Connect with us

Eveniment

De la 1 ianuarie 2024, ajutorul de deces a fost majorat. Care este suma și cine poate beneficia de acest ajutor

Publicat

Publicitate

Ajutorul pentru înmormântare a fost majorat în 2024, începând cu 1 ianuarie, cu suma de 778 de lei, oferind sprijin suplimentar familiilor aflate în momente dificile, relatează alba24.ro.

Pentru a beneficia de ajutorul de deces, este necesară depunerea unei cereri și a certificatului de deces. Este esențial de reținut că suma nu este acordată automat și trebuie solicitată explicit.

Plata ajutorului se va efectua în decurs de trei zile lucrătoare de la depunerea cererii.

În schimb, potrivit noilor legi, începând cu data de 1 ianuarie 2024, conform prevederilor art. 20 din Legea nr. 422/2023, cuantumul ajutorului de deces prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, este următorul:

– În cazul decesului asiguratului sau pensionarului: 7.567 lei de la 6.789 lei;

– În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului: 3.784 lei.

Publicitate

Ajutor înmormântare 2024. Indemnizația de deces a fost majorată
Pentru anul 2024 au fost anunțate schimbări în privința ajutorul de deces. Acești bani se achită în termen de trei zile lucrătoare de la solicitare de către:

– casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia
– instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, sau al unui membru de familie al acestuia.

Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi:

– Soţul supravieţuitor
– Copilul;
– Părintele;
– Tutorele;
– Curatorul;
– Oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus.
În acest fel, ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat.

Ajutorul de înmormântare pentru persoanele care NU au calitatea de asigurat sau de pensionar
– În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului ajutorul de deces este de 3.784 lei.

În cazul în care persoana decedată NU avea calitatea de asigurat sau de pensionar, ajutorul de deces se achită unui membru de familie (al persoanei decedate) care are calitatea de asigurat sau pensionar. În sensul legii, membru de familie aflat în întreţinerea titularului poate fi:

a) soţul/soţia;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
Ajutorul de deces : acte necesare
• cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
• certificat de deces (original şi copie);
• act de identitate al solicitantului (original şi copie);
• acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
• dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
• act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l– a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original), dacă este cazul;
• adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original), dacă este cazul.
• adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
• dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declarație pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.
După efectuarea plății ajutorului de deces, plătitorul de drepturi de asigurări sociale are obligaţia de a înscrie pe verso-ul certificatului de deces original menţiunea „ACHITAT”, data, semnătura şi ştampila.

Schimbări care intră în vigoare în septembrie 2024
Din septembrie 2024, după cum stabilește noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), ajutorul de deces se va acorda și în cazul decesului persoanelor care se asigură cu cel puțin șase luni înainte, indiferent de stagiul de cotizare realizat, dar și în cazul decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului potrivit avocatnet.ro.

De la 1 septembrie 2024, în situația persoanelor fizice care solicită ajutor de deces, plata acestuia se va putea face și prin virament bancar.

Totodată, plata ajutorului de deces se va putea face și către firme, nu doar către persoane fizice, atâta timp cât fac dovada că au suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sfaturi de la salvamontiști: Adidașii cool, blugii rupți, UGG-urile pufoase, paltoanele elegante și gleznele „libere și fericite” sunt bilete directe spre hipotermie

Publicat

Publicitate

Salvamontiștii atrag atenția asupra ținutei necorespunzătoare cu care turiștii vin la munte, pe pârtiile de schi.

”Dacă vă pregătiți să mergeți la munte iarna, nu uitați: muntele e un loc minunat, dar nu un podium de modă. Adidașii cool, blugii rupți, UGG-urile pufoase, paltoanele elegante și gleznele ‘libere și fericite’ sunt absolut perfecte pentru oraș. Pe munte? Sunt bilete directe spre hipotermie, alunecări, entorse și, în unele cazuri, o întâlnire rapidă cu echipa Salvamont. Da, știm, paltonul de blană arată superb în poze, dar vă asigurăm că nu vă ajută să schiați mai bine și nici să evitați să vă ciocniți de alții când vă dați cu sania. Iar adidașii, oricât de ‘grip’ vi s-ar părea în reclame, au o relație extrem de alunecoasă cu gheața. În plus modelul ‘AIR’ nu vă dă aripi pe pârtie!. Așa că un mic reminder: ghete de iarnă – da! Pantaloni de iarnă – da! Blugi, trening, ghete de oraș? NU! Înțelegem, moda e importantă, dar siguranța ar trebui să fie și ea pe listă, undeva, înaintea acesteia”, se arată vineri pe pagina de Facebook a Salvamont Brașov.

 

Salvatorii montani avertizează turiștii să nu urce până în vârf de munte dacă nu au o pregătire fizică bună.

”Dacă nu aveți o pregătire fizică bună, nu urcați până în vârf. Nu e nicio rușine să vă bucurați de o pârtie mai accesibilă, dar e rușinos (și periculos) să puneți pe toată lumea în pericol din cauza lipsei de pregătire. Vă rugăm, apelați la un instructor autorizat dacă nu știți să schiați! Nu la prietenul care ‘știe el bine’ și nici la tutorialele de pe YouTube. Acestea nu sunt o soluție mai ales dacă schiați cu telefonul în mână pentru a nu rata vreun pas. Tutorialele live sunt distractive, dar poate ar fi mai bine să le urmăriți acasă, nu în timp ce coborâți”, precizează sursa citată.

Publicitate

Salvamontiștii vin cu un mesaj și pentru părinți.

”Dragi părinți, vă rugăm să nu fiți iresponsabili! Asigurați-vă că cei mici sunt echipați corespunzător și evitați să îi puneți în pericol. Niciun compromis în alegerea echipamentul lor nu merită riscul unei accidentări. Respectați regulile și ‘Decologul Schiorului’, păstrați distanța și controlați-vă viteza. Nimeni nu vrea să fie ‘omul rachetă’ care își încheie ziua cu o vizită la urgențe”, mai spun reprezentanții Salvamont Brașov.

Gheața nu iartă – este avertismentul salvamontiștilor.

”Dacă vreți să aveți o zi frumoasă pe munte și să ne vedem doar în poze, nu și pe targă, lăsați ‘fashion week’ acasă și echipați-vă adecvat. Gheața nu iartă – indiferent de brandul de pe talpa încălțărilor!”, mai arată sursa citată. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani rămâne sub COD GALBEN de precipitații mixte până la miezul nopții

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de precipitații mixte care depun local polei, valabil până la ora 23:00, pentru județul Botoșani.

 

✅️ Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

Publicitate

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

 

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

 

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store ceatași AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii ianuarie 2025. Prognoza meteo de Revelion

Publicat

Publicitate

Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii ianuarie 2025. Prognoza meteo de Revelion. În ultimele zile ale anului 2024 și prima lună a noului an 2025 vom avea parte de o vreme în general normală pentru perioada în care ne aflăm, scrie alba24.ro.

Totuși, cel puțin în prima parte a prognozei, chiar dacă va fi frig, vom avea parte de temperaturi ușor mai ridicate decât cele normale pentru mijlocul iernii. În unele zone din țară se pot înregistra chiar 10 grade Celsius.

Potrivit directorului ANM, Florinela Georgescu, de Revelion vom avea temperaturi destul de mari, care vor depăși chiar și 10 grade Celsius în unele zone din țară.

”Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acea perioadă în regiunile sudice și estice, iar în rest vor fi, în general, apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, cu posibilitatea unui ușor exces în extremitatea de sud a teritoriului”, a spus Florinela Georgescu la Digi24.

Citește și Cum va fi vremea în Alba în weekend 27-29 decembrie 2024. Prognoza meteo pe localități din județ
Vremea de Revelion 2024 – 2025 în județul Alba: vremea va fi rece, specifică sezonului de iarnă.

Publicitate

În Alba Iulia, temperaturile din timpul nopții vor coborî până la valori de -4 grade Celsius. Pe timpul zilei vom avea temperaturi de 3 grade Celsius.

Cerul va fi parțial înnorat, însă nu sunt anunțate precipitații.

Vremea de Revelion 2024 – 2025 în Transilvania: Temperaturile medii diurne vor oscila între 2 și 4 grade Celsius, iar cele minime nocturne vor varia între -6 și -5 grade Celsius. Precipitații: sunt așteptate abia  fi începând cu data de 3 ianuarie 2025

Vremea de Revelion 2024 – 2025 în țară: se preconizează temperaturi apropiate de cele normele multianuale pentru această perioadă. Vor fi valori mai scăzute în zonele montane și în centrul țării.

30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025: Vreme caldă, cu temperaturi peste medie. Precipitații mai abundente în nord-vest, normale în rest.

6 – 13 ianuarie 2025: Mai frig decât normal în vest, nord-vest și la munte, temperaturi normale în alte zone. Precipitații în limite normale, posibil excedent în sud-est.

13 – 20 ianuarie 2025: Temperaturile și precipitațiile se încadrează în normalul perioadei, la nivel național.
20 – 27 ianuarie 2025: Ușoară încălzire, cu temperaturi peste media obișnuită. Precipitații normale.

 

Prognoza meteo pe patru săptămâni: Săptămâna 30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nord vestice, iar în rest se va situa în general în jurul celui normal pentru acest interval.

Prognoza meteo pe patru săptămâni: Săptămâna 6 – 13 ianuarie 2025
Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile vestice, nord-vestice, precum și la munte. În rest, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în toate regiunile. Este posibil, totuși, un ușor excedent de precipitații în extremitatea de sud-est a țării.

Prognoza meteo pe patru săptămâni: Săptămâna 13 – 20 ianuarie 2025
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Prognoza meteo pe patru săptămâni: Săptămâna 20 – 27 ianuarie 2025
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ce poți să faci cu mâncarea care a rămas după masa de Crăciun. Câteva rețete simple și rapide pentru a nu arunca produsele

Publicat

Publicitate

Ce poți să faci cu mâncarea care a rămas după masa de Crăciun. După două zile de mese bogate, pe care s-au aflat de la aperitive la fripturi sau grătare, frigiderele românilor sunt de cele mai multe ori pline cu resturi de mâncare, informează alba24.ro Există o serie rețete, rapide, care pot fi făcute cu resturile de mâncare care au rămas după masa de Crăciun. De la sandwich-uri și salate cu carne, gustări calde. 

Mai jos puteți citi o serie de rețete rapide pe care le puteți face cu resturile care au rămas după masa de Crăciun.

Sandwich-uri sau salate

De exemplu, un pui umplut, nemâncat în întregime, îl poşi folosi la sandwich-uri sau salate după ce ai scos umplutura din el şi ai curăţat toată carnea rămasă, depozitând-o într-un recipient separat.

Scoate carnea de pe oase înainte de a o folosi pentru alte reţete. Daca vrei să faci supă de pui, atunci rupe în bucăţele pieptul, cu tot cu oase, adaugă legume precum ceapă sau morcovi şi pune-le pe toate într-o casoletă până când vei face supa.

Depozitează în congelator

Publicitate

Unele resturi de mâncare nu le poţi folosi imediat, dar nici nu trebuie să le arunci. De exemplu, dacă îţi rămâne zarzavat, îl poţi tăia şi pune în punguţe, să-l congelezi până vei avea nevoie de el. În cazul în care au mai rămas şi preparate din porc precum lebăr sau caltaboş, pot fi congelate.

Friptura poate fi folosită în salate, paste şi alte preparate

Carnea de la friptura de vită, porc, pui sau curcan o poţi folosi în salate. Dacă nu s-a servit toată friptura şi nimeni nu mai vrea să mănânce din ea pentru că deja s-au săturat de gustul ei, transform-o într-o salată de legume şi crudităţi.

De exemplu, carnea de curcan poate fi amestecată cu frunze de salată şi lăptucă, roşii, ouă fierte, bucăţi de avocado, ardei gras, ceapă, bacon şi brânză. Ca sos, se realizează un dressing din suc de lămâie, coajă de lamâie, coriandru, maioneză, sare, piper şi smântână.

Din carne de viţel şi carne de porc poţi face un amestec pentru câteva porţii de paste bolognese. Mărunţeşte foarte bine carnea de la friptură cu ajutorul unui cuţit şi pune-o în sosul de paste.

Dacă îţi rămâne nişte jambon, taie-l cubuleţe şi pune-l în blender alături de muştar, praz tocat, maioneză şi piper. Pasta astfel obţinută o poţi întinde pe pâine pentru câteva sandwich-uri delicioase sau pe biscuiţi săraţi, pentru aperitive. Garniseşte cu felii de castravete.

Refoloseşte cartofii fierţi

Dacă îţi rămân cartofi fierţi, zdrobeşte-i bine pentru a-i transforma într-un piure. Apoi amestecă-i cu ceapă şi ouă bătute şi dă-i la cuptor, pentru a face plăcinte cu cartofi.

De asemenea, cartofii rămaşi pot să fie folosiţi în supe. Sotează un praz în puţin unt, adaugă piureul de cartofi şi supă de pui.

Din cartofi copţi sau fierţi poţi face şi pâine de casă. O altă variantă este să pregăteşti nişte crochete de cartofi. Amestecă piureul de cartofi cu ouăle bătute, dă-le formă de crochete, apoi dă-le prin pesmet şi prajeşte-le în tigaie.

Prepara ceva delicios din legume

Dacă ai resturi de legume fierte sau gratinate, înveleşte-le într-o tortilla, împreună cu bucăţele de brânză sau amestecă-le în diverse salate, alături de brânzeturi sau bucăţele de carne. Pregăteşte-le un sos şi savurează noul preparat.

Ce poţi face cu alte resturi

Foloseşte resturile din frigider precum mezelurile, brânzeturile, zarzavatul pentru a realiza un nou preparat, la cuptor. Bate bine câteva ouă şi amestecă-le cu smântână.

Adaugă apoi resturile de mâncare, tăiate mărunt, adaugă nişte parmezan şi coace totul în jur de jumătate de oră, până când capătă o crustă aurie. Poşi servi preparatul la micul dejun sau ca o gustare.

Dacă ai legume făcute la grătar, rămăşiţe de caşcaval, brânză, câteva măsline, verdeaţă precum ceapa verde sau ridichile, feliuţe de şuncă sau alte astfel de alimente de la platourile de aperitive, nu le arunca la gunoi. Chiar şi doar cu o mână de resturi poţi pregăti o omletă delicioasă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending