Connect with us

Economie

Cum se explică prezența tot mai multor companii din agricultură în TOPUL celor mai puternice firme din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

2022 este anul în care pentru prima dată în ultimii ani topul celor mai puternice firme din județul Botoșani nu mai este dominat de marile companii din industria de confecții sau prelucrare ci de companii care acționează în agricultură.

Doly – Com Distribuție, Proagro sau Samcom AS sunt lideri detașați după cifra de afaceri în județ iar o explicație ar putea veni din partea Eurostat, oficiul pentru statistică al Uniunii Europene. Practic, conform acestuia agricultura României a ajuns pe locul 7 în Europa cu afaceri în creștere cu 25% în 2021 față de 2020, afaceri tot mai mari și în creștere.

În 2021, producția agricolă în UE a fost evaluată la 449,5 miliarde EUR în prețuri de bază, ceea ce reprezintă o creștere de 8% față de 2020, anunță oficiul pentru statistică al Uniunii Europene, Eurostat. Această schimbare a provenit dintr-o creștere a prețului pentru bunurile și serviciile agricole în ansamblu (o estimare de +7,5%), volumul producției rămânând puțin schimbat față de 2020 (o estimare de +0,8%).

Aproape trei sferturi din valoarea producției agricole a UE în 2021 a provenit din șapte state membre. Acestea au fost Franța (82,4 miliarde de euro, echivalentul a 18% din totalul UE), Italia (61,2 miliarde de euro, sau 14%), Germania (59,2 miliarde de euro, sau 13%), Spania (57,1 miliarde de euro, sau 13%), Țările de Jos (30,6 miliarde de euro, sau 7%), Polonia (27,9 miliarde de euro, sau 6%) și România (21,1 miliarde de euro, sau 5%).

Majoritatea statelor membre ale UE au înregistrat o creștere a valorii producției agricole în 2021, comparativ cu 2020. Cele mai puternice rate de creștere au fost înregistrate în Bulgaria (+37%), România (+25%) și Cehia (+16%).

Publicitate

În schimb, valorile producției agricole în Finlanda, Malta și Cipru au rămas în linii mari neschimbate în 2021 față de nivelurile lor respective din 2020 și au scăzut în Danemarca (-2%) și Slovenia (-4%).

În rândul altor state membre-cheie, valoarea producției agricole a crescut cu 10% în Spania, cu 8% în Franța și în Țările de Jos, cu 6% în Italia și în Polonia și cu 3% în Germania.

Puțin mai mult de jumătate (55%) din valoarea producției agricole a UE în 2021 provine din culturi (248,7 miliarde EUR, +13% față de 2020). Puțin mai mult de o treime (36%) a provenit de la animale și produse de origine animală (163,1 mld. euro, + 3% față de 2020). Restul provine din servicii agricole și activități secundare.

Costurile inputurilor agricole din UE care nu sunt legate de investiții (consum intermediar) au fost cu 10% mai mari în 2021 decât în 2020.

Modificările valorii producției agricole și a consumului intermediar în 2021 au dus la o creștere cu 6% a valorii adăugate brute generate de agricultură.

Valoarea producției agricole cuprinde valorile producției vegetale, producția animală și “alte elemente”, adică serviciile agricole (de exemplu, prelucrarea produselor agricole sau munca agricolă pe bază de contract) și este inseparabilă de activitățile secundare neagricole (de exemplu, anumite activități agroturistice).

Valorile la prețurile de bază sunt valorile la prețurile de producție din care au fost scăzute impozitele pe produse și adăugate subvențiile pe produse. Cu excepția cazului în care se specifică altfel, toate valorile sunt calculate folosind prețurile și ratele de schimb curente.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Descoperit la Frontiera Stânca cu un permis de conducere  fals

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat cu cetățenie Republica Moldova asupra căruia a fost descoperit un permis de conducere, similar celor emise de autoritățile din R.Moldova, ce s-a dovedit a fi fals.

 

În data de 29 aprilie a.c., în jurul orei 21.45, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – ITPF Iaşi s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pasager într-un autovehicul, un bărbat cu cetățenie Republica Moldova, în vârstă de 33 de ani.

La controlul de frontieră, colegii noștri au descoperit asupra bărbatului un permis de conducere similar celor emise de către autoritățile din Republica Moldova.

Având suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de conducere, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că documentul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Locuri de muncă prin intermediul reţelei EURES pentru botoșănenii care vor să muncească în străinătate

Publicat

Publicitate

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 253 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Danemarca – 30 locuri de muncă vacante pentru : tehnician de  automatizări (ucenic) cu vârsta cuprinsă între 18-23 de ani ( îndeplinirea cerințelor de vârstă pentru ucenicie)  și instalator țevi (tubulator naval) – calificare si experiență profesională în domeniu. Cunostințe de limba engleză;

Finlanda – 14 locuri de muncă vacante pentru: sudor TIG, muncitor la demolari, culegatori de fructe de padure, taietor de lemne. Se solicită experienţă și cunostințe de limba engleză pentru sudor TIG, muncitor la demolari şi taietor de lemne;

Germania – 51 locuri de muncă vacante pentru: lucrator in productie – procesare produse din carne, operator stivuitor, lucrător ajutor la prelucrarea metalelor, electrician, sudor MAG, lucrător ferma. Calificare și experienţa în domeniu. Cunoştinţe de limbă germană;

Irlanda – 3 locuri de muncă vacante pentru : Îngrijitor persoane, specialist in domeniul stiintelor medicale de laborator, specialist clinician in domeniul stiintelor medicale de laborator. Se solicită experiență și cunostințe de limba engleză;

Italia – 56 locuri de muncă vacante pentru :  lucrători în domeniul sportului și al pregătirii fizice – animator/animatoare centru de vacanță, specialiști în vânzări, marketing și relații publice, lucratori in gospodarie. Se solicită cunoștințe de limba engleză sau italiană.

Malta – 3 locuri de muncă vacante pentru: (Senior) Dezvoltator software – BAS (Business Administration Systems), specialist Procese Operationale (vorbitor de limba romana). Se solicită calificare, experienţă şi cunostințe de limba engleză;

Publicitate

Norvegia – 85 locuri de muncă vacante pentru: Muncitor in productie – industria piscicola, electrician, personal bucatarie, șofer camion colectare deșeurilor, zugrav, dulgher de interior (producție artizanală), betonist, ngrijitor caini, montator folie autovehicule, designer grafică, montator pardoseli. Se solicită calificare și experienţă şi cunostințe de limba engleză sau limbă scandinavă;

Polonia – 8 locuri de muncă vacante pentru reprezentant de vanzari in Romania (la angajare vor fi doua saptamani de pregatire  in Grudziadz). Se solicită diploma universitara in domeniul economic sau similar, experiență și cunostințe limba engleza.

Slovenia – 3 locuri de muncă vacante pentru muncitor forestier. Se solicită experiență in domeniu și limba engleză sau slovenă.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând https://www.anofm.ro/legaturi-eures/

Informaţii suplimentare la Consilierul EURES, telefon 0231536791 sau e-mail gabriela.drobota.bt@anofm.gov.ro

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Vreme frumoasă în mini-vacanța de 1 Mai, în întreaga țară. Averse de scurtă durată în zonele de deal și de munte

Publicat

Publicitate

Vremea va fi în general frumoasă în mini-vacanța de 1 Mai, cu zile mult mai calde pentru această perioadă, în unele zone, însă vor apărea și fenomene de instabilitate atmosferică temporare, pe arii restrânse, la deal și la munte, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, meteorologul de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Alina Șerban.

„În această mini-vacanță putem spune că vremea va fi, în general, frumoasă și mai caldă pentru unele zone, chiar cu mult mai calde decât în mod normal pentru această perioadă, astfel încât, dacă ne raportăm la aspectul termic, putem spune că temperaturile maxime se vor situa, în marea lor majoritate, între 18 și 20 de grade, în zona Litoralului, în depresiunile din estul Transilvaniei, și până spre 25 – 26 de grade, în mod deosebit în partea de vest, de centru și de sud a teritoriului. Mai mult decât atât, duminică pare că vom avea temperaturi destul de ridicate, în jumătatea de sud a țării, cu maxime spre 27, 28, poate chiar 29 de grade, în condițiile în care vor apărea și ploile. Vor fi fenomene de instabilitate atmosferică, acest lucru însemnând averse care foarte probabil să aibă și caracter torențial, descărcări electrice, chiar și intensificări de scurtă durată ale vântului. Astfel de fenomene vor fi pentru perioade scurte de timp, pe arii relativ restrânse. În mod deosebit se vor manifesta după-amiaza și seara, în zonele de deal și de munte. Vor fi mai frecvente joi și în partea de sud a teritoriului, apoi cu precădere în jumătatea nordică, însă nu ar fi de speriat nici acest lucru, pentru că nu sunt de lungă durată. Seara se pot forma nori convectivi, ce vor aduce averse și descărcări electrice”, a spus Șerban.

Potrivit specialistei ANM, duminică, 4 mai, vremea va intra într-un proces de răcire treptată, începând din jumătatea nordică a teritoriului, unde se va înregistra o scădere a temperaturilor față de sâmbătă, precum și fenomene de instabilitate atmosferică pe arii mai extinse, care pot deveni și mai intense.

‘Cam în fiecare după-amiază vom avea instabilitate atmosferică, deci mare atenție că va trebui să ne pregătim și pentru ploi de după-amiază, pentru cei care aleg ca destinație turistică zona montană, oricare ar fi ea, din orice parte a teritoriului. Temperaturile vor fi destul de ridicate. Aș spune temperaturi în funcție de altitudine, pornind de la 20 – 21 de grade, în zona mai joasă, montană, până la 2 -3 grade, la altitudini de 2.000 și peste 2.000 de metri’, a punctat meteorologul.

Pentru zona de Litoral, este prognozat un regim termic mai rece decât în restul țării, pe parcursul mini-vacanței de 1 Mai.

‘Pe Litoral, vremea va fi ușor mai rece decât în restul țării, cam în toată perioada. Temperaturi maxime de 16 până la 19, 20, cu indulgență 21 de grade, în condițiile în care vântul va avea intensificări cam pe tot intervalul, nu cu rafale mari, de cel mult 45 – 50 km/h, dar va avea intensificări. Temperaturile minime vor fi de 13, poate chiar 14 grade, dar în general va fi o vreme frumoasă ca aspect, cu multe perioade de cer senin. Deocamdată, nu se estimează precipitații în zona Litoralului’, a menționat Alina Șerban.

Publicitate

În ceea ce privește Capitala, estimările meteorologice relevă o vreme mai caldă decât în mod normal pentru perioada din calendar, cu maxime ce vor ajunge și la 29 de grade, duminică.

‘În Capitală, vreme în general frumoasă, mult mai caldă decât în mod normal. Temperaturile maxime vor fi de 23, până la 25 – 26 de grade, Duminică, foarte probabil va fi mult mai cald, cu 28 – 29 de grade, iar minimele se vor încadra între 10 și 13 grade. Pot apărea fenomene de instabilitate, joi, pe 1 mai, însă, cel mai probabil, după aceea scade probabilitatea pentru ploi’, a subliniat Șerban.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Ședință de Colegiu Prefectural, la Botoșani: Măsuri pentru prevenirea incendiilor și sprijin pentru agricultori

Publicat

Publicitate

Miercuri a avut loc ședința Colegiului Prefectural al Județului Botoșani, în cadrul căreia autoritățile au discutat măsuri esențiale pentru siguranța publică și buna funcționare a activităților administrative și economice.

Unul dintre subiectele centrale a fost prevenirea incendiilor în contextul lucrărilor de igienizare a terenurilor agricole. Reprezentanții ISU au atras atenția asupra responsabilității autorităților locale și a cetățenilor în gestionarea riscurilor, mai ales în contextul unei veri secetoase, prognozată de meteorologi. Prefectul Dan Nechifor a cerut vigilență sporită pentru a evita incendiile de vegetație.

Totodată, au fost analizate măsuri de prevenire a incendiilor în spitale și centre de asistență socială, fiind subliniată necesitatea respectării stricte a normelor de siguranță, mai ales în instituțiile care găzduiesc persoane vulnerabile.

Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană, a prezentat o informare privind starea culturilor înființate în toamna anului 2024 și pregătirile pentru campania agricolă de primăvară. Prefectul a solicitat intensificarea campaniilor de informare privind programele de sprijin pentru fermieri, inclusiv ajutoarele de minimis programate pentru 2025.

Ședința a inclus și informări din partea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, privind controalele din perioada sărbătorilor pascale, și a Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor, referitoare la verificările efectuate înainte de Paște.

Prefectura Botoșani a reiterat angajamentul de a colabora strâns cu toate instituțiile județene pentru a asigura un mediu sigur, stabil și bine administrat pentru toți cetățenii.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending