Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în prima minivacanță de iarnă și în luna decembrie. Prognoza ANM pentru următoarea perioadă

Publicat

Vremea va fi mai caldă decât de obicei în următoarea perioadă. În jumătatea de nord a țării va acționa însă o masă de aer rece.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a dat detalii despre condițiile meteo pentru luna decembrie.

„Va mai fi cald decât în mod obișnuit în următoarea perioadă. Contăm pe valori de temperaturi care, mai ales în partea de sud-est a țării, să fie de peste 15 grade Celsius, comparativ cu jumătatea de nord, acolo unde masa de aer rece rămâne de interes, mai ales în nordul Moldovei, unde va fi mai frig”, a declarat directorul ANM, la Antena3.

Temperaturi mai ridicate în decembrie

Pentru decembrie, prima lună de iarnă, prognoza indică temperaturi maxime mai mari față de normalul perioadei.

„Cu siguranță, debutul lunii decembrie așa cum arată informațiile la acest moment, mai ales săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie care cuprinde și perioada minivacanței de 1 decembrie, temperaturile par a fi mai ridicate decât în mod obișnuit și cu diminuare în ceea ce privește caracterul precipitațiilor de sărbători”, a spus Mateescu, potrivit adevarul.ro.

Mai frig în jumătatea de nord a țării

În următoarele zile, va acționa masa de aer mai rece în jumătatea de nord a țării. În sud și sud-est, este mai cald și vor fi cantități semnificative de precipitații.

Cel mai frig va fi în jumătatea de nord a Moldovei, acolo unde maximele vor fi de cel mult 3-4 grade Celsius.

La munte, în vest, centru și nord, nu sunt excluse temperaturi sub pragul de ger.

Vremea de sărbători

În ceea ce privește perioada de sărbători, deocamdată prognoza este valabilă până în 19 decembrie.

Directorul ANM spune că după 12 decembrie temperaturile și precipitapțiile ar urma să intre în regimul normal pentru perioada de început de iarnă.

VREMEA pe patru săptămâni, până în 19 decembrie

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 21-27 noiembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, dar și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest se vor situa în jurul celor
normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice, centrale și nord-estice.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile estice, sud-estice, nord-vestice și la munte, iar în rest temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele specifice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în vest, nord-vest, centru și la munte.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 5-11 decembrie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

Vremea / prognoza meteo: săptămâna 12-19 decembrie

Valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile.

VREMEA pe regiuni până în 4 decembrie (două săptămâni)

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: TRANSILVANIA

În prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11-12 grade în ziua de 23 noiembrie.

După această zi caldă, se va răci. La finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime în medie de 6-7 grade, iar la începutul lunii decembrie de 3-4 grade.

Temperaturile minime vor avea variații în primele zile din interval, cu medii ce vor crește de la -1 grad în prima noapte, până spre 3-4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2-0 grade.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: LA MUNTE

De la valori termice diurne în medie de 0 grade în prima zi, se va încălzi ușor până la 5-6 grade în 23 noiembrie. Ulterior se va reveni la o medie pentru întreaga zonă în jur de 0 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile. În prima noapte se va înregistra o medie de -4 grade, iar în 23 și 24 noiembrie va fi de 0 grade. Apoi sunt estimate minime de -5–4 grade.

Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: BANAT

De la valori termice în jurul normelor climatologice în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13-14 grade.

În perioada 24 – 30 noiembrie media temperaturilor maxime va fi de 8-10 grade. La începutul lunii decembrie, tendința valorilor termice diurne va fi de scădere ușoară până la o medie de 6 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile. În 22 noiembrie se va înregistra o medie a acestora de 0-1 grad, în 23 noiembrie va fi de 6-7 grade, iar în restul intervalului va fi de 1-2 grade.

Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în perioada 23 – 28 noiembrie și cu tendința de creștere după 1 decembrie.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: CRIŞANA

De la valori termice diurne apropiate de mediile multianuale, în jurul a 8 grade în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13-14 grade.

În 24 noiembrie se va reveni la o medie a temperaturilor maxime în medie de 8-9 grade. Cu mici variații, acest regim termic diurn se va menține până spre finalul lunii noiembrie.

La începutul lunii decembrie, este estimată o scădere ușoară și treptată până la o medie de 4-5 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile. În prima noapte, temperatura minimă va fi în jurul valorii de 0 grade, în 23 noiembrie va fi de 5-6 grade, apoi tendința va fi de scădere treptată și se va reveni la valori în jur de 0 grade după 28 noiembrie.

Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în perioada 23 – 28 noiembrie și cu tendința de creștere după 1 decembrie.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: MARAMUREŞ

În prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11-12 grade în 23 noiembrie.

Pentru perioada 24 –30 noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 7-8 grade. La începutul lunii decembrie, tendința valorilor termice diurne va fi de scădere ușoară până la o medie de 4 grade.

Temperaturile minime vor fi în medie de 0-1 grad în prima noapte și de 3-4 grade în perioada 23-25 noiembrie.

După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2-0 grade. Valorile cele mai scăzute se vor înregistra la începutul lunii decembrie.

Până în 28 noiembrie, probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: MOLDOVA

De la o vreme mai rece decât în mod normal în prima zi a intervalului, când media temperaturilor maxime va fi de numai 2-3 grade se va ajunge la valori termice peste mediile multianuale în jurul a 10 grade în zilele de 23 și 24 noiembrie.

Ulterior, tendința va fi de răcire treptată. La finalul lunii noiembrie, valorile termice diurne vor fi în medie de 4-5 grade, iar la început de decembrie în jurul a 2 grade.

Valorile nocturne vor oscila între -2 și 4 grade în prima săptămână, iar în a doua săptămână sunt estimate temperaturi în general negative, la o medie de -2 grade.

La nivelul acestei regiuni vor mai fi intervale în care se vor semnala precipitații, cu o probabilitate mai ridicată în 24 și 25 noiembrie și în jurul datei de 28 noiembrie.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: DOBROGEA

Până în 25 noiembrie, chiar dacă vor fi variații în regimul termic diurn și nocturn, în ansamblu vremea se va menține caldă pentru această perioadă din an. Media temperaturilor maxime se va situa între 12 și 17 grade și minime între 6 și 10 grade.

Pentru sfârșitul lunii noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 8-10 grade, iar la începutul lunii decembrie în jurul a 6 grade.

De asemenea, și temperaturile minime vor prezenta aceeași tendință de scădere ușoară. Iarna calendaristică va debuta cu minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de 2 grade.

Pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: MUNTENIA

Până în 25 noiembrie valorile termice se vor menține peste mediile multianuale specific perioadei, cu maxime la nivelul regiunii în general între 10 și 15 grade și minime ce vor oscila între 3 și 6 grade.

Ulterior, tendința temperaturii va fi de scădere. În ultimele zile al lunii noiembrie, media maximelor va fi de 7-8 grade, iar la început de decembrie de 4-5 grade.

Temperaturile minime estimate pentru această perioadă se vor menține ușor pozitive, la o medie regională de 0-2 grade.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie. Probabilitatea de apariție a acestora va fi în ușoară creștere.

Vremea/prognoza meteo 21 noiembrie – 4 decembrie: OLTENIA

Până în 25 noiembrie, valorile termice diurne se vor menține peste mediile multianuale specifice perioadei, cu o medie a acestora cuprinsă între 10 și 14 grade. Și în timpul nopții, vor fi minime de 4-5 grade, cu excepția dimineții de 22 noiembrie când se pot înregistra temperaturi mai scăzute.

La finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie sunt estimate temperaturi maxime în medie de 6-8 grade și minime de 0-2 grade.

Probabilitatea de a avea precipitații va fi mai ridicată în 23 și 24 noiembrie, în jurul datei de 28 noiembrie, dar și la începutul lunii decembrie.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

GROAZNIC: Bărbat de 73 de ani din localitatea Costești, mort în FLĂCĂRI în această seară în urma unui incendiu

Publicat

Un bărbat de 73 de ani din localitatea Costești și-a pierdut viața în această seară, în urma unui incendiu ce i-a cuprins întreaga locuință, a anunțat ISU Botoșani.

Flăcările au fost observate de vecini, care au sunat la 112 pentru a cere ajutorul pompierilor.

La fața locului s-au deplasat în cel mai scurt timp două echipaje din cadrul Detașamentului Botoșani cu două autospeciale cu apă și spumă, iar la sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la întreaga locuință.

Din nefericire, în interior a fost descoperit trupul carbonizat al proprietarului.

“Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de jarul căzut din soba pe materiale combustibile”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

ISU Botoșani a precizat că în sezonul de toamnă-iarnă multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau în urma scăpării accidentale a jarului sau a scânteilor din sobă.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă:

– asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană autorizată;

– nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– nu lăsați ușa sobei deschisă;

– nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata apropiere a acestora;

– stingeți focul pe timpul nopții;

– nu lăsați copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire;

– depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.

Citeste mai mult

Eveniment

Dramă în această seară la Botoșani: O femeie de 54 de ani a murit în urma unui accident la ieșirea spre Răchiți

Publicat

O femeie de 54 de ani a încetat din viață în această seară la ieșirea din municipiul Botoșani, mai exact pe strada care duce spre localitatea Răchiți.

Femeia s-a angajat într-o traversare neregulamentară și a fost accidentată mortal de un autoturism Ford Fiesta condus regulamentar de către un bărbat de 58 de ani, care nu a mai putut evita accidentul.

După cum a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu, bărbatul a fost testat dar nu se afla influenta băuturilor alcoolice.

“Victima de 54 de ani, s-a angajat în traversare neregulamentar pe la coltul intersecției, condiții în care s-a produs accidentul”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Din cauza receptivității scăzute a populației, CARTEA DE IDENTITATE electronică va fi eliberată GRATUIT

Publicat

Cartea de identitate electronică va putea fi obținută gratuit. Prevederea se regăsește într-un proiect pus în consultare publică de către Ministerul Afacerilor Interne, relatează alba24.ro.

Acesta prevede că:

Persoanele cu vârsta mai mare de 14 ani sunt scutite de la plata contravalorii cărții electronice de identitate solicitate:

  • pentru prima cerere, într-un interval de timp de 5 ani (OUG nr. 97/2005)
  • ori de câte ori este necesar

Condiţia de vârstă se consideră a fi îndeplinită cu 180 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.

Pentru cărţile electronice de identitate emise cu un termen de valabilitate de 5 ani, intervalul de timp se consideră a fi îndeplinit cu 180 de zile înainte de împlinirea acestuia.

Pentru cărţile electronice de identitate emise în condiţiile art. 16 alin. (22) din OUG 97/2005, scutirea de la plata contravalorii este asigurată pentru o singură carte electronică de identitate emisă într-un interval de timp de 5 ani, titularul având opţiunea de a alege.

Prin excepție, sunt scutiți de la plata contravalorii cărții electronice de identitate și titularii cărţilor electronice de identitate eliberate în cadrul proiectului pilot derulat la nivelul judeţului Cluj, pentru prima solicitare după finalizarea proiectului pilot.

Situația actuală

Articolul 411 din OUG nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede:

  • ,,(1) Contravaloarea cărţii electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile prin bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne pentru D.G.E.P., în condiţiile şi limitele stabilite prin hotărâre a Guvernului.
  • (2) Prin hotărârea prevăzută la alin.(1) se stabileşte şi mecanismul de asigurare a contravalorii cărţii electronice de identitate.

Intervenția Guvernului printr-o reglementare a condițiilor, limitelor și a mecanismului de asigurare a contravalorii cărții electronice de identitate este necesară în contextul în care din ce în ce mai multe servicii publice sunt expuse online.

Nevoia unor mecanisme de identificare și autentificare sigure și fiabile și de asigurare a confidențialității datelor cu caracter personal a devenit un factor hotărâtor pentru cetățeni în accesarea acestor servicii, se arată în nota de fundamentare.

De ce este propusă facilitatea

Receptivitatea scăzută în fața beneficiilor mijloacelor de identificare electronică este cauzată de cele mai multe ori de costul acestora, ce revine în sarcina cetățeanului.

Suportarea costului de către cetățean conduce la pierderea interesului față de utilizarea unui mijloc de identificare electronică și împiedică progresul în domeniul serviciilor publice și a nivelului lor de adoptare.

De asemenea, cărțile de identitate în formatul actual nu îndeplinesc standardele minime de securitate impuse de regulamentele europene.

În consecință, cărțile de identitate eliberate de statele membre propriilor cetățeni, folosite ca documente de călătorie, trebuie să includă un suport de stocare de înaltă securitate pe care să fie stocate imaginea facial a titularului și două amprente digitale.

Stocarea datelor biometrice pe cărțile de identitate este considerată o metodă adecvată pentru a asocia o identificare și o autentificare fiabilă, cu un risc redus de fraudă, în scopul consolidării securității documentelor.

Cărțile de identitate care nu îndeplinesc cerințele impuse de Regulamentul (UE) 2019/1157 încetează să fie valabile la data de 3 august 2031.

Schimbări prin proiectul MAI

Proiectul de act normativ introduce un mecanism de asigurare a contravalorii cărții electronice de identitate

  • într-o primă etapă din fondurile alocate în PNRR
  • după epuizarea acestora, din alte fondurilor externe nerambursabile sau de la bugetul de stat, în condițiile stabilite de Guvern.

Scopul proiectului de act normativ este stimularea adoptării voluntare a cărții de identitate electronice cu semnătură digitală calificată.

Grupul social vizat de prezentul act normativ este reprezentat de persoanele care au împlinit vârsta necesară solicitării unui act de identitate, respective 14 ani, și optează pentru obținerea unei cărți electronice de identitate.

Se propune oferirea gratuită a unei cărți electronice de identitate persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani.

Contravaloarea este asigurată o singură dată din fonduri externe nerambursabile și o singură dată într-un interval de 5 ani, din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat.

Citeste mai mult

Educație

Câte zile libere vor avea elevii în VACANȚA de iarnă 2023-2024, în perioada de Crăciun și Revelion. Calendar an școlar

Publicat

Elevii vor intra în vacanța de iarnă 2023-2024 chiar înainte de Crăciun. Se vor întoarce la școală din ianuarie și vor avea o nouă vacanță ”de schi”, în februarie.

Anul școlar 2023-2024 are în total 36 de săptămâni de cursuri și cinci vacanțe.

Potrivit calendarului aprobat, vacanța de iarnă începe de sâmbătă, 23 decembrie 2023 și durează până duminică, 7 ianuarie 2024. Vor fi 16 zile de vacanță.

Modulul al treilea de cursuri va începe din 8 ianuarie.

În județul Botoșani, vacanța (mobilă/ de schi) va fi în perioada 24 februarie – 3 martie 2024.

Calendar întreg an școlar 2023-2024 județul Botoșani

  • Modul 1 cursuri: de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023
  • Vacanță: de sâmbătă, 28 octombrie 2023, până duminică, 5 noiembrie 2023
  • Modul 2 cursuri: de luni, 6 noiembrie până vineri, 22 decembrie
  • Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminică, 7 ianuarie 2024
  • Modul 3 cursuri: de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri 23 februarie 2024
  • Vacanța (mobilă/ de schi): de sâmbătă, 24 februarie până duminică, 3 martie 2024
  • Modul 4 cursuri: de luni, 4 martie 2024, până vineri, 26 aprilie 2024
  • Vacanța de primăvară: de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marți, 7 mai 2024
  • Modul 5 cursuri: de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024
  • Vacanța de vară: de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024

În anul 2024, în ianuarie, va mai fi o zi liberă pentru elevi și profesori. Este vorba despre 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

Zile libere în 2024

  • luni, 1 ianuarie – Anul Nou (vacanța de iarnă)
  • marți, 2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (vacanța de iarnă)
  • sâmbătă, 6 ianuarie – Bobotează
  • duminică, 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
  • miercuri, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
  • miercuri, 1 mai – Ziua Muncii (vacanța de primăvară)
  • vineri, 3 mai – Vinerea Mare (vacanța de primăvară)
  • duminică, 5 mai – Paștele ortodox
  • luni, 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (vacanța de primăvară)
  • sâmbătă, 1 iunie – Ziua copilului
  • duminică, 23 iunie – Rusaliile
  • luni, 24 iunie – A doua zi de Rusalii (vacanța de vară)
  • joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) / vacanța de vară
  • sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
  • duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
  • miercuri, 25 decembrie – Crăciunul

Guvernul pregătește alte două zile libere, pentru anul viitor.

  • zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal (legătura pentru weekendul de Sfânta Maria și cea pentru Ziua Națională în 2024).

Anul școlar 2023-2024. Examene

Examenul de Evaluare Națională se organizează în perioada 25-28 iunie. În 3 iulie, vor fi comunicate primele rezultate.

Calendar Evaluarea Națională clasa VIII-a 2024:

  • 11-14 iunie 2024: înscrierea la evaluarea națională
  • 14 iunie 2024: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 27 iunie 2024: Matematică – probă scrisă
  • 28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 3 iulie 2024 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 3 iulie 2024 (ora 16.00-ora 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00-ora 12.00): depunerea contestațiilor
  • 4 -9 iulie 2024: soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

An școlar 2023-2024: examenul de Bacalaureat

Probele de Bacalaureat se desfășoară în perioada 17 iunie – 5 iulie. În 8 iulie vor fi afișate primele rezultate.

CALENDAR Bacalaureat 2024

Sesiunea iunie—iulie 2024

  • 3—7 iunie 2024 înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024 încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17—19 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 19—20 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 19—21 iunie 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 25—27 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 1 iulie 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 2 iulie 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 4 iulie 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 5 iulie 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 8 iulie 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
  • 9—11 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea august 2024

  • 15—22 iulie 2024: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 8—9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 12 august 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13—14 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 19 august 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 20 august 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 21 august 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 22 august 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 26 august 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00—18.00)
  • 27—29 august 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024 Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending