Postul intermitent duce la o scădere a greutății iar soluția s-a dovedit extraordinar de importantă mai ales pentru pe cei cu diabet de tip 2. Teoria este susţinută de un studiu, tocmai publicat în jurnalul JAMA Network Open, realizat de cercetători de la Universitatea Illinois din Chicago, relatează mediafax.ro
Oamenii de ştiinţă au adunat 75 de participanţi, pe care i-au împărţit în trei grupuri: un grup a urmat post intermitent cu o fereastră de masă între orele 12 şi 20 (post 16:8) fără restricţii de calorii, al doilea grup a trebuit să reducă cantitatea de calorii zilnice cu 25%, iar al treilea grup a servit drept control. În următoarele 6 luni, au fost măsurate greutatea participanţilor, circumferinţa taliei, nivelul zahărului din sânge şi alţi indicatori de sănătate.
Ambele grupuri de studiu au avut reduceri similare ale nivelurilor de zahăr din sânge pe termen lung, măsurate printr-un test de hemoglobină A1C (care arată nivelurile de zahăr din sânge în ultimele trei luni), dar primul grup (grupul de post) a pierdut mai mult în greutate.
Motivele au fost şi de natură „psihologică”-practică. Potrivit cercetătorilor, indivizii care au urmat postul intermitent au mâncat în continuare mai puţin, chiar dacă nu a fost prescris, ceilalţi au avut unele dificultăţi să urmeze o dietă „tradiţională” hipocalorică. „Studiul nostru arată că mâncatul limitat în timp ar putea fi o alternativă eficientă pentru persoanele care nu pot să ţină o dietă”, a spus autorul principal al studiului, Krista Varady. „Pentru mulţi, măsurarea timpului este mai uşor decât numărarea caloriilor”, conchide acesta.
Factorul determinant care face din practica postului o alternativă sigură: nu au fost raportate evenimente adverse grave în timpul studiului de şase luni şi apariţia hipoglicemiei (nivel scăzut de zahăr din sânge) şi hiperglicemie (nivel ridicat de zahăr din sânge) nu a fost diferit între dietă şi grupuri de control.
În plus, puţin peste jumătate dintre participanţii la studiu erau de culoare şi alte 40% erau hispanici, ceea ce este remarcabil deoarece diabetul este deosebit de răspândit în rândul acestor grupuri. Cercetătorii şi-au încheiat nota amintind că persoanele care suferă de diabet de tip 2 ar trebui să se consulte cu medicul, înainte de a începe acest tip de dietă.
Excluzând categoriile de persoane care suferă de o anumită patologie, postul intermitent în societatea abundenţei şi a junk food-ului este util (mai ales din cauza restricţiei calorice pe care o presupune această practică): specialiştii arată că reduce factorii de risc pentru bolile cronice tipice epocii noastre (boli cardiovasculare, obezitate, diabet 2, tumori şi boli neurodegenerative precum Alzheimer), deoarece activează răspunsuri specifice care reduc indicatorii stării inflamatorii şi pe cei care ţin de un risc cardiovascular mai mare.