Connect with us
Publicitate

Eveniment

De la temperaturi de vară, la o răcire accentuată, cu ploi abundente. Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie 2022

Publicat

Publicitate

Săptămâna 12 – 18 septembrie va fi o săptămână a extremelor. Vom avea parte de temperaturi și de 32 de grade, ca apoi acestea să scadă până la  la valori de doar 13 grade. Ploile abundente nu vor lipsi din peisaj, iar prin Maramureș și nordul Transilvaniei se pot acumula și 100 de litri/ metrul pătrat.

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie.  Temperaturi minime:

Primele zile ale săptămânii, intervalul LUNI – MIERCURI, aduc un regim termic nocturn care va duce temperaturile minime la valori de la 10 – 12 grade, cu ceva valori mai ridicate prin sudul extrem al Olteniei, Munteniei și Dobrogea (spre 14 – 15 grade). În același timp, minime mai scăzute vor fi prin nordul Moldovei, prin depresiunile Transilvaniei (7 – 9 grade), în timp ce la munte nu mai depășim 5 – 7 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Dimineața zilei de JOI aduce, în schimb, o încălzire consistentă, care se va resimți mai ales prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului și zona litoralului, zone unde vorbim din nou de o noapte tropicală, cu temperaturi spre 20 – 21 de grade. În restul țării minimele urcă spre 15 – 16 grade.

Publicitate

VINERI încălzirea continuă, astfel că vorbim, la nivelul întregii țări, de minime între 17 – 19 grade, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem minime de vară, 21 – 23 de grade.

Lucrurile nu se vor schimba foarte mult nici pe parcursul zilei de SÂMBĂTĂ, dar minimele zilei de DUMINICĂ scad simțitor mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Moldovei (10 – 12 grade). Totuși, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea  vom avea temperaturi normale, de 14 – 16, 17 grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie. Temperaturi maxime:

ZIua de LUNI aduce temperaturi maxime cuprinse între 22 – 24, 25 de grade în mare parte din țară, excepție urmând să facă nordul Moldovei, depresiunile Transilvaniei (15 – 16 grade), sudul Moldovei (18 – 20 de grade), în timp ce la munte se ating 12 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Publicitate

Zilele de MARȚI și MIERCURI nu aduc schimbări importante în ceea ce privește regimul termic diurn și nici distribuția lui.

De JOI, însă, vorbim de o încălzire puternică, care va duce temperaturile, prin Oltenia Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea al 30 – 32 de grade, în timp ce prin Banat, Crișana, sudul Moldovei ne apropiem de 26 – 28 de grade. În nordul Moldovei, Trasnilvania, Maramureș maximele de joi se opresc la 23 – 25 de grade, în timp ce la munte avem parte de 18 – 20 de grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

Și ziua de VINERI vine cu maxime mult peste normal în Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (30 – 32, izolat chiar 33 de grade), în timp ce prin Oltenia, Banat, centrul Moldovei se vor atinge 25 – 27 de grade. În Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și la munte nu vor fi mai mult de 19 – 21, 22 de grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

Publicitate

În WEEKEND se schimbă foaia, astfel că, SÂMBĂTĂ în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, Trasnilvania avem parte de o răcire puternică, maximele abia mai ajung la 13 – 15 grade, iar pe crestele montane se opresc la 7 – 9 grade. Rămâne, în continuare, mult mai cald prin Muntenia, Dobrogea (29 – 30 de grade), în timp ce în Oltenia și Moldova avem parte de 22 – 24 de grade.

Încheiem săptămâna cu un regim termic apropiat de normalul celei de a treia decade a lui septembrie, cu maxime la nivelul întregii țări între 18 – 20, 21 de grade (doar prin Trasnilvania și Maramureș sunt posibile temperaturi de 14 – 16 grade, iar la munte 11 – 12 grade (2 – 4 grade pe creste).

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie. Precipitații:

Săptămâna care urmează menține țara noastră sub acțiunea unor nuclee depresionare, a unor fronturi atmosferice dar și cu un nucleu rece în altitudine care favorizează, toate, apariția precipitațiilor.

În noaptea de duminică spre LUNI ploile sunt prezente prin zonele montane, nordul Moldovei, Crișana, dar și prin Dobrogea, pentru ca, pe parcursul zilei, să avem condiții de ploi prin bună parte din țară, însoțite chiar și de fenomene convective (descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, vât cu aspect de vijelie). Seara și finalul zilei ploile se vor concentra în zona Moldovei. Nu vorbim de cantități care să treacă de  7 – 10 l/mp (prin zonele montane).

Și pe parcursul zilei de MARȚI ploile vor prefera tot Moldova, zonele montane, Transilvania, Maramureș iar spre seară și prin estul Munteniei, Dobrogea. În Moldova și zonele montane se pot acumula până la 10 l/mp.

MIERCURI ploile ar putea să mai apară doar prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei. Începând cu ziua de JOI lucrurile se schimbă radical și în ceea ce privește precipitațiile: ploile vor fi prezente în Banat, Crișana, Maramureș, prin Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane. Cantități importante se pot acumula prin Apuseni (20 de l/mp) nordul Transilvaniei și Maramureș (30 – 50 l/mp).

În continuare VINERI ploile sunt prezente (și abundente) în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei. Din nou, cantități mari de precipitații se pot acumula (20 – 30, 40 de l/mp), iar prin Maramureș chiar 70 – 80 de l/mp.

SÂMBĂTĂ ploile cuprind toată țara, dar, în continuare, cele mai mari cantități le vom avea tot prin Banat, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, zonele montane (30 – 40 de l/mp). Duminică ploile ajung și prin Muntenia, Dobrogea (15 – 20 de l/mp), dar continuă și la munte (10 – 15 l/mp), prin Transilvania, Maramureș, Moldova (3 – 5 l/mp).

Cantitățile totale de ploi așteptate să cadă în această săptămână ar putea ajunge, prin Banat, Crișana, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei la 40 – 60 de l/mp, cu 10 – 20 de l/mp prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea. Oltenia trage lozul necâștigător, cu arii extinse unde nu va ploua deloc. O situație mult mai periculoasă se anunță pentru Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni, regiuni unde ne putem apropia de 100 de l/mp.

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie. Context sinoptic:

Ne așteaptă o săptămână în care, la nivelul țării noastre, va predomina un câmp de presiune scăzută, care va fi asociat cu prezența unor nuclee depresionare.

În primele zile ale săptămânii va fi voba de Depresiunea Peggy, poziționată acum în estul țării noastre și în bazinul Mării Negre pentru ca mai apoi, talvegul unui ciclon islandez să ajungă și în țara noastră, iar odată cu el vom avea parte și de un vast front rece care va traversa regiunea noastră de la V la E. În prima parte a săptămânii vom fi traversați și de un front de ocluziune.

Importante pentru contextul sinoptic al săptămânii viitoare vor fi și o serie de nuclee reci în altitudine, bine conturate în troposfera medie și înaltă care ar putea furniza momente de instabilitate accentuată.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, continuăm cu alternanța caracteristică, de fapt, lunii septembrie. Astfel, primele zile ne vor regăsi pe o circulație NV – SE, care va poziționa țara noastră într-o zonă cu abateri ușor negative la 850 hPA (1.5 km altitudine). De miercuri și până sâmbătă revenim pe o circulație atlantică, care aduce aer foarte cald spre noi, cu abateri termice pozitive care pot ajunge chiar și spre +8, +10 grade peste normalul perioadei. Lucrurile se schimbă radical odată cu weekendul următor, când o masă de aer polar coboară spre țara noastră și ne duce spre abateri negative, iar scăderea de temperaturi va deveni și mai puternică în intervalul începând cu 18 septembrie încolo.

Sursa: prognozemeteo.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Accident la Ipotești! Cei doi pasageri, în vârstă de 70 de ani, ajutați să iasă din mașină de un jandarm în timpul liber

Publicat

Publicitate

În această dimineață, în jurul orei 09.00, un jandarm botoșănean aflat în timpul liber a observat cum autoturismul din fața sa, care se deplasa dinspre Ipotești spre municipiul Botoșani, a derapat într-o curbă și a intrat în șanțul de pe marginea drumului.

Jandarmul a oprit imediat, i-a ajutat pe cei doi pasageri, în vârstă de aproximativ 70 de ani, să coboare și s-a asigurat, în același timp, că aceștia nu au nevoie de îngrijiri medicale.

Jandarmul a solicitat sprijinul unei cunoștințe cu o mașină mai puternică și, cu ajutorul unei șufe, au scos autovehiculul din șanț și l-au readus pe carosabil pentru a-și continua deplasarea, după ce agentul de poliție sosit la fața locului a procedat conform prevederilor legale în astfel de situații.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Silegeanu Cătălin, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, promite schimbări reale pentru județ

Publicat

Publicitate

Recent, prim-vicepreședintele AUR Botoșani și candidat la Senat, Silegeanu Cătălin, a efectuat o vizită în comuna Vorona, unde a fost întâmpinat cu interes de către localnici. În cadrul acestei vizite, Silegeanu a prezentat planurile ambițioase ale partidului pentru reconstrucția României și a subliniat importanța unei schimbări autentice în politica națională.

“Astăzi, am avut onoarea de a discuta cu cetățenii din Vorona, oameni care își doresc o Românie mai bună și mai prosperă. Așa cum am declarat, planul propus de George Simion și susținut de AUR se axează pe revitalizarea economiei și întărirea demnității naționale. Cetățenii ne-au transmis că sunt dezamăgiți de politicile PSD și PNL, care, de-a lungul anilor, au contribuit la declinul națiunii noastre. Ei cer o schimbare reală, și noi suntem pregătiți să fim această schimbare”, a declarat Silegeanu.

Acesta a subliniat că AUR este dedicat menținerii unui dialog deschis și continuu cu cetățenii, pentru a le înțelege nevoile și a colabora la construirea unui viitor mai bun. “Împreună, putem aduce schimbarea de care România are nevoie. Mulțumesc locuitorilor din Vorona pentru primirea călduroasă și pentru sinceritatea cu care ne-au împărtășit gândurile lor”, a adăugat Silegeanu.

Publicitate

Vizita în Vorona face parte dintr-o serie de întâlniri pe care Silegeanu și echipa sa le-au planificat în întreg județul Botoșani, având ca scop principal prezentarea programului politic al AUR și discutarea problemelor cu care se confruntă comunitățile locale.

CMF11240014

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Roma, beat la volan, scos din trafic de polițiștii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 30 de ani, din comuna Roma, bănuit de comiterea infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 3 noiembrie a.c., în jurul orei 22:00, ar fi condus un autoturism fără a deține permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule și fiind sub influența alcoolului. Aparatul etilotest a indicat o valoare de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Publicitate

  

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Orașele Săveni și Ștefănești rămân în continuare fără apă. Mai multe comune au aceeași soartă. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că sistarea temporară a furnizării apei potabile, inițial programată până la data de astăzi, 05 noiembrie 2024, va fi prelungită până la data de 07 noiembrie 2024, orele 20:00, din cauza  lucrărilor gestionate de Administrația Națională Apele Române -Exploatarea Complexă Stânca Costești. Lucrările vizează reparații și modernizări importante la rețelele de apă, fiind necesare pentru a asigura calitatea serviciului pe termen lung.

Ca urmare, apa potabilă va fi furnizată cu presiune redusă (sistare în unele zone) către consumatorii din orașul Ștefănești, orașul Săveni, respectiv din comunele: Românești, Santa Mare, Călărași, Răuseni, Todireni, Albești, Trușești, Dângeni, Ungureni, Dobârceni, Durnești, Mihălășeni, Hlipiceni, Avrămeni, inclusiv comunele Bivolari și Andrieșeni din județul Iași.

Ne cerem scuze față de utilizatorii afectați și le mulțumim pentru înțelegere!

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending