Connect with us

Actualitate

Despre agricultura de performanţă în România: Un sfert dintre ferme au dispărut în ultimii 10 ani

Publicat

Publicitate

Asociaţia Fermierilor din România (AFR) susţine că la ora actuală sunt tot mai puţini fermieri care fac agricultură de performanţă în România, în condiţiile în care datele provizorii ale Recensământului Agricol arată că mai mult de un sfert dintre ferme au dispărut între anii 2010 şi 2020.

„În anul 2020, în România existau 2.887.000 de exploataţii agricole care utilizau 12,8 milioane de hectare de teren agricol. Rezultatele provizorii ale Recensământului General Agricol runda 2020 arată că, în decurs de 10 ani, numărul exploataţiilor agricole a scăzut cu 972.000, respectiv cu 25,2%, iar suprafaţa agricolă utilizată a scăzut cu 543.000 de hectare, respectiv cu 4,1%. Alte date provizorii arată că numărul exploataţiilor agricole fără personalitate juridică a fost de 2.862.000 cu 25,3% mai mic decât în anul 2010; în acest timp, numărul exploataţiilor agricole cu personalitate juridică a fost de aproximativ 25.000, cu 17,3% mai mic decât în anul 2010”, arată o analiză AFR transmisă AGERPRES, care citează datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

De asemenea, scăderea numărului de exploataţii agricole a condus la creşterea suprafeţei agricole medii per exploataţie cu circa 28% – de la 3,45 hectare în 2010 la 4,42 hectare în anul 2020.

„Dacă luăm în considerare categoriile de exploataţii agricole, putem observa că suprafaţa agricolă utilizată ce a revenit în medie pe o exploataţie agricolă fără personalitate juridică a fost de 2,73 ha, în comparaţie cu 1,95 ha în anul 2010”, subliniază AFR.

În ceea ce priveşte suprafaţa agricolă utilizată în medie pe o exploataţie agricolă cu personalitate juridică a fost de 194,78 ha, comparativ cu 190,78 ha în anul 2010.

„Suntem din ce în ce mai puţini cei care facem agricultură de performanţă în România, iar afirmaţia este susţinută chiar de datele provizorii ale Recensământului Agricol. Mai mult de un sfert dintre fermele din România pur şi simplu au dispărut între 2010 şi 2020, arată Institutul Naţional de Statistică”, se menţionează în analiza citată.

Publicitate

Asociaţia fermierilor subliniază că oficialii europeni au recunoscut că este posibilă o criză a alimentelor în această perioadă şi în acest context dificil, însă nu în ceea ce priveşte lipsa mâncării, ci a faptului că va fi prea scumpă pentru mulţi oameni.

„Asta dovedeşte încă o dată câtă nevoie este ca noi, fermierii, să putem produce cât de mult putem şi să şi fim ajutaţi pentru asta. Aducem în atenţie un comunicat al Comisiei Europene, în care se spune că aprovizionarea cu alimente a Uniunii rămâne sigură, dar mai puţin accesibilă pentru cei mai săraci din Europa. Adică oamenii cu mai puţini bani fie nu vor putea cumpăra ce doresc, fie se vor îndrepta spre alimente ieftine. Ori noi, fermierii din România, suntem în stare să producem şi suficient, şi de bună calitate şi la preţuri decente; doar să nu fi supuşi unor restricţii arbitrare şi nemeritate”, transmit reprezentanţii AFR.

Comisia Europeană a transmis că UE este în mare parte autosuficientă pentru produsele agricole cheie, fiind principalul exportator de grâu şi orz şi în mare măsură capabilă să-şi acopere consumul pentru alte culturi de bază, cum ar fi porumbul sau zahărul. De asemenea, fermierii europeni sunt în stare să producă aproape în totalitate produsele de origine animală de care este nevoie, inclusiv lactate şi carne. „Şi pentru a nu se ajunge la o criză în domeniu, Comisia se gândeşte la unele înlesniri în această perioadă, aşa cum ar fi plantarea culturilor în zonele rezervate în scopuri ecologice”, menţionează AFR.

În acest context, asociaţia atrage atenţia că problemele aduse de războiul din Ucraina se adaugă dificultăţilor pe care fermierii le au deja: pieţe agitate, lipsa uneori a motorinei, preţuri exagerate pentru input-uri, lipsa îngrăşămintelor din piaţă.

„Lucrurile se schimbă, iar asta înseamnă noi greutăţi, dar şi noi responsabilităţi pentru fermieri. Este adevărat că se încearcă adaptarea Politicii Agricole Comune, sperăm că în favoarea noastră, a fermierilor. Astfel, Franţa vrea să adapteze strategia „de la fermă la furculiţă” a Uniunii Europene la lumea de după războiul din Ucraina. Şi argumentăm prin declaraţia preşedintelui Emmanuel Macron, care spune că agricultura comunitară trebuie transformată, să producă în continuare şi să se îndrepte către mai multă calitate. Sectorul agricol al Franţei va urmări aşa numita „independenţă agricolă”, acordând prioritate productivităţii faţă de obiectivele agriculturii durabile în Pactul Verde pentru a face faţă Europei post-război ucrainean, a declarat preşedintele Macron. El vede în viitor o Europă mai puternică, pentru care agricultura şi industria sunt cruciale. Iar pentru a trece peste această perioadă tulbure, se impun schimbări, chiar dacă acum doar se vorbeşte despre ele. Dar ştim că Franţa ar vrea modificări, măcar temporare, ale strategiei care cere reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor până în 2030 şi reducerea utilizării îngrăşămintelor chimice cu 20%. Ţinând cont de interesele fermierilor din România şi de situaţia reală de la noi din ţară, spunem că susţinem astfel de schimbări de moment, chiar dacă ele nu modifică strategiile pe termen lung ale Uniunii Europene”, subliniază reprezentanţii AFR.

De altfel, problemele ridicate de preşedintele francez referitoare la „îmbătrânirea agriculturii” şi lipsa forţei de muncă sunt valabile şi în România.

„Aşa numita „reînnoire generaţională” este o provocare majoră şi asta pentru că aproximativ jumătate dintre fermierii din Franţa vor înceta să lucreze până în 2026. Liderul francez vrea să propună o lege privind orientarea şi viitorul agriculturii pentru a facilita formarea, stabilirea şi sprijinul fermierilor. Sunt şi măsuri concrete avute în vedere. Astfel, ar putea apărea acordarea unui împrumut onorific unei persoane, fără a solicita o garanţie, de până la 50.000 de euro cu o plată amânată de doi ani. Acest sprijin ar fi în plus faţă de grantul deja aplicabil pentru tinerii fermieri, numit DJA. Macron doreşte, de asemenea, să intensifice producţia de proteine vegetale în plan european, domeniu în care suntem puternic dependenţi de importuri. De altfel, o iniţiativă franceză lansată în 2018, îşi propune să dubleze suprafaţa plantelor bogate în proteine, cum ar fi soia, în 10 ani, pentru a reduce dependenţa blocului comunitar de alte continente”, consideră reprezentanţii AFR.

Potrivit Comisiei Europene, 18 state membre au inclus planuri de sprijin cuplat pentru culturile proteaginoase în planurile lor strategice naţionale.

În tot acest context dificil, AFR atrage atenţia că apare o oportunitate şi pentru fermierii români, respectiv cultura de floarea-soarelui, unde„România are rezultate excelente”. Şi asta pentru că producţia de floarea soarelui recoltată în acest an de Ucraina ar putea scădea cu 42%. Ucraina este un important producător în plan european şi mondial în acest domeniu.

Astfel, analiştii pieţelor sunt de părere că Ucraina ar putea strânge anul acesta o cantitate de floarea soarelui mai redusă cu 42 de procente, până la 9,6 milioane de tone. Este o urmare directă a scăderii suprafeţelor însămânţate în urma invaziei ruseşti. Suprafaţa însămânţată cu floarea soarelui în Ucraina ar putea scădea în 2022 până la minimumul ultimilor 13 ani, undeva între 4,2 şi 4,4 milioane de hectare, cu 35% mai puţin faţă de nivelul din 2021.

De asemenea, analiştii estimează că recolta de rapiţă a Ucrainei ar putea scădea cu 19%, până la 2,52 milioane de tone, în timp ce producţia de soia ar putea scădea cu 23% până la 2,74 milioane de tone.

Consiliul Internaţional al Cerealelor estimează că producţia mondială de cereale va atinge anul acesta un record de 2,28 miliarde de tone, vestea fiind una bună şi pentru fermierii din România, chiar dacă situaţia nu este una sigură pentru că agricultura locală depinde în prea mare măsură de condiţiile meteo şi precipitaţii.

„Într-un an favorabil, aşa cum a fost 2021, rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor şi investiţiilor. Astfel, fermierii români au strâns anul trecut o producţie istorică de cereale – 34 de milioane de tone. Profiturile au fost însă serios diminuate de creşterile costurilor de producţie. Important este însă cum vom reuşi noi, fermierii, să valorificăm producţia, pentru că cererea de consum ar fi în scădere, după cum estimează Consiliul Internaţional al Cerealelor. Experţii în domeniu văd o scădere de 8 milioane de tone, care ar putea fi însă compensată de o majorare a preţurilor. De altfel, la ora actuală, indicele preţurilor la cereale şi oleaginoase este la valoarea maximă a ultimilor 22 de ani. Evoluţia poate fi explicată ţinând cont de conflictul din Ucraina, situaţie care a permis obţinerea de câştiguri mari pe pieţele de cereale şi seminţe oleaginoase”, potrivit AFR.

Conform datelor oficiale, Rusia asigură 20% din comerţul mondial cu grâu şi 17% cu orz. În acelaşi timp, Ucraina asigură 15% din comerţul mondial cu porumb şi orz şi 10% din comerţul mondial cu grâu.

„Dacă luăm în calcul ce se întâmplă în cele două ţări mari producătoare de cereale în zona Mării Negre, putem anticipa o situaţie favorabilă pentru fermierii din România, care ar putea avea astfel acces pe noi pieţe”, concluzionează reprezentanţii AFR.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică calendarul înscrierii la CREȘE și GRĂDINIȚE pentru anul școlar 2025-2026

Publicat

Publicitate

Ministerul Educaţiei a lansat marţi în consultare publică proiectul de Calendar pentru înscrierea copiilor în învăţământul preşcolar şi antepreşcolar şi în serviciile de educaţie timpurie complementare, pentru anul şcolar viitor, relatează mediafax.ro.

Potrivit proiectului, sunt reînscrişi copiii care au frecventat unitatea de învăţământ în anul şcolar curent şi care urmează să o frecventeze şi în anul şcolar următor, ca urmare a exprimării acestei opţiuni de către părinţii/reprezentanţii legali ai
acestora, printr-o cerere scrisă.

„Pentru unităţile de învăţământ care au şi grupe de nivel antepreşcolar, în baza continuităţii, copiii de 3 ani din grupa mare de la creşă pot fi reînscrişi în grupa mică de la grădiniţă, în limita locurilor disponibile pentru acest nivel de vârstă şi în ordinea descrescătoare a vârstei, dacă părinţii solicită acest lucru. În situaţia în care, prin aplicarea criteriului vârstei, numărul cererilor depăşeşte numărul locurilor disponibile, departajarea se face prin aplicarea criteriilor generale, respectiv specifice de departajare, menţionate la Art. 6 din Metodologia-cadru de înscriere a copiilor în unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preşcolar şi/sau antepreşcolar şi în servicii de educaţie timpurie complementare, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4018/2024”, se arată în proiect.

Numărul de locuri libere după finalizarea perioadei de reînscrieri se afişează în 23 mai.

Între 26 mai şi 13 iunie va avea loc prima din cadrul procesului de înscriere.

Etapa a doua va avea loc între 16 iunie şi 7 iulie, urmată de etapa de ajustări.

Publicitate

În 5 septembrie va avea loc introducerea în SIIIR a tuturor copiilor înscrişi în anul şcolar 2025 – 2026, în unităţile de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preşcolar şi/sau antepreşcolar, repartizarea pe formaţiuni de studiu.

Citeste mai mult

Eveniment

Poliția Locală Botoșani: Amenzi de peste 4.200 de lei în doar două zile. Scandaluri și petreceri oprite de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali din Botoșani au desfășurat, în perioada 15-16 februarie 2025, mai multe acțiuni pentru menținerea ordinii și liniștii publice în municipiu. Intervențiile au avut loc, în principal, la solicitarea cetățenilor și au vizat zonele Grivița, Centrul Istoric și Sucevei.

În urma verificărilor, 44 de persoane au fost legitimate, iar pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, polițiștii au aplicat 12 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 4.200 de lei, conform Legii nr. 61/1991 și altor reglementări locale.

Scandal și consum de alcool în scara unui bloc

Unul dintre incidentele semnalate a avut loc pe 16 februarie, în jurul orei 14:30, pe strada Grivița nr. 5, unde patru bărbați, cu vârste între 23 și 38 de ani, au fost surprinși consumând alcool la intrarea într-o scară de bloc, tulburând liniștea locatarilor. Aceștia au fost sancționați cu amenzi de câte 400 de lei fiecare.

Unul dintre cei patru a fost depistat ulterior, pe strada Dreptății, satisfăcându-și nevoile fiziologice pe domeniul public. Acesta a primit o amendă suplimentară de 500 de lei, conform H.C.L. nr. 355/2011.

Petrecere zgomotoasă, reclamată de locatari

Tot pe 16 februarie, în urma unui apel telefonic, polițiștii locali au intervenit pe strada Sucevei, unde muzica dată la volum ridicat deranja locatarii unui bloc. La fața locului, oamenii legii l-au identificat pe S.T., în vârstă de 35 de ani, și i-au aplicat o amendă de 500 de lei pentru tulburarea liniștii publice.

Scandal provocat de un individ aflat sub influența alcoolului

Pe 15 februarie, ora 17:34, polițiștii locali au fost sesizați cu privire la un bărbat care bătea la ușile locatarilor și făcea scandal în scara unui bloc de pe strada Vîlcele nr. 6. Persoana în cauză, aflată în stare de ebrietate, a fost sancționată contravențional cu o amendă de 500 de lei.

Publicitate

Poliția Locală Botoșani anunță că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare și îndeamnă cetățenii să semnaleze orice fapte care afectează ordinea publică.

Citeste mai mult

Eveniment

30 de zile după GRATII pentru susținătorul lui Călin Georgescu care l-a amenințat pe Tik-Tok pe Ilie Bolojan

Publicat

Publicitate

Un bărbat care l-a amenințat pe Ilie Bolojan, președintele interimar al României, printr-un videoclip postat pe TikTok a fost arestat preventiv. Decizia a fost luată de Judecătoria Sectorului 5, care a dispus măsura privativă de libertate pentru 30 de zile.

Bărbatul, susținător al lui Călin Georgescu, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de incitare la violență, ură sau discriminare în formă continuată, tulburare a ordinii și liniștii publice în formă continuată, precum și ultraj.

‘Băi Bolojane, vă iau familia și o dau, uite așa, cu capul de bordură. (…) De ce ai zis mă că Elena Lasconi va fi în turul doi cu celălalt candidat? Vă stă în gât să îi pronunțați numele lui Călin Georgescu? Următorul protest va fi unul mare și dacă nu o să cazi și tu Bolojane și tu Ciolacule (…)’, spunea influencerul, care are pseudonimul florin_cry.

‘În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt. În data de 14.02.2025, în jurul orelor 13:00, respectiv 18:00, precum și în data de 15.02.2025, în jurul orei 10:00, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul a publicat pe o platformă de socializare trei înregistrări audio-video în cadrul cărora acesta a incitat publicul la violență împotriva clasei politice, pe motiv de apartenență politică și poziții publice asumate de membrii clasei politice, prin atingeri grave aduse demnității acestora și prin amenințări, tulburând astfel ordinea și liniștea publică. De asemenea, în înregistrarea din data de 14.02.2025, ora 18:00, inculpatul a adresat amenințări cu acte de violență împotriva președintelui interimar al României și împotriva familiei acestuia, în legătură cu exercitarea funcției’, se arată într-un comunicat de presă emis de reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu cuțite într-o farmacie din Botoșani: Doi tineri, trimiși în judecată

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a dispus trimiterea în judecată a doi inculpați implicați într-un conflict violent, care a avut loc în noaptea de 1 ianuarie 2025, într-o farmacie de pe strada Grivița din municipiul Botoșani.

Acuzațiile aduse inculpaților

Inculpatul B.C., în vârstă de 30 de ani, se află în stare de arest preventiv și este cercetat pentru tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice. Celălalt inculpat, F.D., în vârstă de 18 ani, se află în arest la domiciliu și este acuzat de lovire sau alte violențe, furt și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Cum s-a petrecut incidentul?

Potrivit anchetatorilor, scandalul a izbucnit după ce F.D. a furat un parfum din locuința lui B.C. Cei doi s-au întâlnit ulterior, în jurul orei 23:30, într-o farmacie. B.C., suspectând furtul, l-a lovit pe F.D. cu pumnul în față, iar acesta a ripostat cu un scaun, pe care l-a aruncat spre adversarul său.

Conflictul a continuat și în afara farmaciei, unde B.C. l-a înjunghiat de două ori pe F.D., o dată în spate și o dată în abdomen. Victima a fost transportată la spital, necesitând între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale, în timp ce agresorul a avut nevoie de 1-2 zile de tratament.

Publicitate

Procesul penal continuă

Ancheta penală a fost finalizată, iar rechizitoriul a fost trimis instanței pentru judecată. Autoritățile subliniază că, în această etapă a procesului penal, inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție, până la o hotărâre definitivă a instanței.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending