Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cum te ajută postul intermitent să pierzi în greutate. Soluție pentru cei cu diabet de tip 2

Publicat

Publicitate

Postul intermitent duce la o scădere a greutății iar soluția s-a dovedit extraordinar de importantă mai ales pentru pe cei cu diabet de tip 2. Teoria este susţinută de un studiu, tocmai publicat în jurnalul JAMA Network Open, realizat de cercetători de la Universitatea Illinois din Chicago, relatează mediafax.ro

Oamenii de ştiinţă au adunat 75 de participanţi, pe care i-au împărţit în trei grupuri: un grup a urmat post intermitent cu o fereastră de masă între orele 12 şi 20 (post 16:8) fără restricţii de calorii, al doilea grup a trebuit să reducă cantitatea de calorii zilnice cu 25%, iar al treilea grup a servit drept control. În următoarele 6 luni, au fost măsurate greutatea participanţilor, circumferinţa taliei, nivelul zahărului din sânge şi alţi indicatori de sănătate.

Ambele grupuri de studiu au avut reduceri similare ale nivelurilor de zahăr din sânge pe termen lung, măsurate printr-un test de hemoglobină A1C (care arată nivelurile de zahăr din sânge în ultimele trei luni), dar primul grup (grupul de post) a pierdut mai mult în greutate.

Publicitate

Motivele au fost şi de natură „psihologică”-practică. Potrivit cercetătorilor, indivizii care au urmat postul intermitent au mâncat în continuare mai puţin, chiar dacă nu a fost prescris, ceilalţi au avut unele dificultăţi să urmeze o dietă „tradiţională” hipocalorică. „Studiul nostru arată că mâncatul limitat în timp ar putea fi o alternativă eficientă pentru persoanele care nu pot să ţină o dietă”, a spus autorul principal al studiului, Krista Varady. „Pentru mulţi, măsurarea timpului este mai uşor decât numărarea caloriilor”, conchide acesta.

Factorul determinant care face din practica postului o alternativă sigură: nu au fost raportate evenimente adverse grave în timpul studiului de şase luni şi apariţia hipoglicemiei (nivel scăzut de zahăr din sânge) şi hiperglicemie (nivel ridicat de zahăr din sânge) nu a fost diferit între dietă şi grupuri de control.

În plus, puţin peste jumătate dintre participanţii la studiu erau de culoare şi alte 40% erau hispanici, ceea ce este remarcabil deoarece diabetul este deosebit de răspândit în rândul acestor grupuri. Cercetătorii şi-au încheiat nota amintind că persoanele care suferă de diabet de tip 2 ar trebui să se consulte cu medicul, înainte de a începe acest tip de dietă.

Publicitate

Excluzând categoriile de persoane care suferă de o anumită patologie, postul intermitent în societatea abundenţei şi a junk food-ului este util (mai ales din cauza restricţiei calorice pe care o presupune această practică): specialiştii arată că reduce factorii de risc pentru bolile cronice tipice epocii noastre (boli cardiovasculare, obezitate, diabet 2, tumori şi boli neurodegenerative precum Alzheimer), deoarece activează răspunsuri specifice care reduc indicatorii stării inflamatorii şi pe cei care ţin de un risc cardiovascular mai mare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Adio Liga 1? Visul frumos încă NU s-a terminat. FC Botoșani, înfrângere la scor în fața Oțelului, dar merge la BARAJ

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a fost învinsă în această seară la Galați de Oțelul lui Dorinel Munteanu cu scorul de 2 – 0, după un meci în care indiferent ce a încercat, echipa lui Valeriu Iftime nu a reușit să marcheze.

Echipa gazdă, Oțelul, începea prima repriză în teren cu Pap, Adăscăliței, J. Cisse, Ghiocel, M. Silva, Gaitan, Zivulic, Jardan, R. Tănasă, Rusevic, Malle, în timp ce FC Botoșani îi introducea încă din primul minut pe Kukic, R. Benzar, Sadiku, Miron, Țigănașu, Florescu, Dican, Ferreira, Mitrov, E. Lopez și Kaprof.

Meciul pornea cu speranțe imense pentru FC Botoșani, mai ales după reușitele incredibile din ultimele cinci meciuri, însă sorții nu au fost de partea echipei din Nordul Moldovei.

Publicitate

Oțelul deschide scorul foarte repede după o fază demnă de Champion League, când, în minutul 12, Gaitan introduce balonul cu capul în poarta FC Botoșani de la 16 metri. În minutul 45, Rusevic înscrie din nou iar la pauză se intră cu scorul de 2-0 pentru echipa lui Dorinel Munteanu.

În repriza a doua botoșănenii nu reușesc să marcheze, însă, cu 25 de puncte, FC Botoșani merge la baraj cu CS Mioveni și încă are șanse să rămână în Liga 1 de fotbal din România.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 12 mai 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 12 mai 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 12 mai 2024:

Loto 6 din 49: 20, 49, 33, 26, 24, 14

Publicitate

Loto 5 din 40: 35, 7, 36, 33, 18, 6

Joker: 5, 14, 8, 37, 40 (+7)

Noroc: 4, 6, 2, 2, 4, 0, 1

Publicitate

Super Noroc: 0, 6, 6, 4, 3, 8

Noroc Plus: 1, 9, 9, 8, 1, 6

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

STUDIU: Schimbările climatice întreţin şi alimentează BOLILE infecţioase

Publicat

Publicitate

Planeta noastră – devenită mai caldă, mai poluată şi mai neospitalieră – s-a schimbat sub efectele activităţii umane şi, în acest mediu nou, bolile infecţioase proliferează, informează AFP, citat de agerpres.ro.

Studii recente au dezvăluit consecinţe complexe ale schimbărilor climatice provocate de activităţile antropice, cu răspândirea unor boli şi cu noi moduri de transmitere pentru altele.

Această situaţie este întâlnită mai ales în cazul speciilor de vectori, cum ar fi ţânţarii, care prosperă într-un climat mai umed, cu temperaturi mai ridicate, şi al animalelor purtătoare de boli, care se apropie de oameni pe măsură ce habitatul lor dispare.

Publicitate

Scăderea biodiversităţii pare să joace un rol important în răspândirea bolilor, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în revista ştiinţifică Nature.

Aproape 3.000 de baze de date folosite în cercetări anterioare au fost analizate pentru a descoperi modul în care scăderea biodiversităţii, schimbările climatice, poluarea, distrugerea sau modificarea habitatelor şi introducerea de noi specii afectează dezvoltarea bolilor infecţioase la oameni, animale şi plante.

Degradarea biodiversităţii a fost identificată ca fiind principalul factor, urmată de schimbările climatice şi de introducerea de noi specii.

Publicitate

Paraziţii vizează speciile care sunt prezente în masă şi, prin urmare, oferă mai multe gazde potenţiale, a subliniat Jason Rohr, unul dintre autorii studiului, care este profesor de biologie la Universitatea Notre Dame din statul american Indiana.

Iar speciile cu populaţii mai mari sunt mai predispuse “să se dedice creşterii, reproducerii şi înmulţirii lor în detrimentul apărării împotriva paraziţilor”, a explicat el pentru AFP.

Pe de altă parte, speciile mai rare şi mai rezistente sunt mai vulnerabile la declinul biodiversităţii, ceea ce se traduce printr-o proporţie mai mare de specii abundente care sunt sensibile la paraziţi, a explicat cercetătorul american.

Publicitate

“Dacă există mai multe generaţii de paraziţi sau de vectori, atunci pot apărea mai multe boli”, a rezumat Jason Rohr.

Consecinţe inegale

Cu toate acestea, amprenta umană asupra planetei noastre a crescut şi mai mult aceste riscuri.

Publicitate

În unele cazuri, pierderea sau schimbarea habitatului a fost asociată cu un declin al bolilor, în special datorită progreselor care au apărut odată cu urbanizarea, cum ar fi apa curentă şi canalizarea.

Iar consecinţele schimbărilor climatice nu sunt aceleaşi peste tot.

În regiunile tropicale, clima mai caldă şi mai umedă duce la o explozie a cazurilor de febră denga. Însă în Africa, condiţii mai secetoase ar putea contribui la stoparea răspândirii malariei.

Un studiu publicat în această săptămână în revista Science a modelat interacţiunile dintre schimbările climatice, precipitaţiile şi procesele hidrologice, cum ar fi evaporarea şi viteza cu care apa pătrunde în sol.

Această cercetare prezice o reducere mai mare a zonelor favorabile transmiterii bolilor decât cea prevăzută de analizele bazate doar pe precipitaţii.

Studiul sugerează că sezonul de transmitere a malariei ar putea fi cu patru luni mai scurt în unele regiuni ale Africii în raport cu estimările anterioare.

Totuşi, aceste observaţii nu reprezintă neapărat veşti bune, a temperat Mark Smith, profesor asociat de cercetare în domeniul hidrologiei la Universitatea din Leeds şi autor principal al studiului.

“Zonele favorabile răspândirii malariei se vor schimba”, a declarat el pentru AFP.

Şi se aşteaptă ca populaţia să crească rapid în regiunile în care malaria este încă răspândită sau în care va deveni transmisibilă, ceea ce va creşte incidenţa bolii.

Condiţiile care sunt prea dure pentru malarie pot fi, de asemenea, prea dure pentru oameni, luând ca exemplu disponibilitatea apei, a avertizat Mark Smith.

Bolile şi clima, aceeaşi luptă

Legăturile dintre climă şi bolile infecţioase sugerează totuşi că modelarea climatică poate ajuta la anticiparea epidemiilor.

Temperaturile locale şi previziunile privind precipitaţiile sunt deja folosite pentru a prezice creşterea numărului de cazuri de febră denga, dar ele oferă doar informaţii pe termen scurt şi nu sunt întotdeauna fiabile.

Indicele bazinului Oceanului Indian (IOBW), care măsoară media anomaliilor de temperatură la suprafaţa apei, ar putea fi o alternativă.

Un alt studiu publicat săptămâna aceasta în revista Science relevă o corelaţie strânsă între fluctuaţiile IOBW şi epidemiile de febră denga atât în emisfera sudică, cât şi în cea nordică.

Deoarece studiul a fost retrospectiv, potenţialul predictiv al IOBW nu a fost dovedit, dar monitorizarea acestui indice ar putea ajuta autorităţile din multe ţări să fie mai bine pregătite.

În orice caz, combaterea bolilor infecţioase înseamnă combaterea schimbărilor climatice, a rezumat Jason Rohr.

Citeste mai mult

Eveniment

Inspectoratul de Jandarmi Botoșani la Târgul Expozițional de Ovine Popăuți: Respectați măsurile stabilite de organizatori

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a transmis astăzi că și în cea de-a doua zi a Târgului Expozițional de Ovine, Pielicele Karakul, Taurine și Produse Traditionale de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pop[uți, jandarmii botoșăneni, împreună cu partenerii instituționali, respectiv efectivele de poliție și pompieri, acționează pentru desfășurarea activităților în condiții de siguranță pentru participanți.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a făcut un apel la miile de vizitatori să respecte indicațiile organizatorilor pentru o bună desfășurare a activității.

“Respectați măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, acordați atenția cuvenită minorilor care vă însoțesc și bunurilor personale de valoare, iar în cazul producerii unor situații nedorite solicitați intervenția jandarmilor aflați în dispozitivul de asigurare a ordinii și siguranței publice”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending