Connect with us

Actualitate

De astăzi, 15 decembrie: Bilete mai scumpe cu TRENUL. A intrat în vigoare noul Mers al Trenurilor 2024 – 2025

Publicat

Publicitate

Biletele de tren se scumpesc de astăzi, 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor pentru perioada 2024-2025. Tarifele au fost ajustate cu rata inflației, ceea ce a dus la o majorare de 4,6% a prețurilor.

Potrivit CFR Călători, noul Mers al Trenurilor va rămâne valabil până pe 13 decembrie 2025.

”Oferta de transport feroviar de pasageri este adaptată cererii de piaţă”, transmite compania.

Actualizarea este operată atât prin optimizarea duratelor de parcurs, cât şi a programului şi capacităţii de transport.

Modificările au fost stabilite pentru a oferi accesibilitate la transportul pe calea ferată unei categorii cât mai largi de călători.

Bilete de tren mai scumpe din 15 decembrie. Noile prețuri:

Publicitate

Un abonament de 3 ore pentru zona metropolitană Bucureşti va costa 12,5 lei (scumpire cu 50 de bani). Pentru 24 de ore va fi 22 de lei (21 de lei anterior). Pentru 72 de ore – 63 de lei (de la 60 de lei). Datele au fost anunțate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Abonament:

  • pe 7 zile: 131 de lei (anterior 125 de lei)
  • pe 15 zile: 204 lei (anterior 195 de lei)
  • pe 30 de zile: 272 de lei (anterior 260 de lei).

Costul unei călătorii până la Aeroportul Henri Coandă va fi de 6 lei (anterior 5,5 lei).

Tariful pentru rezervare loc va fi de 6 lei la trenurile InterCity, indiferent de clasă. La trenurile Regio şi Interregio va costa, în funcţie de distanţă, astfel:

  • între 1-60 km – 1,5 lei
  • 61 – 120 km – 2,5 lei
  • 121 – 250 km – 4 lei
  • 251 – 500 km – 4,5 lei
  • peste 500 km – 6 lei.

Pentru distanţa kilometrică 1-40 km, achiziţionarea tichetului de rezervare este opţională, indiferent de categoria şi subcategoria trenului.

AICI, alte tarife.

Noul Mers al Trenurilor, în vigoare din 15 decembrie

Pentru asigurarea și adaptarea traficului de călători la cerințele publicului călător, CFR Călători a introdus în circulație 4 trenuri noi București Nord – Brașov. Trenurile sunt formate din material rulant nou, respectiv rama electrică RE-IR Alstom Coradia Stream.

Rama este alocată pentru exploatare operatorului național CFR Călători de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) – proprietarul de facto al trenurilor Alstom achiziționate pentru România. Cele 4 trenuri noi IR proiectate pentru circulația în acest mers de tren nou sunt:

Nr. tren / Staţie plecare / Plecare / Staţie sosire / Sosire / Total (km) / Timp total (min)

  • IR 16001 – Bucureşti Nord –6.31 – Brașov – 8.59 – 166 km – 2h 28m
  • IR 16002 – Brașov – 10.25 – Bucureşti Nord – 12.58 – 166 km – 2h 33m
  • IR 16003 – Bucureşti Nord – 13.22 – Brașov – 16.00 – 166 km – 2h 38m
  • IR 16004 – Brașov – 16.27 – Bucureşti Nord – 19.00 – 166 km – 2h 33m

În condițiile demarării lucrărilor la infrastructura feroviară „Quick Wins”, lucrări de eliminare a restricțiilor de viteză pentru restabilirea parametrilor tehnici ai suprastructurii căii ferate de către CFR SA pe relația București Nord – Craiova, CFR Călători a planificat trenuri pe rute modificate, astfel:

pentru a răspunde mai bine cerințelor și pentru menținerea relațiilor internaționale ce leagă principalele orașe din România cu Europa, circulă:

  • Trenul internațional IR 72 „Traianus”, în relația Craiova – Budapesta Keleti
  • Trenul internațional IR 73 „Traianus”, în relația Budapesta Keleti – Craiova

Introducerea unui tren nou în circulație IR 1599 în relația București Nord – Drobeta Turnu Severin, cu plecare din stația București Nord la ora 5.02 sosire în stația Drobeta Turnu Severin ora 12.19.

Alte noutăți

În condițiile demarării lucrărilor de „Electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”, pentru preluarea călătorilor în perioada sezonului estival din stațiile Cluj Napoca, Sighișoara, Câmpia Turzii, Copșa Mică, CFR Călători introduce în circulație trenurile IR sezoniere 1947/1948 în relația Cluj Napoca – Brașov și retur, ramuri la trenurile IR sezoniere 1941/1942 în stația Brașov.

În sezonul estival între principalele orașe din țară și litoral se asigură legătura cu trenuri directe, cu mențiunea că pe distanța Constanța – Mangalia și retur trenurile circulă în regim de tren Regio și la tarifele aferente acestui rang de tren.

Serviciul InterCity

Compunerea trenurilor IC este asigurată cu un număr de peste 50 vagoane de călători (vagoane clasa I, vagoane clasa a II-a și vagoane clasa a II-a cu spațiu destinat serviciului de alimentație publică). Toate vagoanele sunt modernizate și sunt dotate la nivelul standardelor actuale, cu instalație de climatizare, toalete ecologice, uși de acces și intermediare semiautomate, prize electrice pentru încărcare telefon mobil sau laptop, instalație de sonorizare, afisaj digital, rastel pentru bagaje voluminoase în fiecare capat al salonului.

În aceste trenuri, călătorii beneficiază de internet în regim wi-fi, vagoanele având montat echipamentul adecvat și sunt apte pentru circulație cu viteza maximă de 160 km/h și chiar 200 km/h unele dintre ele.

Reduceri tarifare și modalități de cumpărare bilete

CFR Călători pune la dispoziție o gamă diversă de oferte comerciale (ex. abonamente, card TrenPlus, dus-întors, anticipație, etc) care facilitează mobilitatea cetățenilor spre destinațiile interne dorite. Detalii pe cfrcalatori la secțiunea Trafic intern/ Oferte și Facilități. De asemenea, și spre destinațiile externe călătorii au la dispoziție o serie de oferte, la tarife avantajoase, spre Moldova, Austria, Germania, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, precum şi căutata ofertă Interrail Pass, care reprezintă un abonament valabil în toată Europa sau într-o anumită țară din Europa. Detalii pe site la secțiunea Trafic internațional/ Oferte.

Distribuția de bilete se asigură prin următoarele canale: online, staţii şi agenţii de voiaj CFR Călători, automate de vânzare în gări și distribuitori autorizați cu care sunt încheiate parteneriate pentru vânzarea de bilete.

CFR Călători facilitează achiziționarea ușoară și rapidă a biletelor de tren în trafic intern prin aplicația mobilă “CFR Călători bilete online” disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery.

Achiziția online de bilete în trafic intern se poate face pentru orice tip de tren până la ora de plecare a trenului din stația de îmbarcare.

Personalul de tren este dotat cu dispozitive POS ce permit emiterea legitimațiilor de călătorie (și plata cu card contactless), rezervarea automată a locurilor, scanarea legitimațiilor, validarea biletelor online și a titlurilor metropolitane.

Trenurile de pe ruta București Nord – Aeroport Henri Coandă și retur dispun de aparate POS pentru plata contactless cu orice dispozitiv de plată: card, telefon sau ceas inteligent, iar din stațiile CFR București Nord și Aeroport se pot cumpăra abonamente metropolitane pentru zona București –Ilflov.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2: George Simion sau Nicușor Dan. Care este favoritul caselor de pariuri

Publicat

Publicitate

Casele de pariuri funcționează tot mai des ca un barometru informal al opțiunilor electorale, oferind o perspectivă interesantă asupra tendințelor de vot – chiar dacă acuratețea predicțiilor nu este garantată, relatează alba24.ro. Cu doar câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, programat pe 18 mai, cotele afișate de bookmakeri indică o competiție strânsă între cei doi candidați rămași în cursă.

George Simion, candidatul susținut de partidul AUR, este considerat favorit în confruntarea decisivă cu Nicușor Dan, independent și actual primar general al Capitalei. Potrivit caselor de pariuri, Simion are cele mai mari șanse să ajungă la Cotroceni, însă ecartul dintre cei doi s-a redus pe parcursul săptămânii.

Dacă în seara de marți cota lui George Simion era de 1,50 față de 2,50 pentru Nicușor Dan, joi raportul a devenit 1,77 la 2,00, iar sâmbătă seara, diferența a rămas relativ constantă: Simion – 1,70, Dan – 2,10. Aceste variații indică o ușoară schimbare de percepție în rândul pariorilor, posibil influențată de dezbateri, apariții publice sau evoluția campaniei.

Un detaliu aparte îl reprezintă cotele pentru votul din diaspora. În mod surprinzător, George Simion este cotat ca mare favorit în afara țării, cu o cotă de doar 1,11, în timp ce adversarul său are o cotă de 5,55 – o estimare care contrazice, de altfel, tendințele clasice ale electoratului român din străinătate.

Se pot face pariuri inclusiv pe prezența la vot. Casele de pariuri indică o probabilitate ridicată ca turul al doilea să atragă o participare mai scăzută, cota pentru o prezență redusă fiind de 50.

Rămâne de văzut dacă și de această dată cotele reflectă fidel rezultatul final sau dacă ne așteaptă o nouă surpriză electorală, așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2024, când victoria lui Călin Georgescu nu a fost anticipată de niciun bookmaker.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Stele pe cer și în suflet: Elevii botoșăneni au strălucit la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică

Publicat

Publicitate

Timp de câteva zile, între 5 și 10 mai 2025, Timișoara a fost centrul Universului pentru tinerii pasionați de stele, galaxii și misterele cosmosului. Acolo, la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, opt elevi botoșăneni de la categoria Juniori și un elev la categoria Seniori au demonstrat că știința poate fi o formă de poezie, iar cunoașterea – o aventură fascinantă.

Reprezentanții județului Botoșani nu doar că au participat, ci au impresionat prin rezultatele lor remarcabile. Medalii de aur, argint și bronz, mențiuni speciale și calificări în lotul lărgit au fost obținute de acești copii care privesc spre cer nu doar cu uimire, ci și cu înțelegere.

Matei Butnaru, elev al Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani, a cucerit juriul și cerul deopotrivă, obținând Premiul I oferit de Ministerul Educației, Medalia de Aur din partea Societății de Științe Matematice din România și un Premiu Special acordat de Universitatea de Vest din Timișoara pentru rezultatele sale excepționale. Alături de el, Teodora Gavrileț, tot de la „Eminescu”, a fost distinsă cu mențiune de onoare la categoria seniori.

Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani a fost un adevărat focar de excelență: Iustin Nistor a primit o mențiune MEC și medalia de argint, în timp ce colegele sale, Sara Ionescu și Amelia Ioana Uleniuc, au fost răsplătite cu medalii de bronz. Andreea Elena Cercel a obținut mențiune de onoare, completând galeria de performanță.

Și de la Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani, Bianca Andra Andrieș a adus acasă o medalie de argint și o mențiune MEC, dar și o calificare în lotul lărgit, la fel ca Matei Butnaru.

Fiecare medalie este o mărturie a talentului, curiozității și dorinței de cunoaștere a elevilor noștri. Botoșaniul demonstrează, încă o dată, că educația de calitate și susținerea valorilor duc la excelență.

Publicitate

Vom continua să fim alături de acești tineri minunați, oferindu-le sprijinul necesar pentru a-și urma aspirațiile și pentru a străluci, la propriu și la figurat, precum stelele pe care le studiază. Felicitări, dragi elevi și stimați profesori!” , a declarat inspectorul școlar general, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc.

Copiii aceștia au citit stelele nu doar pe cer, ci și în sine. Au muncit, au visat, au învățat – și au fost răsplătiți. Sunt dovada vie că știința are suflet, iar performanța începe de pe băncile școlii, acolo unde pasiunea prinde aripi.

Felicitări, tinerilor astronauți ai Botoșaniului! Cerul este doar începutul.

Citeste mai mult

Eveniment

Doamnelor, nu uitați: Este 11 mai, Ziua tatălui. România îi recunoaște rolul patern în familie și în societate

Publicat

Publicitate

Ziua Tatălui este sărbătorită în România, anul acesta, pe 11 mai – o zi cu totul specială dedicată recunoașterii rolului profund și definitoriu pe care tații îl au în viața copiilor, în familie și în comunitate. Marcată oficial în a doua duminică a lunii mai, această sărbătoare oferă prilejul de a reflecta asupra importanței figurii paterne, asupra sprijinului, iubirii și echilibrului pe care un tată le aduce în dezvoltarea copiilor și în consolidarea vieții de familie, relatează alba24.ro.

Instituirea Zilei tatălui în România a fost oficializată prin Legea nr. 319/2009, adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2009. Promulgată prin Decretul nr. 1468 din 13 octombrie 2009, legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 694 din 15 octombrie 2009.

Această inițiativă legislativă a avut ca scop nu doar recunoașterea rolului tatălui, ci și promovarea egalității în drepturi dintre părinți. Prin stabilirea Zilei tatălui (a doua duminică din mai) în proximitatea Zilei mamei (prima duminică din mai), legiuitorul a dorit să sublinieze contribuția individuală a fiecărui părinte la dezvoltarea familiei și, implicit, la construirea unei societăți sănătoase, scrie Agerpres.

La nivel internaţional, Ziua tatălui este sărbătorită în date diferite, fără să existe o anume tradiţie conturată în jurul unei zile anume. Ziua tatălui recunoscută oficial diferă de la ţară la ţară, conform www.timeanddate.com.

De exemplu, în Canada, Marea Britanie, SUA, India şi alte câteva ţări sărbătoarea este marcată în cea de-a treia duminică a lunii iunie. În multe ţări catolice, în special din America Latină, taţii sunt sărbătoriţi în ziua Sfântului Iosif, pe 19 martie. În multe ţări din Pacific, inclusiv Australia, Noua Zeelandă şi Fiji, Ziua tatălui este în prima duminică din septembrie.

Fiind o sărbătoare marcată relativ recent, tradiţiile privind celebrarea acesteia diferă nu doar de la o ţară la alta, ci şi de la o comunitate la alta sau chiar de la o familie la alta.

Publicitate

Cum Ziua tatălui a ajuns să fie celebrată în aproximativ 90 de ţări, UNICEF a lansat în 2018 un site de parenting – ca parte a campaniei „Super Dads”, ce recunoaşte rolul taţilor în dezvoltarea timpurie a copiilor.

„Mai mult decât un al doilea părinte sau o pereche de braţe în plus, taţii reprezintă una dintre cele mai bune resurse de dezvoltare a copilului pe care le avem şi, dacă le vom oferi copiilor cel mai bun început în viaţă, avem cu toţii nevoie să recunoaştem şi să folosim pe deplin acest rol”, declara şefa UNICEF pentru Dezvoltarea timpurie a copilăriei, dr. Pia Britto.

„Nu există timp mai important pentru dezvoltarea creierului decât primele 1.000 de zile din viaţa unui copil şi un număr tot mai mare de dovezi arată că taţii deţin un rol imens în acest proces. Totuşi, aceste dovezi nu sunt corelate cu investiţiile în sprijinul de care taţii au nevoie urgent pentru a se transforma şi a-şi atinge potenţialul maxim”, a mai adăugat oficialul UNICEF.

Campania „Super Dads” a avut rolul de a le reaminti părinţilor de pretutindeni că atunci când taţii îşi hrănesc copiii în primii ani de viaţă, oferindu-le dragoste şi protecţie, jucându-se cu ei şi susţinându-le alimentaţia, copiii vor învăţa mai bine, vor avea mai puţine probleme comportamentale şi vor deveni fiinţe umane mai sănătoase şi mai fericite. UNICEF a relansat, de asemenea, cu această ocazie, apelul de a înlătura barierele culturale şi financiare care îi împiedică pe taţi să petreacă timp de calitate cu copiii lor mici.

Cercetările sugerează că atunci când taţii au disponibilitatea de a relaţiona cu bebeluşii lor încă de la începutul vieţii, cresc şansele ca aceştia să joace un rol mai activ în dezvoltarea copiilor, ceea ce conduce la îmbunătăţirea pe termen lung a sănătăţii pe plan psihologic, a stimei de sine şi a satisfacţiei în viaţă.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Mochie, Sfinții Metodie și Chiril, luminătorii slăvilor

Publicat

Publicitate

Sfintii Chiril (826–869) si Metodie (815–844) sunt prăznuiți pe 11 mai. Ei sunt numiți „apostolii slavilor” pentru ca au tradus Sfântă Scriptura în limba slavona. Frații Chiril și Metodie sunt cei care au creat alfabetul „glagolic”, care vine de la slavonescul „glagol”, în traducere – cuvânt. Mai târziu, alfabetul glagolitic, cu unele adăugiri ale ucenicilor, s-a dezvoltat in alfabetul chirilic.

Sfântul Mochie a trăit in secolului al IV-lea si a fost preot în Amfipol. El a suferit mucenicia în timpul împăratului Diocletian. Pentru că propovăduia pe Hristos și îi învață pe oameni să renunțe la cinstirea idolilor a fost supus la multe chinuri: a fost aruncat în temniță, în foc, la fiare, dar din toate a ieșit nevătămat.

Din Sinaxar aflam ca intrand Sfantul Mochie in capistea idoleasca, s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci si a stat unde era idolul lui Dionis, zicand: „Stapane, Cel ce tii toata faptura si toate le-ai zidit prin Hristosul Tau; Cel ce ai rusinat pe diavolul cel instrainat de adevarul Tau si ai daruit fericirea intelepciunii celor ce se tem de Tine, Doamne, si cinstesc numele Tau cel sfant; Cel ce ai sfaramat idolii Babilonului si ai aratat adevarata credinta a prorocului Daniil, Cel ce ai facut zadarnic uratul altar idolesc prin cei trei tineri ai Tai si ai stins vapaia focului in cuptor; Cel ce ai inecat pe invartosatul Faraon in adancul marii, Cel ce ai ascultat rugaciunile lui Moise si ai scos prin toiag apa din piatra; Tu, Cel ce esti acum si ai fost si mai inainte si vei fi Imparat vesnic, auzi-ma pe mine robul Tau, ca iata ma rog Tie; vino in ajutorul meu si arata puterea Ta acelora care socotesc adevarul drept minciuna, sa Te cunoasca pe Tine unul, adevaratul si vesnicul Dumnezeu si sa izgoneasca intunericul ratacirii inchinarii de idoli!”

Apoi a strigat cu mare glas catre idol: „Dionise, netrebnic si desert, mut si surd, iti poruncesc tie, in numele cel mare si preaslavit al Hristosului meu, Cel ce locuieste intru cei de sus, sa cazi din intarirea ta si sa te intinzi pe pamant, ca sa se arate la toti neputinta ta”. Indata s-a cutremurat pamantul si capistea si a cazut idolul cu mare zgomot, risipindu-se ca praful.

Sfantul Mucenic Mochie a murit pentru Hristos prin taierea capului.

Troparul Sfantului Mucenic Mochie

Publicitate

Mucenicul Tau, Doamne, Mochie, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astazi, face pomenirea:

– Sfintii Chiril si Metodie;

– Sfantului Mucenic Dioscor cel Nou;

– Sfantului Mucenic Arghiros Tesaloniceanul;

– Sfintilor Chiril-Constantin si Metodie, apostolii slavilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending