Connect with us
Publicitate

Administratie

Declarații în scandalul tablourilor false și perchezițiile de la Botoșani: Experții nu sunt angajații Ministerului Culturii

Publicat

Experții acreditați nu sunt angajații Ministerului Culturii, anunță reprezentanții instituției. Precizările au fost făcute, și relatate de romania24.ro, în condițiile în care reprezentantul unei galerii de artă, acreditat de minister, este bănuit că a comercializat mai multe tablouri atribuite în mod fals unor pictori celebri.

Ministerul Culturii a anunțat că nu este implicat în comercializarea și expertizarea bunurilor culturale vizate de acțiunea polițiștilor și că experții nu sunt angajații instituției.

„În ceea ce privește vânzarea și expertizarea bunurilor culturale mobile, respectarea prevederilor legale revine agentului economic autorizat care comercializează bunurile culturale mobile și expertului acreditat care întocmește raportul de expertiză. Ministerul Culturii acreditează experți în domeniul patrimoniului cultural mobil, cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor. Experții acreditați nu sunt angajați ai Ministerului Culturii”, au anunțat reprezentanții Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii precizează că poate dispune retragerea autorizației de funcționare a agentului economic autorizat să comercializeze bunuri, respectiv a atestatului de expert în domeniul patrimoniului cultural mobil.

Joi, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului șef secție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, au efectuat 10 percheziții domiciliare, la sediul unei instituții de cultură și locuințele și sediile unor persoane fizice și juridice, situate în municipiul București și în județele Iași și Botoșani.

Mai multe tablouri atribuite în mod fals unor pictori celebri precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu și Ștefan Luchian ar fi fost comercializate de reprezentantul unei galerii de artă din București.

Anchetatorii au anunțat că pentru comercializarea tablourilor false, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii. În documente se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

De la 1 ianuarie 2024, salariile bugetarilor vor crește. Angajații din învățământ vor primi, însă, doar 13%

Publicat

De proiectul de ordonanță sunt vizați și angajații din învățământ, care vor primi însă doar 13%. Procentul pentru educație este mult mai mic decât majorarea de aproape 40% promisă prin OUG 57, aprobată în perioada grevelor, informează alba24.ro, care citează stiripesurse.ro.

Concret, salariile se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

  • De proiectul de ordonanță sunt vizați și angajații din învățământ, care vor primi însă doar 13%. Procentul pentru educație este mult mai mic decât majorarea de aproape 40% promisă prin OUG 57, aprobată în perioada grevelor.

Salariile tuturor bugetarilor vor fi majorate. Ce conține OUG:

1. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

2. Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

3. Cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

  • a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
  • b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

 

Citeste mai mult

Eveniment

Amendă penală de 1,26 milioane de lei într-un dosar privind moartea unui bebeluş. Decizia Judecătoriei Suceava

Publicat

Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava va trebui să plătească o amendă penală în valoare de 1,26 milioane de lei, într-un dosar în care a fost acuzat de ucidere din culpă, potrivit unei sentinţe date, miercuri, de Judecătoria Suceava.

Unitatea medicală din Suceava a fost găsită vinovată într-un dosar privind moartea unui bebeluş de doar 12 zile ca urmare a infecţiilor nozocomiale.

De asemenea, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava a fost obligat la plata unor daune morale în valoare de 500.000 de euro către părinţii copilului decedat, iar alţi 150.000 de euro către sora bebeluşului.

“În temeiul art. 192 alin. 2 Cod penal cu referire la art. 396 alin. 2 Cod de procedură penală şi art. 135 Cod penal condamnă inculpatul Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava la pedeapsa de 1.260.000 lei amendă penală (corespunzătoare unui număr de 280 de zile-amendă, înmulţit cu suma de 4.500 lei pe zi-amendă) pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă. În temeiul art. 136 alin. 3 lit. f) raportat la art. 145 Cod penal, aplică inculpatului Spitalul Judeţean De Urgenţă “Sfântul Ioan Cel Nou” Suceava pedeapsa complementară a publicării hotărârii de condamnare, în extras, prin intermediul presei audiovizuale, pentru un număr de 7 apariţii. Executarea pedepsei complementare aplicate va avea loc după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, potrivit procedurii prev. de art. 502 Cod de procedură penală. În temeiul art. 397 alin. 1 şi art. 19 Cod de procedură penală coroborat cu art. 1349, art. 1357 şi art. 1381 Cod civil, admite în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile Manea Ana Maria şi Manea Ovidiu şi obligă inculpatul să plătească către acestea suma de 500.000 euro cu titlul de daune morale. În temeiul art. 397 alin. 1 şi art. 19 Cod de procedură penală coroborat cu art. 1349, art. 1357 şi art. 1381 Cod civil, admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Manea Antonia Maria, prin reprezentanţi legali Manea Ana Maria şi Manea Ovidiu, şi obligă inculpatul să plătească acesteia suma de 150.000 euro cu titlul de daune morale”, se arată în soluţia pe scurt a instanţei publicată pe portal.just.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Ungureni, reţinut după ce a fost prins de două ori în aceeaşi zi conducând sub influenţa băuturilor alcoolice

Publicat

Un bărbat din Botoşani a fost reţinut după ce a fost prins de două ori în aceeaşi zi conducând sub influenţa băuturilor alcoolice, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Delia Nenişcu.

Potrivit sursei citate, bărbatul în vârstă de 51 de ani, din comuna Ungureni, a fost oprit, miercuri, în trafic, pe raza municipiului Botoşani de poliţişti.

“Prima constatare a fost în jurul orelor 19.30, când i s-a reţinut permisul pentru conducere sub influenţa alcoolului, iar cea de-a doua constatare a fost în jurul orelor 21.30, când a fost depistat din nou sub influenţa alcoolului la volan şi de această dată i s-a întocmit dosar penal şi pentru conducere fără permis”, a afirmat oficialul IPJ.

Bărbatul este acum cercetat pentru conducere sub influenţa alcoolului şi conducere fără permis. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Conducerea Spitalului „Mavromati” a desfăcut contractul de muncă doctoriței responsabile de moartea Alexandrei Ivanov

Publicat

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani a dispus desfacerea contractului de muncă al medicului Mariana Pitrop de pe Secţia de obstretică şi ginecologie, considerată responsabilă de moartea Alexandrei Ivanov, o tânără de 25 de ani care ajunsese la Maternitate pentru a naşte.

Decizia a fost luată în baza unei propuneri venite din partea Comisiei de disciplină a Spitalului Judeţean pe motiv că medicul nu şi-ar îndeplinit atribuţiile de serviciu.

“În urmă cu două luni, Comisia de disciplină a Spitalului Judeţean a început o anchetă legată de decesul Alexandrei Ivanov. În această comisie de disciplină au fost anchetaţi personalul medical care a desfăşurat activitatea medicală în data de 18 august 2023, iar în urma raportului de cercetare disciplinară, ne referim aici doar activitatea administrativă a personalului medical care a avut activitate în garda din 18 august 2023, s-au făcut propuneri pentru cele trei persoane, respectiv infirmieră, asistentă şi medicul de gardă. În ceea ce priveşte doamna infirmieră nu s-a luat nicio măsură din punct de vedere administrativ, în ceea ce priveşte asistenta din garda de 18 august a primit sancţiune cu diminuarea salariului pe o perioadă de trei luni, iar în ceea ce priveşte medicul de gardă din 18 august, propunerea Comisiei de disciplină a fost desfacerea contractului individual de muncă”, a declarat managerul spitalului, medicul Monica Adăscăliţei.

Medicul Mariana Pitrop este cercetată penal şi pentru ucidere din culpă, ancheta în cazul morţii Alexandrei Ivanov fiind desfăşurată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Alexandra Ivanov a murit la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns la spital cu ambulanţa după ce a acuzat dureri şi hemoragie. După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. Dimineaţa, starea ei de sănătate s-a înrăutăţi considerabil, decedând în Secţia de anestezie – terapie intensivă. Tânăra de 25 de ani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, a arătat un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending