Connect with us

Eveniment

Dan Șlincu: „Guvernul a aprobat autostrada care trece prin județul Botoșani”

Publicat

Publicitate

Sectorul de autostradă Pașcani – Suceava, care va trece prin comuna Tudora și care va asigura conectivitatea județului Botoșani cu Autostrada „Moldovei” (A7) și Autostrada „Unirii” (A8) a fost aprobat în ședința de aseară a Guvernului. Practic, prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a dat undă verde realizării licitației pentru proiectarea și execuția acestui sector de autostradă.

 „Autostrada A7 este foarte importantă pentru dezvoltarea Moldovei, în general, și a județului Botoșani, în mod special. Alături de ministrul Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, de colegii parlamentari social-democrați, de echipele din administrația județeană și de reprezentanții societății civile am făcut toate demersurile necesare pentru ca Autostrada «Moldovei» să devină cât mai repede realitate. Noi, Partidul Social Democrat, am demonstrat și demonstrăm în fiecare zi, prin proiectele și investițiile majore pe care le facem, că suntem garantul dezvoltării accelerate a județului!”, a declarat Doina Federovici, președintele organizației PSD Botoșani și al Consiliului Județean Botoșani.

Autostrada Pașcani – Suceava, componentă a Autostrăzii „Moldovei”, are o valoare estimată de 9,25 miliarde lei cu tot cu TVA, fondurile fiind prevăzute în Programul de Transport 2021-2027. Termenul de implementare al proiectului este de 30 de luni, din care șase luni proiectarea și 24 de luni construirea.

„Prin realizarea acestei investiții se asigură o cale de comunicație modernă, realizându-se conexiunea între București și județul nostru, cu implicații majore în dezvoltarea regională și în fluidizarea traficului. De asemenea, acest sector de autostradă va crește siguranța participanților la trafic, concomitent cu scăderea timpilor de parcurs. Acestea sunt doar câteva dintre argumentele prin care echipa social-democrată a reușit să impună ca prioritate guvernamentală investițiile în infrastructura rutieră a Moldovei. PSD este garantul construirii Autostrăzii A7. În mandatul domnului ministru Sorin Grindeanu au fost lansați în execuție 320 de kilometri, 65 dintre aceștia urmând a fi finalizați în acest an”, a afirmat deputatul PSD Dan Șlincu.

  Tronsonul Pașcani – Suceava va avea o lungime totală de 62 de kilometri și va străbate trei județe, Iași – 12,3 kilometri, Botoșani – 6,5 kilometri și Suceava 42,2 kilometri. Acesta va fi împărțit în două loturi. Primul lot va avea o lungime de 33 de kilometri, și se întinde între Pașcani și Roșcani, unde va fi construit un nod rutier de legătură cu descărcare în DJ 208C, Joldești – Vorona – Botoșani. Al doilea lot, care va avea o lungime de 29 de kilometri, va începe de la Roșcani și se va finaliza la Suceava, unde va fi construit un nod rutier care va asigura conectivitatea cu Aeroportul Salcea și cu DN29, Botoșani – Suceava. 

Pe întreg sectorul au fost proiectate 72 de  pasaje, poduri, viaducte și cinci noduri rutiere, dintre care două asigură conectivitatea cu județul Botoșani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Elevii din liceele militare vor învăța limba rusă. Modificări în planurile-cadru

Publicat

Publicitate

Elevii din liceele militare vor învăța limba modernă 3, ce este propusă limba rusă, ca opțională. Modificarea se regăsește în noile planuri-cadru de la liceu.

Opțiunea se regăsește pentru profilul militar, liceu, specializarea matematică – informatică. Limba rusă va putea fi studiată câte o oră pe săptămână, potrivit edupedu.ro.

Aceasta va fi opțiune în cadrul curriculumului la decizia elevului din oferta școlii.

În prezent, sunt prevăzute douar două limbi moderne: limbă modernă 1 și limbă modernă 2 la clasele IX-XII. La opționale, printre limbile învățate sunt: germană, spaniolă, japoneză, potrivit profesorilor consultați de sursa citată.

Limba rusă învățată în liceele militare. Modificări în planurile-cadru

„Planurile-cadru pentru profilul militar au fost dezvoltate împreună cu colegii care predau în colegiile militare, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, în funcție de nevoile specifice clar identificate de aceștia”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Proiecte majore pentru Botoșani, finanțate din bugetul național

Publicat

Publicitate

Proiectele majore ale județului Botoșani se regăsesc în Legea bugetului de stat pe 2025.

„Alături de colegii social-democrați, am votat bugetul de stat propus de echipa guvernamentală, condusă de premierul Marcel Ciolacu. Legea bugetului de stat propune investiții și finanțări europene record, sprijin pentru populație și economie, dar și o eficiență sporită în utilizarea fondurilor publice. Toate acestea se vor realiza simultan cu îndeplinirea obiectivului strategic de a reduce deficitul bugetar sub 7%”, a declarat deputatul Marius Budăi, prim-vicepreședintele PSD Botoșani. Acesta a mai subliniat că, în bugetul pe acest an au fost prevăzute fonduri pentru protejarea locurilor de muncă. „Nu a fost uitat nici mediul privat. Guvernul a asigurat sumele necesare pentru calificarea și recalificarea forței de muncă, pentru încurajarea ocupării tinerilor sub 26 de ani și a persoanelor peste 45 de ani, precum și pentru stimularea reîntoarcerii acasă a celor care-și doresc să lucreze în țară”, a mai spus Marius Budăi

Bugetul pe 2025 prevede alocări financiare pentru proiectele majore de infrastructură care vor asigura dezvoltarea județului Botoșani. „Proiectele majore de infrastructură rutieră, pe care le-am promovat atât eu, cât și colegii mei, domnii primari, au toate asigurate finanțările necesare. Guvernul asigură, din fonduri europene, finanțarea necesară Drumului Expres Botoșani – Suceava. În acest an, va trebui finalizat Studiul de Fezabilitate și începută realizarea Proiectului Tehnic. Tot din fonduri europene este asigurată finanțarea pentru proiectul podului peste Siret, dintre Vârfu Câmpului și Zvoriștea, de pe DN29A. În bugetul Ministerului Transporturilor se regăsesc sumele necesare pentru extinderea la patru benzi a sectorului din DN29B, din localitatea Cătămărești, dar și pentru proiectul de stabilizare a DN29D, Botoșani – Ștefănești, pe sectorul rămas nemodernizat de la Dealu Mare”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Din Programul de Transport, sunt prevăzute sumele necesare pentru demararea, în acest an, a execuției lucrărilor primei etape a șoselei de centură a municipiului Botoșani, Baisa – Lebăda, dar și pentru realizarea documentației tehnice a centurii orașului Flămânzi. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere asigură fondurile pentru întocmirea Studiului de Fezabilitate pentru noul pod de peste Prut.

Liderul social-democrat a mai subliniat că, în Legea bugetului de stat, sunt prevăzute fonduri pentru lucrările ce se pot realiza în acest an la cele două autostrăzi, care vor duce la dezvoltarea întregii regiuni: Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8). „Sunt bugetate sumele necesare pentru construirea Autostrăzii A7 până la Pașcani și pentru realizarea Proiectului Tehnic pe sectorul Pașcani – Suceava, care tranzitează județul nostru și care acum se află în procedură de achiziție a proiectării și execuției. Pentru A8 sunt prevăzute fonduri din PNRR și Programul de Transport pentru lucrările care se pot efectua până la finalul anului”, a conchis Doina Federovici.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Dorohoi! Doi copii evacuați din locuință. Pompierii trag un semnal de alarmă

Publicat

Publicitate

Curățați și reparații coşurile de fum: pericol de incendiu

 

Trei case din localitățile Rădeni, Vlădeni și Dorohoi au fost în pericol, în această dimineață, din cauza unor incendii izbucnite în jurul coșurilor de fum.

 

Pompierii de la Detașamentele Botoșani și Dorohoi, dar și de la Punctul de Lucru Flămânzi au intervenit prompt și au stins flăcările înainte ca acestea să se extindă la acoperișurile caselor.

 

Publicitate

La Rădeni și Dorohoi, patru persoane, dintre care doi copii, au fost evacuate din locuințe, de pompieri. Acestea nu au avut de suferit de pe urma incendiilor.

 

Evenimentele au fost generate, cel mai probabil, de coșurile de fum deteriorate ori necurățate de funingine.

 

Informare preventivă

 

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

 

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

 

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

 

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

 

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

 

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări dle fum și gaze toxice.incendiu csa

 

Citeste mai mult

Cultura

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Dorel Mihai Gaftoneanu. Poet, publicist, cercetător în Arhivele Naționale

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Dorel Mihai Gaftoneanu, poet, publicist, cercetător în Arhivele Naționale, unul dintre botoșănenii care și-au dedicat ultimii ani din viață cercetării rădăcinilor familiei lui Mihai Eminescu.

Povestea acestor cercetări ale lui Dorel Mihai Gaftoneanu a început în urmă cu ani de zile după ce a pornit pe urmele poveștilor auzite în copilărie în casa părintească și care arătau o rădăcină cămună cu familia marelui poet al națiunii române, Mihai Eminescu. Fără nici o pretenție în a revendica această legătură de familie, Dorel Mihai Gaftoneanu a căutat și a găsit multe elemente interesante referitoare la familia marelui poet, iar acum a vorbit despre toată aceastea.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending