Connect with us
Publicitate

Actualitate

Decizie: AUTOSTRADA care unește Moldova de Transilvania se pregătește să treacă Carpații. Se lansează licitațiile

Publicat

Publicitate

Consiliul de Administrație al CNIR a anunțat că a aprobat astăzi lansarea licitațiilor pentru loturile montane ale Autostrăzii ,,Unirii” – A 8, respectiv pe secțiunea Sărățeni-Pipirig, practic cea mai “grea” secțiune a autostradăzii care unește Moldova de Transilvania.

Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere a aprobat, marți, 1 octombrie, lansarea licitațiilor pentru proiectarea și execuția celor patru loturi montane ale Autostrăzii ,,Unirii” –A 8, secțiunea Sărățeni-Pipirig, cu o lungime totală de 116 km.

Cele patru loturi sunt :

  1. Lotul 1 C Sărățeni-Joseni (32,4 km.)
  2. Lotul 1 D Joseni-Ditrău (14,4 km.)
  3. Lotul 2 A Dirău-Grințieș (37,9 km.)
  4. Lotul 2 B Grințieș-Pipirig (31,5 km.)

Pe traseul celor patru loturi din județele Mureș, Harghita și Neamț sunt prevăzute 38 de tuneluri și 183 de poduri, pasaje și viaducte.

Termenele de realizare sunt de 54 luni (14 luni proiectare și 40 luni execuție) pentru loturile 1 C, 2 A și 2 B, iar pentru Lotul 1 D de 34 de luni (10 luni proiectare și 24 execuție).

“Astăzi am susținut prima ședință în noua calitate de președinte al Consiliului de Administrație CNIR – Compania Națională de Investiții Rutiere.  Din această calitate am propus pe ordinea de zi, printre celelalte puncte și “Aprobarea necesității și oportunității procedurilor de achiziție publică în vederea încheierii contractului de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul de investiții autostrada Unirii-A8, Tg.Mureș-Tg.Neamt, loturile Sărățeni-Joseni, Joseni-Ditrau, Ditrău-Grinties, Grințieș-Pipirig”, proiecte votate și aprobate de CA CNIR! Le mulțumesc colegilor din CA pentru celeritate și modul profesionist în care au abordat temele ședinței de astăzi! Apreciez munca celor din executiv si a echipei tehnice CNIR, care au reușit într-un timp scurt să pună la dispoziție documentația cu privire la aceste proiecte dezbătute astăzi în CA!”, a transmis președintele Consiliului de Administrație CNIR – Compania Națională de Investiții Rutiere, Cătălin Urtoi.

Publicitate

Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, Programul Transport (2021-2027).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor: Pompierii botoșăneni, informare preventivă în marile piețe din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Acasă, la serviciu, la școală, în centre comerciale sau pe stradă, indiferent de locul în care ne aflăm în momentul producerii unor inundații, cutremure, alunecări de teren sau alte situații de urgență generate de fenomene meteo periculoase, trebuie să știm cum să ne comportăm, spun pompierii ISU Botoșani.

La fel de important este să cunoaștem ce avem de făcut înainte și după producerea unor astfel de evenimente, periodic fiind organizate acțiuni de informare și educare preventivă.

În contextul Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, pompierii botoșăneni au organizat astăzi, în Piețele Centrale din municipiile Botoșani și Dorohoi, puncte de informare preventivă.

Tema propusă anul acesta de Organizația Națiunilor Unite a fost „Implicarea copiilor și a tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre”.

Pompierii le-au prezentat tuturor broșura „De la risc la reziliență: copii protejați, comunitate sigură”, care oferă informații despre importanța protejării în fața dezastrelor, dar și materiale dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani, respectiv „Supraviețuitorii la cutremur”, „Supraviețuitorii la incendii” și „Supraviețuitorii la inundații”.

Cele mai multe dintre persoanele pe care le-au întâlnit și-au amintit de inundațiile din 2008 și 2010 din  Baranca, Rădăuți Prut și Dorohoi, dar și de urmările acestora.

Publicitate

Astfel de acțiuni vor fi desfășurate și mâine, în Piețele Centrale din municipiile Botoșani și Dorohoi.

“Împreună, suntem mai pregătiți în fața riscurilor și de aceea va invităm să fiți alături de noi, să ne urmăriți pagina de internet, rețelele de socializare și portalul fiipregatit.ro pentru a afla informații utile despre cum pot fi prevenite situațiile de urgență”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Gabriel Alexe, profesor de matematică și poet. Laureat al Marelui Premiu “Nicolae Labiș”

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi profesorul de matematică din Botoșani Gabriel Alexe, omul de cultură care a obținut Marele Premiu pentru cea mai bună carte de poezie a anului 2023 la prestigiosul Festival Național de Poezie ,,Nicolae Labiș” Ediția a 56-a, care a avut loc la Suceava, Fălticeni, Mălini, în 4-5 octombrie 2024.
Gabriel Alexe a vorbit despre carte „Esența mașinii”, ultima lansată și cea care a fost premiată la acest mare festival dar și despre ceea ce îl inspiră atunci când scrie versuri, despre cum ajungi să înțelegi valențele și rezonanța cuvintelor, dar și despre poemele la care lucrează astăzi pentru viitoarele volume.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Cetățean din Kazakhstan a plătit 1000 de euro pentru un loc de muncă, dar a primit un document fals

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui cetățean din Kazakhstan, care a prezentat la controlul de frontieră un permis de ședere cu însemnele autorităților din Polonia, fals.

În data de 11 octombrie a.c., în jurul orelor 18.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra din ţară, o femeie cu cetățenie Kazakhstan, în vârstă de 27 de ani, pasager într-un autovehicul, înmatriculat în Moldova, cu destinația Franța.

La controlul de frontieră, femeia a prezentat alături de documentul de identitate și un permis de ședere cu însemnele autorităţilor din Polonia.

Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, au fost efectuate verificări suplimentare, ocazie cu care s-a constatat că permisul de ședere nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals.

Cu privire la cele constatate, femeia a declarat că a găsit o firmă de recrutare a forței de muncă în Kazakhstan, care i-a promis că îi întocmește documente legale pentru a lucra în Polonia, iar pentru document a plătit suma de 1000 de euro, fără a avea cunoștință că acesta este fals.

“În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și tentativa de trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun”, a transmis purtătorul de cuvânt al S.T.P.F. Botoșani, comisar şef de poliţie Răcnea Minodora.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Județul Botoșani, exemplu de bune practici la nivel european la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a reprezentat, pentru al doilea an consecutiv, Regiunea de Dezvoltare Nord-Est la cel mai înalt nivel, în cadrul celei de-a XXII-a ediții a Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, organizată la Bruxelles.

Botoșani a fost singurul județ din Moldova care a avut reprezentare la nivel de Consiliu Județean și care a prezentat două modele de bune practici în cadrul celui mai important eveniment european dedicat regiunilor din întreaga Uniune Europeană.

Delegația botoșăneană a fost formată din Cristian Nistor, administratorul public al județului, Marius Ilincaru, directorul de cabinet al președintelui Consiliului Județean, Otilia Moruz, directorul Direcției Dezvoltare și Promovare, Dorin Ursu, președintele Federației Naționale a GAL-urilor din regiunea Nord-Est și managerul GAL „Colinele Moldovei”, Sorin Gângă, primarul comunei Văculești și președintele GAL-ului „Codrii de Aramă”, și Adriana Apetroaie, expert în fonduri europene la GAL „Valea Siretului de Sus”.

„În mandatul meu de președinte al Consiliului Județean, Botoșaniul a devenit o prezență constantă în spațiul european, fiind principalul județ care reprezintă Moldova la acțiunile autorităților europene. Pot afirma, fără a greși, că participarea noastră la acest eveniment de anvergură a devenit o tradiție. Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor reprezintă o oportunitate extraordinară de a face cunoscută vocea județului nostru și de a-i prezenta potențialul de dezvoltare. Acesta este motivul pentru care am răspuns pozitiv și anul acesta provocării lansate de Agenția de Dezvoltare Nord-Est și de Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina, de a împărtăși din experiența noastră administrativă cu reprezentanți din alte regiuni ale Europei. Astfel, domnul Cristian Nistor a prezentat proiectul integrat de succes al Cașcavalului de Săveni, iar doamna Otilia Moruz a discutat despre provocările și oportunitățile pe care județul nostru le întâmpină în contextul geopolitic actual al regiunii”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Reprezentanții Consiliului Județean au transmis un mesaj clar: „Județul Botoșani este un partener activ în dezvoltarea regională, prin proiectele cu finanțare europeană, guvernamentală și locală pe care le-a implementat și continuă să le implementeze”.

„Consiliul Județean Botoșani a fost unul dintre principalii vectori de dezvoltare din regiunea Moldovei. Pornind de la idei mici, am reușit să aducem beneficii semnificative județului. Trebuie să continuăm pe acest drum și să păstrăm această dorință de dezvoltare prin implementarea proiectelor  pregătite de actuala echipă a CJ Botoșani și aflate în diferite stadii. Avem un potențial uriaș de creștere și am demonstrat că putem recupera mult din decalajul față de regiunile mai dezvoltate din România și Europa. Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor a fost un barometru care ne-a arătat clar că ceea ce am realizat în ultimii patru ani a fost un proiect de succes”, a declarat Cristian Nistor, care a ținut să mulțumească reprezentanților ADR Nord-Est – Alis Socea, Sebastian Hrib și Vasile Asandei – și directorului executiv al BRCT, Cezar Grozavu, pentru sprijinul acordat și pentru oportunitatea de a reprezenta Botoșaniul la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor.

Publicitate

Iată și câteva imagini surpriinse cu această ocazie:

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending