Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cum se ia în calcul la pensie concediul pentru creșterea copilului. Stagiile care nu aduc puncte de stabilitate

Publicat

Publicitate

Stagiul de cotizare contributiv, stagiul minim de cotizare contributiv și stagiul complet de cotizare contributiv sunt noțiunile din noua lege a pensiilor care-i nedumeresc pe mulți pensionari. La fel, calculul perioadei de stabilitate. Reprezentanții caselor teritoriale de pensii vin cu lămuriri, scrie Adevărul.

O serie de noțiuni noi aduse de legea privind sistemul public de pensii care a intrat, în integralitate, în vigoare la 1 septembrie 2024 (Legea 360/2023) continuă să stârnească discuții în rândul pensionarilor. Cum nici deciziile de recalculare nu sunt foarte lămuritoare, sute de pensionari încă se adresează în fiecare zi funcționarilor din casele teritoriale de pensii pentru a cere lămuriri cu privire la modul de calcul.

Printre noutățile aduse de Legea 360/2023

se numără noțiunile de „stagiu de cotizare contributiv”, „stagiu complet de cotizare contributiv”, respectiv „stagiu minim de cotizare contributiv”, cu care legiuitorul a operat. Reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt au explicat, în cadrul unei conferințe de presă, la ce se referă fiecare dintre noțiunile amintite, în funcție de care se stabilesc dreptul la pensie și cuantumul acesteia.

stagiul de cotizare contributiv – este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii. De precizat că stagiul de cotizare contributiv utilizat la deschiderea dreptului de pensie (eligibilitate) poate să fie diferit de stagiul de cotizare contributiv avut în vedere pentru acordarea punctelor de stabilitate (calcul puncte), conform noii legi a pensiilor, iar explicațiile le vom oferi mai jos.

stagiul complet de cotizare contributiv – este perioada de timp prevăzută de Legea 360/2023 în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate. Acest stagiu este de 35 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Publicitate

stagiul minim de cotizare contributiv – este perioada minimă de timp prevăzută de Legea 360/2023 în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Cum se acordă punctele de stabilitate

În legea proaspăt intrată în integralitate în vigoare la începutul lunii septembrie 2024, o altă noțiune nouă este aceea de stabilitate a asigurării la sistemul public de pensii.

Punctele de stabilitate, care la recalculare le-au adus celor mai mulți pensionari bani în plus, încep să se calculeze doar pentru perioadele care depășesc 25 de ani din stagiul de cotizare contributiv realizat.

Publicitate
Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi punctele de stabilitate se acordă astfel:

– 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

– un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Este necesar să se facă distincția între stagiul de cotizare contributiv utilizat la deschiderea dreptului de pensie și stagiul de cotizare contributiv avut în vedere pentru acordarea punctelor de stabilitate, conform noii legi a pensiilor”, fac însă reprezentanții Casei de Pensii Olt o precizare importantă, iar pentru ca noțiunile să fie și mai bine înțelese se oferă explicații suplimentare.

Stagiile care nu aduc puncte de stabilitate

Iată câteva tipuri de stagii de cotizare care nu aduc puncte de stabilitate, printre ele anumite perioade de concediu medical, concediu pentru creșterea copilului, plăți compensatorii etc. Aceste stagii, pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale, au fost avute în vedere, în schimb, ca stagii de cotizare contributive la deschiderea dreptului de pensie:

– indemnizație de asigurări sociale în perioada 01.04.2001-01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă – concediu medical) care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite de muncă, conform prevederilor art. 27 alin. (5) din Legea nr. 360/2023 coroborate cu prevederile art. 13 din HG nr. 261/2001;

– indemnizație de asigurări sociale în perioada 10.09.2003-01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă – concediu medical) care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă, conform prevederilor art. 28 alin. (3) din Legea nr. 360/2023 coroborate cu prevederile art. 10 din HG nr. 1025/2003;

– venit de completare/plăți compensatorii, ulterioare datei de 1 aprilie 2001, conform prevederilor OUG 8/2003 sau altor acte normative cu caracter special, care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă;

– perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii (inclusiv pentru situațiile în care beneficiarii au avut calitatea de pensionar în mai multe dosare de pensie).

O perioadă specială o constituie și concediul pentru creșterea copilului, perioadă ulterioară datei de 1 ianuarie 2006, care este asimilată stagiului de cotizare pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale. Astfel de perioade se iau în calcul, prin excepție, la stabilirea stagiului minim de cotizare contributiv și al stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie (conform art. 47 alin. (4) din lege), însă nu se au în vedere la acordarea punctelor de stabilitate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Când intră pensiile pe card la Botoșani. Anunțul Casei Județene de Pensii

Publicat

Publicitate

Casa Județeană de Pensii Botoșani a făcut un anunț oficial adresat pensionarilor care își încasează pensia prin cont bancar. Potrivit reprezentanților instituției, joi, 10 octombrie, au fost realizate transferurile pensiilor prin intermediul Trezoreriei Botoșani. 

Astfel, pensionarii care își primesc pensia pe card sunt informați că banii vor fi disponibili în conturile lor în cursul după-amiezei zilei de vineri, 11 octombrie.

Când intră pensiile pe card în Botoșani

„Anunţ pentru pensionarii Casei Judeţene de Pensii Botoşani care își încasează pensia prin cont bancar: joi 10 octombrie 2024 au fost validate transferurile prin intermediul Trezoreriei Botoşani, astfel că, VINERI 11 OCTOMBRIE, în cursul după-amiezei, vor fi alimentate conturile de către bănci.

Salariații Casei Județene de Pensii Botoșani vă asigură de tot respectul lor și vă doresc o toamnă plină de zâmbet!”, au transmis reprezentanții Casei Județene de Pensii Botoșani.

Plata drepturilor de pensie în cont bancar

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în vederea încasării pensiilor prin cont curent personal, pensionarii se adresează direct instituțiilor financiar-bancare, solicitând deschiderea contului.

Publicitate

Contul se deschide pe numele clientului beneficiar de drepturi bănesti sau a reprezentantului său legal, la solicitarea acestuia sau, după  caz, la cererea mandatarului desemnat de acesta  prin  procură  specială, emisă conform legii.

După deschiderea contului, persoana interesată trebuie să se adreseze casei teritoriale de pensii  de care aparține, cu o cerere însoțită de o copie a extrasului de cont.

Aceste acte pot fi transmise, prin poștă, în original, în regim de scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Publicitate

În prezent, CNPP derulează plăți prin următoarele bănci comerciale:

  • Alpha Bank;
  • ATE Bank;
  • Banca Transilvania;
  • BCR;
  • BRD;
  • CEC Bank;
  • Credit Europe Bank;
  • Creditcoop;
  • Eximbank (fostă Banca Românească);
  • First Bank;
  • Garanti Bank;
  • ING;
  • Salt Bank (fostă IDEA Bank);
  • Intesa Sanpaolo Bank;
  • Libra Bank;
  • OTP Bank;
  • Patria Bank;
  • Procredit Bank;
  • Raiffeisen Bank;
  • Unicredit Bank;
  • Vista Bank.

Citeste mai mult

Eveniment

Din Liga 1 în curtea școlii: FC Botoșani joacă duminică cu Gloria Frumușica, la inaugurarea terenului de sport de la Școala Vlădeni

Publicat

Publicitate

FC Botoșani va juca duminică, 13 octombrie, cu echipa Gloria Frumușica, cele două echipe participând la inaugurarea terenului de sport de la Școala Vlădeni.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Frumușica, Constantin Corneliu Bălășanu, care a precizat că pe terenul din curtea școlii vor ajunge și finanțatorul FC Botoșani, Valeriu Iftime, dar și prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor.

Noul teren care se va inaugura la Frumușica a fost realizat de administrația publică locală începând din anul 2021 cu surse de finanțare de la bugetul local și este aliniat la standardele actuale, urmând a găzdui diferite competiții ale elevilor din școlile din comună.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 10 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 10 octombrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 10 octombrie 2024:

Loto 6/49: 3, 1, 25, 14, 38, 22

Loto 5/40: 1, 9, 34, 6, 23, 35

Joker: 19, 4, 22, 12, 35 + 8

Noroc: 2, 4, 0, 1, 8, 6, 4

Publicitate

Noroc Plus: 0, 0, 1, 3, 5, 0

Super Noroc: 9, 6, 4, 0, 0, 7

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftimie anunță că Leon Dănăilă s-a alăturat echipei PNL Botoșani, în calitate de consilier onorific

Publicat

Publicitate

Noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftimie, anunță că Leon Dănăilă s-a alăturat echipei PNL Botoșani, în calitate de consilier onorific.

„Astăzi am avut o întâlnire cu domnul Leon Dănăilă, un botoșănean pe care nu aveți cum să nu îl cunoașteți, care are o carieră impresionantă în spate, atât ca om politic, cât mai ales ca neurochirurg care și-a dedicat întreaga viață pacienților săi. Pentru că m-a inspirat mult de-a lungul timpului, i-am propus să se alăture echipei mele, în calitate de consilier onorific, și să contribuie, cu la fel de multă dedicare ca și până acum, la dezvoltarea județului nostru.

Îi mulțumesc pe această cale că a acceptat să îmi fie alături pe parcursul acestor 4 ani de mandat care vor urma la Consiliul Județean, în care am promis că vom schimba complet fața județului.

Doar alături de oameni care au demonstrat că pot face ceva pentru comunitate putem aduce o schimbare în Botoșani și, alături de domnul Dănăilă, deja simt că suntem mai aproape de obiectivul nostru!”, a transmis noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftimie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending