Connect with us
Publicitate

Actualitate

De ce acte ai nevoie pentru căsătorie în 2024. Documentele pentru cupluri la cununia civilă și religioasă

Publicat

Publicitate

Cuplurile care doresc să-și consfințească relația prin căsătorie trebuie să adune și să prezinte o serie de documente necesare pentru această procedură. De obicei, cununia civilă are loc la primărie și necesită o programare prealabilă. Totuși, la cerere, ceremonia poate fi oficializată și în afara sediului primăriei, relatează alba24.ro.

Cununia civilă. Acte necesare căsătorie 2024

Pentru cununia civilă, trebuie depusă la primărie o cerere/declarație de căsătorie, însoțită de mai multe documente, după caz.

Publicitate

Declaraţia de căsătorie se face în nume personal, de către viitorii soţi, în scris, la primăria locului de domiciliu sau de reşedinţă al unuia dintre soţi.

În declarația de căsătorie, viitorii soți vor declara că nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei. Aceștia vor menționa numele de familie pe care îl vor purta.

Odată cu declarația de căsătorie, viitorii soți prezintă următoarele acte:

Publicitate
  • Actul de identitate – în original și copie, cu domiciliu sau reședința în localitatea respectivă a unuia dintre viitorii soți.

Documentele cu care se face dovada identității trebuie să fie valabile atât la data depunerii declarației de căsătorie, cât și la data oficierii căsătoriei

  • Certificatul de naștere – în original și copie
  • Certificatul medical prenupțial.

Certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii și trebuie să cuprindă mențiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători

Alte documente, după caz

Publicitate
  • Dovada desfacerii căsătoriei anterioare, dacă este cazul.

Aceste acte pot fi:

  • Certificatul de divorț, în original și copie
  • Certificatul de deces al fostului soț, în original și copie
  • Certificatul de naștere sau de căsătorie cu mențiunea de desfacere a căsătoriei, în original și copie xerox
  • Sentința de divorț rămasă definitivă și irevocabilă în original și copie

Daca viitorii soți hotărăsc să aleagă regimul matrimonial al separației de bunuri sau al comunității convenționale

  • documentul încheiat în fața notarului public trebuie prezentat odată cu declarația de căsătorie

Dacă ambii viitori soţi sunt cetăţeni străini sau cetăţeni români cu domiciliul în străinătate

Publicitate
  • declaraţia de căsătorie se poate face la primăria localităţii în care aceştia se află temporar.

Vor trebui să facă dovada aceasta cu permis de şedere sau act de identitate provizoriu.

Cununia civilă. Termen pentru oficierea căsătoriei

Căsătoria se încheie în termen de 11-14 zile de la data depunerii declarației de căsătorie. Nu se va depăși termenul de valabilitate (de 14 zile) a certificatelor medicale privind starea sănătăţii.

Termenul se calculează cuprinzând atât ziua eliberarii certificatelor, cât şi ziua în care se oficiază căsătoria.

Primarul municipiului poate să încuviinţeze, pentru motive temeinice, încheierea căsătoriei înainte de împlinirea termenului de 11 zile, dacă starea de sănătate a unuia dintre soţi impune aceasta. Se anexează documente justificative.

Cununia religioasă. Acte necesare căsătorie 2024

Biserica Ortodoxă Română solicită, pentru oficierea cununiei religioase, o copie a certificatului de căsătorie de la primărie (starea civilă).

De asemenea, se mai solicită certificat de Botez, dacă unul dintre miri nu este din parohia în care se oficiază cununia.

Atât mirii, cât și nașii trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Mirii:

  • să fie creștini ortodocși
  • să fie căsătoriți la Starea Civilă și să prezinte Certificatul de Căsătorie la începerea slujbei de cununie
  • să nu aibă impedimente canonice, printre care:
  • să nu fi avut o cununie bisericească anterioară (în acest caz trebuie să aibă divorţul bisericesc şi să facă dovada acestuia)
  • să nu fi fost căsătoriţi anterior de trei ori
  • să nu fie rudenii: naşi-fini de Botez sau cununie / verişori, unchi, nepoți / tată şi fiică vitregă; fraţi vitregi; doi fraţi cu două surori etc
  • să se spovedească la duhovnic (preotul paroh) înainte de primirea Sfintei Taine a Cununiei

Dacă se oficiază cununia religioasă în altă parohie: să prezinte o adeverinţă din partea preotului paroh

  • care să certifice că naşii şi mirii întrunesc condiţiile canonice pentru a participa la Taina Cununiei
  • să conţină consimţământul preotului pentru oficierea cununiei

Nașii:

  • amândoi să fie creştini ortodocşi
  • să fie cununaţi religios
  • la cererea preotului paroh să poată dovedi acestea prin documente justificative (Certificat de Botez, Certificat de Cununie religioasă
  • să fie buni creştini, pentru a-i îndruma pe tinerii căsătoriţi

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Atenție la vopseaua de ouă. Masa de Paşti poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni.

Publicat

Publicitate

Este Joia Mare și este ziua în care se vopsesc ouăle pentru Paște, după cum spune tradiţia. Atenție, însă, la vopseaua pe care o cumpărați, pentru că poate avea până la 11 E-uri foarte periculoase arată antena3. ro. 

Şi celelalte alimente pe care le mâncăm de Paşte pot fi pline de aditivi, aşa că trebuie să citim cu atenţie eticheta, pentru a nu risca să avem 250 de E-uri la o masă, atenţionează Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

 

Publicitate

“În primul rând, să înțelegem că și vopseaua de ouă ajunge până la urmă să o ingerăm.

Practic, o mâncăm o dată cu oul vopsit, fiindcă face transfer dintre coaja oului și ou şi, astfel, se pune și pe mâinile noastre, ale copiilor.

Când discutăm de ouăle gata vopsite, care se regăsesc în supermarket sau pe care le comandăm online, acestea trebuie să aibă pe eticheta produsului toate ingredientele care se regăsesc în vopseaua cu care este colorat oul respectiv. Altfel, dacă nu avem toate informațiile, nu cumpărăm.

Publicitate

Și dacă ne gândim că într-un astfel de produs avem 11 aditivi, mai avem și în muștar, probabil încă 10, doar dintr-un nou cu puțin muștar ajungem să mâncăm 20 de aditivi, care de cele mai multe ori se dublează sau se triplează.

Așa că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili în condițiile în care masa de Paște poate să ajungă la 250 de aditivi, iar sare și zahăr cât pentru două săptămâni.

De aceea, e bine să fim puțin mai atenți, mai cumpătați, să citim eticheta, să verificăm produsele și, nu în ultimul rând, să ne uităm și la alerte, fiindcă sunt tot mai multe produse în această perioadă în alerte, atât produse agroalimentare, dar și produsele care vin drept cadouri de la Iepuraş – fie că discutăm de o bijuterie, de o haină sau de o jucărie.

Publicitate

Aplicația europeană de protecție a consumatorilor InfoCons te ajută gratuit să vezi și alertele în timp real, să scanezi codul de bare și la vopseaua de ouă, şi când cumperi un produs agroalimentar, astfel că ai toate informațiile cu privire la aditivi, coloranți, conservanţi, zahăr și sare.

Dar cred că cel mai important este să fim foarte atenți la ce punem pe masă pentru copiii, nepoții noștri, să avem niște sărbători frumoase, fiindcă, din păcate, suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la o calitate a vieții foarte proaste.

Suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la toate tipurile de cancer, pe toate grupele de vârstă, obezitate infantilă, infarct miocardic, accidente cerebrale, care toate au o incidență directă cu ceea ce mâncăm.

Publicitate

Ar trebui să fim atenți, așadar, să citim etichetele și să alegem cele mai curate produse. Găsim produse și fără aditivi sau cu 1-3 aditivi. Trebuie doar să citim eticheta şi să fim mai atenţi”, a atras atenţia Sorin Mierlea, președintele InfoCons, joi, la Antena 3 CNN.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Albești, dat jos de la volan pentru că duhnea a alcool

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282, în comuna Albești, un autoturism condus de un bărbat, de 65 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Noaptea trecută au fost organizate 12 filtre rutiere la intrările și ieșirile din Botoșani. Zeci de șoferi testați pentru alcool

Publicat

Publicitate

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier , împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani  și 3 Hlipiceni și cu polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutier care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.

 

Astfel, au fost organizate  12 filtre rutiere la intrările și ieșirile din oraș, precum și pe principalele artere rutiere, fiind controlate 87 de autovehicule. Dintre conducătorii auto,  62 au fost testați alcoolscopic, rezultatul fiind pozitiv în 4 dintre cazuri.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 20.000 de lei, 16 dintre acestea fiind aplicate pentru abateri la regimul rutier, iar 10 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute 9 permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare.

 

La activități s-a beneficat de câinele specializat în depistarea droguriolor, din cadrul ServiciuluiTeritorial al Poliției de Frontieră.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Evazioniștii din măcelăriile din Botoșani au fost amendați pe capete după o acțiune a polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspectoratului Teritorial de Muncă au acționat pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în domeniul producției, procesării cărnii și a produselor din carne.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost verificați 23 de agenți economici, din municipiul Botoșani, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, în valoare de 38.200 de lei.

Publicitate

 

Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea obligației de a utiliza casele de marcat electronice și de a respecta normele sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending