Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cum se ia în calcul la pensie concediul pentru creșterea copilului. Stagiile care nu aduc puncte de stabilitate

Publicat

Publicitate

Stagiul de cotizare contributiv, stagiul minim de cotizare contributiv și stagiul complet de cotizare contributiv sunt noțiunile din noua lege a pensiilor care-i nedumeresc pe mulți pensionari. La fel, calculul perioadei de stabilitate. Reprezentanții caselor teritoriale de pensii vin cu lămuriri, scrie Adevărul.

O serie de noțiuni noi aduse de legea privind sistemul public de pensii care a intrat, în integralitate, în vigoare la 1 septembrie 2024 (Legea 360/2023) continuă să stârnească discuții în rândul pensionarilor. Cum nici deciziile de recalculare nu sunt foarte lămuritoare, sute de pensionari încă se adresează în fiecare zi funcționarilor din casele teritoriale de pensii pentru a cere lămuriri cu privire la modul de calcul.

Printre noutățile aduse de Legea 360/2023

se numără noțiunile de „stagiu de cotizare contributiv”, „stagiu complet de cotizare contributiv”, respectiv „stagiu minim de cotizare contributiv”, cu care legiuitorul a operat. Reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt au explicat, în cadrul unei conferințe de presă, la ce se referă fiecare dintre noțiunile amintite, în funcție de care se stabilesc dreptul la pensie și cuantumul acesteia.

stagiul de cotizare contributiv – este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii. De precizat că stagiul de cotizare contributiv utilizat la deschiderea dreptului de pensie (eligibilitate) poate să fie diferit de stagiul de cotizare contributiv avut în vedere pentru acordarea punctelor de stabilitate (calcul puncte), conform noii legi a pensiilor, iar explicațiile le vom oferi mai jos.

stagiul complet de cotizare contributiv – este perioada de timp prevăzută de Legea 360/2023 în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate. Acest stagiu este de 35 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Publicitate

stagiul minim de cotizare contributiv – este perioada minimă de timp prevăzută de Legea 360/2023 în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Cum se acordă punctele de stabilitate

În legea proaspăt intrată în integralitate în vigoare la începutul lunii septembrie 2024, o altă noțiune nouă este aceea de stabilitate a asigurării la sistemul public de pensii.

Punctele de stabilitate, care la recalculare le-au adus celor mai mulți pensionari bani în plus, încep să se calculeze doar pentru perioadele care depășesc 25 de ani din stagiul de cotizare contributiv realizat.

Publicitate
Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi punctele de stabilitate se acordă astfel:

– 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

– un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Este necesar să se facă distincția între stagiul de cotizare contributiv utilizat la deschiderea dreptului de pensie și stagiul de cotizare contributiv avut în vedere pentru acordarea punctelor de stabilitate, conform noii legi a pensiilor”, fac însă reprezentanții Casei de Pensii Olt o precizare importantă, iar pentru ca noțiunile să fie și mai bine înțelese se oferă explicații suplimentare.

Stagiile care nu aduc puncte de stabilitate

Iată câteva tipuri de stagii de cotizare care nu aduc puncte de stabilitate, printre ele anumite perioade de concediu medical, concediu pentru creșterea copilului, plăți compensatorii etc. Aceste stagii, pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale, au fost avute în vedere, în schimb, ca stagii de cotizare contributive la deschiderea dreptului de pensie:

– indemnizație de asigurări sociale în perioada 01.04.2001-01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă – concediu medical) care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite de muncă, conform prevederilor art. 27 alin. (5) din Legea nr. 360/2023 coroborate cu prevederile art. 13 din HG nr. 261/2001;

– indemnizație de asigurări sociale în perioada 10.09.2003-01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă – concediu medical) care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă, conform prevederilor art. 28 alin. (3) din Legea nr. 360/2023 coroborate cu prevederile art. 10 din HG nr. 1025/2003;

– venit de completare/plăți compensatorii, ulterioare datei de 1 aprilie 2001, conform prevederilor OUG 8/2003 sau altor acte normative cu caracter special, care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă;

– perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii (inclusiv pentru situațiile în care beneficiarii au avut calitatea de pensionar în mai multe dosare de pensie).

O perioadă specială o constituie și concediul pentru creșterea copilului, perioadă ulterioară datei de 1 ianuarie 2006, care este asimilată stagiului de cotizare pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale. Astfel de perioade se iau în calcul, prin excepție, la stabilirea stagiului minim de cotizare contributiv și al stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie (conform art. 47 alin. (4) din lege), însă nu se au în vedere la acordarea punctelor de stabilitate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

“O masă sănătoasă” la Mehedinți: 90 de copii și părinți au ajuns la SPITAL după ce au mâncat paste la ȘCOALĂ

Publicat

Publicitate

90 de persoane au ajuns joi la spital în urma unui focar de toxiinfecţie alimentară apărut în judeţul Mehedinţi, a anunţat Ministerul Educaţiei. Sursa posibilă sunt preparatele care ar fi fost furnizate de o firmă de catering în şcoli, relatează mediafax.ro. Mai exact, este vorba de pastele furnizate în cadrul programului “O masă sănătoasă”  de către o firmă de catering.

Potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin s-au prezentat 79 de persoane cu greţuri, vărsături şi astenie, 4 persoane la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova şi 7 persoane la Spitalul Municipal Băileşti.

„Formele de boală sunt uşoare şi medii. În urma evaluării medicale, 26 dintre pacienţi au fost externaţi, iar alţi bolnavi urmează să fie externaţi în această seară”, a transmis ministerul.

Conform instituţiei, sursa posibilă a toxiinfecţiei sunt preparatele alimentare furnizate în şcoli de către o firmă de catering.

Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi a informat DSVSA Mehedinţi cu privire la suspiciunea de toxiinfecţie alimentară, precum şi prestatorul de servicii. Au fost iniţiate controale atât la firma de catering, cât şi în unităţile de învăţământ unde s-a servit meniul. Au fost recoltate probe alimentare, precum si probe biologice de la pacienţi.

ISU Mehedinţi a anunţat joi că zeci de copii şi adulţi care prezintă stări de rău şi simptome de toxiinfecţie alimentară au avut nevoie de asistenţă medicală şi au fost cerute în sprijin echipaje de la ISU Caraş-Severin, ISU Dolj şi ISU Gorj.

Publicitate

La spital au ajuns şi câţiva părinţi care au mâncat din pastele pe care unii copii le-au dus acasă, relatează și agerpres.ro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Mehedinţi, Zenaida Jugravu, toţi copiii sunt stabili, dar cu simptomatologie de gastroenterocolită, cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice, tegumente palide. Toţi au fost transportaţi la spitalul din Drobeta Turnu Severin.

“În momentul de faţă sunt 72 de copii centralizaţi de Serviciul de Ambulanţă Mehedinţi şi ISU, iar activitatea este în desfăşurare, fiind în continuare solicitări. Cazurile sunt de toxiinfecţie alimentară la Almăjel, Oprişor, Salcia şi Ştircoviţa, dar am avut solicitări şi la Schela. Unii au ajuns şi cu maşinile proprii la spital. Toţi copiii sunt stabili, dar cu simptomatologie de gastroenterocolită, cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice, tegumente palide. Toţi au consumat astăzi paste la şcoală. Am avut şi adulţi, pentru că unii copii nu au mâncat la şcoală şi au dus caserola acasă şi au mâncat şi părinţii. Chiar acum am transportat un tătic de 34 de ani de la Almăjel cu colică abdominală, greaţă, vărsături, scaune diareice. Încă se mai sună la ambulanţă”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al SAJ Mehedinţi.

Publicitate

Peste 70 de copii dar și mai mulți adulţi din localităţile Almăjel, Oprişor, Salcia, Ştircoviţa şi Schela au nevoie de asistenţă medicală în urma unei toxiinfecţii alimentare provocată de pastele de care le-au consumat la şcoală, mâncare primită în cadrul programului “O masă sănătoasă”, de la acelaşi furnizor. Din cauza numărului mare de cazuri, în judeţ a fost activat Planul Roşu de intervenţie.

S-a intervenit cu peste 15 echipaje de la SMURD, autospeciale de transport personal şi victime multiple, ambulanţe SAJ, microbuz şcolar.

În sprijin au fost trimise două autospeciale de transport personal şi victime multiple cu doi paramedici şi un microbuz din cadrul ISU Caraş-Severin; două autospeciale de transport personal şi victime multiple din cadrul ISU Dolj; o autospecială de transport personal şi victime multiple cu doi paramedici din cadrul ISU Gorj; două echipaje de prim ajutor din cadrul ISU Gorj.

Citeste mai mult

Eveniment

Încă o zi, încă un scandal MONSTRU în Centrul Istoric din Botoșani: Beții, scandaluri și înjurături vegheate de polițiști

Publicat

Publicitate

Încă o zi, încă un scandal monstru în Centrul Istoric din municipiul Botoșani, un “no man’s land” pe care autoritățile locale din Botoșani și nici polițiștii par tot mai des că nu pot să-l mai țină sub control.

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Dispecerat de la Botoșani au anunțat astăzi că în ziua de 18 septembrie a.c., în jurul orei 18⁰⁰, pe timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, conform competențelor reglementate prin Legea nr. 155/2010, au observat pe una din camerele de supraveghere instalate în Centrul Istoric a municipiului Botoșani, un grup de aproximativ 15 persoane care prin țipete și larmă deranja ordinea și liniștea publică din zonă.

Datorită faptului că, între aceștia a izbucnit un scandal, imediat au sesizat patrula de ordine și liniște publică a Poliției Locale din zona de responsabilitate dar și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani pentru aplicarea măsurilor care se impun, au transmis polițiștii.

În aceeași zi, tot în Centrul Istoric, polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine și Liniște Publică, au aplicat un număr de 7 sancțiuni contravenționale cu amendă în cuantum total de 2.800 lei, unor persoane care au încălcat prevederile Legii nr. 61/1991 (consum de băuturi alcoolice pe domeniul public, adresarea de injurii și expresii jignitoare dar și tulburarea ordinii și liniștii publice), fapte vizualizate și prin intermediul camerelor de supraveghere din zonă.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 19 septembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 19 septembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 19 septembrie 2024:

Loto 6/49: 13, 36, 47, 5, 25, 33

Loto 5/40: 28, 24, 27, 29, 26, 1

Joker: 15, 40, 33, 19, 41 + 6

Noroc: 5 6 2 5 4 9 8

Publicitate

Noroc Plus: 1 3 7 5 4 7

Super Noroc: 6 1 6 2 0 8

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tinerii din Botoșani, invitați să vină cu IDEI la Forumul ONG-urilor de Tineret din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, în parteneriat cu Fundația Națională pentru Tineret și Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, a lansat astăzi o invitație la Forumul ONG-urilor de Tineret din județul Botoșani, care va avea loc pe 20.09.2024, începând cu ora 11:00, în Amfiteatrul Corp B al Liceului „AT Laurian”.

Evenimentul este dedicat tuturor tinerilor care doresc să afle mai multe despre activitățile organizațiilor de tineret și despre oportunitățile de implicare în comunitate.

“Veți avea ocazia să cunoașteți organizațiile active din județ, să participați la discuții și ateliere interactive și să vă implicați în inițiative locale de impact”, au transmis organzatorii.

Forumul va include:

Prezentări ale ONG-urilor de tineret;

Sesiuni de networking și discuții deschise.

Publicitate

„Invităm toți tinerii interesați de voluntariat, educație non-formală și implicare în comunitate să participe la acest eveniment. Este o oportunitate excelentă de a afla mai multe despre organizațiile de tineret și de a contribui activ la dezvoltarea comunităților locale,” a declarat Cristina CARCIUC, președinte al Fundației Județene pentru Tineret Botoșani, organizator al evenimentului.

Forumul face parte din proiectul „Acțiunea Înseamnă Schimbare”, care sprijină tinerii din județele Botoșani, Suceava și Prahova să devină lideri activi și implicați în comunitățile lor.

Acțiunea va avea loc la Liceul „AT Laurian”, Amfiteatru (Corp B), Botoșani, 20.09.2024, începând de la ora 11:00, find un „Proiect cofinanțat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse”.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending