Connect with us

Actualitate

Cum te ajută postul intermitent să pierzi în greutate. Soluție pentru cei cu diabet de tip 2

Publicat

Publicitate

Postul intermitent duce la o scădere a greutății iar soluția s-a dovedit extraordinar de importantă mai ales pentru pe cei cu diabet de tip 2. Teoria este susţinută de un studiu, tocmai publicat în jurnalul JAMA Network Open, realizat de cercetători de la Universitatea Illinois din Chicago, relatează mediafax.ro

Oamenii de ştiinţă au adunat 75 de participanţi, pe care i-au împărţit în trei grupuri: un grup a urmat post intermitent cu o fereastră de masă între orele 12 şi 20 (post 16:8) fără restricţii de calorii, al doilea grup a trebuit să reducă cantitatea de calorii zilnice cu 25%, iar al treilea grup a servit drept control. În următoarele 6 luni, au fost măsurate greutatea participanţilor, circumferinţa taliei, nivelul zahărului din sânge şi alţi indicatori de sănătate.

Ambele grupuri de studiu au avut reduceri similare ale nivelurilor de zahăr din sânge pe termen lung, măsurate printr-un test de hemoglobină A1C (care arată nivelurile de zahăr din sânge în ultimele trei luni), dar primul grup (grupul de post) a pierdut mai mult în greutate.

Motivele au fost şi de natură „psihologică”-practică. Potrivit cercetătorilor, indivizii care au urmat postul intermitent au mâncat în continuare mai puţin, chiar dacă nu a fost prescris, ceilalţi au avut unele dificultăţi să urmeze o dietă „tradiţională” hipocalorică. „Studiul nostru arată că mâncatul limitat în timp ar putea fi o alternativă eficientă pentru persoanele care nu pot să ţină o dietă”, a spus autorul principal al studiului, Krista Varady. „Pentru mulţi, măsurarea timpului este mai uşor decât numărarea caloriilor”, conchide acesta.

Factorul determinant care face din practica postului o alternativă sigură: nu au fost raportate evenimente adverse grave în timpul studiului de şase luni şi apariţia hipoglicemiei (nivel scăzut de zahăr din sânge) şi hiperglicemie (nivel ridicat de zahăr din sânge) nu a fost diferit între dietă şi grupuri de control.

În plus, puţin peste jumătate dintre participanţii la studiu erau de culoare şi alte 40% erau hispanici, ceea ce este remarcabil deoarece diabetul este deosebit de răspândit în rândul acestor grupuri. Cercetătorii şi-au încheiat nota amintind că persoanele care suferă de diabet de tip 2 ar trebui să se consulte cu medicul, înainte de a începe acest tip de dietă.

Publicitate

Excluzând categoriile de persoane care suferă de o anumită patologie, postul intermitent în societatea abundenţei şi a junk food-ului este util (mai ales din cauza restricţiei calorice pe care o presupune această practică): specialiştii arată că reduce factorii de risc pentru bolile cronice tipice epocii noastre (boli cardiovasculare, obezitate, diabet 2, tumori şi boli neurodegenerative precum Alzheimer), deoarece activează răspunsuri specifice care reduc indicatorii stării inflamatorii şi pe cei care ţin de un risc cardiovascular mai mare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat din Răuseni, dat dispărut după ce a plecat de acasă fără explicații

Publicat

Publicitate

Polițiștii din județul Botoșani desfășoară verificări pentru găsirea unui bărbat din comuna Răuseni, care a fost dat dispărut de familie în cursul zilei de vineri, 23 mai 2025.

Potrivit informațiilor furnizate de autorități, Cîslariu Marcel a părăsit în mod voluntar domiciliul din satul și comuna Răuseni în jurul orei 03:00 dimineața, fără a oferi vreo explicație soției sau altor membri ai familiei. De atunci, nu a mai putut fi contactat, iar destinația sa este necunoscută.

La momentul dispariției, bărbatul era îmbrăcat cu o bluză verde, pantaloni gri cu dungi negre și cizme de cauciuc verzi. Nu avea asupra sa nici bani, nici telefon mobil.

Poliția face apel către populație: oricine deține informații care pot ajuta la localizarea lui Cîslariu Marcel este rugat să sune de urgență la 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Citeste mai mult

Eveniment

Cercuri pastoral-misionare în Protopopiatul Dorohoi

Publicat

Publicitate

Luni, 26 mai 2025, în cadrul Protopopiatului Dorohoi, se vor desfășura mai multe întâlniri ale Cercurilor pastoral-misionare, reunind preoți din parohii pentru rugăciune, reflecție și activități misionare.

– Parohia „Sfântul Nicolae” – Leorda va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2 – „Sfântul Spiridon”, în cadrul căreia părintele Ștefan Ciobanu va susține conferința cu tema: „Comuniunea dintre preoți – izvor de inspirație și putere în lucrarea Bisericii”.

– Parohia „Înălțarea Domnului” – Ibănești va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 4 – „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în cadrul căreia părintele Mihai Claudiu Foca va susține conferința cu tema: „Pastorația tinerilor – prioritate și oportunitate pentru parohie”.

Sursa: timpulcredinței.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani rămâne sub avertizare de COD GALBEN. Sunt așteptate vijelii

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități însemnate cantitativ pentru județul Botoșani valabil de astăzi, de la ora 12:00, până mâine, la aceeași oră.

În intervalul menționat, vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijeli ( rafale de 40…60 km/h) și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și pe arii restrânse de 30 – 40 l/mp.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔️fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
✔️ nu atingeți firele căzute la pământ;

✔️ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape o tonă de droguri, capturată de polițiștii din România de la începutul anului

Publicat

Publicitate

Peste 930 de kilograme de droguri au fost capturate de polițiști, în colaborare cu DIICOT, la nivel național, în perioada 1 ianuarie – 23 mai, informează Poliția Română.

Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă, peste 330 de kilograme din drogurile capturate au fost de mare risc, iar aproximativ 600 de kilograme au fost droguri de risc, peste 550 de kilograme dintre acestea fiind canabis.

În cadrul operațiunilor, au fost descoperite aproximativ 33.000 de comprimate, dintre care peste 28.000 fiind comprimate de droguri de mare risc și peste 4.200 – de droguri de risc.

Autoritățile au mai identificat aproximativ 150 de kilograme de masă vegetală verde, alcătuită din masa plantelor și masa fragmentelor vegetale care conțin THC (peste 44 de kilograme de masă vegetală uscată), precum și aproximativ 400 de plante de canabis.

De asemenea, în 2025 au fost desfășurate 348 de acțiuni operative pe linia combaterii traficului de droguri, precizează Poliția Română. Acestea au constat în punerea în executare a 1.133 de mandate de percheziție domiciliară, cercetarea a 1.249 de persoane, reținerea a 616 persoane, arestarea preventivă și la domiciliu a 427 de persoane, precum și plasarea sub control judiciar a 86 de persoane.

De menționat că polițiștii și procurorii DIICOT au desfășurat la nivel național, în perioada 29 aprilie – 16 mai 2025, operațiunea ‘BLIZZARD 5’ pentru identificarea și confiscarea unor cantități semnificative de droguri, introduse în România prin intermediul firmelor de curierat. Au fost descoperite astfel și capturate peste 150 de kilograme de canabis, peste 5 kilograme de cocaină, 300 de grame 3-MMC, mai multe comprimate, o doză de heroină, precum și sume de bani.

Publicitate

Până în prezent, în cadrul acestei operațiuni, au fost reținute și arestate peste 30 de persoane.

Activitățile au fost desfășurate de către structurile antidrog împreună cu parteneri instituționali din cadrul Autorității Vamale Române și ai Poliției de Frontieră Române, inclusiv cu echipe canine. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending