Aproximativ un milion de pensionari ar putea câștiga până la 100 de lei în plus. Pensiile sub 3.000 de lei ar putea fi scutite de impozit, iar acest lucru se va întâmpla de anul viitor, spun surse politice.
Aceasta este doar una dintre schimbările majore în privința pensiilor de la 1 ianuarie 2023.
Una dintre variantele discutate la nivelul Executivului și al Coaliției de guvernare este această creștere a plafonului până la care pensionarii să fie scutiți de plata impozitului de 10%, potrivit Antena 3.
În prezent, sunt scutiți de această măsură pensionarii cu pensia mai mică de 2.000 de lei.
Guvernul ia în calcul, potrivit unor surse, ca începând de anul viitor, să crească acest plafon, de la pensiile de 2.000 de lei la cele de 3.000 de lei.
Astfel este vorba despre aproximativ de un milion de pensionari care ar urma să beneficieze de această măsură, dacă ea va fi decisă până la urmă la nivelul coaliției de guvernare, iar majorarea pentru pensionari ar fi de până la 100 de lei.
În plus, se mai vorbește și de majorarea pensiilor de anul viitor, cu rata inflației, însă această măsură nu este sigură și nici nu se știe exact despre ce pensii este vorba.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, în vizita de lucru din județul Alba, că o eventuală neimpozitare a pensiilor mai mici de 3000 de lei, față de 2000 de lei în prezent, este analizată și nu poate preciza dacă PNL va susține sau nu o astfel de măsură.
„În cele opt luni de când ne aflăm la guvernare am luat deciziile pe baza unor analize cât se poate de reale, am comunicat de fiecare dată cu onestitate și sinceritate măsurile pe care putem să le luăm. Subiectul a fost discutat și rămâne în discuție. În acest moment nu pot să afirm dacă în susține sau nu, pentru că și PNL a avut această abordare în momentul în care conducerea ministerului era asigurată de un membru al PNL. Trebuie să finalizăm rectificarea bugetară, trebuie să vedem care sunt resursele, care sunt evoluțiile și trebuie să fim cât se poate de atenți cum cheltuim banii de la bugetul de stat”, spune Nicolae Ciucă, întrebat dacă PNL susține ridicarea pragului la 3.000 de lei pentru neimpozitarea pensiilor.
El a spus că Executivul a luat o serie de măsuri pentru protejarea persoanelor vulnerabile.
„Avem în derulare o serie întreagă de măsuri pe cele trei pachete de sprijin, avem în continuare de compensat prețul la energie și putem să vedem cu toții că prețul la energie nu s-a stabilizat, e în continuă creștere, de asemenea la gaz. Ca atare, în momentul în care vom avea o analiză cât se poate de corectă și care să poată să fie predictibilă și să aibă un impact cel puțin pentru un an bugetar o vom comunica”, a mai spus premierul.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a transmis miercuri, 27 iulie, că pensiile se vor majora, la începutul anului viitor.
Autorităţile analizează dacă poate fi crescută peste pragul de 2.000 de lei valoarea neimpozabilă pentru pensiile din sistemul public, a anunţat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor.
„Cu siguranţă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma modului în care economia funcţionează în acest an. Cu siguranţă, o creştere va fi astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin în al doilea semestru să fie compensată”, a spus ministrul Câciu.
Precizări oficiale privind impozitarea pensiilor
„Sistemul public de pensii, la acest moment, nu este impozitat. Până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflației. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a transmis ministrul de Finanţe în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, analiza se realizează împreună cu Ministerul Muncii, care are toate datele, atât cu privire la sistemul public, cât şi referitoare la riscul de sărăcie, astfel încât să poată fi sprijinite persoanele vulnerabile.
„Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că Ministerul Muncii are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi are şi datele privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, sunt elemente de coş de consum care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie sprijiniţi mai ales în această perioadă”, a subliniat ministrul Finanţelor.
Adrian Câciu a precizat că această analiză va fi prezentată coaliţiei de guvernare în următoarele săptămâni, având în vedere că acum prioritară este rectificarea bugetară.
„Nu aş vrea să naştem praguri orientative fără să avem analiza şi decizia luată. Până în toamnă toate lucrurile vor fi lămurite”, a mai spus ministrul.
Românii care au nevoie de vechime în muncă pentru pensie îşi mai pot cumpăra această vechime până în vara anului 2023, apoi legislația nu mai permite acest lucru.
Astfel, cei care nu au vechimea necesară în acest moment mai pot cumpăra vechime doar până în luna august a anului viitor inclusiv, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent.
În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News
sursa: Antena 3, Agerpres, sursa foto: arhivă