Connect with us

Actualitate

Dezamăgirea unei românce în Anglia: „Mizerie cum în puține locuri din lume am găsit. Occidentul a căzut deja. Nu vă uitaţi rădăcinile!”

Publicat

Publicitate

O româncă pasionată de călătorii a dezvăluit, pe blogul ei, experiența trăită în timpul vizitei mai multor orașe din Anglia, în care a remarcat mizeria de pe străzi, poluarea și lipsa de îngrijire a localnicilor. Petra, o turistă româncă revenită în Anglia după șapte ani și-a povestit aventura pe blogul său de călătorii. Românca a relatat, dezamăgită, că de-abia a așteptat să părăsească țara, iar experiența trăită în timpul vizitei a făcut-o să nu își mai dorească nici măcar să exploreze Londra, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, scrie ADEVĂRUL.

Dezamăgirile unui turist în Anglia

Mizeria-i de la stradă la autobuz, în unele orașe din Anglia, scrie autoarea relatării, pe blogul său, inreperta.com. „Pe tot drumul de la aeroportul Luton şi până la Bedford mi-a fost scârbă să îmi ţin rucsacul altundeva decât în braţe”, spune aceasta.

Un grup de elevi, călători în același autobuz, i-a făcut o impresie la fel de neplăcută. „Am avut ”plăcerea” să călătorim alături de copii de şcoală generală pentru o bucată de drum. La un moment dat, ca să înţelegeţi cât de rău a fost, şoferul a oprit autobuzul şi a urcat [era un double-decker] ca să-i liniştească. Ne tot plângem că generaţia noastră-i deconectată de la tot. Dar următoarea?”, se întreabă romnca.

Mizeria era în orașul Bedford, potrivit relatării turistei, în care au poposit turiștii români. „Cât am aşteptat autobuzul, am avut cum să observ lumea. Felurită, amestecată, absentă. Cu căştile pe urechi cei mai mulţi, ca să fie şi mai absenţi [şi nu, nu era bucuria pe care o aveam noi când apăruse walkmanu’ în România!], căci de fericiţi se vedea clar că nu erau. Cu nişte haine aruncate pe ei, de parcă mi-aş fi tras pantalonii de somn pe mine, să merg pân’ la colţul străzii să îmi iau ceva. Puţin respect de sine!”, scrie turista.

Mai îngrijit, orașul Cambridge din Anglia i-a făcut acesteia o impresie mai bună. Însă nu și locurile unde aceasta s-a cazat.

Publicitate

„A fost atât de mizerie cum în puţine locuri din lume am găsit. A doua zi nu am mai stat. Am putut adormi numai imaginându-mi că sunt într-o altă parte (…) Am avut tot timpul cât am stat prin Anglia sinusurile inflamate [semnul meu că-s multe otrăvuri în aer, apă şi mâncare]. Mi se pare oricum că aproape orice mănânci e fad, are prea mult ulei şi, la finalul mesei, parcă a fost doar ca să ai ceva în stomac. Apa este oribilă ca şi gust, foarte acidă”, scrie autoarea relatării.

Sfaturi pentru românii din Anglia

Orașul Brighton din Anglia este prăfuit, dezordonat, decăzut, în opinia turistei. Prețurile sunt exorbitante, iar așteptările turiștilor sunt adesea umbrite de dezamăgiri.

„La final, permiteţi-mi un buchet de trei sfaturi către toţi cei cu aceleaşi simţiri din Anglia: Dacă aveţi proprietăţi în România, nu vi le vindeţi! Occidentul a căzut deja. Nu vă uitaţi rădăcinile! Fiecare naţiune este specială în felul ei, însă nouă ne-a rămas şi sufletul. Reveniţi acasă dacă puteţi şi dacă vă puteţi încheia socotelile acolo. Acasă este altfel şi o ştiţi. Intenţia nu a fost să jignesc românii care se simt bine în Anglia, ci mai degrabă să îmi explic şi mie de ce de abia am aşteptat ora decolării spre Braşov. ”Aici sunt numai hoţi şi cerşetori” îmi răsuna încă în minte”, scrie Petra.

Sursa: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Șase migranți din Sri Lanka și Irak opriți la Rădăuți Prut. Doi români reținuți pentru trafic de migranți după o acțiune România – Republica Moldova

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră români și moldoveni au dejucat o tentativă de trecere ilegală a frontierei în dimineața zilei de 11 iulie 2025, când șase persoane de origine afro-asiatică au fost surprinse traversând râul Prut în încercarea de a intra ilegal în România.

Intervenția a fost posibilă datorită unui schimb operativ de date între autoritățile celor două state. „Cooperarea transfrontalieră dintre România și Republica Moldova se dovedește, din nou, un instrument esențial în prevenirea și combaterea migrației ilegale”, a transmis Poliția de Frontieră printr-un comunicat.

Operațiunea a fost coordonată pe ambele maluri ale Prutului, după ce autoritățile moldovene au alertat în timp real echipajele române. Polițiștii din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Rădăuți Prut – ITPF Iași au intervenit rapid și au reușit să oprească grupul format din șase cetățeni afro-asiatici, proveniți din Sri Lanka și Irak. Potrivit anchetei preliminare, aceștia intenționau să ajungă într-un stat din vestul Europei.

În cadrul aceleași acțiuni, au fost identificați și doi români care așteptau într-un autoturism parcat în apropierea râului. Suspecții urmau să-i preia pe migranți și le trimiseseră în prealabil coordonatele prin telefon. „Intervenția promptă a polițiștilor de frontieră români a fost posibilă datorită unui schimb eficient de informații și a unui nivel ridicat de coordonare între structurile responsabile de supravegherea și securitatea frontierei din cele două state”, mai precizează reprezentanții Poliției de Frontieră.

Migranții au fost preluați de autoritățile din Republica Moldova în baza acordului de readmisie. În același timp, polițiștii români continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat și trafic de migranți.

„Această acțiune reconfirmă importanța colaborării transfrontaliere în gestionarea provocărilor comune și întărește parteneriatul strategic dintre instituțiile de aplicare a legii din România și Republica Moldova”, se mai arată în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al STPF Botoșani, comisar șef de poliție Răcnea Minodora.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Titularizare 2025: Marți, 15 iulie, candidații susțin proba scrisă. Unde sunt organizate centrele de examinare la Botoșani

Publicat

Publicitate

Marți, 15 iulie 2025, la Botoșani, la fel ca în toată țara, va avea loc proba scrisă din cadrul Concursului național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor din unitățile de învățământ preuniversitar, sesiunea 2025.

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a transmis astăzi într-un comunicat că accesul candidaților în sălile de concurs în vederea susținerii probei scrise se va face în intervalul orar 7.00 – 8.00. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore.

La prezentarea în centrul de concurs, candidații vor avea asupra lor  buletin de identitate/ carte de identitate/ carte de identitate provizorie, pașaport sau, în mod excepțional, permisul de conducere sau cartea de alegător.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 22 iulie 2025, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și pe site-ul titularizare.edu.ro.

Contestațiile se depun/se transmit, în scris, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani sau la adresa de e-mail: titularizarebt@isjbt.ro

  1. în data de 22 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 21:00;
  2. în data de 23 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 12:00.

Contestația la proba scrisă se depune/se transmite la inspectoratul școlar personal de către candidat sau prin împuternicit, acesta din urmă prezentând procura notarială în original.

Publicitate

Candidatul anexează la contestația depusă/transmisă la inspectoratul școlar și o copie a buletinului de identitate/cărții de identitate. Nu pot fi contestate lucrările scrise ale altor candidați.

Rezultatele finale vor fi publicate în data de 30 iulie 2025.

În județul Botoșani, pentru susținerea probei scrise s-au înscris 744 de candidați, dintre care  140 de candidați provin din promoția curentă.

Subiectele și baremele de evaluare pentru cele 42 discipline de concurs sunt elaborate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare  și vor fi publicate după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15:00.

La nivelul județului Botoșani sunt disponibile 158 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (97 în mediul urban și 61 în mediul rural). Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări: 23 posturi de Învățător/institutor pentru învățământul primar/profesor pentru învățământul primar (126 de candidați) și 14 posturi de Educator/institutor pentru învățământul preșcolar/profesor pentru învățământul preșcolar (154 de candidați).

„Examenul de titularizare reprezintă un moment de maximă importanță în parcursul profesional al cadrelor didactice, este pasul esențial spre construirea unei cariere în învățământul preuniversitar, dar și o asumare profundă a misiunii nobile de a modela minți și caractere. Prin obținerea titularizării, candidații dobândesc nu doar stabilitate, ci și recunoașterea competențelor profesionale.

Tuturor candidaților, le transmit întreaga mea apreciere pentru alegerea acestei profesii și mult succes la concurs!” a declarat inspectorul școlar general, prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC.

La nivelul județului Botoșani, proba scrisă a Concursului Național de ocupare a posturilor/catedrelor vacante/rezervate din data de 15 iulie 2025, se va desfășura în trei centre de concurs, repartizarea candidaților pe sălile de concurs fiind publicată la adresa:

https://isjbotosani.ro/noutati/repartizare-sali_proba-scrisa-15-iulie-2025_titularizare.html

 

Unde vor da examenele candidații la Titularizare:

 

CENTRUL NR. 1:

LICEUL TEHNOLOGIC „ȘTEFAN CEL MARE ȘI SFÂNT” VORONA

Localitatea Vorona, Str. Principală, Nr. 365,  Județul Botoșani

Telefon: +40231 588 656 

NR. CRT.  

DISCIPLINA DE CONCURS

 

1. AGRICULTURA – HORTICULTURA
2. ALIMENTATIE PUBLICA
3. ARTE VIZUALE (EDUCATIE PLASTICA / EDUCATIE VIZUALA / EDUCATIE ARTISTICA)
4. CONFECTII TEXTILE – TRICOTAJE – FINISAJ TEXTIL
5. CONFECTII TEXTILE – TRICOTAJE – FINISAJ TEXTIL (MAISTRI INSTRUCTORI)
6. EDUCATIE MUZICALA SPECIALIZATA
7. FIZICA
8. KINETOTERAPIE
9. LIMBA SI LITERATURA ROMANA SI MATEMATICA, ELEMENTE DE PEDAGOGIE SCOLARA, METODICA PREDARII LIMBII SI LITERATURII ROMANE / COMUNICARII IN LIMBA ROMANA SI METODICA PREDARII MATEMATICII / MATEMATICII SI EXPLORARII MEDIULUI IN INVAȚAMANTUL PRIMAR
10. MATEMATICA
11. MECANICA
12. PROTECTIA MEDIULUI
13. SOCIOLOGIE

  

CENTRUL NR. 2:

LICEUL „DEMOSTENE BOTEZ” TRUŞEŞTI

Localitatea Trușești, Str. Demostene Botez, Nr. 16, Județul Botoșani

Telefon: +40 231 567 920 

NR. CRT.  

DISCIPLINA DE CONCURS

 

1. AGRICULTURA, HORTICULTURA (MAISTRI INSTRUCTORI)
2. ALIMENTATIE PUBLICA (MAISTRI INSTRUCTORI)
3. CONSILIERE PSIHOPEDAGOGICA
4. EDUCATIE FIZICA SI SPORT – PROFESORI
5. ELECTROTEHNICA, ELECTROMECANICA
6. ELECTROTEHNICA, ELECTROMECANICA, ENERGETICA (MAISTRI INSTRUCTORI)
7. ESTETICA SI INGRIJIREA CORPULUI OMENESC (MAISTRI INSTRUCTORI)
8. INDUSTRIE ALIMENTARA
9. INDUSTRIE ALIMENTARA (MAISTRI INSTRUCTORI)
10. ISTORIE
11. LIMBA SI LITERATURA ENGLEZA
12. LIMBA SI LITERATURA FRANCEZA
13. LIMBA SI LITERATURA ROMANA
14. LIMBA SI LITERATURA ROMANA, INTRODUCERE IN PEDAGOGIE – EDUCATIE TIMPURIE SI CURRICULUMUL PENTRU EDUCATIA TIMPURIE A COPIILOR SUB 3 ANI, METODICA DESFASURARII ACTIVITATILOR INSTRUCTIV – EDUCATIVE IN CRESA
15. RELIGIE ORTODOXA

 

 CENTRUL NR. 3:

LICEUL TEHNOLOGIC „ALEXANDRU VLAHUȚĂ” ȘENDRICENI

Localitatea Șendriceni, Str. Principală, Nr. 44, Județul Botoșani

Telefon: +40 231 610 124 

NR. CRT.  

DISCIPLINA DE CONCURS

 

1. BIOLOGIE
2. CHIMIE
3. COMERT
4. ECONOMIE, EDUCATIE ANTREPRENORIALA, ECONOMIE APLICATA SI EDUCATIE SOCIALA – EDUCATIE ECONOMICO – FINANCIARA
5. EDUCATIE MUZICALA
6. EDUCATIE SOCIALA (GANDIRE CRITICA SI DREPTURILE COPILULUI, EDUCATIE INTERCULTURALA, EDUCATIE PENTRU CETATENIE DEMOCRATICA)
7. FILOSOFIE SI LOGICA, ARGUMENTARE SI COMUNICARE
8. GEOGRAFIE
9. INFORMATICA SI TEHNOLOGIA INFORMATIEI
10. LIMBA SI LITERATURA ROMANA, PEDAGOGIA PRESCOLARA SI METODICA DESFASURARII ACTIVITAȚILOR INSTRUCTIV-EDUCATIVE IN GRADINIȚA DE COPII
11. LIMBA SI LITERATURA UCRAINEANA MATERNA
12. MECANICA (MAISTRI INSTRUCTORI)
13. PSIHOPEDAGOGIE SPECIALA
14. TRANSPORTURI (MAISTRI INSTRUCTORI)

 

Citeste mai mult

Eveniment

Superliga pornește la drum: FC Botoșani debutează acasă LUNI cu Farul. Ce transferuri s-au făcut în lotul lui Leo Grozavu

Publicat

Publicitate

FC Botoșani se pregătește de startul oficial al noii ediții de Superligă, programat în weekendul 12–14 iulie. Primul meci al botoșănenilor va avea loc luni, 14 iulie, de la ora 19:00, pe teren propriu, împotriva vicecampioanei Farul Constanța.

Pentru sezonul 2025–2026, clubul a operat mai multe schimbări în lot. Printre transferurile de vară se numără sosirile lui Dumiter (UTA), Bordeianu (Poli Iași), Suta (Gabela) și Mailat (Sepsi). În schimb, au părăsit echipa Celea, Mouadib, Iacob, Chică-Roșă, Șeroni, R. Filip și Matricardi.

Tehnicianul Leo Grozavu mizează pe un prim „11” competitiv, format din: Anestis – Adams, Miron, Suta, Ilaş (U21) – Bordeianu, Aldair, Mitrov – Cîmpanu, Mailat și Enzo Lopez. Portughezul Aldair Ferreira rămâne omul de bază al echipei și principala vedetă a lotului.

Startul de sezon nu va fi lipsit de provocări pentru botoșăneni. După partida cu Farul, urmează deplasarea la Dinamo București (21 iulie) și meciul de acasă cu Unirea Slobozia (28 iulie). În etapa a patra, FC Botoșani se va deplasa la Rapid.

Oficialii clubului au transmis deja că obiectivul este consolidarea unei echipe echilibrate, capabile să adune puncte importante și să evite emoțiile din sezonul trecut. Suporterii sunt așteptați în număr cât mai mare la stadion pentru a susține echipa încă de la primul fluier al noii ediții de campionat.

Sursa foto ilustrativ: FC Botoșani

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Drumul județean DJ 294B Dobârceni – Murguța – Ștefănești, modernizat complet și recepționat oficial

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a anunțat prin vocea vicepreședintelui Dorin Birta finalizarea și recepția lucrărilor de modernizare a drumului județean DJ 294B, pe sectorul Dobârceni – Murguța – Ștefănești, o investiție importantă pentru comunitățile din zonă.

Lucrările au vizat un tronson de 10,6 kilometri, care acum oferă condiții optime de siguranță și confort pentru participanții la trafic.

„Recepția lucrărilor a fost realizată cu succes. Acum se poate circula în cele mai bune condiții pe toată lungimea acestui drum. Este o arteră vitală pentru locuitorii din Dobârceni, Murguța și Ștefănești, care asigură legătura directă cu drumul național DN 24C și facilitează deplasările către județul Iași, dar și spre Vama Stânca – Costești”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta.

Acesta a subliniat că modernizarea și reabilitarea infrastructurii rutiere județene rămân printre cele mai importante priorități ale mandatul actualilor consilieri județeni. „Modernizarea infrastructurii rutiere județene a fost și rămâne principalul meu obiectiv. Pentru îndeplinirea acestui scop am depus eforturi susținute pe tot parcursul activității mele de vicepreședinte al Consiliului Județean.”

Totodată, oficialul a evidențiat importanța colaborării și atragerii de fonduri pentru dezvoltarea județului. „Finalizarea acestui proiect demonstrează încă o dată că munca în echipă aduce rezultate pe măsură. Aceste realizări sunt cea mai bună motivație pentru continuarea demersurilor de atragere a fondurilor necesare dezvoltării județului Botoșani”, a explicat Birta.

Investiția în modernizarea drumului DJ 294B este parte din strategia Consiliului Județean din ultimii cinci ani pentru a îmbunătăți rețeaua de transport, de a stimula dezvoltarea locală și de a crește siguranța rutieră în județ. Autoritățile județene dau asigurări că vor continua să prioritizeze astfel de proiecte pentru a facilita mobilitatea și accesul la servicii în toate comunitățile botoșănene.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending