Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cum vor fi plătiți operatorii la Recensământul Populației și Locuințelor de anul acesta. Criterii de selecție

Publicat

Publicitate

Modalitatea de plată a recenzorilor care vor asigura autorecenzarea asistată la Recensământul populației a fost trasată de Guvern, anunță alba24.ro. Totodată, dispare și limita superioară a veniturilor recenzorilor, care este de 8.000 de lei. recensământul populație și locuințelor din România a început în 1 februarie, dar autorecenzarea va începe în martie.

Calendar Recensământul Populației și Locuințelor 2022:

1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI)
16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)
Recensământ 2022: Plata recenzorilor, în funcție de numărul de chestionare completate
Mai exact, potrivit proiectului de HG care mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, „plata recenzorilor care asigură autorecenzarea asistată în perioada de autorecenzare se face în funcţie de numărul de chestionare completate prin autorecenzare asistată, la un tarif de 7 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea persoanei» și de 3,5 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinței», inclusiv pentru orașele și comunele izolate sau dispersate teritorial”.

Publicitate

Acum, HG 1.071/2020 prevede că plata recenzorilor care asigură autorecenzarea asistată în perioada de autorecenzare se face în funcție de realizarea activităților contractate și timpul efectiv lucrat, la un tarif de 23,25 lei pe oră, fără a depăși suma brută de 8.000 de lei pentru două luni de contractare a serviciilor.

Recensământ 2022: Tarifele plătite pentru chestionare
În plus, în proiectul de HG mai scrie că „plata recenzorilor se face în funcţie de numărul de chestionare completate prin interviu față în-față la un tarif de:

7 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea persoanei»
3,5 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinţei», inclusiv «Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit».
Pentru oraşele şi comunele izolate sau dispersate teritorial, plata recenzorilor pentru recenzarea propriu-zisă se face în funcţie de tipul de chestionar la un tarif de

Publicitate

9 lei pe «Secțiunea pentru recenzarea persoanei”
5 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinţei», inclusiv «Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit»”.
Potrivit avocatnet.ro în prezent, legislația stabilește că plata recenzorilor pentru recenzarea propriu-zisă se face în funcție de tipul de chestionar la un tarif de opt lei pe chestionarul pentru recenzarea persoanelor și de cinci lei pentru chestionarul pentru recenzarea locuințelor, iar în cazul orașelor și comunelor izolate sau dispersate teritorial, plata este de zece, respectiv de șase lei, dar fără a depăși suma brută de 8.000 lei pentru două luni de contract.

Recensământ 2022: Cât va câștiga un recenzor șef și coordonatorii
Apoi, prin același proiect e stabilit că plata recenzorilor-șefi va fi în sumă fixă de 6.000 de lei pentru cele două luni de contractare a serviciilor (acum e stabilită la 23,25 lei pe oră, fără a depăși suma brută de 8.000 lei pentru două luni).

Plata coordonatorilor la nivel de municipiu, sector al municipiului București, oraș și comună se va face pentru două luni de contractare, astfel:

Publicitate

în sumă de 8.000 de lei, pentru unitățile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale cu populația mai mare de 100.000 locuitori;
în sumă de 7.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 50.001-100.000 locuitori;
în sumă de 7.000 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 30.001-50.000 locuitori;
în sumă de 6.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 20.001-30.000 locuitori;
în sumă de 6.000 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 10.001-20.000 locuitori;
în sumă de 5.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 2.401-10.000 locuitori;
în sumă de 5.000 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 1.501-2.400 locuitori;
în sumă de 4.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația mai mică de 1.500 locuitori.
Recenzorul este persoana care interacţionează direct cu populaţia, efectuând interviul cu persoanele din locuinţele alocate și care înregistrează datele obţinute pentru toate locuinţele, spaţiile colective de locuit, gospodăriile şi persoanele din sectorul de recensământ atribuit.

Recensământ 2022: Ce este autorecenzarea asistată

Așa cum stabilește OUG 19/2020, autorecenzarea asistată este “acțiunea prin care înregistrarea informațiilor cuprinse în programul de observare al recensământului pentru o anumită unitate statistică este efectuată de către persoana însăși, cu sprijinul unui recenzor”.

Potrivit HG 1.071/2020, orașele și comunele izolate sunt considerate localitățile aflate la o distanță mai mare, în linie dreaptă, de 20 km față de drumurile naționale și europene, precum și față de autostrăzi.

În același timp, orașele și comunele dispersate teritorial sunt cele care au un indice de dispersie al așezărilor (arată o densitate scăzută a locuințelor, care este raportată la suprafața intravilanului) de cel puțin cinci, în conformitate cu situația calculată de Institutul Național de Statistică pe baza rezultatelor ultimului recensământ al populației și locuințelor.

Lista orașelor și comunelor izolate sau dispersate teritorial va fi publicată pe site-ul www.recensamantromania.ro.

Recensământ 2022: Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să fie recenzori
Cei care vor să fie recenzori la următorul recensământ vor trebui, în cazul în care îndeplinesc o serie de condiții, să ia legătura cu primăriile din localitățile de domiciliu. Pentru recensământul din 2011, autoritățile au selectat și angajat circa 100.000 de persoane.

În august 2021, regulile recensământului au fost modificate, printre schimbări numărându-se și faptul că recenzorii vor putea colecta date despre o persoană, în anumite cazuri, de la administratorii de bloc sau vecini.

Activitatea recenzorilor pentru autorecenzare asistată și a recenzorilor prin interviu față în față, în gospodării, se va desfășura astfel:

14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare asistată în sedii prestabilite
16 mai – 17 iulie 2022:Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă în gospodării (cu ajutorul tabletelor)

 

Condiții de eligibilitate minime pentru persoanele care vor să devină recenzori:

Studii medii
Disponibilitate de operare a tabletei electronice
Pentru includerea în baza de date a recenzorilor și realizarea selecției, doritorii trebuie să completeze un chestionar al carui model poate fi văzut  aici.

Termenul limită de completare a chestionarelor anunțat de unele Direcții județene de Statistică este 28 Februarie 2022

Selecția persoanelor va fi realizată de către Directiile Județene de Statistică  prin Unitatea Județeană de Implementare a Recensământului, în colaborare cu Comisia Județeană RPL și Comisiile Locale RPL.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doi copii și-au pierdut viața într-un incendiu care a mistuit locuința. Pompierii din Botoșani avertizează

Publicat

Publicitate

Aveți grijă de copiii dumneavoastră! Nu îi lăsați singuri în locuință cu sobele aprinse sau cu alte mijloace de încălzire pornite. Nu îi încuiați în casă gândindu-vă că așa vor fi în siguranță! Apelați la rude sau la vecini dacă sunteți nevoiți să plecați, chiar și pentru o perioadă scurtă.

 

Astăzi, doi copii mici și-au pierdut viața într-un incendiu, în județul Suceava…

Publicitate

 

Lăsați nesupravegheați, chiar și pentru o clipă, copiii pot fi în pericol, iar în caz de incendiu, de cele mai multe ori, nu ar ști cum să reacționeze.

 

Publicitate

În județul Botoșani nu s-au înregistrat astfel de evenimente anul acesta, însă părinții trebuie să fie prudenți în fiecare zi și să respecte regulile de prevenire a incendiilor.

 

Printre acestea, reamintim:

Publicitate

 

 

 

✔ nu lăsați copiii singuri în casă cu sobe, plite, radiatoare, aragazuri sau aparate electrice aflate în funcțiune;

 

✔ nu lăsați la îndemâna copiilor recipiente cu substanțe inflamabile;

 

✔ păstrați chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces;

 

✔ supravegheați lumânările, candelele sau aparatele cu flacără deschisă;

 

✔ nu folosiți mijloacele de încălzire deteriorate sau cu defecţiuni;

 

✔ înlăturați orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le, cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă.

 

Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău!

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Clipe de groază pentru o mamă și copilul ei. Jandarmii au fost nevoiți să intre cu forța în casă

Publicat

Publicitate

În noaptea de luni spre marți, puțin înainte de miezul nopții, un echipaj de jandarmerie a intervenit la o locuință de pe strada Ștefan Luchian din municipiul Botoșani, în urma unui apel 112 prin care o femeie sesiza că fostul soț s-a închis cu copilul în locuință și amenință cu acte de violență și suicid.

Jandarmii au forțat ușa de la intrare și au imobilizat un bărbat în vârstă de 40 de ani, care amenința cu un cuțit că va recurge la gesturi necugetate la adresa sa și a copilului.

Anterior intervenției jandarmilor, bărbatul, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a devastat locuința și s-a ales cu răni sângerânde la ambele mâini de la geamurile sparte.

Publicitate

Copilul, care o anunțase pe mamă despre intențiile tatălui prin intermediul unei aplicații telefonice, a fost găsit speriat, dar în siguranță și lăsat în grija mamei.

După sosirea unei ambulanțe, jandarmii au acordat sprijin personalului medical care l-a transportat pe bărbatul rănit la Unitatea de Primire a Urgențelor, în vederea acordării îngrijirilor de specialitate, după care acesta a fost internat la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Doina Federovici: Investiții majore pentru dezvoltarea sistemului sanitar

Publicat

Publicitate

Când vine vorba de sănătate, timpul nu are răbdare! O condiție esențială pentru un sistem sanitar performant este realizarea de investiții și achiziționarea de aparatură medicală ultraperformantă.

 

Împreună cu echipa pe care am coordonat-o, am transformat, în ultimii patru ani, veșnicul «nu se poate» într-un permanent «se poate». Astfel, am implementat la Spitalul Județean proiecte care contribuie la creșterea semnificativă a calității actului medical. Am modernizat Unitatea de Primiri Urgențe, Ambulatoriul de la Maternitate, cel de la Pediatrie, secțiile de infecțioase copii și adulți, laboratoarele de analize medicale și Secția Neonatologie. Am construit un laborator modern de microbiologie, primul heliport medical din județ și am susținut înființarea a două substații de ambulanță la Ripiceni și Lunca”, a declarat Doina

Publicitate

 

Federovici, președintele PSD Botoșani a adăugat că din fonduri europene, guvernamentale sau din bugetul județean s-a achiziționat aparatură de ultimă generație pentru toate secțiile:

 

Publicitate
  • CT de ultimă generație cu 128 de secțiuni/rotație;
  • mamograf digital pentru depistarea precoce a cancerului mamar;
  • aparatură radiologică nouă la Pediatrie și UPU;
  • osteodensitometria DEXA pentru diagnosticul osteoporozei;
  • cea mai performantă aparatură la Secția de Balneofizioterapie pentru copii.

 

De asemenea, am demarat proiecte majore, care sunt în diferite stadii de implementare și care, odată ce vor fi finalizate, vor schimba radical fața sistemului sanitar botoșănean. Printre acestea sunt cele două cu fonduri atrase din PNRR și care vizează modernizarea și eficientizarea energetică a Blocului alimentar, a magaziei de alimente și spălătoriei centrale a Spitalului Județean, precum și modernizarea și eficientizarea energetică a Maternității Botoșani. În cadrul acestor proiecte, clădirile sunt reabilitate din punct de vedere energetic. Se refac instalațiile electrice și cele termice, se schimbă geamurile și ușile. La Maternitate, se desființează mansarda pentru a se monta panouri fotovoltaice.  Se instalează și patru stații de reîncărcare electrică. De asemenea, se modernizează etajele IV și V, dar și vestiarele din zona de demisol”, a mai spus liderul social-democraților botoșăneni.

 

Publicitate

Alte proiecte importante care sunt acum în implementare:

 

  • Construirea noului ambulatoriu de specialitate și spitalizare de zi;
  • Extinderea pe verticală cu un etaj și modernizarea Secției de Oncologie;
  • Consolidarea seismică a clădirii Protecției civile în care funcționează sediul SMURD;
  • Achiziționarea a 415 echipamente ultraperformante pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale;
  • Digitalizarea tuturor secțiilor Spitalului Județean prin intermediul unei finanțări PNRR;

Și pentru că avem nevoie de specialiști, împreună cu echipa managerială, am obținut autorizarea Spitalului Județean pentru a derula programe de rezidențiat în 24 de specializări, iar pentru specialiști, am construit primul bloc de locuințe, în timp ce al doilea este în procedură de licitație”, a precizat Doina Federovici.

 

Dotarea sistemului sanitar cu aparatură medicală de ultimă generație a fost prioritară și pentru echipa de parlamentari PSD, care, printr-un amendament la Legea bugetului pe anul în curs, au alocat bani pentru achiziționarea unui angiograf coronarian.

 

Botoșănenii au nevoie de spitale noi și moderne. Chiar dacă guvernarea PNL-USR din perioada 2020-2021 ne-a refuzat șansa de a putea depune cerere de finanțare pe PNRR pentru construirea unor spitale noi, am obținut acum de la Ministerul Sănătății avizul de oportunitate pentru construirea Spitalului de Pediatrie și a Spitalului Săveni. Am lăsat pe masa președintelui Valeriu Iftime proiectele mature pentru cele două spitale, care trebuie depuse până la finalul lunii pentru a obține finanțarea europeană! Sper din suflet să nu se joace cu sănătatea botoșănenilor și să nu dea cu piciorul în șansa uriașă pentru modernizarea sistemului sanitar botoșănean”, a mai declarat Doina Federovici.

 

Proiectele pregătite pentru finanțare sunt:

  • Spital nou de Pediatrie;
  • Spital nou la Săveni;
  • Spital nou de Psihiatrie;
  • Reabilitarea energetică a Corpului central al Spitalului Județean;
  • Construirea unui centru de radioterapie;
  • Modernizarea Sanatoriului Podriga.

Suntem oamenii faptelor bune, iar fiecare investiție realizată vorbește despre angajamentul nostru față de comunitate și față de cei care au nevoie de noi. Nu lăsăm pe nimeni în urmă! Pe 1 decembrie, vă invităm să ne susțineți în alegerile parlamentare. Votați pentru continuitatea acestor schimbări pozitive și pentru un viitor mai bun pentru toți. Alegeți candidații PSD, poziția 3 pe buletinul de vot! Împreună, suntem mai puternici și mai uniți!”, a conchis Doina Federovici.

 

 

Raportul de activitate al Doine Federovici ca președinte al Consiliului Județean  pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

 

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

 

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Economie

Ciolacu: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze ca să protejăm cetăţenii vulnerabili

Publicat

Publicitate

Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 – 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, care a susţinut că ţara noastră are suficiente stocuri ca să treacă „cu bine” în această iarnă, iar plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită pentru protejarea cetăţenilor vulnerabili.

„Aprobăm, astăzi, strategia energetică a României pentru perioada 2025 – 2035 prin care vom deveni independenţi de importurile de gaze naturale până în anul 2027. De asemenea, reluăm producţia de uraniu pentru consumul nuclear al ţării, eliminând astfel importurile”, a explicat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

 

Publicitate

Potrivit acestuia, România are suficiente stocuri pentru a trece această iarnă. „Pentru români însă cel mai important este să le spunem că avem suficiente stocuri ca să trecem cu bine în această iarnă. În plus, avem acum preţuri plafonate la energie şi gaze şi prelungim în continuare plafonarea ca să ne protejăm cetăţenii vulnerabili”, a adăugat premierul. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending