Connect with us

Actualitate

De când vor fi eliberate buletine cu CIP pentru copiii sub 14 ani și ce documente sunt necesare

Publicat

Publicitate

Începând cu luna iunie, România face un pas important spre digitalizare: și copiii sub 14 ani vor putea obține cărți de identitate cu cip. Documentul vine cu o serie de beneficii, de la semnătură electronică la utilizarea ca pașaport în UE, scrie playtech.ro.

Noul buletin electronic, disponibil și pentru cei mici

O schimbare majoră intră în vigoare din 2 iunie 2025: și minorii cu vârste sub 14 ani, inclusiv nou-născuții, vor putea avea propria carte de identitate electronică cu cip.

Acest document modern are dublă funcționalitate — înlocuiește pașaportul pentru călătoriile în Uniunea Europeană și oferă acces la servicii digitale. Mai mult, cartea poate fi utilizată pentru generarea semnăturii electronice, ceea ce deschide calea spre un viitor complet digitalizat.

Cartea electronică de identitate devine disponibilă de pe 20 martie. Cum vor arăta noile buletine cu cipuri și ce informații vor conține

Dimensiunea noului buletin este similară cu cea a unui card bancar și include elemente de securitate avansate. Cartea de identitate electronică stochează și informații medicale utile, precum grupa sanguină și RH-ul titularului.

Publicitate

 

Cât costă și cum se eliberează buletinul cu cip

Pentru copiii sub 14 ani, eliberarea documentului presupune o taxă accesibilă, de 67 de lei — o sumă de trei ori mai mică decât costul unui pașaport standard.

Procesul de obținere implică prezența părintelui sau a tutorelui legal, care va trebui să prezinte certificatul de naștere al copilului, actul propriu de identitate și, după caz, documente justificative privind custodia.

Părinții au și opțiunea de a alege o carte de identitate simplă, fără cip, dacă nu doresc includerea tehnologiei digitale în actul de identitate al copilului.

Când și unde poate fi solicitat noul document

Programul pilot pentru noua carte de identitate electronică a fost lansat încă din 2021, la Cluj-Napoca, iar după testele reușite, inițiativa prinde amploare la nivel național.

Locuitorii Capitalei vor putea solicita buletinul cu cip începând cu 20 aprilie, urmând ca, din 20 mai, documentul să fie eliberat în toate județele țării, marcând o etapă importantă în procesul de digitalizare a administrației publice.

Această măsură face parte dintr-o reformă amplă, menită să aducă mai aproape de cetățeni serviciile esențiale ale statului, prin tehnologii moderne și sigure.

Noul act de identitate devine un instrument multifuncțional, ușor de utilizat, menit să simplifice birocrația și să ofere mai mult control asupra propriei identități.

De acum, copiii vor putea călători în Uniunea Europeană fără pașaport, iar părinții se vor bucura de un document eficient, sigur și ușor de integrat în viața digitală de zi cu zi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (342)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI 

Cristina Ştefan, în „Dilema veche” nr. 800 din 2019, publică un interviu cu regizorul Nadav Lapid, proaspăt laureat al premiului „Ursul de Aur”  cu filmul „Sinonime”. Reţin:

  1. a) „Cred că atunci când vezi diavolul nu doar afară, ci şi înăuntru, e un moment bun să fugi. Cu toate că, ajuns în acest punct, de obicei, fuga nu mai ajută, căci aduci cu tine exact lucrurile de care fugi”;
  2. b) „…scopul meu ultim este să arăt adevărul profund al momentului, materialul existenţei”;
  3. c) „Eu nu sunt interesat să lupt pentru soluţii, pentru că nu ştiu care sunt acelea. După cum ştim, soluţiile nasc noi probleme”;
  4. d) „Dacă vrei să faci o schimbare punctuală, mai bine intri în politică”;
  5. e) „…oamenii simt politic – atunci când sunt cel mai personali, sunt şicel mai politici, iar când sunt politici, sunt şi cel mai personali, lucrurile se amestecă aici”;

 Reţin, din „România literară nr. 27-28 din 2019, un poem semnat de Andrei Mocuţa intitulat „Pis, pis, pis”:

gândul pur e ca argintul viu

mi-a zis tata

Publicitate

îţi scapă chiar şi atunci

când crezi că l-ai luat în stăpânire

câte versuri am ratat

din cauza lenei sau nepăsării

Queneau a surprins perfect

acest moment –

îl aseamănă cu un pisoi străin

pe care încearcă să-l ademenească:

„Pis, pis, pis”

se adresează el inspiraţiei

apoi adaugă cu umor:

„Hmm, porcul, a şters-o!” 

Ion Simuţ, în “Observator cultural”  nr. 975 din 2019, despre revistele literare de azi (continuare):

  1. d) “Revistele noastre de cultură sunt făcute, în marea lor majoritate, de pensionari, ca şi cum ar juca şah sau table în parc, fără să fie conectaţi la marea cultură şi la tendinţele europene sau universale”;
  2. e) “De aici derivă şi al cincilea viciu major – provincialismul: facem revista noastră pentru noi şi ai nostril sau o facem cu plecăciuni faţă de centru, faţă de Uniune, ca să se vadă că avem busolă”;

Andrei Pleşu, în „Dilema veche” nr. 800 din 2019, publică articolul „Înzestrări (ideale) ale omului politic”. În fapt, Pleşu preia atributele unui bun om politic de la Lee Hamilton, jurist american: 1. „să fie un bun comunicator”; 2. „să aibă conştiinţa că u este instalat pe viaţă în postul cu pricina”; 3. „să renunţe, măcar strategic, dar dacă se poate şi sincer, la ideea că are întotdeauna dreptate”; 4. „să-şi cunoască limitele proprii”; 5. „să aibă ca virtuţi obligatorii onestitatea, credibilitatea, motivaţia profesională autentică”; 6. „când intră în politică, să aibă deja în spate un inventar de isprăvi durabile”; 7. „să aibă înclinaţia de a face bine altora”; 8. „să pornească la drum cu o viziune”; 

Alexandru Ojică, în „Ziarul Lumina” din 21 iunie 2019, publică articolul „Cioran şi dorul de Răşinari”. Bine garnisit cu citate din Emil Cioran, reţin câteva: 1. „sunt scepticul de serviciu al unei lumi în declin, nu filosof”; 2. „când ai trăit la munte, restul îţi seamănă o mediocritate fără nume”; 3. „aş da toate peisajele din lume pentru cel al copilăriei mele”; 4. „prin orice lacrimă ne priveşte Dumnezeu”; 4. „la urma urmei, nu mi-am irosit timpul, şi eu am tresăltat, ca oricine altcineva, în acest univers aberant”;

Cristian Pătrăşconiu, în „Orizont” nr. 5 din 2019, publică un interviu cu Gabriela Adameşteanu. Întrebată care este personajul din romanele sale care îi place cel mai mult, răspunde: „Personajul în care am pus cel mai mult din mine nu este o femeie, aşa cum probabil vă aşteptaţi, ci un bărbat: profesorul Mironescu. Preocuparea pentru destinele României, pentru apropierea de Europa, obser4vaţiile despre relele  acestei ţări, pe care le deplângem, dar le trecem, identice, de la o generaţie la alta, profeţia  că acest popor, neobişnuit cu democraţia, poate fi subjugat de o dictatură, implicarea idealistă în politică etc., – pe scurt. Discursurile sale, neadecvate într-un salon, sunt ale mele.  Şi neadecvarea lui este tot a mea:felul în care este privit şi neînţeles de către ceilalţi, generozitatea faţă de cei apropiaţi, care îl împinge să nu vadă trădarea Sophiei şi a lui Titi Ialomiţeanu, modul în care îşi cenzurează gelozia etc. sunt ale mele din acel moment al vieţii mele. Nu doar ideile, ci şi sentimentele lui Ştefan Mironescu (de exemplu, suferinţa adolescentului la moartea unui părinte), ori de caracter (perseverenţa profesională „într-o lume care arde”) sunt ale mele. Boala, aspectul fizic, sexul au fost măştile cu care am încercat (şi am reuşit să ascund) faptul că „Profesorul Mironescu c`est moi”;

Călin-Andrei Mihăilescu: „…poeţii citesc cu o clipă mai repede decât ceilalţi” (vezi „Orizont” nr. 5 din 2019);

Ultimul număr, 800, al revistei „Dilema veche”, are un dosar / supliment cu titlul „Negoţ şi negustori”. Reţin din citatele  la temă, extrase de redacţie: Octavian Goga: „Ziua e pentru negustor, noaptea pentru poeţi”; George Herbert: „Cumpărătorului îi trebuie o sută de ochi, vânzătorului nici unul”; Gustave Flaubert: „Concurenţa e sufletul comerţului”; Alex Zanottelli: „Votezi de fiecare dată când faci cumpărături”; Bertolt Brecht: „Fără cultură, cum să înflorească comerţul”;Teodor Mazilu: „Germania nu este o ţară, e un magazin”; Vauvenargues: „Negoţul este şcoala înşelătoriei”; Balzac: „negustorul care nu se gândeşte la faliment e ca un general care crede că nu va fi niciodată înfrânt; e numai pe jumătate negustor”; proverb armenesc: „Cine nu face negoţ, nici nu pierde, nici nu câştigă”; Gustave Flaubert: „Importul e viermele care roade comerţul”; 

Citeste mai mult

Eveniment

Prins cu acte false la frontieră în vama Racovăț. A spus că voia doar să ajute o tânără

Publicat

Publicitate

Un bărbat cu dublă cetățenie, română și ucraineană, în vârstă de 44 de ani, este cercetat penal de polițiștii de frontieră după ce a fost prins transportând două documente false la intrarea în România. Incidentul a avut loc vineri, 12 aprilie, în jurul orei 15:30, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț, aflat în subordinea ITPF Iași.

Bărbatul, aflat la volanul unui autoturism înmatriculat în Ucraina, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de intrare în țară. În urma unei suspiciuni apărute în cadrul profilului de risc, polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra vehiculului și al persoanei. Astfel, în borseta bărbatului au fost găsite ascunse o carte de identitate aparent emisă de autoritățile poloneze și un permis de conducere cu însemnele autorităților din Ucraina, ambele conținând datele și fotografiile altor persoane.

Verificările ulterioare au confirmat că documentele nu corespund condițiilor de formă și fond ale unor acte autentice, fiind false.

Întrebat despre cele descoperite, bărbatul a declarat că a fost rugat de o tânără să transporte documentele în România și că ar fi primit, în schimb, suma de 10 euro pentru acest „serviciu”.

În cauză, polițiștii de frontieră au deschis un dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Peste 600 de elevi s-au întrecut la Concursul Interjudețean „Start spre performanță”, organizat la Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani

Publicat

Publicitate

Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani a găzduit sâmbătă, 12 aprilie 2025, proba de limba română a Concursului Interjudețean „Start spre performanță”, un eveniment organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

Proiectul interjudețean multidisciplinar „Start spre performanță” este înscris în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară regionale și interjudețene care se desfășoară în România, în anul școlar 2024-2025, fără finanțare din partea Ministerului Educației și Cercetării, nr. 24380/22.01.2025, la poziția 258.

În fiecare an, sute de copii sunt motivați să participe la acest concurs, pregătindu-se pentru a reprezenta cu succes școlile din care provin, concursul având ca obiectiv general promovarea ideii de competiție și de performanță și se adresează elevilor cu aptitudini deosebite pentru limba română, matematică și limba engleză.

La prima probă din acest an școlar s-au prezentat peste 600 de elevi, de la clasa a II-a până la clasa a VIII-a.

„Concursul reprezintă o oportunitate excelentă pentru elevii din clasele II-IV de a-și demonstra talentul și pasiunea pentru limba română. Această competiție pune accent pe creativitate și pe gândirea critică încă de la cele mai fragede vârste, oferind un cadru stimulativ pentru dezvoltarea ulterioară a copiilor.” a transmis profesor Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Ce trebuie să verificați când cumpărați carne, ouă, dulciuri și vinuri pentru Paște. Sfaturi utile de la ANPC

Publicat

Publicitate

Directorul Direcției Generale Control și Supraveghere Piață din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a transmis o serie de recomandări pentru cumpărătorii care se pregătesc de sărbătorile pascale. Printre sfaturile oferite se numără verificarea cu atenție a termenului de valabilitate al produselor, precum și achiziționarea acestora doar din spații special amenajate și autorizate, mai ales în cazul cărnii, ouălor, dulciurilor și vinurilor.

Potrivit lui Paul Anghel, perioada premergătoare Paștelui este una de vârf pentru comerțul cu produse alimentare. Echipele ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sunt deja pe teren în toată țara, desfășurând acțiuni de consiliere, prevenire și control, pentru a ne asigura că ceea ce ajunge pe masa de sărbători este sigur pentru consum.

La ce trebuie să fiți atenți când cumpărați carne, ouă, dulciuri și vinuri de Paști

Reprezentantul ANPC a oferit mai multe recomandări pe care consumatorii trebuie să le aibă în vedere atunci când fac cumpărăturile.

Carne și produse din carne (inclusiv miel):

  • Cumpărați doar din locuri autorizate (măcelării, magazine, piețe amenajate), cu ștampilă sanitar-veterinară.
  • Nu cumpărați din portbagajele mașinilor, chiar dacă prețul e mic.
  • Carnea trebuie să aibă un aspect proaspăt, miros plăcut, fără mucus sau culoare modificată.
  • Verificați prețul de la raft cu cel de pe bon!

Ouă:

  • Luați-le doar din spații autorizate, păstrate la rece.
  • Evitați ouăle fisurate, murdare sau păstrate la temperatura mediului ambiant.
  • Coaja trebuie să fie întreagă, iar la spargere albușul să fie dens, gălbenușul semiglobulos.
  • În cazul ouălor vrac, trebuie să fie afișate clar: calitatea, greutatea, metoda de creștere și data valabilității.

Vopsea de ouă:

Publicitate
  • Alegeți doar produse autorizate, cu etichetă completă: producător, ingrediente, instrucțiuni, dată de valabilitate.
  • Nu folosiți vopsele tipografice sau textile – pot fi toxice!

Produse de patiserie (cozonaci, checuri):

  • Cumpărați din locuri curate, autorizate.
  • Personalul trebuie să poarte echipament de protecție, iar produsele neambalate să fie bine protejate și servite cu ustensile.
  • Etichetele trebuie să arate clar ingredientele (inclusiv alergenii) și data de valabilitate.

Ciocolată, produse din cacao:

  • Verificați eticheta: denumirea, producătorul, data durabilității, conținutul de cacao.
  • Atenție la ambalaje deteriorate și produse fără traducere în limba română!
  • Nu cumpărați de la vânzători ambulanți!

Vin și băuturi alcoolice:

  • Eticheta trebuie să includă producătorul, concentrația alcoolică, volumul, tipul vinului și originea.
  • Verificați dacă lichidul este limpede și fără impurități.
  • Pentru băuturile spirtoase – eticheta trebuie să respecte normele Ministerului Finanțelor.

Pentru orice sesizare referitoare la un produs neconform, cumpărătorii pot solicita reprezentantului operatorului economic înlocuirea acestuia sau au la dispoziție platforma oficială www.anpc.gov.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending