Meteorologii europeni au realizat deja prima prognoză pentru iarna 2023-2024. Progniza a fost realizată pe baza unor date furnizate de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Marea Britanie, scrie alba24.ro.
În luna iulie, revenirea fenomenului meteorologic El Niño a fost oficial confirmată de Organizația Meteorologică Mondială (OMM).
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a declarat că există o șansă de 95% ca un sezon moderat sau puternic de El Niño să continue până în februarie 2024, potrivit Euronews.com.
Și nu vom vedea cel mai mare impact al acestui eveniment meteorologic până în anul următor.
Prognoza meteo pentru iarna 2023-2024 în România
România va trece printr-o iarnă relativ obișnuită, cu temperaturi ușor peste valorile medii înregistrate în ultimii ani.
Dincolo de o toamnă blândă și frumoasă, la iarnă vremea va fi foarte urâtă, iar zilele însorite vor fi foarte rare.
Prognozele meteorologice pe termen mediu, realizate de două mari institute europene, arată că iarna va fi cu foarte puțină zăpadă.
În noiembrie și decembrie va fi cu un grad, un grad și jumătate mai cald decât media, însă fluctuațiile de temperatură vor face acest lucru insesizabil pentru oameni.
Decembrie va avea o temperatură medie în România oscilând între 3,8°C (38,8°F) și -2,6°C (27,3°F).
Specialiștii de la severe-weather.eu au realizat o analiză a șanselor de precipitații sub formă de ninsoare ale iernii care urmează.
După ce au analizat foarte multe date, au ajuns la concluzia că zăpada va fi o raritate în Europa, în această iarnă.
Vremea în România în iarna 2023-2024: Indice UV foarte scăzut, cer acoperit
Metelorologii europeni prognozează un indice UV scăzut în Europa și în România mai ales în decembrie și ianuarie, când valoarea acestuia va fi sub 1.
Lipsa soarelui reprezintă un risc pentru sănătate, mai ales pentru persoanele meteo-sensibile.
Cerul va fi aproape în permanență acoperit, iar perioadele în care va fi senin vor fi rare.
Acest lucru favorizează depresia și alte boli asociate lipsei de lumină și căldură.
Prognoza meteo: Cum va fi iarna 2023-2024
Evenimentele El Niño durează în mod obișnuit între nouă și 12 luni, dar pot persista timp de ani întregi, atingând punctul maxim între noiembrie și ianuarie. Oamenii de știință nu știu cu adevărat de ce se întâmplă acest lucru, și încă mai avem multe de învățat despre aceste tipare meteorologice.
Evenimentul actual este de așteptat să continue până în 2024, iar experții prevăd că va deveni mai puternic în lunile următoare și va lua sfârșit în primăvara anului viitor.
Cu toate acestea, complexitatea puzzle-ului sistemelor meteorologice mondiale face dificilă predicția modului în care El Niño va afecta vremea din Europa pe parcursul anului.
Modul în care acesta schimbă precipitațiile, vântul, temperaturile și alte tipare climatice poate varia, de asemenea, în funcție de locația din continent.
„Anii El Niño au tendința de a avea un început ușor umed și vestic al iernii (noiembrie-decembrie) și un sfârșit mai rece și mai uscat al iernii (ianuarie-martie) în cea mai mare parte a Europei de Nord”, spune profesorul Adam Scaife, șeful departamentului de prognoză pe termen lung de la Met Office din Marea Britanie.
În sudul Europei, El Niño poate aduce în general condiții mai umede. Cu toate acestea, este important să se observe că aceasta este o medie a multor cazuri de El Niño și nu este suficient de puternică pentru a determina rezultatul cu certitudine.
„În schimb, El Niño doar schimbă probabilitatea în favoarea acestor rezultate”, adaugă el.
De asemenea, el menționează că, adesea, se observă un model ușor diferit în cazul celor mai puternice evenimente – precum cel care se dezvoltă în prezent.
Concluzia este că clima noastră este plină de surprize. Niciodată nu primim exact ceea ce ne așteptăm și El Niño este doar una dintre numeroasele influențe asupra tiparelor meteorologice din Europa.
„Precipitațiile tropicale declanșează unde la scară planetară care afectează Europa în timpul iernii. Acestea pot porni din Atlanticul tropical, precum și din El Niño din Pacific”, spune profesorul Scaife.
Alte influențe meteorologice pot chiar să perturbe tiparele tipice ale lui El Niño. Stratul superior al atmosferei, numit stratosferă, poate juca, de asemenea, un rol important.
La fiecare câțiva ani, de exemplu, are loc o scindare a vânturilor în această strat atmosferic. Aceasta este adesea urmată de o răcire bruscă, indiferent dacă El Niño este activ sau nu.
Ce s-ar putea întâmplacu vremea în 2024
Efectele debutului lui El Niño au tendința să apară cu câteva luni în urmă.
„Sunt efecte interesante întârziate, de exemplu în China, unde ne așteptăm la ploi musonice puternice și inundații în urma unui El Niño mare”, explică profesorul Scaife.
Există și o creștere a șanselor de temperaturi „mai ridicate decât normalul” anul viitor.
Ultima dată când un El Niño puternic a fost în plină desfășurare, în 2016, lumea a înregistrat cel mai călduros an din istorie.
Un eveniment semnificativ la sfârșitul acestui an ar putea duce din nou la ruperea recordurilor de temperatură.