Connect with us

Actualitate

Cum vor fi verificați profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă. Precizările ministrului Educației despre procedură

Publicat

Publicitate

Proiectul Legii învățământului preuniversitar prevede că profesorii nu au voie să facă meditații cu elevii din clasele la care predau. Referitor la modalitatea în care aceste cazuri vor fi descoperite, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că verificările le va face Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC), care urmează să fie înființată.

Cadrele didactice care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi verificate de către Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC), „atunci când aceste situații vor fi semnalate”, a declarat ministrul Educației, în cadrul podcastului Observator, potrivit edupedu.ro.

Cîmpeanu a mai spus că aceste verificări vor fi făcute „în măsura în care vor fi semnalate, nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare”.

Potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă se regăsește pe lista abaterilor disciplinare și se sancționează.

Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

  • avertisment
  • diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 – 6 luni
  • suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control
  • desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Declarațiile ministrului Cîmpeanu

”Din punct de vedere al sistemului de educație, este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să realizăm acest lucru. Dintr-o altă perspectivă, ce nu ține de Ministerul Educației, cea fiscală, dacă faci meditații nu cu elevii de la propria clasă, ai la dispoziție cadrul legal pentru a plăti un impozit care nu este foarte mare pentru această activitate”.

Publicitate

”Ministerul Educației nu are atribuții de control, din această perspectivă, însă Ministerul Educației va avea o Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității, în cadrul căreia va funcționa o Comisie Națională de Inspecție Școlară, care va avea ca obiectiv exact respectarea acestor reguli ce țin de deontologia profesională. Persoanele care vor face parte din această comisie, vă asigur, vor fi dincolo de orice îndoială din perspectiva prestigiului profesional sau moral.”

”Verificările se vor face ”atunci când aceste situații vor fi semnalate, da, pentru că altfel nu există posibilitatea instituțională și legală din partea Ministerului Educației să facă astfel de verificări”

Vor verifica astfel de situații în măsura în care vor fi semnalate, nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare. În mod sigur nu, pentru că nu ne ocupăm cu aceste aspecte și pentru că dorim să punem lucrurile în regulă în așa fel încât fiecare instituție să se ocupe de ce trebuie să se ocupe. Sunt alte instituții care se ocupă de aspectul acesta, inclusiv de verificare a normelor fiscale”.

Înființarea Autorității Naţionale pentru Inspecție Școlară și Asigurare a Calității

Autoritatea Naţională pentru Inspecție Școlară și Asigurare a Calității va fi înființată ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Educației, prin reorganizarea Agenției Române pentru Asigurarea Calității care se desființează și prin preluarea atribuțiilor de inspecție școlară de la inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

La nivelul Autorităţii va funcţiona Comisia Națională pentru Inspecție Școlară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică și deontologie profesională de către cadrele didactice și personalul de conducere de la nivelul sistemului național de învățământ.

Din Comisia Națională pentru Inspecție Școlară fac parte cadre didactice cu probitate morală și profesională, care au experiență în inspecție școlară de cel puțin 10 ani. În exercitarea mandatului, membrii CNIS au obligația să se abțină de la luarea oricărei decizii afectate de interesul personal. Prin interes personal se înțelege orice situație în care aceștia trebuie să se pronunțe asupra unei contestații/ sesizări care privește un cadru didactic angajat al unității de învățământ în care aceștia își desfășoară activitatea , soțul/soția sau o persoană care are calitatea de rudă de până la gradul II sau afin.

sursă: edupedu.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending