Proiectul reorganizării administrative a țării se numără printre soluțiile de economisire a banilor statului. În viziunea inițiatorilor, comasarea comunelor ar elimina salariile secretarelor, ale femeilor de serviciu și ale funcționarilor din primării, informează Adevărul.
Proiectul vizează reducerea numărului de angajați din primării
Perspectiva îi intrigă deopotrivă pe primarii și localnicii din comunele amenințate de această măsură.
Comuna Pietroasele are circa 3.000 de locuitori. Pentru administrarea localității formate din satele Câlțești, Clondiru de Sus, Dara, Pietroasa Mică, Pietroasele și Șarânga, primarul este ajutat de un număr de 20 de angajați.
Dintre aceștia, cel mai mic salariu, de 2.000 de lei, îl are femeia de serviciu, iar la polul opus este indemnizația primarului, care depășește 6.000 de lei lunar. Circa o treime din bugetul local ajunge în salariile funcționarilor, care sunt justificate, după cum ne asigură primarul.
„La compartimentul de asistență socială zilnic vin oameni cu diferite probleme, ajutor social, ajutoare de căldură, alocații, anchete sociale. Dumnealor, funcționarii de aici, le rezolvă și iată de ce este un compartiment important pentru o instituție precum primăria”, arată Cornel Enache, primarul comunei Pietroasele.
Ideea comasării comunelor cu populație mai mică de 5.000 de locuitori aparține Camerei de Comerţ şi Industrie a României și este inclusă în proiectul de lege care vizează reforma administrativ-teritorială. Măsura este văzută ca soluţie de economisire a banilor din bugetul țării. Altfel spus, statul ar cheltui mai puțin cu salarizarea funcționarilor, după închiderea a circa două treimi dintre primării.
„Toți care sunt acum la Primăria Pietroasele își justifică activitatea. Exceptând primarul și viceprimarul, ceilalți au salarii în jur de 3.000, 3.400 de lei net, cu acea normă de hrană”, explică primarul Cornel Enache.
Tanti Filofteia locuiește cu soțul ei de peste cinci decenii, într-un sat de pe Dealul Istrița, județul Buzău. Femeia este la zi cu dările către comună și spune că merge frecvent la primărie, ca să plătească taxe și pentru a completa cereri de ajutor social. Nu-i este ușor să ajungă în centrul localității, pentru că are de parcurs peste trei kilometri.
„Aici suntem în Pietroasa Mică, aproape de Cloșca cu Puii de Aur. De 53 de ani sunt localnică a comunei Pietroasele. În februarie mă voi mai duce la primărie pentru că așa fac în fiecare an, să scap repede de datorii. Mă duc cu fiul meu cu căruța sau mă duc cu nepoată-mea cu mașina, pentru că pe jos nu mai pot”, ne spune doamna Filofteia.
Tanti Filofteia se înfurie atunci când i se spune că peste ceva vreme ar putea merge și mai departe, într-o altă comună, atunci când va avea nevoie la primărie. Un proiect de lege anunță reorganizarea administrativă a țării prin comasare mai multor comune. Iar Pietroasele ar putea fi una dintre localitățile care vor rămâne fără primărie.
„Dacă nu o să mai fie la Pietroasele, noi cu ce ne ducem, maică, acolo unde o să se mute? Aicea nu aș fi de acord pentru că eu sunt bătrână, pensionară, vecinul e și el pensionar. Aș face miting și i-aș lua pe toți, hai, cum să desființeze primăria!”, este hotărâtă localnica din Pietroasa Mică.
Oamenii din comunele mici, care ar putea rămâne fără primărie, au păreri împărțite. Cei mai mulți spun că măsura va avea consecințe negative mai ales în rândul vârstnicilor. Alții cred că decizia închiderii unor primării este binevenită.
„Ar fi o măsură bună, pentru că în primărie se face treabă până la 11, apoi ies toți afară, fumează, beau cafele”, spune o localnică din Stâlpu. „Ar fi destul de dificl să nu avem primărie în comună. Ai nevoie de o adeverință, de un xerox, de unde o iei?”, este părerea unui bărbat din comuna Breaza.
Primar de comună mare
Perspectiva reorganizării teritorial-administrative le creează emoții chiar și primarilor de comune care vor absorbi localitățile vecine.
Primul gospodar din Merei, localitate căreia i-ar putea fi arondate comunele Pietroasele și Stâlpu, spune că nu va putea gestiona viitorul teritoriu al comunei doar cu cei 30 de angajați pe care îi are acum în subordine.
„Sunt foarte multe probleme care trebuie să fie rezolvate pe moment și sunt bătrâni care nu pot să vină din satul respectiv la comuna Merei”, spune Ștefan Chircă, primarul comunei Merei.
Camera de Comerţ şi Industrie a României a cerut în luna aprilie a acestui an o reformă administrativă, în contextul lipsei banilor de la bugetul de stat.
Proiectul de reorganizare vizează reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori, precum şi redefinirea noţiunii de oraş ca localitate cu cel puţin 10.000 de locuitori. Totodată, toate instituţiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.
Sursa: Adevărul