Connect with us

Eveniment

Decizie BOR: Preoții nu au voie să se implice politic la alegerile din 2024. Au obligaţia de a păstra neutralitatea

Publicat

Publicitate

Preoţii vor avea obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic. BOR le cere să își arate opţiunile politice doar prin vot secret și să nu se implice politic la alegerile din 2024, relatează alba4.ro.

Preoții nu au voie să se implice politic, iar opţiunea lor politică va fi exprimată doar prin votul personal secret, a decis Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Agerpres.

Potrivit Îndreptarului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral, publicat duminică de Basilica.ro, decizia a fost luată în perspectiva alegerilor europarlamentare, locale, legislative şi prezidenţiale din anul 2024.

„În calitatea sa de cetăţean al Patriei şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca, de pe poziţia şi prin mijloacele duhovniceşti care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura şi morala creştină ortodoxă.

În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic.

Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, se arată în hotărârea Sfântului Sinod al BOR.

Publicitate

Sinodul a menținut interdicția de a candida pentru preoți

Totodată, Biserica Ortodoxă Română a decis să menţină hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care, în conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic sau al unei organizaţii care poate fi asimilată unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale în calitate de susţinători şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local, în statul român sau în alte state.

Clericul sau monahul care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susţinerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie, prevederile Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române şi ale Regulamentului pentru organizarea vieţii monahale şi funcţionarea administrativă şi disciplinară a mănăstirilor şi va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viaţa monahală, mai precizează Sfântul Sinod al BOR, menţionând că abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.

Excepție: când poate candida un preot

Pe de altă parte, Sfântul Sinod, prin hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, permite totuşi ca preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România, în următoarele condiţii:

  • lipsa unor candidaţi laici ortodocşi, bine pregătiţi, capabili să reprezinte eficient comunităţile din care provin şi în a căror componenţă intră credincioşi ortodocşi;
  • încălcarea neutralităţii politice sau susţinerea publică pe plan local a unui partid politic de către deservenţii altor culte sau organizaţii religioase;
  • promovarea de către unele partide politice

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

SRI anunță că a dejucat o operațiune de sabotaj instrumentată de Rusia pe teritoriul României

Publicat

Publicitate

SRI a anunțat că a dejucat o operațiune de sabotaj instrumentată de Federația Rusă pe teritoriul României, scrie alba24.ro.

Potrivit sursei citate, România a fost vizată, în intervalul iulie-august, de mai multe de astfel de tentative abandonate. SRI precizează că a reușit să prevină materializarea unei operațiuni de sabotaj – cu identificarea atentatorului chiar înainte de a acționa.

”Acest mod de operare face parte din arsenalul de tehnici hibride pe care Federația Rusă îl folosește în România, precum și în statele aliate”, potrivit SRI.

Cazul cetățeanului columbian acuzat de acțiuni diversioniste

”Concret, în baza cooperării cu servicii de informații partenere europene, printr-un complex de măsuri proprii, SRI a reușit să îl identifice rapid pe cetățeanul columbian Luis Alfonso Murillo Diosa, sosit în România la sfârșitul lunii iulie cu scopul de a întreprinde acțiuni diversioniste.

SRI a stabilit cu certitudine intenția lui Luis Alfonso Murillo Diosa de derulare a unor acțiuni de sabotaj în România în baza unui instructaj prestabilit, cu indicarea explicită a țintelor (pe fotografii primite anterior pe telefon).

Informațiile obținute de SRI și transmise cu celeritate către MAI au permis reținerea acestuia în data de 30 iulie 2024, în contextul în care documenta în detaliu zona unui depozit de materiale reciclabile din orașul Bragadiru, aflat în proximitatea mai multor obiective asimilabile infrastructurilor critice (sonde de extracție de țiței, magistrale de gaz sau turnuri de telecomunicații)”, arată SRI, într-un comunicat.

Publicitate

Reținut de DIICOT. Mod de operare

”Ulterior, cetățeanul columbian a fost reținut de DIICOT, fiind trimis în judecată sub acuzația de infracțiune contra securității naționale (art. 403 din Codul Penal, acte de diversiune).

Datele obținute de SRI în investigarea informativă confirmă afilierea cetățeanului columbian la o rețea extinsă de sabotori vizând țări europene, controlată prin interpuși de serviciile secrete ruse. Concluziile SRI și evaluările serviciilor partenere europene validează caracterul concertat și coordonat de pe teritoriul Federației Ruse al operațiunilor.

Modul de operare specific serviciilor rusești este evidențiat de implicarea unui proxy – cu rol de organizator și recrutor de pe platforme de socializare virtuală -, care realizează și plătește în avans rezervările pentru deplasare și cazare și indică (pe aplicații criptate) tipul de misiune, destinația și țintele.

 

Sabotorul era instruit să comunice periodic și să documenteze personal întregul ciclu de activități pe care urma să le deruleze, certificându-le prin transmiterea unor imagini cu repere specifice care să confirme faptul că persona acționa conform instructajului primit”, notează SRI.

Campanii de fake news

”Totodată, documentarea foto-video era necesară pentru utilizarea datelor în campanii de fake news derulate pe platforme de social media, care prezintă propagandistic operațiuni diversioniste de amploare executate de o pretinsă rezistență ucraineană pro-rusă.

Campaniile menite să inducă panică și neîncredere în autorități în rândul populației civile sunt prestabilite și lansate organizat. Întrucât sabotorul a fost reținut și nu a mai putut comunica cu coordonatorii, aceștia au fost induși în eroare de faptul că, în aceeași perioadă, la 01.08.2024, a avut loc un incendiu cauzat de un scurtcircuit, însă în localitatea Bragadiru din județul Teleorman.

Astfel, canale de Telegram rusești, au prezentat, în mod fals și cu imagini de alte incendii, operațiunea ce viza locația din localitatea Bragadiru, Ilfov, identificată ca facilitate implicată în susținerea efortului de război al Ucrainei, acțiunea fiind atribuită unei grupări ucrainene de rezistență ce a distrus prin incendiere un „centru logistic unde era stocat combustibil ce urma să ajungă în Ucraina”.

Informațiile au fost dezmințite în mass-media românească, la momentul respectiv, ca urmare a unor comunicate oficiale emise de autoritățile române”, mai transmite SRI.

sursă imagini: sri.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Memorialul Ipotești: 30 de evenimente, 100 de invitați și 2500 de participanți, la cea mai amplă ediție a Zilelor Eminescu

Publicat

Publicitate

Circa 2500 de persoane au participat la activitățile organizate de Memorialul Ipotești cu ocazia Zilelor Eminescu din acest an, în perioada 14-17 ianuarie 2025.

Festivalul a oferit publicului botoșănean o agendă variată, cu peste treizeci de evenimente pentru mai multe categorii de public: conferințe, dezbateri, ateliere, lecturi în licee, lecturi în cafenele, întâlniri între autori și public, traducători, profesori, dar și vizite în atelierele artiștilor și poeților botoșăneni, expoziții de artă contemporană și spectacole.

Festivalul a avut aproape 100 de invitați din țară și din străinătate: poeți, scriitori, critici literari, dar și muzicieni, actori, artiști vizuali, jurnaliști și alte personalități. Între aceștia s-au numărat academicianul Mircea Martin, diplomatul Emil Hurezeanu, profesorul și traducătorul Bruno Mazzoni (Italia), scriitorul Matei Vișniec (Franța), Mihai Pop, managerul Galeriei Planul B, Constantin Chiriac, managerul Teatrului „Radu Stanca” Sibiu, secretarul de stat Janina Sitaru (Mae), secretar de stat Diana-Ștefana Baciuna (Ministrul Culturii).

Laureații Premiilor Culturii Naționale au fost Mircea Martin (Premiul național pentru excelență în cultură), Bruno Mazzoni (Premiul național pentru traducere din literatura română și dezvoltarea studiilor românești din mediul internațional), Emil Hurezeanu (Premiul național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române). În închiderea galei, Constantin Chiriac a susținut un recital extraordinar, într-o sală plină a recent redeschisului Teatru „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Gala a fost precedată de dezbaterea culturală sub genericul „Patrimoniul transnațional al culturii române – dialog și mediatori interculturali, cooperare în rețele cultural-academice” moderată de prof. dr. Iulian Costache, Universitatea din București/Memorialul Ipotești

În cadrul Zilelor Eminescu, la galeria Horia Bernea de la Memorialul Ipotești a fost vernisată expoziția „Ilustrat, tipărit, copiat, învățat” a artiștilor clujeni Alex Bodea și Ciprian Mureșan, organizată de galeriile Plan B (Cluj-Berlin) și Lutnița (Chișinău) și îngrijită de Mihai Pop. Expoziția este deschisă pentru toți cei interesați 30 martie 2025.

Publicitate

O altă expoziție deosebită, intitulată Poster X Poem și reunind 12 afișe de mari dimensiuni în care graficieni contemporani au ilustrat poemele a 12 poeți români, a fost inaugurată în Gara din Botoșani, unde a putut fi văzută timp de cinci zile de toți călătorii, iar în perioada februarie – martie va fi relocată în holul cinematografului „Unirea”. Expoziția conține lucrări ale perechilor ilustrator-poet Ana Maria Dudu & Silvia Grădinaru, Radu Manelici X Tara Skurtu, Teona Galgoțiu X Sebastian Pren, Paula Rusu X Sebastian Sifft, Alin Tămășan X Andrei Doboș, Bogdan Moraru X Elena Vlădăreanu, VolodeaBiri& Svetlana Cârstean, Sorina Vazelina X Krista Szöcs, Miruna Modîlcă Belgun X Yigru Zeltil, Bianca Mocan X Deniz Otay, Bogdan Ceaușescu X Radu Andriescu, Andrei Nicolescu X Julien Britnic, Alina Marinescu X Monica Cure.

Festivalul a adus la Botoșani un salon al editurilor de poezie, o ediție specială a Institutului Blecher, moderată de Claudiu Komartin, spectacolul de muzică și poezie „Eminescu feat. Ginsberg”, cu Ionuț Caras și Cristian Gherghel, precum și festivalul Discuția Secretă, care a adus în fața publicului botoșănean scriitori contemporani din toată România: Vlad Alui Gheorghe, Șerban Axinte, Ștefan Baghiu, Iustin Butnariuc, Rita Chirian, Vlad Constantinescu, Andrew Davidson-Novosivschei, Emilian Galaicu-Păun, KataGyőrfi, Claudiu Komartin, V. Leac, Márton Evelin, Cosmina Moroșan, Oana Paler, Sorina Rîndașu, Dan Sociu, Szántai János, Emilia Faur (moderatoare), Márton Evelin (moderatoare), Cătălin Lazurca (curator).

Zeci de botoșăneni și de turiști s-au bucurat de posibilitatea de a vizita atelierele mai multor artiști botoșăneni, pentru a sta de vorbă cu aceștia în mediul lor de lucru. Astfel, vizitatorii au fost primiți în atelierele lor de către Ana Maria Micu, Dan Sociu, Gheorghe Stanciu și Gheorghe Iavorenciuc, cel din urmă fiind custodele colecției Constantin Dracsin și a atelierului sculptorului botoșănean Marcel Mănăstireanu.

Seria „Poeți la liceu” și „Poeți în dialog” i-a avut în acest an pe Șerban Axinte, Sorina Rîndașu, Ligia Keșișian, Claudiu Komartin, Nichita Danilov,  Adrian Alui Gheorghe, Olga Ștefan, Laura Francisca Pavel, Constantin Iftime, Dan Sociu, la liceele Liceul Teoretic „Doctor Mihai Ciuca” Săveni, Liceul „Dimitrie Negreanu” Botoșani, Liceul „Octav Onicescu” Botoșani, Liceul „A.T. Laurian” Botoșani, Liceul „Regina Maria” Dorohoi, Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani. La aceste întâlniri cu poeții au participat 600 de elevi de la șapte licee din județ.

„Ediția din anul acesta a devenit posibilă, în acest format, datorită cooperării instituțiilor de cultură, ONG-urilor, instituțiilor de învățământ, mediului privat. Parteneriatele cu diverse instituții din țară și din străinătate au permis organizarea unui eveniment de referință. Ne dorim să menținem aceste parteneriate, să dezvoltăm altele, astfel încât mediul cultural al Botoșanilor să se coaguleze în jurul unor proiecte culturale atractive” (Ala Sainenco, Managerul Memorialului Ipotești).

Pentru viitor, Memorialul Ipotești pregătește o ediție de vară a Zilelor Eminescu în perioada 13-15 iunie și o nouă ediție cu ocazia Zilei Culturii Române de anul viitor, în preajma zilei de 15 ianuarie 2026.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei

Publicat

Publicitate

În data de 18 ianuarie se face pomenirea celor dintre Sfinți Părinți, Atanasie și Chiril, patriarhii Alexandriei. Adică prăznuirea comună a celor mai de seamă ierarhi ai Bisericii Alexandriei și, totodată, a unora dintre cei mai mari Părinți și Dascăli ai Bisericii Universale.

SFÂNTUL IERARH ATANASIE, originar din Alexandria Egiptului, a trăit în secolul al IV-lea. A fost martor al succedării pe tronul imperial a câtorva împărați romani, de la Constantin cel Mare (306-337) până la Valens (364-378). Educat în spirit creștin a urmat cele mai renumite școli ale vremii. Sfântul Atanasie a fost ales în scaunul episcopal din Alexandria, dar, din cauza permanentei lupte cu ereticii arieni, printre care se aflau și ierarhi ai bisericii creștine, a fost exilat de cinci ori din cetate. În acea mare furtună și tulburare stârnită de erezia ariană (care tăgăduia Dumnezeirea Fiului), patriarhi în centrele bisericii drept măritoare erau: Maxim al Ierusalimului (333-350), Alexandru al Constantinopolului (327-337) și Atanasie al Alexandriei (328-373) care, deși în surghiun, nu lăsa cârma bisericii, cu cuvântul și cu scrisul îndreptând dreapta credință. Sfântul Atanasie a trecut la Domnul după 46 de ani de episcopat și după osteneli lungi și multe nevoințe pentru dreapta credință. În urma multor izgoniri, a viețuit un timp scurt în liniște și pace în scaunul episcopal, apoi s-a dus către părinții săi, către patriarhi, către prooroci, către apostoli, către mucenici și către mărturisitori; căci s-a nevoit ca ei pe pământ. Despre Sfântul Atanasie se spune că atunci când era mic și se juca cu alți copii de o vârstă cu el, pe malul mării, făcea ceea ce văzuse în biserică, căci copiii care erau împreună cu el l-au hirotonit episcop și îi aduceau pe alți copii elini, care erau încă nebotezați. Atunci el îi boteza cu apă din mare, spunând cuvintele de la Taina Sfântului Botez. De acest fapt a aflat patriarhul Alexandriei, Alexandru, care i-a chemat la el pe toți acești copiii cu „episcopul” lor și i-a întrebat ce făceau în jocurile lor la malul mării. Iar ei au spus cum l-au pus episcop pe Atanasie și cum a botezat el pe copiii elini. Patriarhul, cercetându-i cu de-amănuntul, s-a încredințat că se săvârșiseră toate potrivit cu normele Bisericii. Deci, sfătuindu-se cu clerul său, patriarhul a socotit ca bun botezul copiilor și l-a întărit prin ungerea cu sfântul mir.

 

SFÂNTUL IERARH CHIRIL s-a născut în Alexandria. A fost succesorul patriarhului Teofil în scaunul patriarhal al Alexandriei, având o poziție puternică și influentă. În calitate de patriarh s-a confruntat cu susținătorii ereziei nestoriene, care a fost răspândită în toată lumea creștină de patriarhul Constantinopolului, Nestorie. Acesta susținea că Hristos este „numai om, nu și Dumnezeu”, iar pe Născătoarea de Dumnezeu o numea nu „Născătoare de Dumnezeu”, ci „Născătoare de Hristos”. În urma acestor controverse, împăratului Teodosie al II-lea a convocat la Efes cel de-al III-lea Sinod Ecumenic (431) care, după lungi dezbateri, a sfârșit prin a-l îndepărta pe Nestorie din scaunul său și a-l trimite în exil.

Citeste mai mult

Actualitate

Noi studii despre postul intermitent: Ce spun cercetătorii despre beneficiile „fastingului”

Publicat

Publicitate

Un studiu condus de Universitatea din Granada, Universitatea Publică din Navarra și CIBER, publicat în prestigioasa revistă Nature Medicine, evidențiază beneficiile postului intermitent în pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare la persoanele cu obezitate, scrie alba24.ro.

Metodologia studiului

Potrivit Cadena Ser , cercetarea a implicat 197 de participanți cu vârste între 30 și 60 de ani, toți cu supraponderalitate sau obezitate. Aceștia au fost împărțiți aleatoriu în patru grupuri:

Tratament obișnuit: 49 de participanți au urmat un program standard de educație nutrițională bazat pe dieta mediteraneană și stiluri de viață sănătoase.

Post intermitent timpuriu: 49 de participanți și-au restricționat alimentația între orele 9:00 și 17:00, evitând mesele după această perioadă.

Post intermitent târziu: 52 de participanți au consumat alimente într-o fereastră de opt ore, începând după-amiaza și continuând până seara.

Publicitate

Post intermitent auto-selectat: 47 de participanți și-au ales propria fereastră de opt ore pentru alimentație.

Rezultatele studiului

După 12 săptămâni, s-a observat că grupurile care au practicat postul intermitent au înregistrat o pierdere în greutate medie de 3-4 kg, comparativ cu grupul de control. În mod special, grupul care a urmat postul intermitent timpuriu a prezentat o reducere semnificativă a grăsimii subcutanate abdominale și o îmbunătățire a reglării nivelului de glucoză în sânge.

Studiul sugerează că postul intermitent, în special atunci când ultima masă este consumată înainte de ora 17:00, poate fi o strategie eficientă și sigură pentru gestionarea greutății și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare la persoanele cu supraponderalitate sau obezitate. Cercetătorii subliniază importanța continuării studiilor pe termen lung pentru a confirma și extinde aceste descoperiri.

Cum se practică postul intermitent (fasting)

Postul intermitent, cunoscut și sub denumirea de intermittent fasting, reprezintă un stil de alimentație care alternează perioadele de hrană cu cele de post. Această metodă se concentrează pe timpul de consum al alimentelor, mai degrabă decât pe reducerea calorică strictă, și poate fi adaptată în funcție de preferințele și stilul de viață al fiecăruia.

Metode populare de post intermitent

  1. Metoda 16/8
    • Implică post timp de 16 ore și consumul alimentelor într-o fereastră de 8 ore.
    • Exemplu: Ultima masă la ora 18:00, iar următoarea masă la ora 10:00 a doua zi.
  2. Metoda 5:2
    • Se mănâncă normal timp de 5 zile pe săptămână și se reduc caloriile la aproximativ 500-600 timp de 2 zile neconsecutive.
  3. Post alternativ (Alternate Day Fasting)
    • O zi se consumă alimente normal, iar în următoarea zi se reduce semnificativ aportul caloric.
  4. Metoda 24 de ore (Eat-Stop-Eat)
    • Implică un post complet timp de 24 de ore, o dată sau de două ori pe săptămână.
    • Exemplu: Post de la cină la cină.
  5. Post restricționat în timp (Time-Restricted Eating – TRE)
    • Consumul alimentelor într-o anumită perioadă din zi, de obicei între 6 și 12 ore, cu post în restul timpului.

Recomandări pentru o experiență sigură și eficientă

  • Hidratare adecvată: În timpul postului, consumul de apă, ceaiuri neîndulcite sau cafea este esențial.
  • Evitarea exceselor: În fereastra de alimentație, se recomandă consumul de alimente sănătoase și echilibrate, precum proteine slabe, legume, fructe și grăsimi sănătoase.
  • Adaptare treptată: Dacă ești nou în practicarea postului, începe cu metode mai blânde, cum ar fi 12/12, și crește treptat durata perioadelor de post.
  • Consultarea unui specialist: Persoanele cu afecțiuni medicale (diabet, boli cardiovasculare, sarcină etc.) ar trebui să discute cu un medic înainte de a adopta postul intermitent.

Beneficii documentate

  • Pierdere în greutate și reducerea grăsimii corporale.
  • Îmbunătățirea sensibilității la insulină.
  • Reglarea nivelului de glucoză și colesterol.
  • Susținerea sănătății cardiovasculare și reducerea inflamației.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending