Revelionul are semnificații din cele mai vechi timpuri și fiecare colț al lumii are câte un obicei, amintește alba24.ro. Oamenii de pretutindeni își pun dorințe în această noapte și își sună prietenii și rudele. Este o celebrare a legăturilor interumane, a bucuriei și a speranței în mai bine.
Această noapte este învestită cu puteri magice, aduce un nou început fast, și nu este de mirare că în întreaga lume există superstiții legate de petrecerea ei.
Revelionul – semnificații din cele mai vechi timpuri
Babilonienii sărbătoreau Revelionul încă de acum 6000 de ani, la prima lună nouă de după solstiţiu. Festivalul dura 11 zile, în fiecare zi desfăşurându-se diverse activităţi. Apoi oamenii, ca şi acum, îşi stabileau scopuri pentru noul an.
Un obicei des întâlnit la babilonieni era înapoierea echipamentelor agricole împrumutate. Cu această ocazie, regele trecea printr-un ritual de pocăinţă şi era deposedat de putere pentru a petrece trei zile izolat şi în rugăciune. Când revenea în lume se organizau ceremonii de restauraţie pentru a-i asigura acestuia suportul din partea naturii.
În Roma precreștină, în calendarul iulian, ziua era dedicată zeului Ianus, zeul cu două chipuri care patrona trecerea, tranziția și începutul cel bun. De la acest zeu vine și numele lunii ianuarie.
În ebraică, Anul Nou se traduce prin „Rosh Hashanah”. Este un moment sacru, când oamenii se gândesc la ceea ce au făcut rău în trecut și promit că vor fi mai buni în viitor. Ceremonii speciale au loc în sinagogi, unde se cântă la shofar, un instrument special. Copiii primesc haine noi, iar masa cuprinde obligatoriu fructe și produse din făină, pentru a aminti de vremea recoltei.
De Anul Nou, în Danemarca, oamenii obişnuiesc să spargă farfurii în uşa vecinilor. Se consideră că familia care are cele mai multe cioburi în faţa uşii va avea parte şi de cel mai mult noroc.
Tot în Danemarca, oamenii se urcă pe scaune şi sar de pe ele, de Anul Nou, ca să aibă noroc.
Brazilienii întâmpină noul an cu lenjerie intimă foarte colorată. De obicei se poartă nuanţe vesele de roşu şi galben în speranţa atragerii norocului şi a unui posibil partener. Dorinţele de avere şi dragoste se exprimă prin intermediul lenjeriei. Pe bulevardul Paulista sunt aprinse focuri în aer liber la miezul nopţii. Într-o astfel de sărbătoare, focurile de artificii sunt vestitoarele Noului An.
Și în Venezuela, cei care îşi caută sufletul pereche poartă lenjerie roşie.