Connect with us
Publicitate

Actualitate

Depunerea cererilor de plată din agricultură aferente anul 2023 se va putea face online, fără prezența la centrele APIA

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat astăzi, luni, campania de informare a fermierilor cu privire la primirea cererilor de plată aferente anul 2023, care se va desfăşura în perioada 1 martie – 15 mai, a anunţat instituţia.

Fermierii vor putea depune cererea de plată, în perioada 1 martie – 15 mai, fără a se prezenta la Centrele APIA, doar prin accesarea aplicaţiei IPA-Online din versiunea internet, conform manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie).

„Începând cu această campanie, fermierii vor putea beneficia de sprijin financiar prin intervenţii/măsuri aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic, în conformitate cu Planul Strategic PAC 2023-2027, respectiv PNDR 2014-2020, sprijin finanţat de Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul naţional (BN), denumite astfel: plăţile directe decuplate; plăţile directe cuplate; ajutoare naţionale tranzitorii (plăţi din bugetul naţional)”, se menţionează în comunicatul APIA transmis AGERPRES.

Publicitate

De asemenea, măsurile de dezvoltare rurală pentru care fermierii pot solicita plăţi compensatorii din cadrul PNDR 2014-2020 sunt: Măsura 10 – Agromediu şi climă (M.10); Măsura 11 – Agricultură ecologică (M.11); Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (M.13)( sM13.1 şi sM13.3), iar din cadrul PS PAC 2023-2027 va exista măsura DR-10 – zone afectate de constrângeri naturale semnificative (DR-10).

APIA precizează că fermierii vor completa o singură cerere de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

„Fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia deţin terenul, situaţia înscrierii în Registrul agricol a terenului şi să permită primăriei să transmită la APIA adeverinţele privind utilizarea terenului conform înscrierii în Registrul Agricol. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii de plată şi să fie valabile la data depunerii Cererii”, subliniază agenţia de plăţi în comunicat.

Publicitate

Adeverinţele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean, pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziţie de către APIA, cu informarea fermierului.

De asemenea, fermierii care deţin animale în exploataţie au obligaţia să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în baza naţională de date (BND) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă este utilizator SNIIA) şi să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declaraţiei sector zootehnic în aplicaţia dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.

Potrivit sursei citate, responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

Publicitate

„Fermierii care sunt deja beneficiari APIA îşi vor actualiza la completarea cererii doar datele ce au suferit modificări faţă de anul anterior. În acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date greşite este mai mică”, se mai arată în comunicat.

Funcţionarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii şi pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii şi declaraţiilor ataşate acesteia.

APIA atrage atenţia că fermierii pot semna Cererile folosind şi semnătura electronică, dar în această situaţie este necesar să se anunţe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcţionarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se doreşte să se semneze electronic. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicaţia IPA-Online la data depunerii. Angajamentele şi declaraţiile, parte a cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeaşi dată.

Informaţiile detaliate pentru accesarea fiecărei intervenţii/măsuri de dezvoltare rurală, inclusiv hărţile şi listele cu UAT-uri eligibile pentru M.10, M.11, M.13, pot fi consultate la Centrele APIA şi pe site-ul APIA.

„Foarte important este ca, înainte de semnarea cererii de plată 2023, solicitanţii să verifice încă o dată informaţiile înscrise şi documentaţia depusă!”, au mai transmis reprezentanţii APIA.

Campania de informare a fermierilor cu privire la primirea cererilor de plată aferente anul 2023 se derulează sub sloganul: „Puternici. În echipă! Depune la APIA Cererea de Plată în perioada 1 Martie – 15 Mai 2023”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Igor Cuciuc, după moartea fiicei: „Am pierdut tot ce aveam mai scump”

Publicat

Publicitate

„Am pierdut tot ce aveam mai scump”. Asta a scris într-o postare pe rețele interpretul Igor Cuciuc, la scurt timp după moartea fiicei sale. Acesta a mai menționat că prima ambulanță ar fi venit neechipată, iar a doua a sosit peste 20 de minute, scrie agora.md.

Igor Cuciuc spune că fiicei lui i s-a făcut rău la data de 15 noiembrie, la ora 21:30, în timp ce se afla într-un local de la Botanica, bulevardul Dacia, după balul bobocilor. Părinții au fost anunțați că Andreea și-a pierdut cunoștința.

Din spusele tatălui, salvarea ar fi venit peste șapte minute, însă ar fi fost neechipată. Peste 20 de minute ar fi venit a doua ambulanță, cu aparat respirator, însă nu s-a mai reușit resuscitarea fetei.

Publicitate

„Au încercat 45 de minute să o resusciteze cu oxigen și nu au putut să o aducă la viață. Nu știu ce să zic. Cauza o vom afla astăzi. Nu era cu ce respira în acel local plin de fum, kalian (n.r. narghilea), țigări electronice și fără aerisire corespunzătoare! Suntem distruși de durere! Doamne, de ce ai luat-o la tine așa devreme pe Andreea, fiica mea iubită?”, a scris pe pagina sa de facebook Igor Cuciuc.

Sursa agora.md

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Valeriu Iftime: „V-am cerut demisia! Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă”

Publicat

Publicitate

Am încheiat a treia săptămână la Consiliul Județean cerând demisii pentru modul dezastruos în care a fost gestionată problema apei din județ. Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă!

Am spus-o încă de la începutul campaniei trecute: situația critică a companiei de apă a demonstrat o lipsă gravă de management și viziune, ca să nu mai vorbesc de implicare și capacitate pentru a gestiona situații de criză.

Avem nevoie mai mult ca oricând de o echipă nouă, una care să aibă cu adevărat capacitatea și motivația de a oferi botoșănenilor serviciile la care au tot dreptul.

Publicitate

Dacă cineva mai are dubii că această decizie este imperativă, situația de ieri nu mai lasă loc de amânare. Ieri am decis să merg în regim de urgență la o avarie majoră – o conductă mare de apă a cedat, s-a lucrat toată noaptea pentru remediere și am fost acolo, alături de echipă, pentru a urmări îndeaproape soluționarea. Lucrurile vor intra în normal, însă șubrezimea sistemului nu reprezintă altceva decât o consecință directă a tuturor investițiilor ratate de cei care au fost responsabili până acum.

Pentru mine acest subiect este prioritar!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Veste tragică! Andreea, unicul copil al interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață la Balul Bobocilor

Publicat

Publicitate

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe, scrie unica.md.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

 

Publicitate
Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

 

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi a demonstrat că PSD a crescut de fiecare dată pensiile cu cel puțin 41%, în timp ce PNL le-a înghețat de mai multe ori

Publicat

Publicitate

Fostul Ministru al Muncii, deputatul PSD Marius Budăi a prezentat un grafic al creșterii punctului de pensie în perioadele în care Ministerul Muncii a fost condus de miniștrii PSD, respectiv miniștrii PNL. Social-democratul demonstrează că PNL a mințit când s-a lăudat că a majorat pensiile cu 40%. În realitate, spune Budăi, PNL a înghețat pensiile în 2021, iar fostul premier Florin Vasile Cîțu spunea atunci că „mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare”. La fel, fostul PDL, azi PNL, a înghețat pensiile timp de 3 ani, în perioada 2010-2012. 

Am vrut să vedeți adevărul, pentru că i-am auzit pe cei de la PNL cum se lăudau, sau mai degrabă mințeau, că au majorat pensiile cu 40%, lăudându-se de fapt cu deciziile noastre. Adevărul e că PNL a înghețat pensiile în 2021, iar premierul de atunci, Florin Vasile Cîțu, declara senin că nu contează ce a promis PNL în „programul electoral” – contează doar ce au trecut după alegeri în „programul de guvernare!”, a declarat Marius Budăi.

Social-democratul susține că dacă se ia în calcul și recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, în ultimii trei ani, miniștrii muncii de la PSD au reușit să majoreze pensia medie cu peste 70%.

Publicitate

Am prezentat distinct recalcularea pensiilor, pentru că de la 1 septembrie nu mai vorbim de „punctul de pensie”, ci de un alt indicator „valoarea punctului de referință”. Dacă însă comparăm pensia medie de la finalul anului 2021 (1.608 lei) cu cea din prezent (2.735 lei), creșterea este de peste 70%!”, a explicat fostul ministru al Muncii.

Pentru următorii 4 ani, PSD și-a propus să majoreze pensia medie cu 48%, până la 4.050 de lei față de 2.735 de lei cât e în prezent.

https://www.facebook.com/share/1DB4WdQkpK/

Publicitate

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending