Connect with us
Publicitate

Actualitate

De ce fug tinerii doctori de orașele mici. Nu salariile sunt de vină

Publicat

Publicitate

Mai mulți actori din domeniul sanitar caută soluții pentru atragerea medicilor în zonele slab deservite. În acest sens, Asociația Medici pentru România, împreună cu OMS și Ministerul Sănătății, a vizitat în luna iulie șapte spitale din țară. Ei au descoperit că nu salariile reprezintă motivul pentru care tinerii nu vor să lucreze în spitalele mai mici din țară, scrie ADEVĂRUL.

În cadrul proiectului „Inițiative de sprijin pentru personalul medical”, parte a Programului Național de Redresare și Reziliență, au fost vizitate șapte spitale din țară. În aceste vizite, s-au purtat discuții cu medici, manageri și reprezentanți ai autorităților publice locale.

„Discuţiile s-au concentrat pe modele de bună practică de recrutare şi retenţie a personalului medical în zonele slab deservite. Vizitele au fost desfăşurate în unităţi sanitare din judeţele Braşov, Timiş, Argeş, Iaşi şi Călăraşi. În cadrul acestor întâlniri a fost iniţiat dialogul cu manageri de spital, profesori, medici din diferite specialităţi, cât şi rezidenţi, asistenţi medicali şi reprezentanţi ai primăriei. Interviurile au vut ca scop identificarea unor soluţii de succes în atragerea şi retenţia cadrelor medicale, oportunitatea de extrapolare la nivel naţional, fezabilitatea adaptării şu adoptării unor modele de bune practici de la nivel international, precum şi motive pentru care medicii rezidenţi ar considera sau respinge oferte de muncă în zone subdeservite, rurale sau fără afiliere academică”, se arată în comunicatul de presă al Aociației Medici pentru România.

Publicitate

Vizitele din cadrul proiectului au relevat dorința medicilor de a profesa în comunități mici și subdeservite, în special în zonele lor natale. Suportul personal și profesional este esențial în decizia medicilor de a lucra în spitale din afara centrelor universitare, arată comunicatul.

Asociația Medici pentru România va distribui un chestionar prin Ministerul Sănătății pentru a colecta opiniile medicilor rezidenți, iar un workshop va fi organizat în septembrie pentru a discuta recomandările. Până la sfârșitul anului 2024 vor fi propuse modificări legislative pentru a sprijini medicii să profeseze în comunități mici și slab deservite.

„Este un proiect cu potențial, dar el în sine are nevoie de ajutor și din partea altor entități din sistem, din societatea civilă și din alte structuri din administrație, ca să poată privi problema complet în ansamblu ei. Dar e un pas înainte și este încă o entitate care lucrează spre rezolvarea problemei. Mai departe, rămâne de văzut cum se va concretiza această inițiativă”, a transmis dr. Vrîncianu Rareș, președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți, pentru „Adevărul”.

Publicitate

De ce nu vor medicii să lucreze în provincie 

Momentan nu au fost găsite soluții concrete care să-i atragă pe medici să lucreze în orașele mai mici din țară. Potrivit Asociației Medici pentru România, contactată de „Adevărul”, în acest moment lucrurile se concentrează pe identificarea neajunsurilor personalului medical din aceste spitale, scrie ADEVĂRUL.

„Noi în momentul de față suntem în proces de colectare a informațiilor. Am făcut șapte vizite, mai avem câteva de făcut până data de 10 august. Iar după ce vom serializa informațiile vom lucra la o serie de propuneri. În primă fază vom prezenta situația, care sunt problemele și ce am identificat și abia ulterior vom veni cu o serie de propuneri.”, a precizat Alexandru Costache, preşedintele asociaţiei „Medici pentru România“

Publicitate

Printre problemele pe care medicii care lucrează în zone slab deservite le-au comunicat se numără infrastructura slabă a sistemului sanitar, problemele din sistemul educațional, dar și dificultatea ca ceilalți membri ai familiilor să-și găsească un loc de muncă.

„Medicul care merge într-o zona slab deservită, trebuie să aibă o școală, trebuie să aibă soțul, soția sau cu cine merge acolo un loc de muncă, de asemenea. Sunt foarte multe elemente de luat, e o problemă complexă, cei drept, cu care nu doar România se confruntă. Perspectiva de dezvoltare profesională e un aspect extrem de important.  Pentru că dacă mergi într-o zonă slab deservită, automat și cazuistica e mai simplă, iar perspectiva de dezvoltare nu este la fel de mare ca într-un centru universitar.”, a detaliat Alexandru Costache.

În timp ce banii nu mai sunt motivul pentru care astfel de posturi sunt refuzate, polițele de malpraxis, dar și lipsurile din spiale, îi îndepărtează pe medici de zonele de provincie din țară.

„Partea financiară nu mai reprezintă o problemă. Medicii în momentul de față au ajuns la un confort financiar. Poate nu ca în țările din vest, dar nici trăiul și costrurile din țările din vest nu sunt aceleși. Alte probleme țin de infrastructură în spitale, adică partea de dotare. Asta e o problemă care este în curs de rezolvare,  pentru că avem acest PNRR, prin care sperăm că în următorii 4-5 ani spitalele vor arăta cu totul diferit.  Polița de malpraxis este un alt subiect pe care l-am observat, este una care nu îi acoperă prea mult de malpraxis și drept urmare se practică medicină defensivă, fiindu-le foarte teamă să pună un diagnostic sau să ia anumite decizii medicale, tocmai în ideea de a nu fi trași ulterior la răspundere.”, accentuează reprezentantul organizației.

O problemă de familie 

Și Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer avertizează că foarte mulți medicii sunt concentrați în centrele universitare mari, iar distribuția acestora nu este unitară.

„Ne pleacă din țară familii tinere, nu numai de medici, cu copii, nu pentru satisfacție financiară, ci pentru a le asigura copiilor acces la un sistem de sănătate corect și la un sistem de educație corect pentru viitorul lor. Problemele sunt mult mai profunde. Nu faptul că unui medic nu-i convine salariul dintr-un orășel mai mic, că s-ar putea să-l aibă mai mare decât într-un oraș universitar. Nu asta este problema. Problema este a familiei. Cum își asigură medicul tânăr, cum asigură familiei o dezvoltare armonioasă cu acces la educație și sănătate pentru familia lui.”, a transmis Cezar Irimia pentru „ADEVĂRUL”.

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din România relevă că 57% dintre medicii tineri, sub 35 de ani, intenționează să emigreze. Motivul principal nu este salariul, ci condițiile de practicare a meseriei. Rezidenții se plâng de lipsa echipamentelor și tratamentelor necesare pentru îngrijirea pacienților din spitale. Lucrurile sunt confirmate și de reprezentantul pacienților.

În România nu pot fi urmărite aceste dezvoltări profesionale. Orice medic care a învățat șase ani facultate, cinci ani de rezidențiat, dorește să progreseze, dorește să aibă satisfacție profesională. Cu ce? Acces la investigație zero. Acces la medicație zero. Deci problemele sunt complexe și multiple, nu doar că nu au bani, sunt bani, sunt salarii bune pentru România zilelor noastre. Ceea ce nu funcționează e țara asta, nu funcționează sistemul de sănătate,sistemul educativ și nu știu dacă funcționează ceva în țara asta, perspectiva tinerilor e aproape de zero în România.”, punctează Cezar Irimia.

Consecințe pentru pacienți 

Atât pacienții, cât și medicii care lucrează în spitalele din marile orașe suportă consecințele. Camerele de Gardă ale unităților medicale din centrele urbane sunt aglomerate la orice oră din zi și din noapte.

Atunci când nu ai medic pentru o anumită specialitate, „mergi automat într-un oraș mare și aglomerezi spitalul respectiv”.

„Personalul, nici în spitalele mari, nu este suficient. Capacitatea este subdimensionată. Ne afectează în primul rând prin calitatea serviciilor, automat, atunci când un medic este suprasolicitat e firesc ca nivelul de calitate al actului medical să scadă.”, spune Alexandru Costache.

Mai mult, Cezar Irimia aduce în discuție lipsa a peste 1.500 de medici de familie din sistem, atât din mediul rural, cât și din mediul urban.

„Pacienții din aceste zonele nu fac decât să sune 112 și aglomerează primirile de urgență din spitalul cel mai apropiat, personalul medical nu mai poate salva o viață acel centru UPU, pentru că este foarte aglomerat cu diferite probleme minore pe care ar fi putut să le rezolvă medicul de familie. Pe nimeni nu interesează să asigure asistența medicală corectă. Decidenții noștri nu au pus bază pe medicina de familie care este temelia oricărui sistem de sănătate responsabil. În România medicul de familie este persiflat, este marginalizat, este Acarul Păun din actualul sistem. De aici trebuie să începem, de aici derivă toate necazurile, un bulgăraș mic de neajunsuri va deveni o avalanșă majoră care ne va acoperi pe toți.”, atrage atenția Cezar Irimia.

Această problemă ar trebui rezolvată, mai ales că mulți medici de familie urmează să iasă la pensie, mai adaugă ADEVĂRUL.

„Un medic de familie ar trebui să fie poarta de intrare în sistemul de sănătate, și nu cum au fost numiți peirotaiv în cadrul unei discuții «trimitologi » . Responsabilitățile medicilor de familie, într-adevăr, ar trebui să fie unele mai mari, nu doar de a trimite mai departe. Ar trebui rezolvată cumva în sensul în care medicina de familie să devină mai atractivă pentru noii medici.”, a declarat președintele asociației Medici pentru România.

Ce e de făcut
Între timp, președintele CNAS, dr. Valeria Herdea a criticat recent slaba implicare a autorităților locale în susținerea sistemului medical, subliniind că această lipsă de implicare contribuie la depopularea sistemului. Valeria Herdea a menționat că administrațiile locale trebuie să ofere condiții decente, inclusiv dotări și aparatură, pentru a atrage și menține medicii.

Ea a exemplificat situația din județul Suceava, unde patru localități de la granița cu Ucraina se confruntă cu lipsa specialiștilor. În județul Tulcea, totuși, s-a reușit acoperirea aproape completă cu medici de familie. Pentru a atrage personal medical în zonele rurale, se acordă sporuri de până la 200%, a menționat președintele CNAS.

„Avem 52,5% din populaţie în oraş şi restul este în zona rurală. Mi-aş dori să vorbesc despre locuri unde există şi apă, unde există şi electricitate, unde există şi drum care nu se surpă sau case care nu alunecă. Şi îmi doresc personal mediu, alături de medic, pe care acesta să poată să-l plătească, pentru că altfel nu stă nimeni. (…) Facem toate eforturile să aducem tineri, să-i motivăm, am luat legătura şi avem în derulare proiecte de parteneriat cu universităţile de farmacie şi medicină din ţară, în aşa fel încât să se includă în pregătirea curriculară, în specializarea acestor tineri medici, inclusiv un stagiu scurt la ţară, în aşa fel încât să vadă ce înseamnă zona rurală. În această perioadă, încercăm să suplinim în zonele unde nu există acces facil accesul persoanelor la servicii medicale.”, a transmis preşedintele CNAS.

Dr. Vrîncianu Rareș spune că e nevoie de soluții complexe, dar și de cooperare între autoritățile statului pentru ca problema să fie rezolvată, deși salută inițiativa lansată de organizația Medici pentru România.

„Problemele sunt arhicunoscute, să zic că nu sunt neapărat foarte cuantificate. Dorim să facem și un studiu mai amplu, dar nu ca să identificăm probleme, ci să vedem magnitudinea lor. În opinia mea, deficitul de medici este încadrat într-un fenomen mai amplu al depopulării acelor zone. Pe termen scurt, sunt moduri de a corecta acest deficit prin dotarea spitalelor, ca să fie oferit un mediu de lucru cât mai bun, sau oferirea de stimulente de financiare sau de sprijin. O altă soluție ar fi și creșterea numărului de posturi la rezidențiat. Dar pe termeni mediu și lung, trebuie soluții ce vizează timp, din nefericirea mai multe arii, ă se implice mai multe ministere și administrația locală, pentru că orașul și regiunea în sine trebuie să devină mai ofertante, printr-o dezvoltare economică și socială uniformă. Medicul își termină activitatea la spital, dar ulterior tot iese în societate, tot iese în acel oraș, în acea zonă care nu este foarte dezvoltată și nu are foarte multe posibilități.”, spune reprezentantul medicilor rezidenți.

Cezar Irimia consideră că ar trebui să dezvoltăm  „sisteme care să funcționeze”.  Altfel, „ne vor pleca tinerii pe capete și nu numai medici. Vor pleca pentru că își doresc să se dezvolte profesional, își doresc să asigure familiilor acces la educație și sănătate, își doresc o viață nu îmbelșugată, o viață la limita normalității. România de astăzi nu mai oferă aceste minime garanții firești până la urmă”, concluzionează reprezentantul pacienților.

Sursa: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un botoșănean a fost amendat pentru arderea deșeurilor. Amenda este între 30.000 lei și 45.000 lei

Publicat

Publicitate

O personă fizică din municipiul Botoșani a fost sancționată de comisarii de mediu din cadrul Garda de Mediu Botoșani, întrucât a eliminat prin incendiere alte tipuri de deșeuri decât cele menajere, deșeuri care nu au fost preluate de operatorul de salubrizare.

Comisarii de mediu din cadrul Garda de Mediu Botoșani, au transmis că eliminarea prin incendiere a oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect se sancționează cu amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice.

Producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri (persoane fizice și/sau persoane juridice) au obligaţia să supună deşeurile care nu au fost valorificate unei operaţiuni de eliminare în condiţii de siguranţă, fără a pune în pericol sănătatea populaţiei şi fără a dăuna mediului, în special:

Publicitate

a)fără a genera riscuri de contaminare pentru aer, apă, sol, faună sau floră;

b)fără a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor; şi

c)fără a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Două ONG-uri dau ALERTA în Europa: Toate conservele cu ton din comerț sunt contaminate cu mercur

Publicat

Publicitate

Toate conservele cu ton din comerț sunt puternic contaminate cu mercur. Asta susține un raport al ONG-urilor Bloom și Foodwatch, făcut public marți, 29 octombrie, și care a pus întreaga Europă pe jar. 

Reprezentanții ONG-urilor Aceștia au testat conserve din mai multe țări din Europa și toate au avut același rezultat: 100% dintre cutii erau contaminate cu mercur”, relevă investigația. Concluziile sunt detaliate de reporterii de la hotnews.ro.

Publicitate

Potrivit raportului „Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve din cinci țări europene (Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia), iar rezultatul a fost cel de mai sus: contaminare cu mercur.

Organizația de mediu susține că mai mult de jumătate din conserve conțin mercur peste limita maximă stabilită pentru alte specii de pește, respectiv 0,3 mg/kg.

„Nivelurile maxime de mercur în ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite pe baza nivelului de contaminare constatat în ton și nu pe baza pericolului pe care mercurul îl reprezintă pentru sănătatea umană, pentru a asigura vânzarea a 95% din ton”, afirmă sursa citată.

Publicitate

Acestea au fost stabilite la 1 mg/kg pentru greutatea materiei prime proaspete și nu pentru produsul finit în conservă.

„Acesta este motivul pentru care tonul, una dintre speciile cele mai contaminate, are o toleranță maximă admisă la mercur de trei ori mai mare decât cea a speciilor cele mai puțin contaminate.”

Pentru cele două ONG-uri, „nu există niciun motiv de sănătate care să justifice această discrepanță: mercurul nu este mai puțin toxic dacă este ingerat prin ton, contează doar concentrația de mercur din aliment”.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Miercuri de la ora 10 se pun în vânzare biletele pentru partida de Cupa României dintre FC Botoșani și Rapid București

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a anunțat astăzi că miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10:00, se pun în vânzare bilete pentru partida de Cupa României dintre FC Botoșani și Rapid București din prima etapă a fazei grupelor.

Prețul biletelor este cuprins între 20 de lei la peluză și 300 de lei la lojă.

Conform comunicatului clubului, accesul minorilor sub 14 ani la meciul FC Botoșani – FC Rapid, programat joi, 31 octombrie, ora 21:00 este permis gratis pe stadionul „Municipal” în următoarele condiții:

Publicitate

– Minorul va primi bilet cu valoare zero, dar trebuie să fie însoțit de un major care își va achiziționa bilet cu valoare;

– Accesul minorului fără bilet cu valoare zero nu va fi permis pe stadion chiar dacă majorul are bilet cu valoare, sau în lipsa majorului;

“Când își achiziționează bilet cu valoare, majorul are în vedere să achiziționeze și bilet cu valoare zero pentru minorul care îl va însoți. Numărul biletelor cu valoare zero este limitat. Biletul cu valoare zero destinat monorului nu este transmisibil”, a transmis clubul de la Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Înlocuirea becurilor clasice de la mașini cu becuri LEDr a fost certificată de RAR. Ce trebuie să știi dacă vrei să le înlocuiești

Publicat

Publicitate

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că a acordat certificarea pentru sursele de lumină LEDr, ceea ce face acum ca toți șoferii din România să aibă de acum opțiunea legală de a înlocui becurile cu filament cu becuri de tip LEDr, care îmbunătățesc performanțele sistemelor de iluminat ale mașinilor, relatează alba24.ro.

Potrivit reprezentanților RAR, operațiunea de înlocuire a becurilor se poate face în anumite condiții, care țin de anul de fabricație sau modelul mașinii.

„În cazul în care sunteți opriți de poliție la un control în trafic și aveți montate becuri LEDr, vi se va solicita să prezentați documentul care atestă că sursa de lumină este certificată. Prin urmare vă recomandăm să aveți asupra dvs. și actul de la vânzător”, au transmis reprezentanții RAR.

Publicitate

Care sunt avantajele becurilor LEDr

Avantajele becurilor LEDr sunt:

  • lumina generată este mai apropiată de lumina naturală
  • asigură iluminarea drumului pe o distanță mai mare
  • solicită mai puțin echipamentul electric de la bord

RAR a acordat certificarea pentru becuri de înlocuire cu LED. Ce trebuie să știe șoferii

RAR a transmis mai multe informații pentru șoferii care vor să înlocuiască sursele de lumină cu filament ale autoturismelor cu becuri LED.

O sursă de lumină de înlocuire cu diode emițătoare de lumină (LEDr) reprezintă o sursă de lumină LED destinată a înlocui sursa de lumină inițială a unui dispozitiv de iluminare omologat, având aceeași denumire a categoriei (H1, H4 etc.), dar care produce lumină utilizând o altă tehnologie de generare.

Publicitate

Aceste categorii de surse luminoase au fost integrate în Regulamentul ONU nr. 37 privind omologarea lămpilor cu filament destinate utilizării în cazul lămpilor omologate ale vehiculelor cu motor și ale remorcilor acestora, începând cu suplimentul 48 la seria 03 a regulamentului, intrat în vigoare din 22 iunie 2022, cu scopul de a facilita accesul la noile tehnologii de iluminare și pentru modelele de vehicule ce nu au fost dotate inițial cu surse de lumină LED.

La solicitarea unui producător din piața de profil, RAR a emis, pentru anumite categorii de LEDr, certificate de conformitate în baza unor certificări naționale acordate de autoritatea federală din Germania (KBA), precum și în urma efectuării unui set de încercări derulate de RAR pentru verificarea montajului.

Practic, au fost recunoscute printr-o procedură de certificare voluntară omologările germane deja emise, procedură care a presupus și evaluarea cerințelor prescrise în Regulamentele ONU aplicabile, raportate la cele existente și detaliate în certificatele germane.

Publicitate

Certificatele de conformitate emise de RAR acoperă LEDr din categoriile H1, H4, H7 și W5W

Producătorul OSRAM a anunțat recent omologarea pentru utilizarea pe șoselele din România a gamei Night Breaker LED. Conform reglementărilor germane privind normele de circulație rutieră (StVZO), becurile din gama Night Breaker LED au fost aprobate ca lămpi retrofit legale pentru instalarea în farurile pe bază de halogen.

Datorită formei lor compacte, aceste lămpi se apropie de dimensiunea lămpilor cu halogen, asigurând o compatibilitate și mai mare cu autovehiculele.

Comparativ cu lămpile cu halogen obișnuite, Night Breaker LED se distinge prin rezistența sa la vibrații și o durată de viață de până la 6 ori mai lungă. De asemenea, lămpile LED au o temperatură de culoare rece asemănătoare luminii naturale și oferă o luminozitate cu până la 330% mai mare.

Vezi AICI – Lista de compatibilitate pentru Night Breaker LED.

Pentru fiecare produs, certificatul de conformitate are anexată o listă cu vehiculele pe care se poate monta respectiva sursă de lumina de înlocuire LEDr.

Ca informații generale, reprezentanții RAR au mai transmis că:

  • Sursele de lumină de înlocuire LEDr se montează numai pe vehicule omologate de tip european, pe care se pot identifica numărul de omologare de tip (pe plăcuța producătorului) și numărul de omologare al dispozitivului de iluminare (far, lampă etc.);
  • Pe corpul dispozitivului de iluminare omologat se aplică prin etichetare marcajul de omologare de tip germană și numărul certificatului de conformitate emis de RAR;
  • Utilizatorul trebuie să păstreze în vehicul declarația de conformitate emisă de titularul certificatului de conformitate, însoțită de copia certificatului de conformitate emis de R.A.R.;
  • Este important și recomandat ca după montarea surselor de lumină LEDr, în special în cazul luminilor de întâlnire, să fie verificate unghiurile de înclinare inițială a fasciculului luminos și forma asimetrică a acestuia.
  • Furnizarea către solicitant a tuturor documentelor/etichetelor/instrucțiunilor necesare reprezintă responsabilitatea exclusivă a furnizorului de surse de lumină LEDr certificate.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending