Celebrul Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ a fost invitatul de onoare al celei de-a a XI-a ediții, a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”.
Despre OMUL care a operat și vindecat ”un stadion de oameni” și care ”operează de mână cu Dumnezeu”, se poate vorbi și scrie la nesfârșit. El însuși a scris până acum 62 de cărți (cea mai recentă, ”Neuroplasticitatea” a apărut la Editura Academiei Române) și a publicat peste 400 de lucrări științifice și tratate medicale.
La Gala ”SENIORI de COLECȚIE”, un eveniment de tradiție inițiat și organizat de Asociația Institutul Naţional pentru Îmbătrânire Activă (preşedintă, Alexandra Dobre) a fost cel care a vorbit seniorilor bucureșteni veniți special pentru a-l asculta, admira și aplauda pe marele Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ (90 de ani), ale cărui excelente rezultate obținute în întreaga sa carieră l-au inclus în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume și în Top 500 genii ale secolului, în timp ce Academia Recordurilor Mondiale l-a desemnat ca fiind medicul care a realizat cele mai multe operații neurologice!
Profesorul LEON DĂNĂILĂ a efectuat peste 40.300 de intervenții chirurgicale, dintre care 21.791 cu microscopul operator, 729 cu laserul și 17.780 fără microscop și fără laser!
Inovator și inventator, cu zeci de brevete unanim și pretutindeni recunoscute (de exemplu, a fost primul care a introdus microscopul operator în arsenalul sălilor de operație din România în anul 1979 şi laserul, în 1984!), în domeniul ”anevrismelor intracerebrale” a redus mortalitatea operatorie de la 59% la 4%, iar în cazul ”neurinoamelor de acustic” de la 51% la 4%.
Publicitate
Discipol al marelui Profesor Doctor CONSTANTIN ARSENI, cel care a pus bazele neurochirurgiei româneşti împreună cu mentorul său, Profesor Doctor DUMITRU BAGDASAR, LEON DĂNĂILĂ continuă și acum să opereze și să dea gratuit consultații, venind aproape zilnic la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar – Arseni”.
”Când cineva pronunță cuvântul neurochirurg, s-ar cuveni să se așeze în genunchi! Atașamentul meu pentru această profesie poate fi concretizat în faptul că neurochirurgia poate face parte din sfera profesiunilor creative, înălțătoare, ca port-drapel și Regină a îndeletnicirilor chirugicale!” – spunea Prof. Dr. LEON DĂNĂILĂ
La evenimentul găzduit în Sala LUCEAFĂRUL și moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă, au participat peste 500 de membri ai Asociaţiei.
“Se conferă Domnului Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ, personalitate marcantă a Neurochirurgiei româneşti şi internaționale, pentru impresionanta sa activitate medicală și științifică, pentru rezultatele remarcabile în domeniul cercetării, al inventicii și inovației și pentru pasiunea, implicarea și dăruirea necondiționate în slujba OMULUI și a celei mai nobile meserii atinsă de harul Divin al Creației”, a fost înscris pe Placheta Onorifică oferită de Alexandra Dobre, preşedinta Asociației Institutul Naţional pentru Îmbătrânire Activă.
Pe scenă au urcat și MĂRIUCA IVAN, Președinta Fundației CRUCEA ALB GALBENĂ România, fostă colaboratoare a Profesorului LEON DĂNĂILĂ și Dr. ADINA ALBERTS, fondator eTELEDOC, singura platformă de telemedicină de urgență,
Care este secretul longevității sale? Ce trebuie să faci pentru a avea un ”creier sănătos într-un trup sănătos”? Cum poți amâna cât mai mult procesul de îmbătrânire fizică, dar și spirituală? Cum trebuie să se comporte oamenii pentru o calitate mai bună a propriei vieți? – au fost doar câteva dintre întrebările la care a răspuns Profesorul LEON DĂNĂILĂ seniorilor, cărora le-a depănat, ”provocat” și de jurnalista Mihaela Bîrzilă, amintiri, povești și povestiri inedite din viața și cariera sa, remarcabile.
El e descris modul în care se poate acţiona asupra creierului, astfel încât odată cu înaintarea în vârstă, să nu rămânem cu tulburări de memorie, de atenţie, de judecată sau de raţionament şi, cel mai important, să ducă o viaţă sănătoasă: „Sunt câțiva stâlpi ai sănătăţii după care trebuie să ne ghidăm: alimentaţia corespunzătoare bazată pe regimul mediteraneean, din care nu trebuie să lipsească peştele, fructele de mare, legumele și fructele, mișcarea în aer liber, exercițiile fizice sau măcar mersul pe jos, minimum 2000 de pași zilnic, sentimentul de mulțumire, de satisfacție pentru tot ceea ce faci, evitarea depresiei, care slăbește considerabil sistemul imunitar, susținerea morală a celor din jur și nu în ultimul rând, sacralitatea, credinţa, adică să ai încredere în ceea faci, în ceea ce vrei să realizezi şi cu rugă către Dumnezeu, pentru că rugăciunea are trei roluri – una de cerere, una de mulţumire lui Dumnezeu şi una de laudă pentru Dumnezeu”.
În plus, somnul este extreme de important pentru a avea un creier sănătos, domnia sa mărturisind că doarme 6 -7 ore pe noapte, că se culcă devreme, nu mai târziu de ora 21 și se trezește de fiecare dată la ora 3 dimineața. Ce faceți de la acea oră? – a fost întrebat. ”Citesc sau scriu cărți!” – a răspuns prompt.
”Îmbătrânirea de 65 până la 85 de ani este normală, apoi, după 85 de ani, apare super îmbătrânirea” – a adăugat reputatul neurochirurg care la vârsta de 90 de ani, dovedindu-și încă odată tinerețea și spiritul care îl animă, tocmai a lansat cartea intitulată „Neuroplasticitatea” (Editura Academiei), un volum care ”demonstrează că prezenţa sau absenţa stimulilor duce la creşterea sau descreşterea numărului de celule şi circuite cerebrale, precum şi remodelarea sinapselor. Deşi creierul prezintă o foarte mare complexitate, el are numeroase modalităţi de îmbunătăţire a funcţiilor sale, precum şi posibilităţi de autoreparare. Prin urmare, creierul prin neuroplasticitatea sa poate să-şi schimbe structura şi funcţiile ca reacţie la o activitate fizică sau la o experienţă mentală”. Profesorul LEON DĂNĂILĂ a oferit-o cu generozitate și cu autografe publicului, alături de alte cărți ale sale.
LEON DĂNĂILĂ s-a născut pe 1 iulie 1933 la Darabani în județul Botoșani. A absolvit în anul 1952 Liceul „Grigore Ghica“ din Dorohoi (acum, Colegiul Național cu același nume), iar în perioada 1952 – 1958 a urmat cursurile Facultății de Medicină din Iași. A lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești, un an la Circumscripția Sanitară din Dărmănești (1960 – 1961), apoi a ocupat prin concurs postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gheorghe Marinescu“ din București. Devine în 1966 medic specialist neurochirurg, iar în 1972 obține titlul de Doctor în Medicină; în același an a absolvit și Facultatea de Filosofie – Psihologie din București, ale cărei cursuri le-a urmat la zi, în paralel cu activitatea sa de medic neurochirurg. După 10 ani este numit Șef al Secției de Neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie, iar la începutul anilor ’90, ocupă postul de profesor neurochirurg la Clinica II Neurochirurgie al U.M.F. ”Carol Davila” (aici a construit fără niciun ban din partea statului, 16 saloane și o sală de operații, cu tot ce era necesar, dublând, chiar triplând astfel numărul zilnic de operații!) și de profesor de neuropsihologie. Între 1980 – 1981 a avut șansa să studieze neurochirurgia la New York, în cadrul unei Burse Fulbright; de-a lungul timpul a participat la sute de cursuri, congrese, specializări și schimburi de experiență în toată lumea, în Europa, Asia și America. Între 1992 – 2004 a fost director al Departamentului de Neurochirurgie din cadrul Facultății de Medicină „Carol Davila“, timp de un an (1994 – 1995) a fost Director General al Spitalului „Gheorghe Marinescu“, iar între 1995 – 2004 a fost director general adjunct al Institutului de Boli Cerebrovasculare „Vlad Voiculescu“ din București (din 1991 este șeful Clinicii II Neurochirurgie Vasculară). În 2015, Televiziunea BBC a realizat un reportaj special dedicat Profesorului LEON DĂNĂILĂ, despre care s-au scris zeci de cărți, sute de articole și care a dat o mulțime de interviuri. În anul 2022 a lansat cartea autobiografică ”Apoteoza neurochirurgiei”, un volum de colecție scris de unul dintre cei mai renumiți medici neurochirurgi din toate timpurile, în România, cât și în întreaga lume.
„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect care are ca scop de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României. Primele ediții le-au avut ca invitate pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE. La cea de-a III-a ediţie invitat de onoare a fost Gen. Lt. (rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitați marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, celebrul artist GRIGORE LEȘE, marea interpretă de muzică ușoară, deopotrivă actriţă şi scriitoare, CORINA CHIRIAC, îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU, Prof. Univ. Dr. DAN MIRCEA ENESCU și, la ediția aniversară, a X-a celebrul prezentator OCTAVIAN URSULESCU, cel care, la rândul său a avut alți patru invitați de excepție: PETRE GEAMBAȘU, DOINA SPĂTARU, VASILE MENZEL și NATALIA GUBERNA.
Seria Galelor ”SENIORI de COLECȚIE” va continua în fiecare lună cu alţi invitaţi de marcă, personalităţi din toate domeniile de activitate.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Rata șomajului înregistrată la nivel național, la sfârșitul lunii martie 2025, a fost de 3,33%, în scădere cu 0,04 puncte procentuale raportat la cea din luna anterioară, informează luni Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Potrivit instituției, numărul total de șomeri la finele lunii februarie 2025 a fost de 265.869 de persoane.
Din totalul șomerilor înregistrați, 56.766 au fost șomeri indemnizați și 209.103 neindemnizați. Numărul șomerilor indemnizați a scăzut cu 1.653 de persoane, iar numărul șomerilor neindemnizați a scăzut cu 871 de persoane față de luna precedentă.
Pe medii de rezidență, numărul șomerilor la finele lunii martie se prezintă astfel: 70.126 șomeri provin din mediul urban și 195.743 șomeri provin din mediul rural.
Numărul șomerilor femei la 31 martie 2025 era de 123.435 de persoane, în timp ce numărul șomerilor bărbați era de 142.434 de persoane.
Cei mai mulți șomeri aveau între 40 – 49 de ani (67.955), urmați de cei cu vârsta peste 55 ani (61.773), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (15.463).
Publicitate
Referitor la structura șomajului după nivelul de educație, șomerii fără studii și cei cu nivel de educație primar au o pondere însemnată în totalul șomerilor înregistrați în evidențele ANOFM (31,74%).
Șomerii cu nivel de educație gimnazial reprezintă 34,26% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii universitare 4,45 %. AGERPRES
În intervalul 23-25 aprilie a.c. , poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au fost prezenţi la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril Albeşti şi la Biserica Sfantul Gheorghe Săveni cu ocazia slujbelor prilejuite de sărbătorile religioase din această perioadă.
Activitatea se încadrează în cadrul Campaniei de prevenire a violenţei în familie Te ajutăm să fii în siguranţă!, campanie ce are drept scop informarea grupurilor vulnerabile cu privire la prevederile legale şi măsurile de protecție ce trebuie adoptate pentru prevenirea/sesizarea faptelor de violență în familie/în cuplu.
Cu sprijinul protopopiatelor locale şi cu suportul preoţilor slujitori, poliţiştii de prevenire au informat persoanele prezente pe tema drepturilor victimelor violenţei în familie , accentul punându-se în special pe promovarea prevederilor Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.
Publicitate
Activităţile au vizat transmiterea unor sfaturi utile în situaţia în care aceştia din urmă sunt implicaţi în situaţii conflictuale intrafamiliale, ce pot face în astfel de situaţii, dar şi informații referitoare la modificările legislative apărute în situațiile de violență în familie.
Astfel, cetăţenii au primit materiale tipărite în cadrul parteneriatului inițiat de IPJ Botoșani cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică , material informativ care precizează condiţiile în care se poate solicita un ordin de protecţie, serviciile de care poate beneficia o victimă şi o serie de recomandări pentru persoanele care sunt supuse abuzurilor intrafamiliale.
Etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză, s-a desfășurat la Ploiești, în perioada 22–26 aprilie 2025, fiind organizată de Ministerul Educației și Cercetării din România și Inspectoratul Școlar Județean Prahova.
Județul Botoșani a fost reprezentat de zece elevi, însoțiți de prof. Ichim Daria de la Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani:
PURICE L. Laura Alexandra – Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani, clasa a IX-a, intensiv/ bilingv, îndrumători, prof. Mangîr Gabriela și prof. Rusu Alina Diana
ROTARIU I. Alexandra Ioana – Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani, clasa a X-a, intensiv/ bilingv, îndrumători, prof. Ichim Daria și Rusu Alina Diana
COTRUȚĂ I.E. Vladimir – Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani, clasa a XI-a, intensiv/ bilingv, îndrumători, prof. Mangîr Gabriela și prof. Constantin Mariana
CAZACINCU M. Bianca Maria – Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani, clasa a XI-a, intensiv/ bilingv, îndrumători, prof. Mangîr Gabriela și prof. Constantin Mariana
SOCIANU G. Larisa Maria – Liceul „Regina Maria”, Dorohoi, clasa a IX-a, studiu Normal, îndrumător, prof. Ciobanu Iluca Cristina
HUMELNICU C. Alexandru Constantin – Școala Gimnazială „Elena Rareș”, Botoșani, clasa a VIII-a, prof. îndrumător, Luțuc Nicoleta
AZOICĂI Gh. Ilinca Elena – Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani clasa a X-a, studiu normal, îndrumător, prof. Mighiu Rodica
SIMION M. Ilinca – Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani, clasa a XI-a, studiu normal, îndrumător, prof. Ichim Daria
TOPALĂ V.S. Iosua Emanuel – Colegiul Național „Grigore Ghica”, Dorohoi, clasa a XI-a, studiu normal, îndrumător, prof. Jîșcanu Daniela Claudia
SĂVESCU V. Raluca – Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani, clasa a XII-a, studiu normal, îndrumător, prof. Mighiu Rodica
Rezultate deosebite au obținut următorii elevi:
Premiul I – Laura Purice, de la Colegiul Național „A.T. Laurian”, profil bilingv franceză, clasa a IX-a;
Premiul al III-lea și Mențiune specială„Pour la pertinence de l’argumentation et le style élégant”– Vladimir Cotruță, de la Colegiul Național „A.T. Laurian”, profil bilingv franceză, clasa a XI-a;
Mențiune specială – Alexandra Ioana Rotariu, de la Colegiul Național „A.T. Laurian”, profil bilingv franceza, clasa a X-a.
„Felicitări tuturor elevilor participanți! Ați reprezentat cu cinste județul și ne mândrim cu voi!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUGIUC, inspector școlar general.
Legea privind cooperarea polițienească internațională și pentru modificarea unor acte normative în domeniu a fost promulgată, luni, de președintele interimar Ilie Bolojan.
Actul normativ prevede crearea unui cadru legislativ și instituțional pentru prevenirea și investigarea infracțiunilor, conform reglementărilor naționale sau tratatelor la care România este parte și instrumentelor juridice ale Uniunii Europene.
Potrivit legii, cooperarea polițienească internațională se va desfășura în conformitate cu mai multe principii ale legalității, accesului echivalent, disponibilității, confidențialității, proprietății datelor, fiabilității datelor, prevalenței cooperării judiciare.
Actul normativ prevede că se va desemna un punct unic de contact pentru cooperarea polițienească internațională – Centrul de Cooperare Polițienească Internațională (CCPI), structură fără personalitate juridică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. CCPI va fi autoritatea competentă responsabilă la nivel național de coordonarea și facilitarea schimbului de informații în temeiul acestei legi, cu excepția cazurilor în care prin acte normative se stabilesc atribuții specifice în sarcina altor autorități desemnate ca puncte naționale de contact în domeniul propriu de competență.
CCPI va avea acces la informațiile disponibile ale autorităților competente române în îndeplinirea scopului și asigură schimbul de informații, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
Autoritățile competente române vor putea detașa la Inspectoratul General al Poliției Române, în cadrul CCPI, în condițiile legii, personal specializat pentru asigurarea schimbului adecvat și rapid de informații, conform competențelor specifice. CCPI va cuprinde următoarele structuri, fără a se limita la acestea: Unitatea Națională Europol; Biroul Național SIRENE; Biroul Național Interpol; Punctul Național Focal; Serviciul Suport Operațional.
Publicitate
În desfășurarea activităților specifice, la nivelul CCPI se va constitui sistemul electronic unic de gestionare a cazurilor.
Actul normativ mai prevede, printre altele, și reglementări în privința urmăririi transfrontaliere pe teritoriul statului român. Conform acestora, autoritățile competente ale unui stat Schengen, care, pe teritoriul statului lor, urmăresc o persoană aflată în situațiile de a fi surprinsă în flagrant în timpul comiterii infracțiunilor sau a evadat, vor putea continua urmărirea pe teritoriul statului român, fără informarea prealabilă a autorităților competente române, dacă sunt îndeplinite mai multe condiții. AGERPRES