Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cursuri de conducere defensivă și prim-ajutor OBLIGATORII. Modificări ale cadrului legislativ pentru obținerea permisului auto

Publicat

Publicitate

Joi, legea care introduce cursuri de conducere defensivă şi de prim-ajutor atât pentru obţinerea carnetului de conducere cât şi pentru cei care au carnetul suspendat a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, anunță alba24.ro.

Iniţiatorul proiectului, un deputat USR, preciza că România se află în continuare în topul statelor cu cele mai multe accidente produse în traficul rutier, iar documentele Comisiei Europene arată că România înregistrează cel mai mare număr de decese cauzate în traficul rutier, ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata de mortalitate pe drumurile publice (85 de decese la 1 milion de locuitori.

„Anual, aproape 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în accidente rutiere pe drumurile din România şi aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite.

Nu putem asista pasivi la pierderea de vieţi omeneşti şi cea mai simplă cale este prevenţia. Cred că educaţia rutieră poate fi un pas înainte, în sensul în care, pe de o parte, poate ajuta la conştientizarea pericolului pe care condusul agresiv îl reprezintă şi – pe de alta – îi pregăteşte pe şoferi să conducă defensiv.

De asemenea, abilitatea de a acorda corect primul ajutor în caz de accident auto poate salva vieţi omeneşti, motiv pentru care am propus obligativitatea unui curs de prim ajutor ca o precondiţie pentru obţinerea permisului”, a transmis Cosmin Poteraş, potrivit unui comunicat de presă al USR citat de News.ro.

În ce situații este necesar cursul

Potrivit actului normativ promulgat de către şeful statului, cele două cursuri vor fi introduse în cadrul pregătirii teoretice şi practice pe care o realizează persoanele care solicită prezentarea la examen pentru obţinerea permisului de conducere în următoarele situaţii:

Publicitate

(i) obţinerea, pentru prima dată, a permisului de conducere;

(ii) beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sancţiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce în ipotezele constatării de către organele competente a săvârşirii de către participantul la trafic a unei fapte contravenţionale;

(iii) dispunerea sancţiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a  conduce atunci când fapta a contravenţională se circumscrie fie conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, fie nerespectării regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

Publicitate

(iv) obţinerea, după anularea permisului de conducere printr-o hotărâre judecătorească definitivă, a unui nou permis de conducere.

Vezi și: Modificări în Codul Rutier: Amenzi pentru șoferii care își împrumută mașinile altor persoane. În ce condiții se aplică sancțiuni

Legea îşi propune, de asemenea, responsabilizarea conducătorilor auto care, deşi sancţionaţi, ignoră consecinţele acţiunilor lor, nu-şi achită amenzile şi continuă comportamentul periculos şi iresponsabil, prin introducerea unui termen de plată a amenzilor de şase luni; în caz contrar se va putea dispune suspendarea permisului.

Conform datelor publicate de Poliţia Română, în ciuda unei mici scăderi a gradului accidentelor produse între anii 2009 şi 2019, România se află în continuare în topul statelor cu cele mai multe accidente produse în traficul rutier, iar documentele Comisiei Europene arată că România înregistrează cel mai mare număr de decese cauzate în traficul rutier, ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata de mortalitate pe drumurile publice (85 de decese la 1 milion de locuitori).

De asemenea, conform Buletinului Siguranţei Rutiere pentru anul 2020, în urma accidentelor rutiere produse pe teritoriul României, au fost plătite despăgubiri brute în valoare totală de 3.181.026.059 lei, 79% din această sumă fiind plătită pentru daune materiale, iar 21% reprezintă despăgubiri pentru vătămări corporale.

Pe lângă aceste costuri foarte ridicate, impactul socio-economic al unui accident rutier grav este uriaş: de la locuri de muncă pierdute, activităţi economice blocate şi până la costurile de transport, intervenţie şi spitalizare.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Acțiune a jandarmilor botoșăneni printre copiii care de luni se întorc la școală

Publicat

Publicitate

,,Protejează-te pe tine și pe colegii tăi!” a fost mesajul pe care jandarmii botoșăneni l-au transmis astăzi elevilor care peste două zile vor începe noul an școlar.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare ,,Școli în siguranță”, premergător deschiderii anului școlar 2024 – 2025 și a constat în discuții cu elevii din clasele primare și gimnaziale cu care jandarmii s-au întâlnit în parcurile din municipiul Botoșani, municipiul Dorohoi și orașul Darabani.

Elevii au primit și pliante preventive cu informații referitoare la regulile de autoprotecție pe care este necesar să le respecte pentru a fi în siguranță atât ei, cât și colegii lor, pe traseele de deplasare sau în cadrul școlii.

Jandarmii vor fi prezenți luni dimineață la mai multe școli din județ cu prilejul deschiderii noului an școlar, unde vor prezenta mesajul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, iar echipajele de jandarmerie vor acționa în zona instituțiilor de învățământ preuniversitar din competenţă, pentru ca elevii, părinții și personalul didactic să fie în siguranță, iar actul educațional să debuteze într-un climat civilizat, adecvat importanței acestui moment festi

v.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 54 de ani a luat o amendă uriașă pentru că a abandonat câțiva pui de pisică în zona Gării din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 54 de ani, din municipiul Botoșani, a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 12.000 de lei, pentru faptul că a abandonat animale.

Acesta a fost surprins, în luna august 2024, în timp ce abandona mai mulți pui de pisică în zona cu vegetație a Gării din municipiul Botoșani.

În luna august a.c., în urma activităților specifice desfășurate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, au fost aplicate peste 30 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 130.000 de lei.

Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea regimului de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, nerespectarea programului de gestionare al câinilor fără stăpân și pentru nerespectarea legislației privind protecția animalele , în special a condițiilor de viață și bunăstare a animalelor.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Dângeni, prins de polițiști după o urmărire ca în filme pe drumurile comunei

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din Vlăsinești, in timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe DJ 294, în comuna Dângeni, au efectuat semnal de oprire unui autoturism,al cărui conducător auto nu s-a conformat și a schimbat brusc direcția de deplasare, mărind viteză.

Polițiștii au pornit în urmărirea acestuia, iar în aproximativ un kilometru s-a reușit oprirea sa.

A fost stabilită identitatea conducătorului auto în persoana unui bărbat, de 47 de ani, din comuna Dângeni.

Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Mai mult decât atât, acesta avea exercitarea dreptului de a conduce suspendată din luna ianuarie a.c.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 77 de ani din comuna Ungureni, bătut de un consătean, în plină stradă. Polițiștii au emis ordin de restricție

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din Vlăsinești au fost sesizați de către un bărbat, de 77 de ani, din comuna Ungureni, cu privire la faptul că a fost agresat de un consătean.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta, în timp ce se afla pe drumul public, din comuna Ungureni, pe fondul unui conflict spontan avut cu un alt bărbat, ar fi fost lovit de către acesta din urmă, fiindu-i provocate leziuni.

Victima a solicitat emiterea unui ordin de protecție, iar în urma completării formularului de risc, a rezultat faptul că se impune emiterea unui astfel de instrument de protecție.

Ordinul a fost emis pentru o perioadă de 5 zile, iar persoana bănuita de comiterea faptei are obligația de a nu se apropia de victimă la o distanță mai mică de 50 de metri.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending