Connect with us
Publicitate

Actualitate

De cele mai multe ori disprețuiți, ROMÂNII din STRĂINĂTATE au trimis mai mulți bani în țară decât totalul investițiilor străine

Publicat

Cei 3,6 milioane de români care locuiesc şi lucrează oficial în străinătate au trimis anul trecut 3,4 miliarde de euro în ţară, relatează alba24.ro, ceea ce reprezintă mai mulţi bani decât suma investiţiilor străine.

Românii au trimis acasă cei mai mulți bani dintre toți cetățenii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, arată datele Eurostat.

Pentru prima dată din 2011 încoace, anul trecut banii trimişi de românii din străinătate acasă – 3,4 miliarde de euro – au depăşit nivelul investiţiilor străine directe – de 3 miliarde de euro.

Clasamentul remitenţelor din 2020 în rândul statelor UE arată un comportament complet diferit al diasporei în vreme de pandemie.

Românii din străinătate au trimis în ţară 3,4 mld. euro în 2020 (în scădere cu 7% faţă de sumele trimise în 2019), spaniolii din străinătate au trimis acasă 2,9 mld. euro (în creştere cu 6% faţă de sumele din 2019), iar polonezii au avut remitenţe în valoare de 2,8 mld. euro (în scădere cu 10% faţă de anul 2019), acestea fiind statele cu cele mai mari încasări din remitenţe în 2020.

La nivelul întregii UE, volumul remitenţelor a scăzut cu 9% în 2020 faţă de 2019; dacă în România scăderea a fost de doar 7%, în Polonia a fost de 10%, în Ungaria de 50%, în Cehia de 2%, iar în Bulgaria de 71%.

„Dacă facem comparaţie între migraţia româ­nească în străinătate şi migraţia poloneză în străinătate, conform datelor de care dispunem din cercetări anterioare, rezultă că migraţia românească este familială în mai mare măsură decât migraţia poloneză spre exemplu”, mai relateaz[ sursa citată.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Meciul zilei: FCSB – FC Botoşani. “Lanterna roșie” speră la un egal în fața liderului SuperLigii de fotbal a României

Publicat

Meciul zilei se joacă astăzi, duminică, 25 februarie de la ora 20.00 pe Arena Națională, între FCSB și FC Botoşani, în cadrul etapei a XXVII-a a SuperLigii, un meci de la care botoșănenii speră la tot ce se poate spera, în timp ce echipa lui Gigi Becali privește de la înălțimea primului loc din SuperLiga de fotbal a României.

Opt victorii, trei remize şi două înfrângeri este palmaresul înregistrat de roş-albaştri pe teren propriu în sezonul curent. De partea cealaltă, botoşănenii au un singur succes în deplasare, 2-0 la Galaţi (22 decembrie 2023), în rest au patru rezultate de egalitate şi opt partide pierdute, scrie LPF.ro.

Cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 25 de ori, de 19 ori s-au impus roş-albaştrii bucureşteni, un joc a fost câştigat de către moldoveni, iar alte cinci partide s-au terminat la egalitate.

Prima confruntare a avut loc pe 22 septembrie 2013, FC Botoşani – FCSB 1-2, marcatori Ciprian Dinu, respectiv Lukasz Szukala şi Federico Piovaccari.

Cea mai mare diferenţă de scor s-a înregistrat în returul stagiunii 2013-2014, pe 31 martie, FCSB – FC Botoşani 4-0.

Cele mai multe goluri s-au marcat pe 8 noiembrie 2015, FCSB – FC Botoşani 5-3.

Unicul succes din contul moldovenilor: 29 iulie 2019, FCSB – FC Botoşani 0-2 (antrenori Bogdan Andone / Marius Croitoru).

Cea mai recentă întâlnire directă din campionat: 7 octombrie 2023, FC Botoşani – FCSB 0-1, gol înscris de Mihai Lixandru.

Mediile de vârstă:

FCSB – 24 ani şi 8 luni.

FC Botoşani – 25 ani şi 4 luni.

Sura foto ilustrativ: FC Botosani

Citeste mai mult

Eveniment

Nouă persoane au fost reținute după scandalul de ieri cu bâte, ciocane și topoare de la Botoșani

Publicat

Toate persoanele implicate în scandalul de pe strada Primăverii au fost reținute de polițiști, au anunțat astăzi responsabilii IJP Botoșani.

În noaptea de 24 spre 25 februarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele a 9 persoane, cu vârstele cuprinse între 24 și 61 de ani, din județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, lovire sau alte violențe și distrugere.

Din cercetări, a reieșit faptul că la data de 24 februarie a.c., în jurul orei 15:00, în timp ce se aflau pe strada Primăverii, din municipiul Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri mai vechi, între aceștia a avut loc un conflict, în urma căruia au provocat scandal, s-au lovit reciproc și au distrus bunuri care se aflau în zonă.

În timpul conflictului persoanele reținute au folosit arme albe, iar 8 dintre acestea au avut nevoie de îngrijiri medicale, nefiind necesară internarea.

Totodată, unul dintre tinerii implicați în evenimente a fost internat la o unitate spitalicească pentru a fi expertizat, în vederea stabilirii discernământului.

“Aceștia au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situații de fapt”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Economie

Veste bună pentru crescătorii de oi. România poate începe exportul de ovine şi carne de ovine în Algeria

Publicat

Veste bună pentru crescătorii de oi. Autorităţile competente din Algeria au agreat certificatele sanitare-veterinare pentru exportul de către România a ovinelor şi a cărnii de ovine, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), transmis vineri AGERPRES.

“Astăzi, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, a primit notificarea oficială din partea omologului algerian, Fairouz Bendahmane, prin care suntem informaţi despre agrearea certificatelor sanitare veterinare pentru exportul de ovine şi carne de ovine. Confirmarea vine ca urmare a negocierilor demarate la începutul lunii ianuarie de ANSVSA cu Excelenţa Sa, Abdelmadjid Naamoune, ambasadorul Republicii Algeriene Democratice şi Populare în România”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, o echipă de experţi din cadrul ANSVSA a soluţionat cerinţele tehnice ale părţii algeriene pentru exportul de ovine şi carne de ovine, având în vedere interesul deosebit manifestat de partea algeriană.

Pentru demararea în cel mai scurt timp a exportului, s-a convenit pentru organizarea, prin intermediul canalelor diplomatice, de vizite în ţara noastră a unor delegaţii de specialişti şi oameni de afaceri interesaţi din Algeria.

Conform datelor centralizate de ANSVSA, România a exportat, în 2022, peste 1,56 milioane de bovine şi ovine vii în ţări din afara spaţiului comunitar – Iordania, Arabia Saudită şi Israel fiind primele destinaţii pentru animalele româneşti. Din totalul celor 1.567.934 de animale exportate în ţări terţe, aproape 94% sunt ovine, respectiv 1.468.408 capete.

Pe primul loc în topul exporturilor se află Iordania – cu 996.163 bovine şi ovine vii, ponderea fiind deţinută tot de oi, respectiv 973.175 de capete. Arabia Saudită ocupă poziţia a doua, cu un total 466.035 animale, din care 462.189 ovine şi 3.846 bovine, iar Israel, locul 3, cu 85.708 capete (17.984 ovine şi 67.724 bovine).

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în 2022, numărul total de ovine şi caprine, cât şi efectivul matcă (oi, mioare şi capre) a crescut cu 1%, respectiv cu 1,2%. Efectivele de ovine şi caprine au avut un trend oscilant, atingând în anul 2022 un nivel de 11,692 milioane de capete, respectiv cu 39,1% mai mult faţă de anul 2006.

La efectivele de ovine şi caprine, România s-a situat pe locul doi în rândul statelor-membre, după Spania. În ceea ce priveşte densitatea la 100 de hectare de teren, ţara noastră s-a aflat pe locul doi după Grecia.

Statistica oficială relevă, totodată, faptul că, producţia de carne de ovine şi caprine a înregistrat un avans, de la 62.413 tone în 2022, la 89.079 tone carcasă, în 2023, iar numărul animalelor sacrificate a crescut de la 6,27 milioane capete în 2022, la peste 7,66 milioane, anul trecut.

Sursa foto ilustrativ: Pixabay

Citeste mai mult

Educație

Elevii din Botoșani se întorc luni la cursuri. Următoarea vacanță va fi de Paște

Publicat

Elevii din Botoșani se vor întoarce de luni la cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, iar următoarea vacanță o vor avea de Paște.

Elevii se întorc dintr-o vacanţă de o săptămână, care se poate lua la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti în perioada 12 februarie – 3 martie.

Următoarele vacanţe sunt programate astfel:

* de sâmbătă, 27 aprilie, până marţi, 7 mai;

* de sâmbătă, 22 iunie, până duminică, 8 septembrie.

Programul naţional “Şcoala altfel” şi Programul “Săptămâna verde” se desfăşoară până pe 26 aprilie 2024, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

Prin excepţie, se stabilesc următoarele: pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 7 iunie 2024, iar pentru clasa a VIII-a anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 14 iunie 2024.

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 28 iunie 2024.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending