Connect with us
Publicitate

Actualitate

De la 1 ianuarie 2024, impozite mai mari și de 4,8 ori la microîntreprinderi. Noile praguri anunțate de ministrul Finanțelor

Publicat

Microintrepriderile cu peste 30% rentabilitate, vor trece trece la impozit pe profit de 16%, pe motiv că fac ”optimizare fiscală”, anunță alba24.ro. Ministrul Finanțelor a anunțat pragurile pentru impozitarea microîntreprinderilor ce vor fi aplicate din 1 ianuarie 2024. Microintreprinderile cu rentabilitate de peste 30% vor plăti impozitul cu aproape 5 ori mai mare față de cât plăteau până acum..

Pragurile pentru impozitarea microîntreprinderilor, , au fost prezentate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Potrivit ministrului, de anul viitor, va fi aplicat:

  • impozit de 1% din cifra de afaceri, pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri sub 300.000 de lei
  • impozitul de 3% din cifra de afaceri, pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri între 300.001 lei și 2,5 milioane de lei
  • Pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri între 300.001 lei și 2,5 milioane de lei care au o rată de profitabilitate mai mare de 30% e introdus automat impozitul pe profit de 16% și dispare impozitul de 3% pe cifra de afaceri, a mai spus Boloș, la Antena3.

”Se consideră că la un profit de peste 30% e optimizare fiscală”, a spus ministrul Finanțelor.

Exemplu de calcul la o cifră de afaceri de 100.000 lei /lună

Microîntreprinderile care au o cifra de afaceri de 100.000 lei pe luna plătesc în prezent un impozit de 1% adică 1000 lei.

De la 1 ianuarie 2024 vor plăti minim 3000 lei pe lună și dacă au o MARJĂ NETĂ DE PROFIT de MINIM 30% trec la impozit pe profit adică 16% ceea ce ar însemna 4800 lei pe lună.

Creșterea este de 4,8 ori față de impozitul plătit în prezent.

Câte firme sunt vizate

Ministrul a precizat că circa 56.000 de firme din 176.000 vor trece la sistemul de impozit pe profit.

Potrivit sursei citate, 420.000 microîntreprinderi „rămân cu impozit de 1%, în 3% avem 166.000 de microîntreprinderi și, dacă adăugăm rata de rentabilitate, doar 56.000 firme din 176.000 firme migrează către spre sistemul de impozit pe profit, din simularea noastră.

Dar rămân 420.000 de firme cu 1% și 120.000 de firme rămân cu 3%”.

Guvernul urmează să își asume răspunderea luna aceasta pe un pachet de modificări ale Codului fiscal, potrivit cursdeguvernare.ro.

Modificarea Codului fiscal se face cu scopul creșterii veniturilor bugetare, pentru a ține sub relativ control deficitul bugetar.

Pachetul de măsuri fiscale de austeritate va fi pus în dezbatere publică în această săptămână

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pachetul pe măsuri fiscale pentru care își va asuma răspunderea în Parlament va fi pus în dezbatere publică în această săptămână.

Una dintre cele mai mari controverse: tichetele de masă ar putea fi plătite numerar. În plus, românii cu mașini sau case scumpe ar putea plăti mai mult pentru dările la stat.

Ciolacu a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament

„Acesta este Guvernul României și în această logică vom pune România pe primul loc. Avem nevoie de o Românie decentă și echitabilă pentru toți. Pentru asta trebuie să oprim debandada bugetară. Trebuie să facem un sistem fiscal echitabil și să luptăm în mod real cu evaziunea.

Din punctul meu de vedere nu mai puteam continua așa. Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri sau sunt risipite cu instituții care se calcă în picioare, în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale, școli”, a spus Marcel Ciolacu.

Măsurile fiscale care ar putea fi incluse în hotărârea de guvern

  • – transformarea tichetelor de masă în bani
  • – creșterea accizelor la alcool și tutun
  • – creșterea TVA (panouri fotovoltaice, cluburi, săli de sport și festivaluri)
  • – eliminarea facilităților fiscale (IT, construcții, agricultură)
  • – impozit pe profitul băncilor- noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi
  • – taxa de 1% pentru multinaționale
  • – 0,3 % pentru clădiri rezidențiale de peste  500.000 euro
  • – 0,3% mașini de peste  75.000 euro
  • – vouchere de vacanță doar pentru bugetarii cu salarii de până în 8.000 lei
  • – eliminarea posturilor vacante
  • – comasarea sau regionalizarea unor instituții
  • – reducerea numărului de consilieri cu 50%
  • – reducerea numărului de secretari de stat cu 30%

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Noaptea trecută: Patru persoane au fost găsite carbonizate în urma exploziei la magistrala de gaz de la Călimăneşti

Publicat

Planul roșu de intervenție a fost activat, în noaptea de miercuri spre joi, în județul Vrancea, după o explozie la magistrala de gaze de la Călimănești.

Patru persoane au fost găsite carbonizate în urma exploziei la magistrala de gaz de la Călimăneşti, iar alte cinci persoane, rănite, au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, informează realitatea.net.

„În noaptea de miercuri spre joi am fost solicitaţi să intervenim în urma producerii unei explozii urmată de incendiu, pe şantierul Autostrăzii Moldovei, în dreptul localităţii Călimăneşti. În urma evenimentului, au rezultat cinci victime rănite. Din nefericire, la faţa locului au fost descoperite patru victime carbonizate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Florin Olaru.

Potrivit acestuia, victimele rănite au fost transportate la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Adjud, două dintre acestea, care au suferit arsuri, urmând să fie transportate la două unităţi medicale din Capitală.

Atât persoanele decedate, cât şi cele rănite în urma incendiului efectuau lucrări de construcţie pe şantierul Autostrăzii Moldovei.

Planul roşu de intervenţie a fost activat, în noaptea de miercuri spre joi, la ora 01,30, în urma unei explozii la o magistrală de gaz de la Călimăneşti. Incendiul a fost lichidat după circa trei ore, intervenindu-se în continuare pe răcirea utilajelor surprinse de incendiu.

La faţa locului au intervenit şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă, patru ambulanţe SMURD, o autospecială de transport persoane şi victime multiple a ISU Vrancea şi cinci ambulanţe al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea.

Citeste mai mult

Eveniment

Aflarea moaștelor Sfântului Ierarh Dimitrie, Mitropolitul Rostovului

Publicat

În anul 1702, Sfântul Dimitrie, Mitropolitul Rostovului a ajuns la catedrala din Rostov și a vizitat de asemenea și Mănăstirea Sfântului Iacob. Înainte cu trei zile de moartea sa, Sfântul Dimitrie a început a slăbi foarte mult și a tuși.

Pe 26 octombrie 1709, în ziua numelui său, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Zămislirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, după care a indicat celor prezenți locul în care vrea să fie înmormântat, în partea dreaptă a catedralei, zicând: „Iată locul meu de odihnă! Aici mă voi odihni pentru veșnicie!”. Sfântul Dimitrie a trecut la cele veșnice în data de 28 octombrie 1709. După ce a fost îmbrăcat în toate veșmintele arhierești, pe care însuși le pregătise înainte de sfârșitul său, au pus în sicriu sfântul lui trup, iar sub cap, în loc de pernă, după porunca sa, diferite cărți alcătuite și scrise cu cerneală de mâna lui.

În aceeași zi a fost așezat în biserica ce se afla aproape de chilia arhierească. Auzindu-se în toată cetatea Rostovului de adormirea acestui bun păstor, s-a adunat popor mult la cinstitul lui trup, plângându-și învățătorul cel bun care-i ajuta în nevoi și în necazuri, povățuindu-i atât pe mireni cât și pe călugări și preoți. Contrar dorinței sfântului, pe care și-a exprimat-o în testamentul său, clerul și poporul din Rostov a cerut locțiitorului tronului patriarhal, Mitropolitul Ștefan Yavorsky de Riazan, să săvârșească înmormântarea în Catedrala orașului, acolo unde erau îngropați toți cei ce fuseseră mai înainte arhierei ai Rostovului. Mitropolitul Ștefan a insistat să-l îngroape pe prietenul său decedat lângă Sfântul Ioasaf, predecesorul Sfântului Dimitrie.

Cu toate acestea, mormântul nu a fost pregătit până la sosirea Mitropolitului Ștefan, chiar dacă trecuse aproximativ o lună de la moartea sfântului. La 25 noiembrie 1709, Mitropolitul Ștefan împreună cu soborul a săvârșit Sfânta Liturghie, apoi slujba înmormântării cu tot soborul, după care l-au dus în Mănăstirea Sfântului Iacov și l-au așezat în mormânt, în Catedrala Zămislirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în partea dreaptă așa cum indicase el, alături de Sfântul Ioasaf (predecesorul său).

Deoarece la sosirea Mitropolitului Ștefan, mormântul nu era încă pregătit, s-a făcut în grabă un cadru de lemn în care a fost înmormântat corpul sfântului. Acest detaliu, prevăzut prin providența lui Dumnezeu, a condus la o descoperire rapidă a Sfintelor Moaște. În anul 1752 au fost efectuate reparații la Catedrala Zămislirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, iar la 21 septembrie (după aproape 43 de ani de la adormire) a fost descoperit trupul întreg și nestricat al Sfântului Dimitrie. Mormântul fusese afectat de igrasie, sicriul de stejar a putrezit, scrisul s-a șters, dar trupul sfântului, omoforul, sacosul, mitra și metanierul s-au păstrat intacte.

După descoperirea Sfintelor Moaște, s-au săvârșit multe vindecări minunate, care au fost raportate Sfântului Sinod. Acesta a trimis pe Mitropolitul Silvestru de Suzdal și pe Arhimandritul Gabriel Simonov la Rostov pentru a cerceta moaștele Sfântului Dimitrie și pentru a afla detalii despre vindecările minunate. În ziua de 29 aprilie 1757, Sfântul Sinod a emis o hotărâre prin care îl canonizează pe Sfântul Dimitrie, Mitropolitul Rostovului, trecându-l în rândul sfinților, stabilind ca zi de sărbătoare zilele de 28 octombrie (ziua adormirii sfântului) și 21 septembrie (ziua în care s-au descoperit sfintele sale moaște).

Citeste mai mult

Eveniment

UEFA a anunțat sancțiunile după meciul cu Kosovo. Copiii sub 14 ani, singurii spectatori ai meciului România – Andorra

Publicat

UEFA a luat o decizie după incidentele de la România – Kosovo 2-0, unde o parte din galerie a afișat un banner pe care a scris Kosovo e Serbia.

Concret UEFA a decis că partida România – Andorra (15 octombrie, 21:45) se va desfășura cu ușile închise, dar pot intra doar copiii sub 14 ani. De asemenea, FRF a primit o amendă de 52.000 de euro.

Comisia de Disciplină a UEFA a deschis o anchetă pentru a analiza incidentele petrecute la meciul de pe Arena Națională.

Condițiile în care vor putea participa copiii la meciul cu Andorra

Accesul copiilor sub 16 ani va fi GRATUIT. Aceștia trebuie să fie organizați în grupuri, de la unități de învățământ preșcolar și școlar, școli de fotbal, grupe de juniori ale cluburilor de fotbal.

La fiecare grup de 10 copii va putea intra și un însoțitor. Procedura completă de înscriere va fi anunțată în zilele viitoare de FRF.

Cine transmite LIVE la TV meciul România Andorra

Cine transmite live meciurile României în calificări la Campionatul European 2024:

12 octombrie 2023 – 21:45 Cine transmite LIVE Belarus – România / Antena 1

15 octombrie 2023 – 21:45 Cine transmite LIVE România – Andorra / Prima TV

18 noiembrie 2023 – 21:45 Cine transmite LIVE Israel – România / Prima TV

21 noiembrie 2023 – 21:45 Cine transmite LIVE România – Elveția / Antena 1.

Citeste mai mult

Actualitate

Cu cât rămâne în mână un angajat cu salariul minim, după majorarea de la 1 octombrie

Publicat

Cu cât rămâne în mână un angajat cu salariul minim: Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre a Guvernului prin care salariul minim brut pe economie se majorează la 3.300 lei de la 1 octombrie, informează alba24.ro.

Totuși, din această sumă de 300 de lei, angajații din România vor rămâne la salariul net cu doar 93 de lei.

Restul de 207 lei vor merge la stat sub forma diferitor taxe. Asta dacă nu se va menține facilitatea de a scuti de taxe 200 de lei din salariul brut. Noul proiect de hotărâre nu precizează nimic despre acest lucru.

Concret, orice angajat cu salariul minim pe economie va lua, după taxe, 1.981 de lei în mână. Un număr foarte mare de români, peste 1,85 de milioane, supraviețuiesc lunar cu această sumă.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creștere de 10 %, față de luna septembrie 2023.

În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,96 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună”, arată proiectul de act normativ.

Aproximativ 28 % din numărul total de salariați activi sunt plătiți cu salariul minim, în România.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending