Connect with us

Eveniment

„Dacă ați pierdut una dintre chei, schimbați yala”,au recomandat polițiștii la Bucecea. Alte sfaturi prețioase pentru locuitori

Publicat

Publicitate

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi prin Poliţia Oraşului Bucecea au desfăşurat joi, 11 mai 2023, pe raza oraşului Bucecea, în zonele aglomerate, activităţi de prevenire a populaţiei în legătură cu furturile din buzunare, locuinţe, precum şi cu violenţa domestică.  

 

Discuţiile poliţiştilor cu cetăţenii au vizat transmiterea unor sfaturi utile în situaţia în care aceştia din urmă sunt implicaţi în situaţii conflictuale, dar şi informații referitoare la modificările legislative apărute în situațiile de violență în familie.

 

Astfel, cetăţenii au primit materiale tipărite în cadrul parteneriatului inițiat de I.P.J. Botoșani cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, material informativ care precizează condiţiile în care se poate solicita un ordin de protecţie, serviciile de care poate beneficia o victimă şi recomandări pentru persoanele care sunt supuse abuzurilor intrafamiliale.

 

Publicitate

În cadrul proiectului “Sigur acasă”, derulat la nivel national, au fost detaliate modalităţile de comitere a furturilor din locuinţe, de la efracţie, chei potrivite, escaladare, până la împrietenire.

 

Astfel, pentru evitarea furturilor din locuinţe, poliţiştii vă recomandă : 

  • nu faceţi publică, pe reţelele de socializare, plecarea de acasă ;
  • nu postaţi fotografii/filmuleţe din concediu decât după revenirea acasă;
  • evitaţi să postaţi pe internet imagini cu obiectele de valoare din locuinţa dvoastră, configuraţia acesteia sau posibile căi de acces;
  • evitaţi check-in-urile aducătoare de like-uri din aeroport sau alte locaţii;
  • procuraţi şi montaţi la uşile de acces în apartamente, garaje şi ferestre mecanisme de închidere sigure şi rezistente şi/sau grilaje;
  • asiguraţi un iluminat corespunzător pe casa scării sau curte;
  • când părăsiţi domiciliul verificaţi dacă aţi închis bine uşile şi ferestrele;
  • nu lăsaţi cheia sub ştergătorul de la uşă, în ghiveciul cu flori, în cutia poştală, în tabloul electric de pe hol, sus pe tocul uşii;
  • nu lăsaţi bilete în uşă, de genul “lipsesc 3 ore”, “sunt la piaţă”, “sunt plecat în concediu”, prin aceasta putând oferi informaţia răufăcătorilor că pot acţiona nestingheriţi;
  • la părăsirea locuinţei, aruncaţi o privire în jur pentru a observa eventualele persoane străine care aşteaptă plecarea dvoastră;
  • dacă lăsaţi cheia altei persoane pentru a avea grijă de casă, asiguraţi-vă că aceasta este de încredere;
  • dacă s-a pierdut una din chei, schimbaţi yala;
  • nu permiteţi accesul persoanelor străine în locuinţă;
  • nu lăsaţi singure sau nesupravegheate în locuinţa dv. persoane pe care nu le cunoaşteţi suficient;
  • nu discutaţi în public sau în prezenţa unor persoane necunoscute despre bunurile de valoare pe care le deţineţi şi locul unde le păstraţi;
  • nu daţi curs întâlnirilor propuse, telefonic, de persoane necunoscute, indiferent de motivele invocate – poate fi un pretext de a vă face să părăsiţi locuinţa care, între timp, poate fi ţinta hoţilor;
  • reclamaţi Poliţiei cazurile de prindere în flagrant a hoţului sau orice informaţii deţineţi pentru activităţi infracţionale.

Foto: arhivă

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Numărul firmelor intrate în insolvență scade în 2025: 2.214 cazuri în primele patru luni, potrivit ONRC

Publicat

Publicitate

Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primele patru luni din 2025 a fost de 2.214, în scădere cu 12,35% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 2.526 insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Cele mai multe firme și PFA intrate în insolvență au fost înregistrate în București, respectiv 478, număr în scădere cu 2,45% față de primele patru luni din 2024.

Pe locurile următoare în ierarhia insolvențelor se află județele Bihor, cu 170 insolvențe (minus 23,42%), Cluj – 160 insolvențe (minus 17,10%), Ilfov -116 (plus 20,83%), Timiș – 98 (minus 32,41%) și Prahova – 79 (plus 12,86%).

La polul opus, cele mai puțini cazuri de insolvență au fost consemnate în județele Harghita, respectiv 5 (la fel ca în perioada ianuarie-aprilie 2024), Covasna – 9 (minus 40%), Teleorman – 10 (minus 47,37%), Vaslui – 11 (minus 15,38%) și Gorj – 14 (minus 36,36).

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvențe s-a înregistrat în comerțul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 555 (minus 18,04% comparativ cu primele patru luni din 2024), construcții – 433 (minus 17,21%), transport și depozitare – 269 (plus 0,37%) și industria prelucrătoare – 231 (minus 19,51%).

În aprilie 2025, au fost înregistrate 586 insolvențe, cele mai multe în București (108) și în județele Cluj (53), Bihor (41), Ilfov (31) și Timiș (26). AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Leul românesc a crescut luni față de euro, după victoria lui Nicușor Dan. Ce urmează din punct de vedere economic

Publicat

Publicitate

Leul românesc a crescut luni față de euro. Este cea mai mare creștere din ultimii 3 ani și este pusă pe seama faptului că Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale, scrie alba24.ro

EUR/RON scade cu până la 1,2%, cel mai mult din octombrie 2022, la 5,0437.
USD/RON scade cu până la 1,2%, la 4,4966.
”Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu un rezultat simbolic, care păstrează România pe parcursul pro-european.

Totuși, nu există nici măcar un minut de pierdut. Noua conducere a țării preia o economie pe marginea prăpastiei, cu un rating care atârnă de un fir de ață”, scrie Economedia.

Concret, Comisia Europeană urmează să publice în data de 4 iunie, pentru toate statele membre, evaluarea privind derapajele fiscale, mai scriu jurnaliștii publicației.

România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3% și cel mai mare dezechilibru fiscal de la criza din 2009.

România și-a asumat un plan fiscal prin care să reducă deficitul de la 9,3% la 7%, în acest an. Însă datele de la începutul acestui an arată că deficitul ridicat se menține, în timp ce economia a stagnat.

Publicitate

În aceste condiții, Nicușor Dan trebuie să numească un premier imediat după învestire.

Acesta va trebui să prezinte urgent Comisiei Europene, până pe 4 iunie, un set de măsuri care să reducă în mod real deficitul bugetar pentru a evita suspendarea fondurilor europene.

Citeste mai mult

Eveniment

Biroul Electoral Central a centralizat, până la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare

Publicat

Publicitate

Biroul Electoral Central a centralizat, până luni dimineața, la ora 9:00, datele venite din 99,89% din totalul secțiilor de votare.

Conform acestora, primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent, a obținut, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, un număr de 6.165.741 voturi (53,61%), iar contracandidatul său, liderul AUR George Simion – 5.335.752 de voturi (46,39%).

Din totalul de 19.945 de secții de votare au fost centralizate datele din 19.924 de secții de votare, reprezentând 99,89%.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne la cel de-al doilea tur de scrutin a fost de 11.635.741, reprezentând 64,72% din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

Totalul voturilor valabil exprimate este de 11.501.493, reprezentând 98,85% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne.

Totalul voturilor nule este de 134.178, reprezentând 1,5% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Din 20 mai, Vodafone trece de la 3G la 4G. Ce schimbări apar pentru clienți

Publicat

Publicitate

Începând cu data de 20 mai, Vodafone România va începe migrarea serviciilor de voce, date și comunicații machine-to-machine (M2M) din rețeaua 3G către rețeaua 4G. Această tranziție tehnologică are ca obiectiv principal îmbunătățirea performanței și a calității serviciilor oferite clienților.

Procesul de înlocuire a tehnologiei 3G se desfășoară în etape la nivel național și este planificat să fie finalizat până la data de 1 iulie 2025.

Operatorul evidențiază multiplele avantaje ale rețelei 4G, descriind-o ca fiind mai modernă, mai fiabilă și capabilă să ofere servicii mai stabile, cu mai puține discontinuități. În plus, migrarea va contribui la reducerea consumului de energie în rețea și a amprentei de carbon, sprijinind astfel eforturile pentru un mediu mai curat.

Un aspect important subliniat de companie este faptul că trecerea de la rețeaua 3G la 4G nu va implica nicio modificare a contractelor existente cu abonații sau a valorii serviciilor aferente acestora.

Pentru clienții Vodafone care utilizează deja rețelele 4G sau 5G, închiderea rețelei 3G nu va avea niciun impact asupra funcționării serviciilor lor.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending