Connect with us

Eveniment

Cum va fi vremea în luna decembrie 2023. Unde va ninge de Crăciun și cât de mult scad temperaturile

Publicat

Publicitate

Cum va fi vremea în luna decembrie 2023. Condiții meteo de Crăciun. Prima săptămână a lunii  decembrie aduce temperaturi în general negative la nivelul întregii țări. Mai apoi, din a doua săptămână temperaturile vor fi apropiate de cele specifice perioadei.
Potrivit prognozemeteo, în ultima lună a anului 2023 nu vor lipsi nici ploile, care vor fi în general în cantități normale pentru această perioadă.

De Crăciun, șansele să avem parte de zăpadă sunt crescute, mai ales în zonele de munte și în nordul țării. În restul regiunilor, probabilitatea va fi mult mai mică.

În județul Alba, temperaturile scad tot mai mult, de la o zi la alta. Sunt anunțate și ploi începând de joi, 7 decembrie, iar la munte va ninge.

Vremea în luna decembrie 2023. Temperaturi

Decembrie 2023 pare a fi o lună care, din punct de vedere termic, se va apropia de normalul climatologic al perioadei. Va fi ușor sub medie, mai ales prin regiunile sudice și estice.

Săptămâna 4-10 decembrie 2023 vor fi abateri termice negative la nivelul întregii țări (cu -1, -2 grade sub valorile normale).
Săptămâna 11-16 decembrie 2023 vine cu valori normale de temperatură prin sudul și estul țării., În Banat, Crișana, Maramureș sunt posibile abateri pozitive (cu +1 spre +3 grade peste norme).
Săptămâna 18-24 decembrie aduce din nou un regim termic normal, de data ceasta la nivelul întregii țări.
Săptămâna 25 – 31 decembrie 2023 va veni cu valori ușor peste norme în bună parte din țară (1 – 3 grade). Doar în zonele montane e posibil să fie un regim termic normal.
Vremea în luna decembrie 2023. Precipitații
Din punct de vedere al precipitațiilor, decembrie este o lună în care cu greu se pot acumula 30 l/mp în zone precum:

Publicitate

Podișul Moldovei, Podișul Târnavelor, Depresiunea Brașovului sau Delta Dunării (conform datelor ANM).
Cantitatea de 30-40 de l/mp se poate strânge în estul și sudul Câmpiei Române, sudul Moldovei, Dobrogea și Podișul Transilvaniei.

Sunt prognozate 40-50 l/mp în Câmpia de Vest, centrul și vestul Câmpiei Române. Cele mai ridicate cantități de precipitații vor fi în zonele montane, peste 50 și chiar peste 75 l/mp.

Săptămâna 4-10 decembrie vine cu un regim normal de precipitații în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei. În restul țării, regimul de precipitații va fi deficitar.
Săptămâna 11-17 decembrie: regim excedentar în sud și est; în restul țării vor fi precipitații normale pentru această perioadă.
Săptămâna 18-24 decembrie: Banatul, Crișana și Maramureșul vor fi mai sărace în precipitații.
Săptămâna 25-31 decembrie: cantități normale de precipitații pentru perioada vizată.
Cele mai recente estimări ale specialiștilor de la ECMWF (Centrul European pentru Prognoze Meteo) indică o lună decembrie bogată în precipitații.

Excedent va fi mai ales în sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, Banat (50 – 60 de l/mp), Crișana, Maramureș (chiar și peste 80-100 de l/mp, mai ales la munte).

Un regim de precipitații sub normal ar putea fi în nordul Moldovei, sudul Olteniei, sudul Transilvaniei, SV extrem al Munteniei. Aici vor fi doar 30-40 de l/mp.

Vremea în luna decembrie 2023. Context
Întrebarea care stă pe buzele tuturor este dacă va ninge de Crăciun și Anul Nou.

Se manifestă fenomenul El Nino intens, aproape unul de record.

De asemenea, este prezent un Vortex Polar.

Va fi un episod de încălzire stratosferică minoră, așteptat să aibă loc în primele două săptămâni ale lunii decembrie. Încălzirea este cunoscută și sub numele de încălzirea canadiană.

O răcire consistentă a Siberiei și una întinsă și pe o perioadă mai lungă de timp ar putea declanșa o serie de coborâri polare consistente și chiar o posibilă încălzire stratosferică (SSW).

Unele modele meteo (ECMWF sau UKMO) dau șanse de un decembrie cu anomalii pozitive al ninsorilor prin sudul și estul României.

Însă acestea nu par a fi, cel puțin acum, susținute real de ceea ce se întâmplă la nivel macro-climatic.

Vremea în luna decembrie 2023. Șansele de ninsoare
Șansele unui Crăciun alb în zona României sunt crescute, mai ales în zonele montane și prin nordul țării. În restul regiunilor, probabilitatea este mult mai mică.

Săptămâna 4-10 decembrie: șanse slabe de ninsori în cea mai mare parte a țării; excepție, nordul Carpaților Orientalilși vestul extrem al Meridionalilor.

Până în 17 decembrie sunt condiții de ninsori mai ales în zonele montane (15-20, chiar 25 de mm), dar și în nordul și centrul Moldovei, zonele subcarpatice, depresiunile Transilvaniei.

Cel mai promițător interval în ceea ce privește șansele de ninsori la nivelul țării noastre este cel cuprins între 18-24 decembrie. Inclusiv sudul țării ar putea avea parte de ceva ninsori care pot acumula și 10-15 mm (cantități căzute, nu strat de zăpadă).

Ultima săptămână din an ar mai aduce ceva ninsori în zona Moldovei, dar și în Muntenia și Oltenia.

Vremea în luna decembrie 2023. Condiții din ultimii ani

Din punct de vedere climatologic, decembrie este luna care aduce la nivelul țării noastre cam toate tipurile de fenomene meteo. Dintre acestea, cele mai de interes sunt episoadele de ninsori asociate cu intensificările de vânt, așadar, viscol.

Ceața, lapovița și ploile nu lipsesc nici ele din peisajul meteo al României. Mai ales în ultimii ani, decembrie a fost o lună în care am avut parte inclusiv de fenomene mai degrabă specifice anotimpului cald. Și aici ne referim la ploile torențiale însoțite chiar de descărcări electrice și chiar de grindină de mici dimensiuni.

Când vorbim de luna decembrie și de contextul sinoptic ideal pentru o astfel de lună, pasionații de meteorologie manifestă atenție unei asocieri: anticiclonul est-european (Siberianul), responsabil pentru aerul rece și foarte rece, respectiv o activitate  intensă dinspre Mediterana, care să permită avansul spre țara noastră a nucleelor depresionare (ciclonilor mediteraneeni) care să aducă precipitații.

Din estimările ECWMF, luna decembrie va fi în mod clar o lună dominată de un regim de presiune ridicată, anticiclonică, la nivelul continentului european.

Doar intervalul 4-11 decembrie, respectiv 25-31 decembrie par a lăsa loc și unui regim de presiune scăzută și, evident, al preponderenței unei circulații atlantice spre continent, deci și spre țara noastră.

Vremea în luna decembrie 2023. Anticiclon est-european
Prima săptămână din decembrie oferă acel scenariu, cu un anticiclon est-european puternic (urcă chiar spre valori de presiune de 1050 mba). Din păcate, Mediterana nu reușește să influențeze pentru a realiza un cuplaj perfect pentru fenomene de iarnă.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, din semnalele până în acest moment, prima decadă a lunii decembrie se va păstra într-o circulație care va ține în zona țării noastre un aer mai rece. Vor fi abateri preponderent negative (de la –2 spre –4., –5 grade sub normalul perioadei la 850 hPa (1.5 km altitudine).

Ar urma, apoi, o perioadă scurtă de advecție de aer cald, pe o circulație atlantică. Va duce abaterile termice și la valori cu +8, + 10 grade peste ce ar fi normal.

Semnalul pentru ultima decadă a primei luni de iarnă ar fi de revenire la o circulație care să trimită spre țara noastră (mai ales regiunile sudice și estice) un aer rece, cu abateri negative.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un erou al badmintonului din Botoșani a plecat dintre noi: Rămas bun, „Profu” Daniel Hrițcu

Publicat

Publicitate

Badmintonul din Botoșani și din întreaga țară își ia astăzi rămas bun de la cel mai mare antrenor pe care aceste meleaguri l-au dat vreodată. Daniel Hrițcu, un Maestru Emerit al Sportului, a lăsat o moștenire de neprețuit în lumea sportului, fiind un mentor deosebit pentru zeci de generații de copii.

Timp de aproape trei decenii, Daniel Hrițcu a fost sufletul secției de badminton a Clubului Sportiv Botoșani. Prin mâinile sale au trecut sute de sportivi care au obținut rezultate excepționale atât pe plan național, cât și internațional.

„Profu”, așa cum era cunoscut și respectat de toți cei care l-au avut ca antrenor, a reușit să modeleze și să șlefuiască talente care au dus numele Botoșaniului și al României pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor.

Fost handbalist, Daniel Hrițcu a ales să își dedice viața badmintonului după încheierea carierei sportive. Chiar dacă drumul său s-a schimbat, pasiunea și devotamentul față de sport au rămas aceleași. A „dat ora exactă” în nenumărate rânduri, prin rezultatele extraordinare obținute de sportivii pe care i-a îndrumat.

„Astăzi, când veștile triste ne aduc în față dispariția sa, întreaga comunitate de badminton din Botoșani și din România este în doliu. Rămas bun, „Profu”! Moștenirea ta va trăi mereu în fiecare sportiv care a avut privilegiul de a te cunoaște și de a învăța de la tine”, au transmis cei care l-au cunoscut și l-au prețuit ăe marele antrenor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 23 februarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 23 februarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 23 februarie 2025:

Loto 6/49: 23, 43, 21, 32, 1, 49

Loto 5/40: 19, 18, 31, 16, 1, 17

Joker: 42, 14, 6, 44, 40 +9

Noroc: 5 1 9 6 5 0 3

Publicitate

Noroc Plus: 1 2 5 6 6 8

Super Noroc: 1 0 9 8 2 6

Citeste mai mult

Eveniment

Dacă plecați la drum: Transport agabaritic de 788 de tone pe șoselele din România. Este cel mai mare care a traversat țara

Publicat

Publicitate

Transport agabaritic RECORD pentru centrala de la Mintia, adus duminică pe șoselele din România. Ministrul Energiei a declarat că la Mintia prinde contur cea mai mare centrală pe gaz din UE, relatează alba24.ro.

În aceste zile, la Mintia este adusă o turbină de mari dimensiuni, cu un convoi agabaritic record pentru România.

Centrala ar urma să fie pusă în funcţiune în totalitate în anul 2026.

Imagini cu transportul turbinei de mari dimensiuni, au fost postate duminică de DRPD Timișoara.

Potrivit reprezentanților DRDP Timișoara, duminică dimineață, la ora 9, de la Nădlac DN 7, a pornit cel mai mare transport agabaritic care parcurge vestul țării, un transport lung cât un teren de fotbal.

Publicitate

Utilajul are o greutate de 788 de tone și convoiul care îl transportă are o lungime de 120 de metri.

Destinația finală a acestuia este Termocentrala Mintia.

Citeste mai mult

Eveniment

Liga Profesionistă de Fotbal a modificat ora la care se joacă sâmbătă Universitatea Cluj – FC Botoşani în etapa a 29-a

Publicat

Publicitate

Liga Profesionistă de Fotbal a anunțat astăzi că vor avea loc trei modificări în programul etapei a 29-a din Superliga, respectiv la orele de disputare ale meciurile de sâmbătă şi a primului programat duminică, relatează mediafax.ro.

Potrivit sursei citate, programul modificat este următorul:

Vineri, 28 februarie

Ora 17.00 Unirea Slobozia – Oţelul Galaţi

Ora 20.00 Sepsi OSK Sf. Gheorghe – CFR 1907 Cluj

Sâmbătă, 1 martie

Publicitate

Ora 16.00 Universitatea Cluj – FC Botoşani

Ora 19.00 Universitatea Craiova – Farul Constanţa

Duminică, 2 martie

Ora 15.00 Politehnica Iaşi – Petrolul Ploieşti

Ora 20.00 FC Rapid 1923 – FCSB

Luni, 3 martie

Ora 17.00 Gloria Buzău – UTA Arad

Ora 20.00 Dinamo Bucureşti – FC Hermannstadt

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending