Creșterea economică a județului Botoșani de 2% în primul semestru al 2024, o cifră de aproape trei ori mai mare decât media națională, ceea ce a transformat Botoșaniul în cele mai performante județe din România, și care se datorează exclusiv investițiilor publice realizate de Consiliul Județean Botoșani și Primăria Botoșani, cu bani europeni, nu a dus automat și la creșterea nivelului de trai din casele botoșănenilor.
Iar acest lucru pentru că cei care plătesc pentru munca făcută pentru pâinea zilnică de pe masa botoșănenilor nu sunt liderii politici și instituțiile care aduc bani și fac drumuri, reabilitează școli sau spitale – pentru că doar atât le dă voie legea, ci sunt patronii firmelor și companiilor de la Botoșani. Ori, NU este economie socială, ci capitalism, iar patronii sunt interesați de creșterea profiturilor, nu de majorarea salariilor.
Acestea sunt condițiile în care ultimele date făcute publice de Direcția Județeană de Statistică de la Botoșani arată că câștigul salarial mediu brut realizat în mai 2024 la nivelul județului Botoșani este mai mic cu 1827 lei/salariat față de media pe țară, iar câștigul salarial mediu net, adică cel primit în mână, este mai mic cu 1087 lei/salariat.
Câștigul salarial mediu brut în luna mai 2024 a fost la Botoșani de 6528 lei/salariat, în creștere cu 22 lei față de luna aprilie 2024, în timp ce câștigul salarial mediu net în luna mai 2024 a fost de 4031 lei/salariat, în creștere cu doar 33 lei față de luna aprilie 2024.
Din motive legislative Direcția Județeană de Statistică de la Botoșani nu prezintă în statistici însă și numărul de salariați care sunt plătiți cu salariul minim, pentru că abia atunci s-ar vedea adevăratul dezastru din casele botoșănenilor.
Știm doar că efectivul salariaților din județul Botoșani, la sfârșitul lunii mai 2024 a fost de 61223 persoane, mai mare cu 626 persoane față de mai 2023, pentru că Direcția Județeană de Statistică de la Botoșani nu face publice decât numărul total de angajați, nu și cifra celor plătiți cu salariul mediu pe economie și a celor cu salariul minim.
Cum spre deosebire de alte județe, chiar cele din Moldova, angajații de la Botoșani accepta orice salariu oferit de patronat, chiar dacă este cel mai mic posibil, s-a ajuns ca într-o proporție covârșitoare angajații să fie plătiți doar cu salariul stabilit prin lege ca fiind obligatoriu salariu minim în România.
Toate datele publice arată că, practic, patronii din Botoșani cresc salariile doar dacă sunt forțați prin lege de statul român, indiferent de profitul mic sau imens pe care îl are afacerea pe care o gestionează, și, în același timp, nu există o negociere reală a salariilor, între angajați și patronat.
Botoșaniul pare căzut pradă politicilor de cartel in privința salarizării mimime, iar dacă se cer salarii mai mari patronii închid afacerile. Așa se explică de ce imediat după creșterea salariului minim pe economie în România, în loc să crească salariile angajaților din județ, începând din aprilie, nu mai puțin de trei firme de la Botoșani au trimis în șomaj peste 600 de oameni.
Și dacă tot vorbim despre fapte, vedem că repercusiunile acceptării în bloc a salariului minim de către oamenii care muncesc în acest județ a făcut ca la Botoșani fie înregistrate și cele mai mici pensii din România.
Până la recalcularea pensiilor din această lună, pe baza contribuției în câmpul muncii, și pentru că zeci de ani botoșănenii au lucrat pe salariul minim oferit de patronat, la Botoșani s-au înregistrat cele mai mici valori ale pensiei medii lunare. Cel puțin în cazul pensiei de asigurări sociale de stat, la Botoșani pensia a fost în medie de 1588 lei, cu aproape 1000 de lei mai puțin față de pensiile din celelalte județe ale României.
Asta a după ce o viață au acceptat munca pe salariul minim, ceea ce a însemnat contribuție minimă la bugetul asigurărilor sociale, sau chiar fără carte de muncă, adică contribuții zero.
În această situație s-au aflat mulți din pensionarii de la Botoșani, iar după ani de muncă, se sting încet în sărăcie.
Numărul mediu de pensionari în trimestrul I 2024 a fost de 76563 persoane, în scădere cu 228 persoane față de trimestrul precedent şi în scădere cu 194 persoane față de trimestrul I 2023, ceea ce arată că inclusiv numărul de pensionari este tot mai mic la Botoșani.
Adăugam totuși și că doar după intervenția prin lege, pensia medie lunară la Botoșani în trimestrul I 2024 a fost de 1811 lei, mai mare cu 14,04% fata de trimestrul precedent, şi în creștere tot cu 14,04% faţă de cea din trimestrul I 2023, și nu în baza contribuției generate de cei care au muncit zeci de ani acceptând salarii minime la Botoșani.