Connect with us
Publicitate

Eveniment

De la temperaturi de vară, la o răcire accentuată, cu ploi abundente. Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie 2022

Publicat

Publicitate

Săptămâna 12 – 18 septembrie va fi o săptămână a extremelor. Vom avea parte de temperaturi și de 32 de grade, ca apoi acestea să scadă până la  la valori de doar 13 grade. Ploile abundente nu vor lipsi din peisaj, iar prin Maramureș și nordul Transilvaniei se pot acumula și 100 de litri/ metrul pătrat.

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie.  Temperaturi minime:

Primele zile ale săptămânii, intervalul LUNI – MIERCURI, aduc un regim termic nocturn care va duce temperaturile minime la valori de la 10 – 12 grade, cu ceva valori mai ridicate prin sudul extrem al Olteniei, Munteniei și Dobrogea (spre 14 – 15 grade). În același timp, minime mai scăzute vor fi prin nordul Moldovei, prin depresiunile Transilvaniei (7 – 9 grade), în timp ce la munte nu mai depășim 5 – 7 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Dimineața zilei de JOI aduce, în schimb, o încălzire consistentă, care se va resimți mai ales prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului și zona litoralului, zone unde vorbim din nou de o noapte tropicală, cu temperaturi spre 20 – 21 de grade. În restul țării minimele urcă spre 15 – 16 grade.

Publicitate

VINERI încălzirea continuă, astfel că vorbim, la nivelul întregii țări, de minime între 17 – 19 grade, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem minime de vară, 21 – 23 de grade.

Lucrurile nu se vor schimba foarte mult nici pe parcursul zilei de SÂMBĂTĂ, dar minimele zilei de DUMINICĂ scad simțitor mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Moldovei (10 – 12 grade). Totuși, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea  vom avea temperaturi normale, de 14 – 16, 17 grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie. Temperaturi maxime:

ZIua de LUNI aduce temperaturi maxime cuprinse între 22 – 24, 25 de grade în mare parte din țară, excepție urmând să facă nordul Moldovei, depresiunile Transilvaniei (15 – 16 grade), sudul Moldovei (18 – 20 de grade), în timp ce la munte se ating 12 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Publicitate

Zilele de MARȚI și MIERCURI nu aduc schimbări importante în ceea ce privește regimul termic diurn și nici distribuția lui.

De JOI, însă, vorbim de o încălzire puternică, care va duce temperaturile, prin Oltenia Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea al 30 – 32 de grade, în timp ce prin Banat, Crișana, sudul Moldovei ne apropiem de 26 – 28 de grade. În nordul Moldovei, Trasnilvania, Maramureș maximele de joi se opresc la 23 – 25 de grade, în timp ce la munte avem parte de 18 – 20 de grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

Și ziua de VINERI vine cu maxime mult peste normal în Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (30 – 32, izolat chiar 33 de grade), în timp ce prin Oltenia, Banat, centrul Moldovei se vor atinge 25 – 27 de grade. În Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și la munte nu vor fi mai mult de 19 – 21, 22 de grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

Publicitate

În WEEKEND se schimbă foaia, astfel că, SÂMBĂTĂ în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, Trasnilvania avem parte de o răcire puternică, maximele abia mai ajung la 13 – 15 grade, iar pe crestele montane se opresc la 7 – 9 grade. Rămâne, în continuare, mult mai cald prin Muntenia, Dobrogea (29 – 30 de grade), în timp ce în Oltenia și Moldova avem parte de 22 – 24 de grade.

Încheiem săptămâna cu un regim termic apropiat de normalul celei de a treia decade a lui septembrie, cu maxime la nivelul întregii țări între 18 – 20, 21 de grade (doar prin Trasnilvania și Maramureș sunt posibile temperaturi de 14 – 16 grade, iar la munte 11 – 12 grade (2 – 4 grade pe creste).

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie. Precipitații:

Săptămâna care urmează menține țara noastră sub acțiunea unor nuclee depresionare, a unor fronturi atmosferice dar și cu un nucleu rece în altitudine care favorizează, toate, apariția precipitațiilor.

Publicitate

În noaptea de duminică spre LUNI ploile sunt prezente prin zonele montane, nordul Moldovei, Crișana, dar și prin Dobrogea, pentru ca, pe parcursul zilei, să avem condiții de ploi prin bună parte din țară, însoțite chiar și de fenomene convective (descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, vât cu aspect de vijelie). Seara și finalul zilei ploile se vor concentra în zona Moldovei. Nu vorbim de cantități care să treacă de  7 – 10 l/mp (prin zonele montane).

Și pe parcursul zilei de MARȚI ploile vor prefera tot Moldova, zonele montane, Transilvania, Maramureș iar spre seară și prin estul Munteniei, Dobrogea. În Moldova și zonele montane se pot acumula până la 10 l/mp.

MIERCURI ploile ar putea să mai apară doar prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei. Începând cu ziua de JOI lucrurile se schimbă radical și în ceea ce privește precipitațiile: ploile vor fi prezente în Banat, Crișana, Maramureș, prin Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane. Cantități importante se pot acumula prin Apuseni (20 de l/mp) nordul Transilvaniei și Maramureș (30 – 50 l/mp).

În continuare VINERI ploile sunt prezente (și abundente) în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei. Din nou, cantități mari de precipitații se pot acumula (20 – 30, 40 de l/mp), iar prin Maramureș chiar 70 – 80 de l/mp.

SÂMBĂTĂ ploile cuprind toată țara, dar, în continuare, cele mai mari cantități le vom avea tot prin Banat, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, zonele montane (30 – 40 de l/mp). Duminică ploile ajung și prin Muntenia, Dobrogea (15 – 20 de l/mp), dar continuă și la munte (10 – 15 l/mp), prin Transilvania, Maramureș, Moldova (3 – 5 l/mp).

Cantitățile totale de ploi așteptate să cadă în această săptămână ar putea ajunge, prin Banat, Crișana, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei la 40 – 60 de l/mp, cu 10 – 20 de l/mp prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea. Oltenia trage lozul necâștigător, cu arii extinse unde nu va ploua deloc. O situație mult mai periculoasă se anunță pentru Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni, regiuni unde ne putem apropia de 100 de l/mp.

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie. Context sinoptic:

Ne așteaptă o săptămână în care, la nivelul țării noastre, va predomina un câmp de presiune scăzută, care va fi asociat cu prezența unor nuclee depresionare.

În primele zile ale săptămânii va fi voba de Depresiunea Peggy, poziționată acum în estul țării noastre și în bazinul Mării Negre pentru ca mai apoi, talvegul unui ciclon islandez să ajungă și în țara noastră, iar odată cu el vom avea parte și de un vast front rece care va traversa regiunea noastră de la V la E. În prima parte a săptămânii vom fi traversați și de un front de ocluziune.

Importante pentru contextul sinoptic al săptămânii viitoare vor fi și o serie de nuclee reci în altitudine, bine conturate în troposfera medie și înaltă care ar putea furniza momente de instabilitate accentuată.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, continuăm cu alternanța caracteristică, de fapt, lunii septembrie. Astfel, primele zile ne vor regăsi pe o circulație NV – SE, care va poziționa țara noastră într-o zonă cu abateri ușor negative la 850 hPA (1.5 km altitudine). De miercuri și până sâmbătă revenim pe o circulație atlantică, care aduce aer foarte cald spre noi, cu abateri termice pozitive care pot ajunge chiar și spre +8, +10 grade peste normalul perioadei. Lucrurile se schimbă radical odată cu weekendul următor, când o masă de aer polar coboară spre țara noastră și ne duce spre abateri negative, iar scăderea de temperaturi va deveni și mai puternică în intervalul începând cu 18 septembrie încolo.

Sursa: prognozemeteo.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

„Satule, mândră grădină”. Mai sunt câteva zile până când orașul Bucecea va îmbrăca haină de sărbătoare.

Publicat

Publicitate

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Bucecea, organizează Festivalul – Concurs al Cântecului Popular Românesc „SATULE, MÂNDRĂ GRĂDINĂ”, care a ajuns la cea de-a – XLIII – a ediție.

A devenit tradiție ca în fiecare an de sărbătoarea ortodoxă a Sfinților Constantin și Elena, la Bucecea să aibă loc această manifestare culturală.

Fiind un festival de renume național, concurenți buni și foarte buni se înscriu anual în număr foarte mare pentru a urca pe scena de la Bucecea, unde s-au lansat numeroși interpreți din lumea muzicii populare românești.

Publicitate

Anul acesta s-au înscris peste 85 de concurenți din județele Iași, Suceava, Vaslui, Vrancea, Neamț, Brăila și Botoșani, dintre care 50 s-au calificat la preselecție și vor intra în concurs.

Juriul format din personalități de seamă ai folclorului românesc precum:

Elise Stan  –  (Președinte al juriului) – Profesor  Doctor,  etnomuzicolog și realizator de emisiuni la Televiziunea Română

Publicitate

Gabriel-Ciprian Chițu  –  Conferențiar Universitar Doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din lași și dirijor al Ansamblului Folcloric „Doina Carpaților” al Casei De Cultură a Studenților din Iași.

Cornelia Ciobanu  –  cunoscută interpretă de muzică populară, fostă membră a Orchestrei Rapsozii Botoșanilor, fostă manager al Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Botoșani și fost profesor de canto al Școlii Populare de Arte „George Enescu” Botoșani.

Alina- Anișoara Spătaru  –  interpretă, referent de specialitate la Centrul Cultural Bucecea

Publicitate

Agnes Daliana Bejan  –  referent cultural al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – compartimentul „Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale”

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor -Ioan Cobâlă”  –  dirijor Ion Oloieru, manager – Dan Doboș  – va asigura acompaniamentul tuturor concurenților și a invitaților speciali.

-Festivalul se va desfășura pe parcursul a două zile după cum urmează:

Publicitate

Luni, 20 mai, ora 16:00 ;

Deschiderea Festivalului

– Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă” –suită de melodii populare

– Grup vocal al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani – coordonator Mariana Ichim Hodan

– Categoria soliști vocali 10-13 ani

– Categoria soliști instrumentiști 10- 14 ani

– Invitat special Delia Gandore câștigătoare a trofeului „Satule mândră grădină” în anul 2022

– Categoria soliști vocali 14- 18 ani

– Categoria soliști instrumentiști peste 15 ani

– Invitat special Patrick Petrescu câștigătorul trofeului „Satule mândră grădină” în anul 2023

– Categoria soliști vocali 19 – 30 ani

– Rapsozi populari

Marți 21 mai, ora 18:00 ;

– Gala laureaților Festivalului – Concurs al Cântecului Popular Românesc  „Satule,  mândră grădină”

– Invitat special – Cornelia Ciobanu

–  Premierea concurenților de la categoriile soliști vocali 10-13 ani și soliști instrumentiști 10 -14 ani

-Invitat special – Iustina Irimia- Cenușă

– Premierea concurenților de la categoriile soliști vocali 14-18 ani și a soliștilor instrumentiști cu vârsta de peste 15 ani

-Invitat special – Angelica Flutur

-Premierea concurenților de la categoria soliști vocali 19-30 de ani, a rapsozilor populari și trofeul festivalului

Festivalul se va încheia pe acordurile invitaților de onoare „Grupul Ștefan Vodă”  din Republica Moldova.

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani, Eusebiu Laurențiu Cilibiu.
Inginer ca specializare, Eusebiu Laurențiu Cilibiu a vorbit despre candidatura sa la președinția Consiliului Județean Botoșani, despre soluțiile sale și despre noua echipă de la AUR Botoșani într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O șoferiță din Botoșani a trăit clipe de coșmar când s-a trezit că mașina a luat foc în mers

Publicat

Publicitate

Un autoturism a luat foc astăzi, în timp ce se deplasa pe strada Primăverii dinmunicipiul Botoșani.

Conducătoarea auto a fost atenționată de ceilalți participanți la trafic că iese fum de sub capotă, a oprit mașina și a coborât imediat.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Publicitate

Aceștia au constatat faptul că ardea partea din față a autoturismului și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga mașină.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Publicitate

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

Publicitate

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Broșura pentru admiterea la liceu 2024, Botoșani. Numărul de locuri pentru clasa a IX-a

Publicat

Publicitate
  • Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare nu pot publica Broșura pentru admiterea la liceu 2024, pe 13 mai, conform calendarului, pentru că Guvernul nu a aprobat documentul privind cifra de școlarizare. Pe baza acestui document, peste 170.000 de elevi de clasa a VIII-a își stabilesc opțiunile pentru admiterea la liceu. Pe 16 mai Guvernul a aprobat proiectul de HG privind cifra de școlarizare pentru anul 2024-2025 și Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ministerul Educației a propus un număr de 134 de mii de locuri la liceu în clasa a IX-a, număr identic cu cel de anul trecut.

Pentru al doilea an consecutiv, media claselor gimnaziale nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu. Înscrierile pentru admiterea la liceu, în 2024, vor începe pe 11 iulie, iar repartizarea candidaților are loc pe 24 iulie, potrivit calendarului oficial.

 

Publicitate

Broșura de admitere în învățământul liceal, profesional și dual, an școlar 2024-2025, BOTOȘANI

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending