Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cutremur în noaptea de marți spre miercuri, în România

Publicat

Publicitate

Un cutremur s-a produs, în noaptea de marți spre miercuri, în România, potrivit INFP.

Un seism de 3 grade s-a produs, marți, la ora 23:59, în România.

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău, la o adâncime de 122,5 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47 km SE de Brașov, 53 km SE de Sfântu-Gheorghe, 57 km N de Ploiești, 63 km NV de Buzău, 80 km NE de Târgoviște, 85 km V de Focșani.

Reguli esențiale de comportament în caz de cutremur. Ce NU trebuie să faci ca să eviți o tragedie

Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi ne va panica. Cum să acționăm în caz de cutremur?

Publicitate

1. Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

2. Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

3. Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

Publicitate

4. Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

5. Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

6. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

7. Nu alergați în stradă.

8. dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

9. Acordați primul ajutor persoanelor rănite.

10. În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Drama copiilor români crescuți în străinătate. Român stabilit în Anglia: „Nu sunt fericiți. Se joacă singuri”

Publicat

Publicitate

Un român stabilit în Marea Britanie, cunoscut pe TikTok ca @cetățeanulbritanic, povestește despre dificultățile copiilor săi în a se adapta la viața din Regatul Unit. Cei doi copii se joacă adesea singuri. Un român stabilit în Marea Britanie povestește cât de greu le e copiilor săi să se adapteze în Regatul Unit.  Românul, cunoscut pe rețeaua Tik Tok drept @cetățeanulbritanic, povestește că are doi copii, un băiat și o fată, de 8 și de 5 ani. Cei doi copii se joacă adesea singuri, iar tatăl subliniază impactul negativ al izolării sociale și al valorilor diferite, relatează ADEVĂRUL.

Au ajuns la vârsta asta și tot nu sunt fericiți, tot se joacă singuri”, începe acesta.

Bărbatul spune că se gândea că „viitorul” micuțului este în Anglia.

Mă gândeam că aici e viitorul lui, aici are o viață mai frumoasă, aici o să-și facă prieteni…

În 2018 m-am mutat într-o zonă de englezi, găsisem un parc foarte frumos lângă mine, unde erau foarte mulți copii. Am început să mă duc și eu cu copilul în parcul ăla. Copiii tot nu se jucau cu al meu. Am zis băi lasă că, doar ce a ajuns, în timp, ne acomodăm”, povestește românul.

Fi-miu avea acum 6 și fi-mea avea 2 ani. Mă duceam cu ei în parc și am observat că tot nu se joacă cu ei. Atunci am stat eu să mă întreb: e ceva în neregulă cu țara asta sau cu mine?”, continuă acesta.

Publicitate

Băiețelul a mers apoi la școală, unde avea doi prieteni: „Avea prieteni doar la școală, acasă sau în parc nu avea pe nimeni”, mai scrie ADEVĂRUL.

A mai trecut un an 

Băiatul românului plecat în Anglia avea 7 ani, iar fata 3 ani. Tatăl spune că a investit în jur de 1.500 de lire sterline pentru a le amenaja micuților un loc de joacă în curte.

Publicitate

Stai frate, e o problemă, nu e cu mine, e o problemă cu țara asta. Oameni buni, și acum îmi duc copii în parc și ei tot cu mine se joacă. (…) Copiii vecinilor vin la el dar ca să se joace în trambulină. Tac din gură și văd cum profită de fi-miu și n-am ce să le zic.”, spune el.

Bărbatul consideră că mentalitatea de român este diferită de mentalitatea englezilor.

Copii mei au nevoie de prieteni, de copilărie.(…) Eu nu vreau să-mi educ copilul în singurătate. (…) Este o problemă pentru copiii noștri în străinătate. Le-am furat viitorul, le-am furat copilăria, le-am furat viitorii prieteni.”, concluzionează acesta.

Copiilor mei le lipsesc multe valori morale, pe care doar în România le pot avea. Nu le pot oferi nici cei 7 ani de acasă. Aici, în Anglia e foarte multă libertate.”, mai spune el.

O altă problemă evidențiată de românul din Marea Britanie este cea a drogurilor. Acesta spune că minorii sunt tot mai atrași către vicii precum țigările, drogurile, relații sexuale de la vârste fragede.

Aveți grijă de copiii voștri și plecați acasă. Eu în curând o să plec. Nu mai stau. Mă uit la copiii mei și timpul trece. Timpul pentru mine e ca o bombă”, încheie românul.

Videoclipul a strâns peste șase sute de mii de vizualizări și aproape 20.000 de aprecieri, dar și mii de comentarii.

„Întoarce-te în țară, nu o să regreți”  

Alți români plecați în străinătate au fost de acord cu cele expuse de cetățeanul britanic: „Așa pățim și noi în Germania…piticul, din cât de sociabil era, aici nu are cu cine să se joace în parc și se schimbă, nu mai e așa atras…pentru că a fost respins de câte ori a încercat să se bage în seama.”, a scris o femeie.

Alții l-au sfătuit să se întoarcă în România: „Tată a 3 copiii și 17 ani de Anglia. Ne-am întors anul trecut. Doar atât îți spun, întoarce-te în țară că nu o să regretați

Bărbatul a întrebat dacă s-au schimbat multe în țară: „Foarte multe, mentalitatea, bunul simț și “atenția” dacă ai nevoie de ceva a cam dispărut. Sunt mulțumit de tot până acum”, i-a răspuns cel care l-a îndemnat să se întoarcă în țară.

Iar alte persoane au spus că nu este peste tot la fel: „În Spania nu e așa, aici toți copiii se împăca și sunt multe naționalități.”, „În Italia sincer nu-i așa, am copii născuți aici. Eu în Italia mă simt ca acasă.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii botoșăneni și-au încheiat misiunea în localitatea Cudalbi, județul Galați

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni și-au încheiat, seara trecută, misiunea în sprijinul oamenilor din județul Galați, afectați de inundații.

Timp de cinci zile, aceștia au intervenit pentru evacuarea apei și mâlului din 34 de gospodării, case și anexe de pe străzile Ion Creangă, Luceafărul și Nicolae Grigorescu, dar și din curtea Școlii Gimnaziale „Prof. Emil Panaitescu” din localitatea Cudalbi. Totodată, au făcut tot posibilul pentru a salva și bunurile oamenilor.

Au mai acționat pentru curățarea drumurilor locale, podețelor și rigolelor de aluviunile aduse de ape și pentru încărcarea deșeurilor. În total, au fost decolmatate 45 de podețe și mai multe șanțuri pe o distanță de aproximativ 3.500 de metri liniari.

Duminică seară, în contextul codului roșu de precipitații abundente, salvatorii din Botoșani au participat la evacuarea populației și monitorizarea zonelor aflate în pericol de a fi inundate, în localitățile Tîrgu Bujor și Băneasa.

Pe lângă înlăturarea efectelor inundațiilor, cei 52 de pompieri botoșăneni au oferit și suport emoțional oamenilor afectați.

Aceasta a fost a doua misiune a pompierilor din Botoșani în zonele afectate de inundații. În perioada 19 – 22 septembrie a.c., alți 32 de salvatori botoșăneni au intervenit pentru evacuarea apei și mâlului din peste 60 de gospodării, case și anexe de pe străzile Valea Satului, Aleea Privighetorii și George Coșbuc din localitatea Slobozia-Conachi.

Publicitate

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență monitorizează constant situația pentru a se asigura că toate măsurile necesare sunt implementate eficient în gestionarea misiunilor din zona afectată.

 

Informare preventivă

Publicitate

 

În fața naturii dezlănțuite fiecare dintre noi trebuie să știe cum să reacționeze, iar cele mai importante sunt măsurile de protecție, luate din timp. Așadar, aveți grijă să curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. Nu aruncaţi peturi, alte ambalaje sau resturi vegetale în albiile apelor curgătoare și nici în şanţurile sau canalele de colectare a apei.

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu le traverseze și să nu se apropie de malurile acestora.

Pe platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă “FII PREGĂTIT” pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteţi proteja în diverse situaţii de urgenţă, generate de fenomene meteo extreme.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Dobârceni, noaptea trecută. O casă a fost în pericol din cauza neglijenței. Pompierii atrag din nou atenția

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea Brăteni a fost în pericol, seara trecută, după ce funinginea depusă pe pereții din interiorul coșului de fum s-a aprins.

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești au intervenit cu autospecială de stingere și au stins flăcările înainte ca acestea să se extindă la acoperiș.

Vă reamintim faptul că în sezonul toamnă-iarnă multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

✔ Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Publicitate

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

↔️ Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul sfințit mucenic Ciprian și Sfânta muceniță Iustina, fecioara

Publicat

Publicitate

Sfântul Ciprian era un faimos filosof şi vrăjitor din Antiohia, născut pe la jumătatea secolului al III-lea. Acesta, de mic copil, a fost trimis de părinţi pentru a deprinde meşteşugul vrăjitoriei, astfel încât a ajuns unul dintre cei mai faimoşi vrăjitori din vremea sa. Sinaxarul ne spune că Ciprian se deprinsese a schimba văzduhul, a porni vântul, a slobozi tunete şi ploi, a tulbura valurile mării, a face stricăciune în răsaduri, grădini şi câmpii, a aduce vătămări şi răni asupra oamenilor.

De asemenea, a deprins să facă fel de fel de vrăji şi năluciri, cum ar fi să citească în stele sau să facă pe morţi să vorbească. Schimbarea vieţii sale a început după ce un tânăr de neam bogat a vrut să se căsătorească cu o fecioară creştină, Iustina, cu mare dragoste faţă de Hristos. Tânărul a cerut ajutorul lui Ciprian, care a trimis pe diavol în felurite chipuri să o ispitească pe Iustina.

Neputând-o birui pe tânără, fiecare ispită la care era supusă fiind întoarsă prin puterea rugăciunii şi prin credinţa ei, Ciprian a ajuns la cunoştinţa adevărului şi a mustrat pe diavol zicând: „Pierzătorule şi al tuturor înşelătorule, vistierule a toată necurăţia şi înşelăciunea, acum ţi-am cunoscut neputinţa, că dacă de umbra crucii te temi şi de numele lui Hristos te cutremuri, apoi ce vei face când singur Hristos va veni asupra ta? Dacă pe cei ce se însemnează cu crucea nu-i poţi birui, apoi pe cine vei scoate din mâinile lui Hristos? Acum am cunoscut că nu eşti nimic şi nu poţi nimic şi nu ai putere de izbândire. M-am înşelat eu, ticălosul, ascultându-te pe tine şi crezând în înşelăciunea ta; deci, depărtează-te de la mine, blestematule, depărtează-te, că de acum mi se cade mie să rog pe creştini ca să mă miluiască. Mi se cade mie să alerg la cei dreptcredincioşi ca să mă izbăvească şi să se îngrijească pentru mântuirea mea!”, a spus Ciprian.

Astfel, din prigonitor, Ciprian a devenit mărturisitor al lui Hristos şi chiar supus torturilor împreună cu Iustina, însă au scăpat nevătămaţi, până la urmă suferind moarte de sabie. După moartea lor, mulţi oameni veneau la mormântul Sfântului Ciprian şi al Iustinei şi găseau vindecare atât bolilor trupeşti, cât şi, mai ales, alungarea lucrărilor diavoleşti care se aflau asupra lor.

Moaștele Sfântului Mucenic Ciprian
Biserica Zlătari din București adăpostește moaștele Sfântului Mucenic Ciprian, venerate de întreaga creștinătate. Mâna dreaptă a Sfântului Ciprian, făcătoare de minuni, se află în partea stângă a altarului, într-o casetă de mici dimensiuni.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending