data de 07 noiembrie 2024, orele 20:00, din cauza  lucrărilor gestionate de Administrația Națională Apele Române -Exploatarea Complexă Stânca Costești. Lucrările vizează reparații și modernizări importante la rețelele de apă, fiind necesare pentru a asigura calitatea serviciului pe termen lung.

Ca urmare, apa potabilă va fi furnizată cu presiune redusă (sistare în unele zone) către consumatorii din orașul Ștefănești, orașul Săveni, respectiv din comunele: Românești, Santa Mare, Călărași, Răuseni, Todireni, Albești, Trușești, Dângeni, Ungureni, Dobârceni, Durnești, Mihălășeni, Hlipiceni, Avrămeni, inclusiv comunele Bivolari și Andrieșeni din județul Iași.

Ne cerem scuze față de utilizatorii afectați și le mulțumim pentru înțelegere!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un bărbat din Havârna, prins cu portbagajul mașinii plin cu pește

Publicat

Publicitate

Depistat de polițiști în timp ce conducea fără permis, o mașina plină cu pește pentru care nu deținea documente

Polițiștii din Darabani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Havârna, un autoturism condus de un bărbat, de 69 de ani, din aceeași localitate.

 

Publicitate

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta avea exercitarea dreptului de a conduce autovehiucle, suspendată, din luna septembrie a.c.. Mai mult decât atât, acesta transporta cantitatea de 138 de kg de pește, pentru care nu deținea documente legale de proveniență sau transport.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui.

Publicitate

 

Întreaga cantitatea de pește a fost supusă confiscării.

 

Publicitate

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din municipiul Botoșani, suspectat de consum de droguri, depistat de polițiști în trafic

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit luni pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat de 38 de ani, din aceeași localitate .

Întrucât acesta avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul din dotare pentru depistarea prezenței în organism a substanțelor psihoactive, rezultatul fiind pozitiv.

 

Publicitate

Ulterior, acestuia i-a fost reținut permisul de conducere, conform prevederilor legale, fiind informat cu privire la faptul că documentul îi va fi restituit în termen de cel mult 72 de ore,  dacă, în urma probelor biologice prelevate, rezultatul analizelor toxicologice va stabili absența din organism a substanțelor psihoactive,

 

În cazul în care rezultatul analizelor toxicologice va fi pozitiv, se vor demara cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Educație

Olimpiade 2025: care vor fi premiile pentru elevii olimpici și ce sume vor fi alocate pentru cazare și masă. Propuneri

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației clarifică, printr-un proiect pus în consultare publică, modalitatea de acordare a premiilor și de acoperire a cheltuielilor cu transport, masă și cazare pentru elevi și profesori la olimpiade, scrie alba24.ro.

Cuantumul acordat pentru cazarea și masa elevilor și a profesorilor însoțitori la competițiile școlare organizate în țară ste de până la 200 de lei/zi/elev sau profesor însoțitor. Aceeași sumă este și pentru activitatea de pregătire și selecționare a loturilor, potrivit proiectului.

Publicitate

Până acum, pentru celelalte concursuri școlare cu etape naționale, suma era de 100 lei, potrivit edupedu.ro

Olimpiade 2025: premiile pentru elevi olimpici

Prin proiect se propune actualizarea premiilor pentru elevii care obțin medalii la competițiile internaționale. Pentru elevii care obțin rezultate la etapele naționale, premiile rămân la fel.

Elevii care au participat individual și au obținut premii la competițiile școlare beneficiază de stimulente financiare, după cum urmează:

Publicitate

a) la etapa națională se acordă de către M.E., din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator al acestei etape a competițiilor:

  • – premiul I 1.000 de lei
  • – premiul II 700 de lei
  • – premiul III 500 de lei
  • – menţiune 300 de lei

b) la etapa internaţională a competiţiilor şcolare, categoria I, desfăşurate la nivel mondial, se acordă de către ME

  • – premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut 20.000 de lei
  • – premiul I/medalie de aur 15.000 de lei
  • – premiul II/medalie de argint 12.500 de lei
  • – premiul III/medalie de bronz 10.000 de lei
  • – mențiune 6.000 de lei

c) la etapa internațională a competițiilor școlare, categoria a II-a, desfășurate la nivel european sau regional, se acordă de către M.E. stimulente în valoare de:

Publicitate
  • – premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut 10000 de lei;
  • – premiul I/medalie de aur 7.500 de lei;
  • – premiul II/medalie de argint 6.000 de lei;
  • – premiul III/medalie de bronz 5.000 de lei;
  • – mențiune 3.000 de lei;

Olimpiade 2025: premiile pentru profesori

Profesorii care au pregătit elevii de la alin (1) beneficiază de stimulente financiare, după cum urmează:

  • a) profesorul care l-a pregătit pe elevul premiat la competițiile școlare internaționale categoria I și, respectiv a II-a, primește un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului;
  • b) dacă elevul premiat a fost pregătit de mai mulți profesori, valoarea stimulentului financiar echivalent cu cel acordat elevului se împarte în mod egal la numărul profesorilor care l-au pregătit;
  • c) dacă elevul obține mai multe distincții pentru aceeași disciplină școlară, profesorului pregătitor i se acordă un singur stimulent financiar echivalent cu distincția cea mai mare obținută de către elev;
  • d) dacă elevul care a obținut mai multe distincții pentru aceeași disciplină școlară, a fost pregătit de mai mulți profesori, valoarea stimulentului financiar echivalent cu distincția cea mai mare obținută de către elev se împarte în mod egal la numărul profesorilor care l-au pregătit pe elev;
  • e) dacă un profesor a pregătit mai mulți elevi care au obținut distincții la competițiile școlare internaționale, acesta primește un singur stimulent financiar cu valoare egală cu cea a stimulentului financiar acordat pentru cea mai mare distincție obținută de elevii săi.

Pentru unitatea de învățământ frecventată de elevul premiat/elevii premiați la competițiile școlare internaționale categoria I și, respectiv, a II-a, se acordă aceleași stimulente obținute de elevul său/elevii săi, care se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.

În cazul în care dintr-o unitate de învățământ sunt premiați mai mulți elevi care au obținut distincții la competițiile școlare prevăzute la art. 2, cuantumul stimulentului financiar acordat unității de învățământ se calculează ca sumă a tuturor premiilor primite de elevii premiați.

Olimpiade 2025: premiile pentru echipe de elevi

Echipajele/formațiile de elevi care au obținut premii la competițiile școlare beneficiază de stimulente financiare, după cum urmează:

a) pentru echipele/formațiile cu un număr de peste 20 elevi, la etapa națională se acordă de către M.E. din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator

  • – premiul I 200 lei/elev
  • – premiul II 150 lei/elev
  • – premiul III 100 lei/elev

b) pentru echipele/formațiile cu un număr cuprins între 10 și 20 elevi, la etapa națională se acordă de către M.E., din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator:

  • – premiul I 300 lei/elev
  • – premiul II 250 lei/elev
  • – premiul III 200 lei/elev

c) pentru echipele/formațiile cu un număr mai mic de 10 elevi, la etapa națională se acordă de către M.E., din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator:

  • – premiul I 400 lei/elev
  • – premiul II 350 lei/elev
  • – premiul III 300 lei/elev

d) pentru echipe/formații, la etapa internaţională a competiţiilor şcolare, categoria I, desfăşurate la nivel mondial, se acordă de către ME:

  • – premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut 8.000 lei/elev;
  • – premiul I/medalie de aur 6.000 lei/elev;
  • – premiul II/medalie de argint 4.800 lei/elev;
  • – premiul III/medalie de bronz 3.000 lei/elev;
  • – mențiune 2.400 lei/elev;

e) pentru echipe/formații, la etapa internațională a competițiilor școlare, categoria a II-a, desfășurate la nivel european sau regional, se acordă de către M.E. stimulente în valoare de:

  • – premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut 4.000 de lei;
  • – premiul I/medalie de aur 3.000 de lei;
  • – premiul II/medalie de argint 2.400 de lei;
  • – premiul III/medalie de bronz 1.500 de lei;
  • – mențiune 1.200 de lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending