Connect with us
Publicitate

LIFESTYLE

De la 1 Aprilie, noi servicii medicale la medicul de familie, inclusiv pentru neasigurați

Publicat

Publicitate

De la 1 aprilie asiguraţii înscrişi pe lista unui medic de familie vor putea beneficia de peste 20 de servicii adiţionale noi, potrivit curriculei de pregătire a medicului, dacă proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS va intra în vigoare în forma anunţată de CNAS.CNAS şi MS au pregătit o serie de noutăţi pentru medicina de familie, aplicabile de la 1 aprilie 2022,arată alba24.ro. Acestea sunt prevăzute într-un proiect de Ordin care modifică şi completează Ordinul comun al Ministerului Sănătății şi CNAS nr. 1068/627/2021

Pe de o parte, neasiguraţii înscrişi la medicul de familie vor putea primi două servicii adiţionale noi, introduse în pachetul minimal de la 1 aprilie: supravegherea travaliului fără naştere şi asistarea naşterii inopinate, conform curriculei de pregătire a medicului, reiese din proiectul de act normativ prezentat de Economica.net.

20 de servicii medicale noi la medicii de familie
Tot de la 1 aprilie asiguraţii înscrişi pe lista unui medic de familie vor putea beneficia de peste 20 de servicii adiţionale noi, potrivit curriculei de pregătire a medicului, dacă proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS va intra în vigoare în forma anunţată de CNAS.

Publicitate

Printre acestea se numără:

îngrijirea escarelor şi ulcerelor,
perfuzii intravenoase,
tratament pentru panariţiu.
Medicul de familie va putea iniţia şi ajusta tratamentul cu DCI Metforminum, fără recomandarea de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau medici cu competenţă/atestat în diabet, pentru pacientii nou-diagnosticaţi de către acesta cu diabet zaharat tip 2, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:
– pacienţi supraponderali ( care au indicele de masă corporală (IMC) cuprins între 25 – 29,9 kg/m2);
– regimul alimentar și exercițiile fizice nu au condus la controlul adecvat a glicemiei;
– funcție renală normală (RFG ≥90 ml/min);
– fără afecțiuni cronice decompensate (insuficiență cardiacă, insuficiență respiratorie, insuficiență hepatică, infarct miocardic acut recent), reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNASt.
Un tratament prescris de medic specialist va putea fi continuat și de medicul de familie
Medicul de familie poate continua tratamentul pe care l-a inițiat cu DCI Metforminum pentru pacienţii care corespund profilului descris mai sus, fără recomandare de la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau medici cu competenţă/atestat în diabet, dacă s-a realizat un control adecvat al glicemiei şi nu au intervenit pe parcursul monitorizarii elemente clinice şi paraclinice care să impună schimbarea tratamentului, reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS.

Noutăţi care intervin în medicina de familie de la 1 aprilie 2022:

Publicitate

Servicii medicale pentru persoanele neasigurate
În pachetul minim de servicii medicale au fost incluse două noi servicii adiţionale care pot fi acordate de medicul de familie persoanelor neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, înscrise pe lista sa.

Acestea sunt: supravegherea travaliului fără naştere şi asistarea naşterii inopinate, conform curriculei de pregătire a medicului.

Serviciile pot fi acordate la nivelul cabinetului medical sau la domiciliu. Serviciile pot fi acordate şi în afara programului prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, reiese din proiectul de Ordin comun al MS şi CNAS.

Publicitate

Noi serviciile medicale adiţionale care vor putea fi acordate asiguraţilor de la 1 aprilie:

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Constructori desemnați pentru reabilitarea Muzeului Științelor Naturii Dorohoi

Publicat

Publicitate

Una dintre cele mai frumoase clădiri din județ, cea a Muzeului Științelor Naturii din Dorohoi, își va recăpăta strălucirea de odinioară. Institutul Național al Patrimoniului a desemnat constructorul care va transforma muzeul dorohoian într-unul modern, care va pune în evidență valoroasele exponate pe care le are în patrimoniu. Asocierea desemnată câștigătoare este cea formată din firmele Mădbeton (Borșa) și Euras (Satu Mare).

„Atunci când este determinare și profesionalism, imposibilul devine posibil. Un proiect de suflet în care puțini au crezut, dar pe care, împreună cu colegii parlamentari, l-am promovat din postura de președinte al Consiliului Județean, devine realitate. A fost desemnat constructorul pentru reabilitarea Muzeului Științelor Naturii Dorohoi. Este cel mai important proiect care a obținut finanțare în cadrul Programului național de restaurare a monumentelor istorice”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, adăugând că această reușită este rodul muncii  echipei pe care o conduce, una profesionistă, cu experiență administrativă și care pune interesul județului pe primul plan: „Parlamentarii social-democrați sunt implicați și vor fi implicați în toate proiectele majore ale județului, pentru că doar așa putem să dezvoltăm și regiunea noastră. Ceea ce am făcut pentru Botoșani reprezintă o carte de vizită importantă, pe care și-ar dori-o orice candidat”.

Prin transpunerea în practică a acestui proiect, vom avea parte de un muzeu modern, care va pune în evidență valoroasele exponate pe care le are în patrimoniu, precum colecția de insecte și fluturi exotici a profesorului Ioan Nemeș, colecția de fluturi exotici a farmacistului Wilhelm Weber, colecția de păsări de pe continentul african a profesorului Cătălin Rang sau expoziția de obiecte de sticlă-porțelan realizate în fosta fabrică de sticlă din Dorohoi.

Publicitate

„Pe lângă lucrările de consolidare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului expozițional, la Muzeul de Științele Naturii Dorohoi se va readuce la viață biblioteca ce deține peste 6.500 de volume de specialitate, care vor putea fi consultate în sala de lectură. De asemenea, se vor amenaja două laboratoare – unul de cercetare și unul de conservare –, un auditorium, o sală de educație muzeală, una pentru conferințe și simpozioane și o cafenea”, a mai spus Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Clădirea Muzeului a fost construită în 1887 ca sediu al Prefecturii județului Dorohoi, fiind prima clădire publică din oraș care a beneficiat de instalație de apă, canalizare și încălzire centralizată.

 

Publicitate

https://www.facebook.com/share/r/xZJLoq4vPzrnSeL9/

 

CMF11240017

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

În atenția angajatorilor din Botoșani: Se lasă cu amenzi usturătoare

Publicat

Publicitate

Pentru angajatori cu privire la prevederile Legii nr.367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare

 Legea Dialogului Social nr. 367/2022 prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment(art.108, alin.3 din Legea nr. 367/2022).

Pentru angajați, negocierea colectivă generează avantaje multiple precum: mai multă justiție socială, drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, salariile, securitatea și sănătatea în muncă, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament, protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile, o influență mai mare la locul de muncă și participarea la procesele decizionale.

Publicitate

Pentru angajatori, negocierea colectivă aduce avantaje privind asigurarea păcii sociale și a unui climat de muncă favorabil performanței, productivitatea și loialitatea personalului îmbunătățite,participarea mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvarea timpurie a litigiilor.

Neîndeplinirea de către angajatori a obligației privind negocierea colectivă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de  la 15.000 lei la 20.000 lei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi îl întreabă pe șeful PNL Botoșani dacă 90% din cele 7.800 de contracte pe care le-a avut pe bani publici au fost obținute fără licitație

Publicat

Publicitate

Marius Budăi îl întreabă pe șeful PNL Botoșani dacă 90% din cele 7.800 de contracte pe care le-a avut pe bani publici au fost obținute fără licitație

 

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, Marius Budăi, a dezvăluit într-o postare pe rețelele sociale că „aproape 90%” din contractele cu bani publici pe care le-au avut în ultimii trei ani firmele președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime, ar fi fost obținute prin încredințare directă, fără licitație.

Publicitate

De ce fuge președintele PNL de întrebările despre contractele cu bani publici ale firmelor pe care le-a condus până acum? Ce are de ascuns? O explicație ar putea fi aceasta: este adevărat că din cele peste 7.800 de contracte pe bani publici ale firmelor sale, aproape 90% au fost obținute fără licitație?”, a scris Marius Budăi.

Astfel, conform datelor publice, din cele 7.827 de contracte cu bani publici pe care le-au avut în ultimii trei ani firmele sale (7 entități), 6.988 au fost obținute prin atribuire directă și doar 839 a fost încheiate în urma unei licitații.

Cum rămâne cu mitul antreprenorului eficient care vine cu oferte imbatabile în licitații?De ce nu sunteți transparent domnule Iftime? 15 miliarde de lei noi încasați din taxele și impozitele românilor vă obligă să răspundeți la întrebările de care fugiți! Cine sunt acum beneficiari reali ai firmelor dumneavoastră? Sunt sau nu membri ai familiei dumneavoastră? Și câte contracte ați avut pe bani publici în județul pe care îl conduceți și cu administrațiile conduse de partidul în care aveți o funcție de conducere?” s-a întrebat retoric Budăi.

Publicitate

 

https://www.facebook.com/share/15N52N2Maf/

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 52 de ani, din municipiul Botoșani, beat criță, oprit de polițiști. Ce alcoolemie avea

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au identificat pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism care prezenta avarii la partea din față. Ulterior, a fost identificat și conducătorul auto, un bărbat, de 52 de ani, din municipiul Botoșani, care emana halenă alcoolică.

 

Fiind testat cu aparatul etilotest, valaorea rezultată a fost de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO cu caracter generic

Publicitate

 

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending