Connect with us

Actualitate

Cum va fi VREMEA în prima minivacanță de iarnă și în luna decembrie. Prognoza ANM pentru următoarea perioadă

Publicat

Publicitate

Vremea va fi mai caldă decât de obicei în următoarea perioadă. În jumătatea de nord a țării va acționa însă o masă de aer rece.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a dat detalii despre condițiile meteo pentru luna decembrie.

„Va mai fi cald decât în mod obișnuit în următoarea perioadă. Contăm pe valori de temperaturi care, mai ales în partea de sud-est a țării, să fie de peste 15 grade Celsius, comparativ cu jumătatea de nord, acolo unde masa de aer rece rămâne de interes, mai ales în nordul Moldovei, unde va fi mai frig”, a declarat directorul ANM, la Antena3.

Temperaturi mai ridicate în decembrie

Pentru decembrie, prima lună de iarnă, prognoza indică temperaturi maxime mai mari față de normalul perioadei.

„Cu siguranță, debutul lunii decembrie așa cum arată informațiile la acest moment, mai ales săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie care cuprinde și perioada minivacanței de 1 decembrie, temperaturile par a fi mai ridicate decât în mod obișnuit și cu diminuare în ceea ce privește caracterul precipitațiilor de sărbători”, a spus Mateescu, potrivit adevarul.ro.

Mai frig în jumătatea de nord a țării

În următoarele zile, va acționa masa de aer mai rece în jumătatea de nord a țării. În sud și sud-est, este mai cald și vor fi cantități semnificative de precipitații.

Publicitate

Cel mai frig va fi în jumătatea de nord a Moldovei, acolo unde maximele vor fi de cel mult 3-4 grade Celsius.

La munte, în vest, centru și nord, nu sunt excluse temperaturi sub pragul de ger.

Vremea de sărbători

În ceea ce privește perioada de sărbători, deocamdată prognoza este valabilă până în 19 decembrie.

Directorul ANM spune că după 12 decembrie temperaturile și precipitapțiile ar urma să intre în regimul normal pentru perioada de început de iarnă.

VREMEA pe patru săptămâni, până în 19 decembrie

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 21-27 noiembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, dar și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest se vor situa în jurul celor
normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice, centrale și nord-estice.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile estice, sud-estice, nord-vestice și la munte, iar în rest temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele specifice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în vest, nord-vest, centru și la munte.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 5-11 decembrie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 12-19 decembrie

Valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile.

VREMEA pe regiuni până în 4 decembrie (două săptămâni)

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: TRANSILVANIA

În prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11-12 grade în ziua de 23 noiembrie.

După această zi caldă, se va răci. La finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime în medie de 6-7 grade, iar la începutul lunii decembrie de 3-4 grade.

Temperaturile minime vor avea variații în primele zile din interval, cu medii ce vor crește de la -1 grad în prima noapte, până spre 3-4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2-0 grade.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: LA MUNTE

De la valori termice diurne în medie de 0 grade în prima zi, se va încălzi ușor până la 5-6 grade în 23 noiembrie. Ulterior se va reveni la o medie pentru întreaga zonă în jur de 0 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile. În prima noapte se va înregistra o medie de -4 grade, iar în 23 și 24 noiembrie va fi de 0 grade. Apoi sunt estimate minime de -5–4 grade.

Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: BANAT

De la valori termice în jurul normelor climatologice în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13-14 grade.

În perioada 24 – 30 noiembrie media temperaturilor maxime va fi de 8-10 grade. La începutul lunii decembrie, tendința valorilor termice diurne va fi de scădere ușoară până la o medie de 6 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile. În 22 noiembrie se va înregistra o medie a acestora de 0-1 grad, în 23 noiembrie va fi de 6-7 grade, iar în restul intervalului va fi de 1-2 grade.

Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în perioada 23 – 28 noiembrie și cu tendința de creștere după 1 decembrie.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: CRIŞANA

De la valori termice diurne apropiate de mediile multianuale, în jurul a 8 grade în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13-14 grade.

În 24 noiembrie se va reveni la o medie a temperaturilor maxime în medie de 8-9 grade. Cu mici variații, acest regim termic diurn se va menține până spre finalul lunii noiembrie.

La începutul lunii decembrie, este estimată o scădere ușoară și treptată până la o medie de 4-5 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile. În prima noapte, temperatura minimă va fi în jurul valorii de 0 grade, în 23 noiembrie va fi de 5-6 grade, apoi tendința va fi de scădere treptată și se va reveni la valori în jur de 0 grade după 28 noiembrie.

Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în perioada 23 – 28 noiembrie și cu tendința de creștere după 1 decembrie.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: MARAMUREŞ

În prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11-12 grade în 23 noiembrie.

Pentru perioada 24 –30 noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 7-8 grade. La începutul lunii decembrie, tendința valorilor termice diurne va fi de scădere ușoară până la o medie de 4 grade.

Temperaturile minime vor fi în medie de 0-1 grad în prima noapte și de 3-4 grade în perioada 23-25 noiembrie.

După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2-0 grade. Valorile cele mai scăzute se vor înregistra la începutul lunii decembrie.

Până în 28 noiembrie, probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: MOLDOVA

De la o vreme mai rece decât în mod normal în prima zi a intervalului, când media temperaturilor maxime va fi de numai 2-3 grade se va ajunge la valori termice peste mediile multianuale în jurul a 10 grade în zilele de 23 și 24 noiembrie.

Ulterior, tendința va fi de răcire treptată. La finalul lunii noiembrie, valorile termice diurne vor fi în medie de 4-5 grade, iar la început de decembrie în jurul a 2 grade.

Valorile nocturne vor oscila între -2 și 4 grade în prima săptămână, iar în a doua săptămână sunt estimate temperaturi în general negative, la o medie de -2 grade.

La nivelul acestei regiuni vor mai fi intervale în care se vor semnala precipitații, cu o probabilitate mai ridicată în 24 și 25 noiembrie și în jurul datei de 28 noiembrie.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: DOBROGEA

Până în 25 noiembrie, chiar dacă vor fi variații în regimul termic diurn și nocturn, în ansamblu vremea se va menține caldă pentru această perioadă din an. Media temperaturilor maxime se va situa între 12 și 17 grade și minime între 6 și 10 grade.

Pentru sfârșitul lunii noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 8-10 grade, iar la începutul lunii decembrie în jurul a 6 grade.

De asemenea, și temperaturile minime vor prezenta aceeași tendință de scădere ușoară. Iarna calendaristică va debuta cu minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de 2 grade.

Pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: MUNTENIA

Până în 25 noiembrie valorile termice se vor menține peste mediile multianuale specific perioadei, cu maxime la nivelul regiunii în general între 10 și 15 grade și minime ce vor oscila între 3 și 6 grade.

Ulterior, tendința temperaturii va fi de scădere. În ultimele zile al lunii noiembrie, media maximelor va fi de 7-8 grade, iar la început de decembrie de 4-5 grade.

Temperaturile minime estimate pentru această perioadă se vor menține ușor pozitive, la o medie regională de 0-2 grade.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie. Probabilitatea de apariție a acestora va fi în ușoară creștere.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: OLTENIA

Până în 25 noiembrie, valorile termice diurne se vor menține peste mediile multianuale specifice perioadei, cu o medie a acestora cuprinsă între 10 și 14 grade. Și în timpul nopții, vor fi minime de 4-5 grade, cu excepția dimineții de 22 noiembrie când se pot înregistra temperaturi mai scăzute.

La finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie sunt estimate temperaturi maxime în medie de 6-8 grade și minime de 0-2 grade.

Probabilitatea de a avea precipitații va fi mai ridicată în 23 și 24 noiembrie, în jurul datei de 28 noiembrie, dar și la începutul lunii decembrie.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Spectacolul „Tigrişorul Pietrek” la Teatrul „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

Micuții botoșăneni sunt invitați în această săptămână la Teatrul „Vasilache” pentru a viziona spectacolul „Tigrişorul Pietrek”, după  H. Januszewska, adaptare de Maria Baciu, în zilele de:

– joi, 23 ianuarie 2025, de la ora 18:00,

– duminică, 26 ianuarie 2025, de la orele 11:00 și 12:30

 

Regia artistică Valentin Dobrescu, scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, muzica îi aparţine lui Constantin Panaite.

Distribuţia:  Andrei Iurescu, Ioana Buta, Ana Apetrei, Adelina Cojocariu și Pavel Petraşi

Publicitate

Vă invităm la teatru să vedeți cât de fricos este puiul de tigru, să urmăriţi călătoria Tigrişorului Pietrek, aventurile prin care trece şi lecţia de viaţă pe care o primeşte! De aceea, Tigrișorul Pietrek a fost pedepsit de Regele Tigrilor şi alungat din junglă. Tigrişorul Pietrek îşi pierde dunguliţele, iar ca să şi le recapete trebuie să dovedească un act de curaj! Își va recăpăta dungulițele? Rămâne să aflați doar dacă veți veni la spectacol!

Spectacolul se adresează preşcolarilor şi şcolarilor.

 

Preţ bilet 20  lei

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

 

Citeste mai mult

Eveniment

AEP: Începând de luni, alegătorii români din străinătate se pot înregistra online pentru votul la prezidențiale

Publicat

Publicitate

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, începând de luni, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din afara țării se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro.

Potrivit unui comunicat al AEP, până la ora 11.00 au fost primite patru cereri de vot prin corespondență, precizează sursa citată.

Portalul cuprinde două secțiuni: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință, adresa de e-mail, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.

Termenul-limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23,59.

De asemenea, alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. AEP menționează că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Publicitate

Termenul-limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate la o secție de votare este 4 martie 2025, ora 23,59.

Lista documentelor care atestă reședința în străinătate este cuprinsă în Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 373/2024, cu modificările și completările ulterioare, și poate fi accesată la următorele link-uri:
https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/pdf_2024/2024.03.07_omae_373-2024_mof_al_ro_178_din_07.03.2024.pdf
https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/pdf_2024/omae_507-21.03.2024-_mofro_272-29.03.2024_completare_anexa_omae_373-2024_acte_resedinta-cu_bruxelles.pdf

Alegătorii pentru care Biroul electoral pentru votul prin corespondență nu a înregistrat primirea plicului cu opțiunea sa de vot își pot exercita dreptul de vot la acel scrutin la secțiile de votare.

Întrebări și sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro, mai precizează AEP. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Au apărut noile formulare de înregistrare fiscală. Includ taxa pe stâlp și supra-impozitul pentru instituții de credit

Publicat

Publicitate

Au apărut noile formulare de înregistrare fiscală care includ taxa pe stâlp și impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „proiectul de ordin pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal” potrivit Termene.ro.

Anexele acestuia includ noile variante ale formularelor 010 (pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică), 013 (pentru contribuabilii nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente) și 700 (pentru mențiuni ulterioare înregistrării fiscale).

Noile formulare de înregistrare fiscală au fost modificate astfel încât să reflecte modificările fiscale intrate în vigoare în lunile trecute, mai precis cele două noi impozite ce vor fi achitate de contribuabilii vizați: impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit și impozitul pe construcții speciale.

În referatul de aprobare se menționează că având în vedere noile prevederi legale, este necesară completarea vectorului fiscal cu două noi categorii de obligații fiscale de declarare, cu caracter permanent, respectiv:

impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit;
impozitul pe construcții.
Noile formulare de înregistrare fiscală
Prevederile art.496 din Codul fiscal reglementează categoriile de contribuabili care sunt obligate la plata impozitului pe construcții, respectiv:

Publicitate

– persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare;

– persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;

– persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europen

Patru noi taxe introduse pentru companii în 2024 și 2025

Din cauza deficitului bugetar excesiv, statul a introdus anul trecut și anul acesta patru noi taxe pentru marii contribuabili.

Astfel, introdus de la 1 ianuarie 2024, prin legea 296/2023, impozitul minim de 1% pe cifra de afaceri a fost impus companiilor cu venituri peste 50 de milioane în cazul cărora impozitul de 16% pe profit este mai mic decât cota de 1% din venituri.

Tot de la 1 ianuarie instituțiile de credit au plătit un impozit de 2% pe veniturile din dobânzi, dividende, taxe și comisioane etc, peste cota de impozit pe profit.

Astfel, după cum prevede legea 296, ”instituţiile de credit – persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituțiilor de credit – persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare: 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2025 inclusiv, 1% începând cu data de 1 ianuarie 2026”.

În ceea ce privește impozitul suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze, acesta a fost impus întreprinderilor cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro sub forma unei cote de 0,5% ”suplimentar impozitului pe profit”.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Rezultate la prima simulare județeană a examenului de Evaluare Națională 2025

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a centralizat rezultatele obținute de elevii cl. a VIII-a la prima simulare județeană a examenului de Evaluare Națională din acest an școlar.

Simularea s-a desfășurat în zilele de 11 și 12 decembrie 2024, în 104 unități de învățământ.

Ratele de promovare pe discipline sunt următoarele:

  • Limba și literatura română – procent de promovare: 66,08%.  1 elev a obținut nota 10.
  • Matematică – procent de promovare: 59,40%. 3 elevi au obținut nota 10.

„Rezultatele au fost aduse la cunoștința elevilor și a părinților de către profesorii de la clasă. Aceste note nu sunt publice și nu se trec în catalog, însă rezultatele obținute sunt analizate, la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții cu elevii și cu părinții, precum și la nivelul Consiliului profesoral.” ne-a transmis Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Din totalul celor 3781 de elevi înscriși în clasa a VIII-a, la proba de Limba și literatura română s-au prezentat 3605 elevi, absenți fiind 176 de elevi, iar la Matematică au fost prezenți 3576 de elevi, absentând 205.

Următoarea simulare județeană a examenului de Evaluare Națională va avea loc în zilele de  14 și 15 aprilie 2025, precedată de simularea națională care se va desfășura în 17 și 18 martie 2025.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending