Connect with us

Eveniment

Dan Șlincu: „PSD a propus noi stimulente financiare pentru combaterea scumpirilor începând cu 1 iulie 2022”

Publicat

Publicitate

PSD susține în continuare o scădere a impozitelor pe cele mai mici salarii, astfel încât să rămână mai mulți bani în buzunarele salariaților care sunt vulnerabili în fața inflației.

„La inițiativa PSD, coaliția de guvernare va implementa un nou pachet de măsuri pentru sprijinirea populației și accelerarea absorbției fondurilor europene în valoare de 1,1 miliarde de euro. Așa cum au procedat de fiecare dată în cele 6 luni de guvernare, miniștrii și parlamentarii social-democrați au venit permanent cu soluții concrete pentru atenuarea problemelor cu care se confruntă cetățenii și companiile românești. De această dată, este vorba de un nou pachet social acordat pentru cei 3,2 milioane de pensionari cu pensia mai mică de 2.000 de lei/lună, care vor primi un sprijin unic de 700 lei, de creșterea cu un sfert a diferenței de salariu prevăzută de legea salarizării unice pentru 1,2 milioane de salariați din sistemul public. În același timp s-a propus amânarea cu 9 luni a ratelor bancare pentru cetățenii și companiile aflate în dificultate, diminuarea cheltuielilor bugetare, creșterea colectării veniturilor și eficientizarea programelor de investiții cu finanțare europeană”, a declarat deputatul PSD Dan Șlincu.

PSD susține în continuare o scădere a impozitelor pe cele mai mici salarii, astfel încât să rămână mai mulți bani în buzunarele salariaților care sunt vulnerabili în fața inflației. Aceasta viziune a PSD fost enunțată încă din programul de guvernare prezentat în campania electorală din 2020 și este în analiză. Până se va lua o decizie în coaliția de guvernare, va intra în vigoare noul pachet de măsuri pentru combaterea inflației, de la 1 iulie.

„Cu certitudine, stimulentele acordate nu sunt cât ne-am fi dorit să fie. Aceste măsuri nu anulează în totalitate efectul scumpirilor, dar acest sprijin este mai mult decât nimic. Vorbim însă de măsuri de sprijin pentru a-i ajuta mai ales pe cei vulnerabili să suporte mai ușor efectul negativ al inflației. Chiar dacă multora sumele nu le par foarte mari, sunt mulți români aflați la limita sărăciei extreme pentru care contează fiecare ajutor primit. Pentru astfel de persoane fiecare leu în plus contează. Toate măsurile îi ajută pe oameni să treacă mai ușor peste această situație economică dificilă care se manifestă peste tot în Europa, nu doar în România”, a completat deputatul social-democrat botoșănean.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

A crescut numărul firmelor dizolvate. Care sunt cele mai afectate domenii de activitate

Publicat

Publicitate

A crescut numărul firmelor dizolvate. La nivel național, creșterea este cu 18,38%, în 2024, față de anul trecut. Potrivit datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), numărul firmelor dizolvate a ajuns, anul trecut, la 46.205, față de 39.031 în 2023, scrie alba24.ro.

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 9.150 de firme (număr în creștere cu 11,71% față de 2023). Urmează județele Ilfov (2.508, plus 35,06%), Cluj (2.490, plus 22,54%), Constanța (2.452, plus 31,44%), Timiș (2.057, plus 7,36%), Iași (1.756, plus 30,58%) și Brașov (1.562, plus 22,61%).

La polul opus, cele mai puține dizolvări de firme au fost consemnate în județele Ialomița, respectiv 234 (plus 9,86% față de anul anterior), Covasna (255, plus 22,6%), Mehedinți (294, plus 12,64%), Călărași (327, plus 0,31%) și Caraș-Severin (329, plus 17,92%).

Creșterile cele mai semnificative ale numărului de dizolvări s-au înregistrat în județele Harghita (plus 47,28%), Maramureș (plus 43,27) și Sibiu (plus 39,26%), în timp ce scăderi au fost consemnate doar în județele Hunedoara (minus 2,87%) și Buzău (minus 2,55%).

A crescut numărul firmelor dizolvate. Care sunt cele mai afectate domenii de activitate
Domeniul de activitate cu cele mai multe dizolvări de firme, în 2024, este comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, unde au fost raportate 12.689 de dizolvări la nivel național. Față de anul precedent, dizolvările din acest sector au crescut cu 14,76%.

Potrivit sursei citate, construcțiile, activitățile profesionale, științifice și tehnice, precum și industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, respectiv 4.651 (+23,93%), 4.556 (+21,66%) și 3.870 (+15,04%).

Publicitate

În decembrie 2024, s-au înregistrat 5.166 dizolvări de firme, cele mai multe în București (983) și în județele Cluj (316), Ilfov (258), Constanța (234) și Timiș (218).

A crescut numărul firmelor dizolvate. Situația din Alba
În județul Alba, în anul 2024, au fost înregistrate 862 de dizolvări de firme.

Numărul este cu 31,2% mai mare față de cel din 2024, respectiv 657.

În decembrie 2024, au fost 122 dizolvări de firme.

Citeste mai mult

Eveniment

Curs de formare consilier în domeniul adicţiilor

Publicat

Publicitate

Federaţia Filantropia a Patriarhiei Române organizează în perioada 28 februarie – 3 aprilie 2025 o nouă serie de cursuri pentru formarea consilierilor în domeniul adicţiilor (COR 263502). Evaluarea cursanţilor se va face în data de 7 aprilie, absolvenţii primind un certificat recunoscut la nivel naţional şi autorizat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale şi Ministerul Educației Naționale.

Federația Filantropia, organizație non‑guvernamentală a Patriarhiei Române, furnizor de formare profesională a adulților, autorizat încă din anul 2012, organizează regulat cursuri de formare profesională, cel mai nou proiect în acest sens urmând a se derula în perioada 28 februarie – 3 martie, pentru specializarea „Consilier în domeniul adicțiilor” (COR 263502).

Cursul se adresează tuturor persoanelor licențiate, care vor să lucreze sau care sunt deja angajate în centre de zi, centre de plasament în regim de urgență și rezidențiale, școli de reeducare, așezăminte sociale și alte instituții care au ca beneficiari copii și tineri cu diverse adicții, ce activează în mediul educațional sau social. Prin intermediul acestui curs, participanții vor dobândi competențe şi abilități specifice cu privire la menținerea integrității și siguranței beneficiarilor; planificarea activităților; comunicarea cu beneficiarii; participarea la lucrul în echipă multidisciplinară; gestionarea actelor și documentelor beneficiarilor; asigurarea respectării normelor de SSM și în domeniul situațiilor de urgență; prevenirea și informarea tinerilor și adulților privind problematica dependenței; consilierea persoanelor afectate direct sau indirect de dependență; realizarea relației terapeutice cu pacientul/pacienții; întocmirea dosarului de caz; evaluarea cazului de dependență/codependență; îndrumarea pacientului pentru stabilirea tratamentului; monitorizarea pacientului în timpul tratamentului de dezintoxicare și post‑tratament; consilierea pacientului/pacienților la recădere, se arată într‑un comunicat al instituţiei.

Documentele necesare înscrierii la acest curs sunt: copie a cărţii de identitate; copie a certificatului de naştere; copie a certificatului de căsătorie (dacă este cazul) şi copie a diplomei de studii de la ultima instituţie de învăţământ absolvită (minimum licenţă). Cursul presupune 180 de ore, dintre care 60 de ore de teorie în perioadele 1‑2 martie şi 22‑23 martie , respectiv 120 de ore de practică.

Consilierul în domeniul adicțiilor este un specialist de referință în relația cu tinerii și copiii din comunități educative, având un rol activ în prevenirea și gestionarea problemelor legate de dependență. Deține cunoștințe aprofundate de psihologie, sociologie și cultură generală, fiind capabil să informeze, să planifice și să implementeze programe de sprijin. Prin activitatea sa, contribuie la dezvoltarea beneficiarilor, ajutându‑i să devină adulți responsabili, conștienți de sine și integrați în societate.

Mai multe informații se pot afla pe site‑ul federatia‑filantropia.ro.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tentative de înșelăciune făcute de hackeri în numele BCR. Cum încearcă escrocii să ajungă la conturi bancare sau date personale

Publicat

Publicitate

Tentative de înșelăciune făcute de hackeri în numele BCR. Hackerii și escrocii care acționează în mediul online devin tot mai inventivi și găsesc noi moduri de a înșela oamenii.

Banca Comercială Română (BCR) avertizează clienții cu privire la apeluri și e-mailuri frauduloase, prin care atacatorii se dau drept reprezentanți ai băncii și încearcă să obțină date personale și financiare.

Spre exemplu cei de la BCR au descoperit o serie de tentative de înșelăciune făcute de escroci în numele băncii. Reprezentanții BCR vin cu o serie de informații pentru utilizatorii serviciilor bancare.

Cum acționează atacatorii?

  • Te sună sub pretextul că sunt reprezentanți BCR și îți comunică pretinse aprobări de credite sau îți cer să le anulezi accesând un link primit pe e-mail.
  • Îți recomandă să migrezi fondurile în așa-zise conturi „sigure” sau „securizate”.
  • Îți trimit e-mailuri care par a veni de la BCR, dar provin de pe adrese de e-mail necunoscute.
  • Exemplu de atac în desfășurare: Unii clienți au raportat că au primit e-mailuri care par a fi de la BCR, dar sunt trimise de pe o adresă frauduloasă, precum federico@ffoodconsulting.co.uk.

Cum te protejezi?

  • Nu accesa link-uri suspecte primite prin e-mail.
  • Nu divulga niciodată datele personale, bancare sau de autentificare.
  • Nu accesa aplicația de internet banking printr-o adresă URL transmisă prin e-mail.
  • Ce trebuie să faci dacă ai fost victima unei fraude?

Dacă observi tranzacții suspecte în conturile tale, ai primit mesaje suspecte sau crezi că ai fost victima unei fraude, contactează imediat BCR la: 2227 sau +4021.407.42.00

Citeste mai mult

Cultura

VIDEO: „Chipuri de preoți duhovnici de vocație și mărturisitori în secolul XX, din Botoșani”, tema unei noi cateheze a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”

Publicat

Publicitate

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, copiii și tinerii din grupa de cateheză a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani, vor participa și anul acesta la Concursul Național Catehetic propus de Sectorul Teologic –Educaţional al Patriarhiei Române și organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Tema concursului de anul acesta este: „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”, perioada de desfășurare a activităților fiind 21 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.

Duminică, copiii și tinerii din Parohia Sfântul Ioan Botezătorul Botoșani, și nu numai, au bifat al doilea program de cateheză, cu tema „Chipuri de preoți duhovnici de vocație și mărturisitori în secolul XX, din Botoșani”, care se înscrie în proiectul menționat mai sus. Tema extrem de captivantă pentru copiii și tinerii prezenți i-a vizat pe cei doi duhovnici din județul Botoșani, Părintele Ilie Cleopa și Părintele Paisie Olaru, trecuți recent în rândul sfinților.

Grupul catehetic a fost coordonat de protopopul de Botoșani, părintele Petru Fercal, care a intervenit de mai multe ori pe parcursul activității, explicând în stilul său carismatic elemente definitorii ale credinței ortodoxe, antrenând copiii să răspundă , reușind de fiecare dată să-i determine să extragă singuri ideea care definea contextul.

Responsabilitatea de a picura în sufletele copiilor și tinerilor, prezenți la cateheză, un strop din sfințenia duhovnicilor din Botoșani, care au schimbat multe vieți în timpul misiunii lor pe pământ, i-a revenit profesoarei Iuliana Enache. Cadrul didactic  a structurat popasul duhovnicesc pe un dialog extrem de constructiv cu membrii grupului catehetic. Au fost vizionate diverse filmulețe pentru a evoca personalitatea imensă și lucrarea desăvârșită și divină a duhovnicilor amintiți. Copiii au avut posibilitatea să afle  lucruri minunate și cu ajutorul mai multor fotografii pe marginea cărora s-a insistat pe calitățile care i-au ajutat pe Sfântul  Cuvios Ilie și Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț să  devină  modele de părinți duhovnicești.

În timpul discuțiilor a fost evocată și personalitatea părintele Dionisie Ignat, plecat tot de pe meleaguri botoșănene, fiind născut la Vorniceni.

Răbdarea și ascultarea Sfântului Cuvios Ilie și blândețea Sfântului Cuvios Paisie, virtuți care i-au ajutat să dobândească sfințenia, au fost exemplificate și prin imaginile pregătite de profesoara Iuliana Enache, astfel că „testul” de la final, care i-a provocat pe copii să găsească cât mai multe calități care ajută omul să ajungă la această treaptă, a demonstrat că această cateheză a lăsat cu adevărat o amprentă în inimile copiilor și tinerilor prezenți.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending