Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cutremure în lanț, în România, luni dimineață. INFP anunță activitate seismică intensă

Publicat

Publicitate

Două cutremure s-au produs, în această dimineață, în România, anunță INFP. Duminică, alte trei cutremure s-au produs în țara noastră, cel mai mare având magnitudinea 3,5, scrie realitatea.net

Cutremure în lanț, în România. Două seisme s-au produs în această dimineață. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, primul cutremur s-a produs la ora 00:01, în Oltenia, Gorj.

Cutremurul, cu magnitudinea 2, s-a produs la adâncimea de 15.7km, în apropierea următoarelor oraşe: 18 km NV de Târgu Jiu, 65 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70 km S de Hunedoara, 84 km S de Deva, 95 km E de Reșița.

Un al doilea cutremur, de aceeași magnitudine, a fost înregistrat în aceeași zonă seismică, la ora 3:52, în apropierea următoarelor oraşe: 22 km NV de Târgu Jiu, 65 km S de Hunedoara, 67 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 80 km S de Deva, 92 km E de Reșița. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 9,1 km.

Reguli esențiale de comportament în caz de cutremur. Ce NU trebuie să faci ca să eviți o tragedie

Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi ne va panica. Cum să acționăm în caz de cutremur?

Publicitate

1. Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

2. Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

Publicitate

3. Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

4. Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

5. Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

6. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

7. Nu alergați în stradă.

8. dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

9. Acordați primul ajutor persoanelor rănite.

10. În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Jandarmii au reușit să găsească un copil de 13 ani din Botoșani, care era căutat cu disperare mamă

Publicat

Publicitate

Un băiat în vârstă de 13 ani, căutat de părinți după ce plecase de acasă în jurul amiezii și nu mai răspundea la telefon, a fost găsit de jandarmi puțin după miezul nopții, pe strada Săvenilor din municipiul Botoșani.

Un echipaj de jandarmi s-a întâlnit la ora 23.00 cu mama băiatului pe strada Marchian, iar femeia le-a relatat ce se întâmplase, după care s-a îndreptat către sediul Poliției municipiului Botoșani pentru a sesiza lipsa fiului său de la domiciliu.

În urma căutărilor efectuate, jandarmii l-au depistat pe băiat pe strada Savenilor și, după ce s-au asigurat că nu a pățit nimic, l-au condus la sediul poliției, unde acesta s-a întâlnit cu mama sa.

Citeste mai mult

Eveniment

Speculă cu leme de foc! Cum sunt păcăliți oamenii de comercianții ambulanți

Publicat

Publicitate

Odată cu venirea frigului, paginile de vânzări pe internet au fost luate cu asalt de comercianții ambulanți de lemne. Pentru că vânzătorii promit și tăierea lemnelor, nu doar transportul, oamenii sunt păcăliți să achite chiar și un preț dublu față de oferta Ocoalelor Silvice, scrie realitatea.net.

Pentru un metru cub de lemne de foc, o familie ajunge să plătească chiar și dublu, dacă alege să comande de pe internet, de la vânzătorii ambulanți și nu de la Ocoalele Silvice.

Astfel, o camionetă cu 5 metri cubi ajunge să coste aproape 3.000 de lei. Pentru a-și mulțumi clienții comercianții oferă și servicii de tăiere a lemnelor, contra cost.

Prețurile variază de la un vânzător la altul și puțini sunt cei care oferă și factură pentru lemnul vândut.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Bucurie și bucate delicioase, la „Târgul de toamnă” din curtea Școlii Primare Nr. 4 Broșteni

Publicat

Publicitate

Un târg de toamnă, care a avut loc de curând la Școala Primară Nr. 4 Broșteni, a adus împreună întreaga comunitate școlară. Activitatea a fost gândită ca o continuare a inițiativei cadrelor didactice de a introduce cât mai multe activități interactive pentru elevi.

Potrivit învățătoarei Bianca-Maria Hriscu, totul a pornit de la un colț de toamnă amenajat în clasă, însă entuziasmul copiilor și sprijinul comunității școlare a încurajat organizatorii să extindă această idee și să transforme terenul de fotbal al școlii într-un adevărat târg de toamnă. Copiii au avut ocazia să picteze, să se bucure de plăcinte tradiționale „poale-n brâu”, turte cu dulceață și suc de mere, iar la final au vizitat o expoziție de lucruri vechi. Întreaga activitate a avut un decor de toamnă minunat, iar lucrările realizate de elevi în cadrul orelor de AVAP au fost expuse într-un colț special amenajat.

„Evenimentul a fost organizat sub coordonarea mea, învățătoarea Hriscu Bianca Maria, cu sprijinul necondiționat al doamnei directoare Doloi Nicoleta, care a fost activ implicată în organizarea și desfășurarea activităților, sprijinindu-ne întotdeauna în inițiativele educative.

Ne-ar bucura mult să vedem această inițiativă publicată în ziarul dumneavoastră, pentru a promova activitățile educative interactive și creative desfășurate în cadrul școlii noastre”, a declarat sursa citată.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

„Ziua Porților Deschise”, în subunitățile de pompieri din Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești, Darabani, Flămânzi și Coțușca

Publicat

Publicitate

Sâmbătă și duminică, între orele 10:00 – 14:00, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești, Darabani, Flămânzi și Coțușca își vor deschide porțile pentru toți cei care își doresc să afle cu ce se ocupă salvatorii militari.

Botoșănenii vor avea ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative și vor primi informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Activitățile se vor desfășura în aer liber, în funcție de situația operativă, la sediile:

▪️Detașamentului de Pompieri Dorohoi;

▪️Stației de Pompieri Săveni;

▪️Gărzii de Intervenție Ștefănești;

Publicitate

▪️Gărzii de Intervenție Trușești;

▪️Punctului de Lucru Darabani

▪️Punctului de Lucru Flămânzi

Publicitate

▪️Punctului de Lucru Coțușca.

În situația în care copiii vor fi însoțiți de cadre didactice, accesul se va realiza în mod organizat, pe baza unui tabel nominal al fiecărei clase în parte, întocmit în prealabil.

Evenimentul „Ziua Porților Deschise” va fi derulat de ISU Botoșani în contextul sărbătoririi Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. Vă reamintim că, pentru marcarea acestui moment, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează, la nivel național, o serie de activități dedicate culturii de prevenire și celebrării comunităților, autorităților publice și organizațiilor neguvernamentale care fac eforturi pentru reducerea expunerii și vulnerabilității la dezastre a cetățenilor.

Activitățile sunt organizate sub egida Platformei Naționale pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre (PNRRD), iar tema propusă pentru acest an de către Națiunile Unite este creșterea nivelului de conștientizare privind vulnerabilitatea la dezastre a copiilor și a tinerilor, precum și promovarea rolului pe care tânăra generație îl poate avea în creșterea rezilienței și, implicit, în dezvoltarea durabilă a comunităților.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending