Connect with us
Publicitate

Economie

De la 1 februarie prețurile la gaze și energie electrică vor fi din nou plafonate

Publicat

Publicitate

Prețurile la energie și gaze naturale vor fi plafonate, în urma unei decizii a Coaliției de guvernare, relatează alba24.ro, iar hotărârea se va pune în practică prin Ordonanță de Urgență.

 Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni seara, noile prețuri plafonate. Acestea vor fi aplicate de la 1 februarie. 

„Am reușit să ajungem la un acord, astfel încât plafonul la energia electrică scade de la 1 leu la 0,8 lei per kilowatt, iar limita de consum crește de la 200 kilowați la 500 de kilowați, pentru care se calculează compensarea. Va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 lei per kilowatt.

Pentru consumatorii non-casnici, prețul va fi plafonat la un leu pe kilowatt.

La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kwh, iar limita de consum pentru cinci luni va crește de la 1000 la 1500 kilowați. Se va aplica și un discount de 40%, de la 33% la 40%, cu un preț de 0,221 lei/kwh. Pentru IMM, școli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura preț de 0,37 lei/kwh.

Am luat decizia ca toate facturile emise greșit să fie stornate și retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități.

Publicitate

Plafonarea se aplică de la 1 februarie până la 31 martie, urmând ca în această perioadă să venim cu o analiză și să luăm decizii în continuare”, a declarat premierul.

Nicolae Ciucă a precizat că impactul bugetar pentru plafonare este de aproximativ 3 miliarde lei.

De asemenea, a mai spus că este vorba despre o plafonare a prețurilor, nu se renunță la liberalizarea pieței.

Publicitate

Au fost peste 1 milion de facturi greșite.

Premierul a precizat că ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor nu va întârzia mai mult decât săptămâna viitoare pentru a putea fi aplicate.

Care au fost variantele inițiale

Membrii Coaliției de guvernare s-au reunit luni seara în ședință pentru a decide măsuri care să ducă la stoparea creşterii facturilor la energie electrică şi gaze.

Varianta PNL a fost revenirea la preț reglementat pentru o perioadă de până la șase luni pentru consumatorii casnici și variante de compensare de la buget pentru companii.

PSD a propus plafonarea prețului la energie și gaz la o valoare mai mică decât cea stabilită anul trecut, dublarea volumului pentru care prețul este compensat și reducerea TVA la 5%.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Părintele Arsenie de la Prislop va fi canonizat. Pe listă se mai află și preoții Ilie Lăcătușu și Constantin Sârbu

Publicat

Publicitate

Preoții mărturisitori Constantin Sârbu și Ilie Lăcătușu sunt propuși pentru canonizare. Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a discutat slujbele lor miercuri seară, în Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale din București. Pe agenda lucrărilor a figurat și aprobarea unui al treilea proiect de text liturgic: cel pentru Cuv. Arsenie de la Prislop.

Părintele Patriarh Daniel, care este și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, a anunțat agenda întrunirii și a făcut precizări suplimentare referitoare la sfinții care urmează să fie canonizați până în 2025, Anul Centenar al Patriarhiei Române.

Textele au fost supuse spre aprobarea Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, „pentru că ei și-au sfârșit viața pământească pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, deci al Mitropoliei Muntenei și Dobrogei”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.

„Este un număr mai mare de sfinți propuși pentru canonizare decât ne-am gândit cu doi ani în urmă, când am propus 12”, a mai precizat Preafericirea Sa referitor la canonizările care vor fi aprobate până în 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Dezinformări pe tema reluării stagiului militar. Ministerul Apărării Naționale: Nu au nicio legătură cu realitatea

Publicat

Publicitate

Dezinformări pe tema reluării stagiului militar: Ministerul Apărării Naționale a transmis, într-un comunicat de presă, că pe rețelele de socializare este distribuită o informație falsă, conform căreia “MApN și autoritățile statului român fac în ascuns pregătiri pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau pentru mobilizarea rezerviștilor militari, care să fie trimiși să lupte în Ucraina”. 

Recent, în spaţiul online a fost reluată o temă falsă, care pretinde că o adresă trimisă de Serviciul Asistenţă Medicală şi Programe de Sănătate al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti către medicii de familie din Municipiul Bucureşti, ar fi „dovada” atragerii României în războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Într-un limbaj alarmist, postarea în discuţie, care a fost redistribuită semnificativ în diferite platforme social media, acreditează ideea că MApN şi autorităţile statului român fac în ascuns pregătiri pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau pentru mobilizarea rezerviştilor militari, care să fie trimişi să lupte în Ucraina (!).

Aceste aşa-zise „dovezi” nu au nicio legătură cu realitatea, transmite Agerpres, care citează MApN.

Adresa din facsimil reprezintă o procedură de rutină. Direcţiile de sănătate publică transmit centrelor militare zonale şi judeţene în fiecare an, până la data de 1 noiembrie, tabele cu cetăţenii bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 ani care au afecţiuni medicale incompatibile cu serviciul militar.

Publicitate

Justificarea nevoii de transmitere a acestor situaţii statistice poate fi uşor înţeleasă:

Executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, aşa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

11 iulie: Ziua Internațională a Populației Pământului. Câți oameni sunt pe glob

Publicat

Publicitate

11 iulie: Ziua Internațională a Populației Pământului, cunoscută în engleză ca World Population Day, este o inițiativă globală organizată anual la această dată.

Această zi a fost stabilită de Consiliul de Administrare al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) în anul 1989, inspirată de interesul generat de „Ziua celor cinci miliarde,” sărbătorită pe 11 iulie 1987, când populația lumii a atins pragul de cinci miliarde de locuitori.

Scopul principal al Zilei Internaționale a Populației Pământului este de a atrage atenția asupra problemelor globale legate de populație, cum ar fi creșterea rapidă a populației, sărăcia, sănătatea maternă și reproductivă, drepturile omului și durabilitatea mediului.

Ziua este folosită pentru a promova conștientizarea și acțiunile necesare pentru a aborda aceste probleme, precum și pentru a sublinia importanța colectării de date demografice și de dezvoltare pentru a ajuta la planificarea și implementarea de politici eficiente.

11 iulie: Ziua Internațională a Populației Pământului

În fiecare an, Ziua Internațională a Populației Pământului are o temă specifică, adaptată la provocările și prioritățile actuale ale comunității globale.

Publicitate

Aceste teme sunt deseori legate de obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite, subliniind legătura strânsă între dinamica populației și dezvoltarea durabilă.

Evenimentele și activitățile organizate cu această ocazie includ conferințe, seminarii, campanii de informare și diverse inițiative educaționale menite să sensibilizeze publicul și să încurajeze participarea activă în rezolvarea problemelor demografice.

Ziua Internațională a Populației Pământului: câți oameni sunt pe glob
În iulie 2024, populația mondială este estimată la aproximativ 8,12 miliarde de oameni.

Publicitate

Aceasta reprezintă o creștere față de începutul anului 2024, când populația era de aproximativ 8,08 miliarde de persoane.

Ritmul de creștere al populației este în jur de 0,9% pe an, cu peste 367.000 de nașteri și 166.000 de decese în fiecare zi​, potrivit Nations Geo | Population și Statistics Times.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproximativ 13 tone de furaje s-au făcut scrum într-o gospodărie din comuna Havârna

Publicat

Publicitate

Depozitați furajele numai după ce au fost uscate în prealabil! În condiții de umiditate ridicată există pericolul de încălzire și autoaprindere.

Ieri, din această cauză, aproximativ 13 tone de furaje au ars, într-o gospodărie din localitatea Gârbeni.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Darabani și Havârna, cu trei autospeciale cu apă și spumă, dar și un buldoexcavator. Aceștia au constatat că ardeau două stoguri de furaje și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la construcțiile din gospodărie.

Intervenția a durat mai bine de cinci ore.

Pentru prevenirea incendiilor de furaje, vă mai recomandăm:

🔹 nu depozitați furajele sub rețelele electrice, aproape de căile ferate, de drumurile publice sau pădurile aflate la distanțe mici față de acestea;

Publicitate

🔸 amplasați nutrețurile la distanțe de siguranță, astfel încât eventualele incendii să nu afecteze vecinătățile (cât mai departe de casă, de bucătăriile de vară, de adăposturile animalelor, de cuptoare sau magazii);

🔹îngrădiți și curățați de vegetația uscată terenul pe care îl folosiți pentru depozitarea furajelor;

🔸amplasați depozitul de furaje cât mai aproape de o sursă de apă;

Publicitate

🔹nu fumați și nu folosiți flacără deschisă în apropierea locurilor în care aveți depozitate furajele.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending